ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
1. Het Boek

De volledige titel
Boy

Naam van de schrijver
Het boek is geschreven door J. Bernlef en is een Pseudoniem van: Henk J. Marsman. Hij koos als pseudoniem de naam van een blinde Friese dichter uit de achtste eeuw, een zanger van wie alleen de naam en een paar titels zijn teruggevonden

Soort boek
Het boek Boy is een speurdersroman en de detective is William. Maar het is ook een liefdesverhaal tussen William en Amy, ook een historische roman omdat het gaat over begin van de vorige eeuw.

Stad en jaar van uitgave
Het boek komt uit Amsterdam Querido en is gepubliceerd in 2000.

Gelezen druk
Dit boek is de tweede druk.

Eerste zin
,,Vanachter zijn cilinderbureau keek Williams Stevens uit op een blinde muur van vaalrode bakstenen´´, is de eerste zin.

Laatste zin
,,Glimlachend legde ze een vinger op zijn lippen´´ is de laatste zin.

Aantal hoofdstukken
Het boek bevat in 9 hoofdstukken, er is ook een 10de hoofdstuk maar dat is de epiloog.

Andere indeling
Het boek bevat twee delen. Het eerste deel bestaat uit hoofdstuk 1 t/m5. Het tweede deel bestaat uit hoofdstuk 6t/m9 en het10de hoofdstuk is de epiloog.

2. Eerste indruk

Ik heb het boek Boy gekozen omdat dit het dikste boek was, tussen mijn gekozen boeken wat ik wou lezen: de Val, Boy, Tweeling, Robinson of de Aanslag. Het werd Boy doordat het een dik boek is en omdat ik vind dat dikke boeken makkelijk te lezen zijn doordat het verhaal meestal uitgebreid word verteld. Ik vind dat bij dunne boeken alle informatie in elkaar word gepropt en het daardoor moeilijk is om de tekst te begrijpen. Het boek trekt mij aan doordat de titel Boy is. Ik vind dat een rare titel waarom Boy wat heeft die persoon gedaan dat hij op de voorkant staat als de titel. De foto op de voorkant vond ik ook mooi ik vroeg me af wat de samenhang was tussen de titel Boy en de foto. Het boek is interessant doordat het uit 2 andere tijden ´´verschillende plaatsen´´ afspeelt. Eerste deel Flatbush en het tweede deel vooral in Montauk. Het boek is ontzettend mooi door de verschillende personages waar je veel te weten van bent gekomen, bijvoorbeeld dat Boy doof is en dat je van andere hoort hoe hij denkt en dat ze dan dat ook nog goed weergeven dat vind ik knap. Dat Boy leeft met beelden.

3. Inhoud en techniek

Korte inhoud van 5 regels
Boy gaat over William en speelt zich af in de tijd van de stomme film. Norma Todd wordt vermoord waarschijnlijk door een doofstomme jongen Boy. William wil uitzoeken hoe het kan dat Boy haar vermoord heeft. Bij deze onderzoeking komt hij Amy tegen die hij gelijk ziet zitten, tijdens het oplossen van de zaak komt hij veel te weten over van alles. Uiteindelijk heeft hij de dader maar Boy is al dood. Hij en Amy hebben een relatie gekregen en leven verder.

