ADVERTENTIE
Voorkom examenstress! Stress?! De examens staan bijna voor de deur, gelukkig helpt Examenbundel jou met meer dan alleen oefenen. Volg reporter Marvin van Examenbundel.nl voor meer examentips! Wil je nog flink oefenen? Bestel dan de bundel en onze nieuwe flashcards! #geenexamenstress

Meer info!


Samenvatting:
William Stevens is reporter van de locale krant Flatbush Chronicle. Als actrice Norma ‘Polly’ Todd wordt vermoord schrijft hij er een artikel over. Een doofstomme jongen (Boy) draait voor de moord op. William onderzoekt het geval en ontmoet daarbij Amy Faye. Zij heeft voor Boy gezorgd en vertelt William over haar vriendschap met Norma. William en Amy worden verliefd op elkaar en William probeert de onschuld van de inmiddels overleden Boy te bewijzen. William komt erachter dat Norma door een ongeluk om het leven is gekomen. Haar sjaal bleef haken in het wiel van de auto van Bruce Wilder. Hij publiceert het verhaal, maar niemand gelooft hem. Samen met de zwangere Amy gaat hij in Montauk wonen. Ze runnen samen met de slechtziende Henry Weaver zijn hotel.
Personen:
William Stevens is de hoofdpersoon uit het boek. William heette vroeger eigenlijk Willem Steevens. Zijn grootouders kwamen uit Holland, en waren in Airegin, Minnesota, een boerderij begonnen. Williams vader had de boerderij overgenomen en trouwde met een Zweeds meisje van een naburige boerderij. Williams moeder heette Maj. Ze was spierwit als een albino en was jong overleden. William hield heel erg veel van zijn moeder, dat komt dan ook vaak terug in het verhaal, omdat hij vaak aan haar denkt. Op z’n zeventiende heeft William de boerderij verlaten omdat hij genoeg had van de korenvelden. Hij trok naar New York en veranderde al snel zijn naam. William is een niet absurd knappe reporter van een locale krant. Hij woont in een klein houten huisje waar hij een kamer huurt. Hij had tot Amy nog nooit een vriendin gehad.
Norma Tod of Polly, want zo luidde de koosnaam die het publiek haar had gegeven. Ze was een knappe actrice met leuke krulletjes om haar hoofd en grote handen en voeten. Ze was vrij ondeugend en ging veel met mannen om. Eigenlijk wilde ze zelf ook liever een jongen zijn. Norma is in het hele boek al dood, maar het hele boek draait wel om haar. Door gesprekken en herinneringen kom je veel over haar te weten.
Amy Faye is een slanke jongedame die pianiste is, zij begeleidt de theatervoorstellingen in de bioscoop van het dorp. Het opvallendste aan haar uiterlijk is dat ze een grijs en een bruin oog heeft waardoor het lijkt of ze loenst. Ze is zorgzaam en iets ouder dan William. Haar muzikale talent heeft ze van haar ouders geërfd. Ze weet eerst niet zo goed of ze wel iets met William moet beginnen omdat ze ouder is dan hij.
Boy is een doofstomme jongen, die eigenlijk helemaal in z’n eigen wereldje leeft, niemand weet hoe hij echt heet of hoe oud hij is. Hij kan niet praten en niet horen. Hij houdt erg van films. De bewegende beelden fascineren hem. Als Amy piano speelt, vindt hij dat geweldig. Hij kan het niet horen, maar ziet haar vingers op de toetsen bewegen.
Flannery heette eigenlijk Flannery Duval, maar op die achternaam heerste een verbod. Hij had namelijk een hekel aan de Fransen en Frankrijk. Hij is de andere reporter en baas van Flatbush Chronicle. Hij schrijft z’n hoofdartikelen altijd in de kroeg. Hij vindt het goed dat William een stuk over Norma schrijft. Hij wil graag een betere krant zijn dan zijn concurrent.
