Boy door J. Bernlef

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Boy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 950 woorden
  • 24 maart 2002
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
29 keer beoordeeld

Boekcover Boy
Shadow
Boy door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving J. Bernlef
Boy
Querido
Amsterdam 2000 Motto + Opdracht Deze zijn er niet Samenvatting Boy gaat over William en speelt zich af in de tijd van de stomme film. William werkt als verslaggever voor een plaatselijke krant. De krant heeft nooit belangrijk nieuws. Dan hoort William dat Norma Todd vermoord is. Norma, beter bekend onder de naam Polly, is een actrice. De inspecteur heeft al snel de dader gevonden. Een doof stomme jongen die is gevonden in de kast. De jongen wordt aangeduid met Boy. William wil uitzoeken hoe het kan dat boy Norma heeft vermoord. Hij stuit hij al snel op Amy. Zij is pianiste en werkt in het plaatselijke theatertje waar films vertoond worden. Boy heeft een tijdje bij Amy gewoond. Eerst vertrouwt Amy William niet, maar later krijgen zij een relatie. Via veel onderzoek komt William bij een collega van de vader van Polly terecht. Hij had een relatie met Polly. William hoort het hele verhaal van hem aan over de dood van Polly. Zij zouden een ritje in de auto hebben gemaakt en toen kwam haar lange sjaal tussen de wielen. Ze is zo gewurgd. Hij is toen door gereden naar haar huis. Daar heeft hij Polly uitgekleed en naakt op bed gelegd. Boy zat toen al in de kast. Het verhaal is heel ongeloofwaardig en er wordt William dan ook geadviseerd het verhaal niet te publiceren. William doet het toch. De hoofdredacteur van de krant, is helemaal enthousiast. Maar niemand gelooft het verhaal van William. Hij wordt door de grote kranten helemaal belachelijk gemaakt. Amy en William gaan ondertussen nog proberen Boy vrij te krijgen, maar dat is onbegonnen werk. Boy wordt ter dood veroordeeld, maar voordat het vonnis voltrokken is heeft hij al zelfmoord gepleegd. Amy en William besluiten weg te trekken uit hun dorp en gaan wonen bij Henry, een man die bijna blind is. Hij runt een Hotel. William en Amy krijgen 2 kamers boven. Dan blijkt later dan William toch gelijk had. De grotere kranten publiceren later een interview met de dader die het verhaal van William bevestigt. Thema Het hoofdthema is eenzaamheid. In het begin van het verhaal lees je alleen de kant van William, die eigenlijk als enige aanspreekpunt zijn baas heeft die de helft van de tijd weg is. Boy was ook eenzaam. Hij was doofstom, dus hij kon niet duidelijk maken aan anderen wat hij dacht, waardoor hij vrij eenzaam was. Hij had het zelf niet echt door omdat zijn geestelijke niveau zat op die van een 4 jarig kind. Henry was ook eenzaam. Hij had niemand bij hem in huis of in zijn hotel en hij was bijna blind.
Idee De schrijver wil eigenlijk duidelijk maken dat de maatschappij lang altijd niet goed bezig is. Hij heeft kritiek op de maatschappij. In dit boek heeft de maatschappij Boy eigenlijk al verstoten en later in het verhaal al veroordeeld, zonder dat die jongen zich heeft kunnen verdedigen. Later blijkt dat de jongen onschuldig is. De maatschappij verstoot mensen al snel zonder deze mensen echt te kennen. Ik denk dat Bernlef hier kritiek op heeft. Titelverklaring De titel slaat op de doofstomme jongen in het verhaal. Het gaat erom dat de onschuld van deze jongen bewezen wordt. In feite is hij dus een van de hoofdpersonen van het verhaal. Opbouw Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het verhaal speelt zich af in de tijd van de uitvinding van de film. Perspectief Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit William. Soms zijn er stukjes waarin je de gedachten ziet van Amy, maar die houden al vrij snel weer op. Ruimte Het verhaal speelt zich af in een klein boerendorp en in een plaatsje aan zee. Het dorp staat in feite voor de op dat moment heersende maatschappij. Deze is achterdochtig en alles wat men niet kent, daar neemt men afstand van. Men denkt daar heel kortzichtig. De maatschappij doet dit ook, dat is te zien aan het feit dat men Boy gelijk al heeft veroordeeld op de moord van Polly. In het plaatsje aan zee staat een vuurtoren. In het dagelijkse leven staat deze voor waarschuwingen. In het verhaal wordt William diverse keren gewaarschuwd terwijl hij onderzoek doet naar de moord. De vuurtoren zou volgens Henry staan voor geluk. Dat klopt ook in het verhaal, want uiteindelijk heeft het verhaal een happy ending. Symboliek De kleur rood komt diverse keren naar voren. Deze staat voor verlangen en ook voor waarschuwingen. In het verhaal gaan op een geven moment William en Amy naar Bruce (de dader) toe. Daar trekt Amy een rode jurk aan. Hun bezoek aan Bruce was het 2de bezoek dat ze deden. In feite wou Amy Bruce waarschuwen. Hij moest deze keer wel de waarheid vertellen. De vuurtoren komt ook diverse keren voor. Zie ruimte.
Originaliteit Het boek is niet echt origineel. Het perspectief is niet vernieuwend. Het verhaal ook niet. Het enige originele is dat de hoofdpersoon in feite nooit aan het woord is gekomen. De gebeurtenissen worden gezien vanuit het perspectief van een ander. Iets wat ook nog origineel vond was het feit dat de hoofdpersoon doofstom was en dus volledig in zijn eigen wereld leefde. Relevantie Eenzaamheid is een relevant probleem. Nu wij een maatschappij hebben waarin het alleen maar om werken en geld gaat, zijn de mensen gehaast. Ze hebben geen tijd voor sociale contacten etc. hierdoor zijn ze vaak erg eenzaam, zonder dat ze er iets tegen kunnen doen. Dit omdat ze zogenaamd zo gestresst en druk zijn. Stijl Bernlef heeft niet echt een aparte stijl. Hij gebruikt makkelijke woorden en hij beschrijft sommige situaties uitgebreid. Anderen minder, omdat deze niet zo relevant zijn voor het boek. Zijn zinnen zijn niet kort, maar ook zeker niet lang.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boy door J. Bernlef"