Lange inhoud
Wanneer de actrice Norma, ‘Polly’ Todd, wordt vermoord is dat voorpaginanieuws. William Stevens, ambitieus reporter van de locale krant Flatbush Chronicle is nieuwsgierig naar de toedracht van de moord, omdat hij altijd al een zwak voor de jonge actrice heeft gehad. De politie heeft de vermoedelijke dader al onmiddellijk op het oog, want toen Norma dood, naakt op haar bed, werd gevonden, bleek er zich een doofstomme jongen in een kast van haar slaapkamer te bevinden. Waar hij vandaan kwam, wat zijn motief was, bleef onbekend. De jury in de rechtbank vond in zijn aanwezigheid op de plek des onheil voldoende reden hem als de dader te veroordelen. De jongen wordt tot de doodstraf veroordeeld.
Als William zijn onderzoek begint komt hij er al gauw achter dat de jongen bij hem in de buurt woonde en Boy werd genoemd. Boy woonde bij de pianiste van de bioscoop, Amy Faye, het is begin 1900 en films hadden nog geen geluid dus werden ze ondersteund door muziek. Als William met haar gaat praten komt hij erachter dat zij de jongen een tijdje geleden op het strand heeft aangetroffen. Ze had zelf geen man of kinderen dus nam ze hem mee naar haar huis, dat vond ze wel gezellig. Ze noemde hem Boy.
Amy kende Norma, omdat ze vroeger bij haar op school had gezeten, ze waren vriendinnen geworden. Toen Norma een keer bij Amy op bezoek kwam was Boy helemaal weg van haar, hij vond het blijkbaar zo bijzonder dat iemand die hij vaak op het filmdoek had gezien ook in het echt bestond, dat hij haar de hele tijd wilde aanraken. Toen Norma weer weg ging vond hij dit verschrikkelijk. De volgende dag is hij bij Amy weggelopen en naar Norma gegaan. Norma vond het goed dat Boy een tijdje kwam logeren. Amy weet verder niets te vertellen over de moord.
William is erg onder de indruk van Amy en wordt verliefd op haar. Via veel onderzoek komt William bij een collega van de vader van Norma terecht. Hij had een relatie met Norma. William hoort het hele verhaal van hem aan over de dood van Norma. Namelijk dat het een ongeluk was en dat Boy haar niet heeft vermoord. Bruce en Norma waren een eindje wezen rijden en de sjaal van Norma was in het wiel van zijn auto geraakt en zo was gewurgd.
William gaat naar huis en schrijft het hele verhaal in de krant, maar het wordt geen primeur niemand geloofd hem en ze vinden het een belachelijk verhaal. William wordt ontslagen. William gaat nog een keer naar Montauk, maar nu neemt hij Amy, die intussen zijn vriendin is geworden, mee. William wil het verhaal van Bruce zwart op wit en hij wil dat Bruce een verklaring tekent. Bruce blijkt onvindbaar en later hoort hij dat Bruce is opgepakt. Het verhaal wat William in de krant had gezet was toch waar, maar een andere krant strijkt al met de eer.

Boy blijkt dus onschuldig, maar daar heeft hij niets meer aan. Hij heeft zich opgehangen in zijn cel. Hij wist niet wat er met hem gebeurde en had geen plaatjes of iets anders om naar te kijken. Boy leefde eigenlijk voor beelden, dat was het enige wat tot hem doordrong. De rest begreep hij toch niet.
Amy en William blijven in Montauk William weet niet wat hij moet en Amy is zwanger. Zij gaat pianoles aan de kinderen in het dorp geven. William gaat op zoek naar een andere baan.

Personages
De hoofdpersoon is Williams Stevens hij is een round character. Omdat het verhaal om hem gaat hij wil een moordzaak oplossen daardoor kom je veel van hem te weten. Williams heette eigenlijk Willem Steevens hij is een jonge verslaggever. Hij werkt voor de plaatselijke krant Flatbush Chronicle. Hij is een doorzetter en hij wil hier zijn gelijk bewijzen. Hij blijft heel lang doorgaan met het onderzoek naar de dood van Norma.

Amy Faye, is een round character. Van haar kom je in het begin van het verhaal nog niet veel te weten omdat William eerst zijn eigen weg moet gaan om de dader te vinden van Norma. Maar na een tijdje stuit hij op Amy en omdat hun een verhouding krijgen krijg je veel te weten over Amy daarom is ze een round character. Amy Faye is een slanke jongedame die pianiste is, zij begeleid de theatervoorstellingen in de bioscoop in het dorp. Het opvallendste aan haar uiterlijk is dat ze een grijs en een bruin oog heeft waardoor het lijkt of ze loenst. Amy is ouder dan William en is erg zorgzaam.

Boy, is een round character omdat men veel over hem komt te weten. Hij staat ook in het middelpunt men weet niet genoeg doordat hij het verhaal niet beleeft. Boy is een doofstomme jongen, die eigenlijk helemaal in z’n eigen wereldje leeft, niemand weet hoe hij echt heet en hoe oud hij is.

Bijpersonen: John Mc Cabe, is een flat character hij komt in verhaal voor omdat hij veel van Boy weet en ook een relatie heeft gehad met Amy. Je leert van hem hoe Boy alles ziet en van hem kom je te weten wat hij allemaal doet en zijn gevoelens kom je te weten door Amy. John Mc Cabe is een cameraman en maakt films voor Vitagraph. Hij is geïnteresseerd in Boy z’n doen en laten en daarom een soort uitzoeker.