Henry Weaver is de hoteleigenaar in het plaatsje waar ook Bruce Wilder woont. Hij is bijna blind maar houdt erg van viool spelen. Hij weet alles te vinden in zijn hotel omdat alles al jaren op dezelfde plek staat.
Bruce Wilder is de man wie erbij was toen Norma verongelukte. Hij bestuurde de auto en raakte in paniek. Hij had een verhouding met Norma omdat haar vader een verhouding met zijn dochter had. Hij is makelaar en doet zaken in ontroerend goed.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Flatbush, een redelijk arm dorpje met vooral houten huisjes en veel emigranten die proberen hun agrarisch bestaan hier voort te zetten. Het dorpje bestaat in het echt ook en is in het echt ook een dorpje van voornamelijk Nederlandse emigranten. Een deel, vooral het laatste gedeelte speelt zich af in Montauk af. Dat is een plaatje aan zee. Ook dit heb ik even opgezocht en die bestaat ook echt. Ook in het echt staat er een vuurtoren. Door ruimtes krijg je echt een gevoel van een Amerika van begin 20ste eeuw.
Tijd:
Het verhaal is chronologisch verteld met af en toe een flashback, wanneer iemand terug denkt aan het verleden, of iets vertelt uit het verleden. De verteltijd van het hele verhaal is ongeveer twee en een halve maand.
Het verhaal speelt zich af in het begin van de 20ste eeuw. Het speelt zich in Amerika af. De kinderen van de kinderen van de emigranten zijn helemaal veramerikaanst en weten eigenlijk niets meer van hun vaderland af. De elektriciteit begint langzamerhand de gas- en olielampen te vervangen. Auto’s zijn enorme luxe en alleen voor de rijken weggelegd. De fotografie krijgt concurrentie van de film. Films zonder geluid, waarbij er door mensen (bijvoorbeeld Amy) muziek wordt bijgespeeld om het te verlevendigen.
Begin:
Wanneer de actrice Norma, ‘Polly’ Todd, wordt vermoord is dat voorpaginanieuws. William Stevens, ambitieus reporter van de locale krant Flatbush Chronicle is nieuwsgierig naar de toedracht van de moord, omdat hij altijd al een zwak voor de jonge actrice heeft gehad. De politie heeft de vermoedelijke dader al onmiddellijk op het oog, want toen Norma dood, naakt op haar bed, werd gevonden, bleek er zich een doofstomme jongen in een kast van haar slaapkamer te bevinden. Waar hij vandaan kwam, wat zijn motief was, bleef onbekend. De jury in de rechtbank vond in zijn aanwezigheid op de plek des onheil voldoende reden hem als de dader te veroordelen. De jongen wordt tot de doodstraf veroordeeld.
Probleem en Afloop:
Het belangrijkste probleem in dit boek is dat William de moord ging uitzoeken uit nieuwsgierigheid, en hij deed dat omdat hij hoopte dat hij dan een goede baan kreeg. Boy heeft als enige motief dat hij zich gelukkig wil voelen. Het motief van Amy om William te helpen is liefde. Het motto van dit boek is dat je mensen met gebreken ook moet respecteren. Boy leerde mensen om op zijn manier naar dingen te kijken. Het boek heeft een goede en slechte afloop, William en Amy gaan samenwonen, maar Boy pleegt zelfmoord in zijn cel.
Is het boek in de ik-vorm of in de hij/zij-vorm geschreven?
In deze roman is er sprake van een hij/zij vorm. Je leest afwisselend door de ogen van Amy en de ogen van William.
Titel:
De titel slaat op de jongen Boy. Hij is doofstom en de oorzaak van het onderzoek wat William start. Ook brengt hij (niet bewust) William en Amy bij elkaar.
Beoordeling:
Ik vond het een spannend boek, maar ik vond het heel lastig om te lezen. Pas na een paar hoofdstukken snapte ik eindelijk wat er precies bedoeld werd met het verhaal.
Verder vond ik het een origineel verhaal, met een leuke maar ook minder leuke afloop.REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.