Flannery, hij is een type doordat hij de eigenaar is van Flatbush Chronicle en dus de baas van William. Hij zegt wat William moet doen en William gaat dan zijn gang meer kom je niet van Flannery te weten. Flannery heette eigenlijk Flannery Duval, maar op die achternaam heerste een verbod. Hij had namelijk een hekel aan de Fransen en Frankrijk. Waarom is niet echt duidelijk, maar het had iets met de geschiedenis te maken. Hij is de ander reporter en de baas van Flatbush Chronicle. Hij schrijft z’n hoofdartikelen altijd in de kroeg.

Norma ‘Polly’ Todd, zij een type. Norma is in het hele boek dood, maar het hele boek draait wel onder andere om haar. Door gesprekken en herinneringen kom je wat te weten over haar.
Norma Tod of liever Polly, want zo luidde de koosnaam die het publiek haar had gegeven, was een knappe actrice met leuke krulletjes om haar hoofd en grote handen en voeten. Zij was vrij ondeugend en ging veel met mannen om. Eigenlijk wilde ze zelf ook liever een jongen zijn.

Bruce Wilder, is een type. Is degene die Norma heeft ‘vermoord’. Over hem kom je te weten dat hij rijk is en voor Norma’s dood een relatie met haar had.

Lagrange, is een type. Hij is de rechercheur in het verhaal. Hij zegt dat Boy de dader is doordat Lagrange Boy heeft gevonden in de kast van Norma. Lagrange is geniepig omdat hij weet wie de moordenaar is maar om vriendjespolitiek zegt hij dat Boy het heeft gedaan omdat hij in de kast zat bij Norma.

Ik denk dat deze verhoudingen die hieronder staan het meest interessant zijn. Doordat deze personen je het verhaal leren kennen.

Persoon andere persoon De verhouding
William Amy William en Amy lijken heel verschillend met elkaar om te gaan. Maar ze krijgen een relatie omdat ze elkaar zovaak zien. Doordat Williams alles wil weten van Boy. En Amy weet veel van Boy
William Norma Norma was van de jongensdroom van William. William heeft haar 1 keer ontmoet voor een artikel. Daarom trok de dood van Norma hem ook zo aan en wou hij weten wie de dader is.
William John Mc Cabe William en John Mc Cabe zijn vrienden van elkaars en kunnen ook goed met elkaar opschieten. John Mc Cabe heeft veel informatie over Boy en daardoor raken ze nauwer bevriend.
William Flannery Flannery is de baas over William. Zij kunnen goed met elkaars opschieten. Flannery heeft niks te klagen over William omdat hij goed werkt. En hij is ervoor dat hij alles uitpluist over de dood van Norma.
William Bruce Wilder William kent Bruce Wilder oppervlakkig doordat hij alleen wil weten wie vermoord is en hoe.
Amy John Mc Cabe Zij hadden een relatie samen. Maar omdat John Boy irritant vond. Werd de relatie afgebroken. Ze kunnen in het verhaal niet zo goed in de ogen kijken doordat ze een relatie hadden
Amy Boy Amy had Boy gevonden op het strand en hem mee naar huis genomen om het hem te houden. De verhouding was goed tussen hen doordat Amy Boy observeerde in zijn doen en laten
John Mc Cabe Boy Zij hadden in het begin een goede relatie met elkaars. John was geïnteresseerd in Boy zijn doen. John wou weten hoe Boy alles zag. Maar op het laatst werd hij er eigenlijk gek van.

Tijd
Het verhaal is chronologisch verteld maar er is af en toe is er een flashback, wanneer iemand terug denkt aan het verleden, of iets uit het verleden. De vertelde tijd van het hele verhaal is ongeveer 6 maanden. Zoals ik hierboven al heb beschreven bevat het boek flashbacks, bijvoorbeeld als Amy aan William verteld over hoe Boy zich altijd gedroeg. Er zit ook in het verhaal tijdsvertragingen en tijdsversnelling. Vooral tijdsvertraging bijvoorbeeld, als William ergens binnen komt dan word dat altijd uitvoerig verteld hoe alles eruit ziet. Maar er zit ook tijdsversnelling maar niet veel omdat het verhaal over het geheel al een tijdsvertraging is doordat alles zo uitvoerig wordt verteld. De verteltijd is 317 bladzijdes.

Ruimte
Het verhaal speelt zich vooral in Flatbush en aan het eind in Montauk. Het verhaal is zeer breed doordat je op veel plekken word gebracht in het verhaal en alles word uitgebreid verteld hoe alles eruit ziet. Het geluid heeft niet een heel belangrijk aspect in dit verhaal omdat het in de tijd is in van de stomme film, en het geluid maakt het verhaal niet anders. De sfeer is in Flatbush is zeer goed doordat daar iedereen weet wat er gebeurt.

Perspectief
Het perspectief is niet Boy de doorstomme jongen, want in zijn brein is geen taal aanwezig waardoor hij geen verteller kan zijn. De lezer leert hem dus niet van binnenuit kennen, maar uit de observatie van de personages om hem heen, niet van William maar van mensen die William vertellen over Boy, zoals de pianiste Amy Faye, en de filmer John Mc Cabe. Globaal is in Boy sprake van een alwetende verteller, meestal is het perspectief bij William en in een andere personage Amy Faye².

Thema
In Bernlefs romans is vaak de manier waarop mensen communiceren, zich oriënteren in de werkelijkheid en hun interpretatie het thema². Ik kan niet zelf zo goed uitleggen wat het thema is hierboven heb ik wel een thema staan maar die heb ik uit een boek gehaald. Dus ik heb gekeken op internet bij scholieren.com of ze daar een thema hebben waar ik me bij kan aansluiten. Maar op die site staan heel andere thema’s die niet overeenkomen met mijn thema. Ik denk dat het thema van het boek Boy is communicatie en dat J.Bernlef wil uitleggen hoe mensen tegen andere mensen aankijken. Boy die kan niet praten en je weet toch veel van hem doordat andere mensen over hem vertellen. En zo weet je beetje bij beetje meer over Boy.

Schrijfstijl
Het boek bevat geen lange zinnen en haast geen moeilijke woorden. Maar er zit humor en gevoelens in die het verhaal interessant maken. Bijvoorbeeld humor dat Boy een erectie kreeg bij Amy in bed en dat hij rood wegliep en gevoelens dat Amy zich triest voelt als Boy dood is en als ze dat graf gaat bezoeken samen met William.

Bijzondere dingen
In het Boek kwamen geen bijzondere dingen voor waarbij je denkt dit zou niet kunnen.

4. Afronding

Het boek is vooral aangrijpend en ontroerend. Aangrijpend omdat er een moord is begaan en dat men zegt dat Boy de dader is omdat ze hem in de kast hebben gevonden van Norma. Dat ze zomaar iemand er van verdenken dat hij de moord heeft gepleegd, maar dat ze geen bewijzen hebben en dat pas aan het eind van het verhaal pas te boven is gekomen wie de dader is. Ontroerend omdat Boy zichzelf heeft opgehangen in zijn cel en je weet niet waarom hij dat heeft gedaan omdat hij niet kan praten en niet kan uitleggen. Hij beeld alles uit in beelden.

De passage John Mc Cabe verteld over hoe Boy alles ziet en opneemt en dat John hem een camera had gegeven om zijn beelden te kunnen observeren.. Bladzijde 120: Boy nam alles heel goed in zich op maar dan niet zoals wij, door keuzes te maken en de rest ongebruikt te laten, hij vond dat alles in orde was zoals het was. Aan zingeving leek hij geen behoefte te hebben omdat die zin voor hem kennelijk de werkelijkheid zelf was; er hoeft niets aan veranderd of verbeterd te worden. Enfin, zo ongeveer ben op het idee gekomen om de camera zo nu en dan van plaats te laten wisselen, om niet alles mee vanuit één standpunt te draaien.
Wat mij ook aanspreekt is het stukje Blz.:48-56: William gaat naar het gesticht waar Boy zit opgesloten. Hij is nog niet veroordeeld, maar de politie heeft hem aangewezen als verdachte. William “leent” even een waterpas en zegt dat hij het gebouw op komt meten (of het niet te veel is scheef gezakt). Als hij de jongen ziet herkent hij hem ergens van, maar hij weet niet waarvan.
Ik heb dit fragment gekozen, omdat William hier voor de eerste keer iets doet wat niet mag (anders had hij het gesticht niet ingekomen). Door zulk soort fragmenten wordt het boek spannend.

Het meest choquerend in het boek is wel dat de dader van Norma zo verteld dat hij heeft gedaan dat hij Norma heeft vermoord en dat dat eigenlijk een ongeluk was. En dat het hem niet interesseert dat Boy door hem in de cel komt en terecht wordt gesteld.

Boy was gemakkelijk te lezen doordat de opbouw erg duidelijk is, de zinnen niet al te lang waren en dat er haast geen moeilijke woorden in voor komen.

Wat met aan het denken heeft gezet is het rechtssysteem, dat het eigenlijk in die tijd gaat om vriendjespolitiek en dat de ‘lage mensen’ daar de dupe van worden zoals Boy. Hij heeft de moord niet eens begaan maar word toch beschuldigd ervan en hij kan zich niet eens verdedigen tegen die moord.

Het boek is een aan te raden om te lezen aan mensen die graag boeken lezen met veel details. De schrijver vertelt precies hoe alles eruit ziet bijvoorbeeld als William een ruimte binnenkomt dan vertelt hij gelijk hoe alles eruit ziet.

Bijlage 1
Biografie J.Bernlef

Pseudoniem van: Henk J. Marsman
Geboren: 14 januari 1937
Debuut: Kokkels (1960, poëzie)
Genres: Poëzie, roman, kort verhaal, toneel, essay
Bijzonderheid: Koos als pseudoniem de naam van een blinde Friese dichter uit de achtste eeuw, een zanger van wie alleen de naam en een paar titels zijn teruggevonden.
Citaat: 'Gedichten worden in het onderwijs gebruikt om te testen of kinderen wel slim kunnen lezen, in plaats van ze eerst te confronteren met het leuke en aardige ervan. Dus gaan ze poëzie zien als een soort cryptogrammen!' (Het Parool, 10-10-1992)
Recent werk: Verloren zoon (1997, roman), Schijngestalten (1997, bevat tevens Hersenschimmen, Vallende ster en Eclips), De losse pols (1998, essays), Aambeeld (1998, poëzie), Meneer Toto-tolk (1999)

Bijlage 3
Thema’s

Hieronder staan thema’s van verschillende verslagen van de site scholieren.com.

Thema
De dood: Polly wordt vermoord dus die is dood, en William heeft de dood van zijn moeder May nog altijd niet verwerkt dit komt ook in het hele verhaal terug.
De intensiteit van de waarneming, van het zintuiglijk bestaan: vooral als er een zintuig wegvalt. Dit komt heel vaak in het boek terug. Bijvoorbeeld bij Boy hij is doofstom, maar ook bij de hoteleigenaar waar Amy en William gaan wonen, deze is blind. Dit thema komt ook in kleine dingen terug, William zit een aantal keer hetzelfde stuk in de trein, vlak langs het spoor zijn huizen gebouwd, waar je dus als je in de trein zit naar binnen kunt kijken. William is erg geïnteresseerd in een huis, de man en vrouw met een rode jurk die er wonen kent hij helemaal niet. Maar elke keer als hij in de trein zit, ziet hij deze mensen en bedenkt hoe hun leven zou kunnen zijn.

Thema
Het thema in Boy is denk ik hoe een mens omgaat mijn zijn gebreken. In de tijd dat er nog weinig medische hulp is voor deze mensen. Het thema kan ook zijn of je de media en politie wel altijd moet vertrouwen. De kranten berichten namelijk over de moord van Norma Todd, maar zij vertellen niet het ware verhaal. De krant waar William voor werkt, wordt helemaal belachelijk gemaakt. Je moet dus niet altijd geloven wat erin de krant staat.

Thema
Het hoofdthema is eenzaamheid. In het begin van het verhaal lees je alleen de kant van William, die eigenlijk als enige aanspreekpunt zijn baas heeft die de helft van de tijd weg is.
Boy was ook eenzaam. Hij was doofstom, dus hij kon niet duidelijk maken aan anderen wat hij dacht, waardoor hij vrij eenzaam was. Hij had het zelf niet echt door omdat zijn geestelijke niveau zat op dat van een 4 jarig kind.
Henry was ook eenzaam. Hij had niemand bij hem in huis of in zijn hotel en hij was bijna blind.

Thema
Doofstommen en Stomme films

Thema
Ik had het idee dat het boek 2 thema’s heeft:
- Het leven met een gebrek, zoals het hebben van een bruin en een grijsblauw oog, en het ontbreken van een zintuig (bijv. gehoor).
- Het verlangen naar een doorbraak, zoals het aanslaan van een film en een primeur in de krant.

Bronvermelding

1. http://www.schrijversnet.nl/bernlef.htm
2. boek: eerste druk 2000. geschreven door Jan Heerze en Cor Gerritsma.
3. www.scholieren.com
4. Het boek: Boy van J. Bernlef

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast