Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Boy 7 door Mirjam Mous

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Boy 7
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1628 woorden
  • 18 april 2015
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 7
61 keer beoordeeld

Boekcover Boy 7
Shadow

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij: Wat er ook g…

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt…

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij: Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij weet één ding zeker: dat is zijn eigen stem. Met behulp van de spullen in zijn rugzak, gaat hij verbeten op zoek naar zijn verleden. Maar zolang hij zich niets herinnert, durft hij niemand te vertrouwen. Zelfs Lara niet. Stapje voor stapje komt hij achter de verschrikkelijke waarheid.

Boy 7 door Mirjam Mous
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1. Over het boek.

De titel van het boek is Boy7. De schrijver is Mirjam Mous. Het boek is in 2009 uitgegeven door Holkema & Warendorf.

2.Verklaring van de titel. Sam denkt nadat zijn geheugen is gewist day hij Boy7 heet omdat dat in het etiketje van zijn tas staat. De organisatie waar Sam is opgesloten noemt alle jongens boys, dus sam heet boy7.

3. Keuze. Ik heb voor het boek Boy7 gekozen omdat de achterkant mij heel erg aansprak en ik was nieuwschierig wat er met de jongen op de snikhete, kale grasvlakte zou gebeuren. Dat ik dit boek voor mijn boekverslag heb gekozen is puur toeval, omdat ik dit boek net aan het lezen was dacht ik dat ik er dan meteen een verslag over kon maken.

4. Genre.

Het is spannend omdat er best vaak spannende dingen gebeuren en het is spannend dat je het halve boek nog niet weet wie die jongen op de grasvlakte is. Ook is het avontuurlijk omdat Sam en Louis best wel veel dingen gaan uitzoeken wat ook wel weer spannend is.

5. Tijd.

Ik denk dat het verhaal zich afspeelt in de toekomst, omdat mensen tegenwoordig geen chip in hun lijf krijgen.

6. Plaats.

Het verhaal speelt zich af op de snikhete kale grasvlakte, in het grijze gebouw, in het huis van tante Bobbie en in Flatstaff. Op de kale grasvlakte Sam gevonden door Lara en gedropt door de witpakken, in het grijze gebouw bevind zich de organisatie Coöperation X en de boys die daar opgesloten zitten, in het huis van tante Bobbie logeert Sam een paar dagen en in Flatstaff is de bowlingbaan en de Pizza Hut.

7. Innerlijke en uiterlijk hoofdpersonen.

Boy7 oftewel Sam waters, weet niet wie hij is en is een goed hacker. Hij heeft een smal gezicht met een hoog voorhoofd en diepliggende blauwe ogen. Zijn onderlip is breder dan zijn bovenlip en hij heeft kaarsrechte witte tanden. Zijn neus is niet groot en niet klein, maar er zitten wel wat rode pukkeltjes op. Hij heeft piekering, blond haar dat komt tot aan zijn oorlellen. Ook heeft hij een getraint lichaam.

Lara, ze is de dochter van de directeuren van Coöperation X, ze doet alsof ze Sam niet kent, maar ze zit wel in het complot. Ze heeft kort, zwart haar en draagt meestal grote oorringen. Ook heeft ze een diamantje in haar rechterneusvleugel.

8.Thema

De thema's van het boek zijn doorzetten en vertrouwen. Doorzetten omdat Sam doorzet om te weten wie hij is, wie zijn ouders zijn, om te ontsnappen en de informatie over Coöperation X naar buiten te krijgen. Vertrouwen omdat hij niet weet of hij iemand in vertrouwen kan nemen en diegene alles te vertellen.

9. Samenvatting

Een jongen komt bij kennis in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet wie hij is, hoe hij daar is gekomen en wat hij daar doet. Vlakbij hem vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon, een flesje water, een lichtblauwe pyjama, een boxershort, een tandenborstel en een tube tandpasta. Er zit ook een rolletje bankbiljetten, een baseballcap, een foto van een groot grijs gebouw en een bestellijst van de Pizza Hut in. Hij wil meteen het alarmnummer bellen maar toen zag hij dat hij een voicemail bericht had ontvangen Als hij het bericht afluistert hoort hij: Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. Hij weet een ding zeker: dat is zijn eigen stem. Daarom belt hij naar het nummer waar de voicemail is ingesproken en naar het nummer op de bestellijst van de pizzahut, maar jammer genoeg levert dat allebei niks op.

 

Hij hoort een auto aankomen en hij mag meeliften. De vrouw waarbij hij instapt heet Lara. Hij vertelt haar niet de waarheid maar dat hij hier is afgezet en dat hij op zoek is naar zijn echte ouders omdat zijn pleegouders op vakantie zijn. Dan vraagt Lara zijn naam, die weet hij niet maar hij ziet op het merkje van zijn tas Boy7 staan, dus hij zegt Boy Seven.

 

Ze gaan naar Lara's tante Bobbie, zij heeft een Bed&Breakfast waar hij wel kan overnachten. Als hij op zijn kamer is kijkt hij in de badkamerspiegel, hij schrikt er behoorlijk van want hij herkende zichzelf niet. Toch had hij iets vertrouwds.

 

Een dag later gaat hij met Lara mee cakes van Bobbie brengen naar Flatstaff. Daar begint hij zijn zoektocht naar wie hij is. Omdat er een bestellijst van de Pizza Hut in zijn tas zat, wilde hij daar als eerste heen. Een van de serveersters herkende hem. Ze zei dat ze hem en Lara wel vaker hier had gezien, maar Lara zei dat ze zich gewoon had vergist.

 

Die zelfde avond vind hij een klein sleuteltje in zijn tas, hij denkt meteen aan een kluisje van een bank, maar nadat hij de volgende dag alle banken in Flatstaff heeft afgezocht niet meer. Hij belt nog een keer het nummer waar het voicemail bericht vandaan kwam en komt erachter dat het van een bowlingbaan kwam, dus een openbare telefoon. De volgende dag gaat hij er met Lara naartoe en vind in het kluisje een paar bowlingschoenen met een USB-stick erin en een notebook. Even denkt hij dat Lara de USB-stick in haar zak laat glijden en confronteerd haar daarmee, maar dan komt hij erachter dat er gewoon nog een precies dezelfde USB-stick in de bowlingschoen zit.

 

Even later in zijn kamer begint hij het notebook te lezen, daarin wordt hem van alles duidelijk. Dat zijn naam Sam Waters is en dat zijn plan, waar hij zelf niks van weet, gelukt is. Ook wordt het hem duidelijk hoe hij op de snikhete, kale grasvlakte is gekomen.

Hij bleek een hacker te zijn die bij zijn eigen school het systeem was binnengedrongen en wat cijfers van hem omhoog had gekrikt. Toen hij daarvoor werd opgepakt werd hij opgenomen in een inrichting voor jongens die iets gedaan hadden wat niet mocht. In die inrichting, Coöperation X, worden de jongens Boys genoemt, hij dus Boy7. Langzamerhand komen Sam en zijn kamergenoot Louis erachter dat de witpakken veel meer van plan zijn met de jongens dan ze dachten. De jongens werden opeens heel braaf en deden alles wat de witpakken (de mensen die daar werken) hun voordroegen. Sam en Louis weten een manier te vinden om snachts uit hun kamer te komen, zo ontdekken ze dat elke boy op een nacht uit zijn cel word gehaald en er dan een chip achter zijn linkeroor word geplaatst. De chip zorgt ervoor dat je alles doet wat de witpakken zeggen en als je dat niet doet drukken ze op een knop waardoor je een pijnlijke druk achter je oor voelt en moet je het wel doen. Ook kunnen ze met een andere knop je je geheugen laten verliezen van een bepaalde tijd. Uiteindelijk gebeurt die operatie ook bij hem en Louis, maar doordat ze alles hebben opgeschreven in een stiekem achtergehouden notebook, weten ze alles nog als ze dat teruglezen. De boys moesten ook om ste beurt naar buiten voor een buitenproef, daarbij moesten ze illigale opdrachten uitvoeren. Daarna drukte een van de witpakken op een knop en was de boy alles weer vergeten. Louis en Sam zijn daarachter gekomen door een opnamerecordertje in hun broekzak te doen tijdens de buitenproef zodat ze achteraf konden horen wat er precies was gebeurt. Ze wisten dat ze de illigale gebeurtenissen naar buiten moeten brengen maar de eerste keer ontsnappen mislukte. De tweede keer wist hij het notebook en de usb stick naar buiten te brengen door ze in een kluisje te doen en een voicemail bericht in te spreken. ( Toen is hij hard weggerent maar werd hij makkelijk weer gevonden en werd zijn hele geheugen gewist. Doordat de USB kwijt was hebben de witpakken hem naar de kale grasvlakte gebracht, zodat hij vanzelf de USB weer zou vinden wat ook gelukt is.)

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Hij bleek een hacker te zijn die bij zijn eigen school het systeem was binnengedrongen en wat cijfers van hem omhoog had gekrikt. Toen hij daarvoor werd opgepakt werd hij opgenomen in een inrichting voor jongens die iets gedaan hadden wat niet mocht. In die inrichting, Coöperation X, worden de jongens Boys genoemt, hij dus Boy7. Langzamerhand komen Sam en zijn kamergenoot Louis erachter dat de witpakken veel meer van plan zijn met de jongens dan ze dachten. De jongens werden opeens heel braaf en deden alles wat de witpakken (de mensen die daar werken) hun voordroegen. Sam en Louis weten een manier te vinden om snachts uit hun kamer te komen, zo ontdekken ze dat elke boy op een nacht uit zijn cel word gehaald en er dan een chip achter zijn linkeroor word geplaatst. De chip zorgt ervoor dat je alles doet wat de witpakken zeggen en als je dat niet doet drukken ze op een knop waardoor je een pijnlijke druk achter je oor voelt en moet je het wel doen. Ook kunnen ze met een andere knop je je geheugen laten verliezen van een bepaalde tijd. Uiteindelijk gebeurt die operatie ook bij hem en Louis, maar doordat ze alles hebben opgeschreven in een stiekem achtergehouden notebook, weten ze alles nog als ze dat teruglezen. De boys moesten ook om ste beurt naar buiten voor een buitenproef, daarbij moesten ze illigale opdrachten uitvoeren. Daarna drukte een van de witpakken op een knop en was de boy alles weer vergeten. Louis en Sam zijn daarachter gekomen door een opnamerecordertje in hun broekzak te doen tijdens de buitenproef zodat ze achteraf konden horen wat er precies was gebeurt. Ze wisten dat ze de illigale gebeurtenissen naar buiten moeten brengen maar de eerste keer ontsnappen mislukte. De tweede keer wist hij het notebook en de usb stick naar buiten te brengen door ze in een kluisje te doen en een voicemail bericht in te spreken. ( Toen is hij hard weggerent maar werd hij makkelijk weer gevonden en werd zijn hele geheugen gewist. Doordat de USB kwijt was hebben de witpakken hem naar de kale grasvlakte gebracht, zodat hij vanzelf de USB weer zou vinden wat ook gelukt is.)

Als hij klaar is met lezen, komen Lara en Jones (de agent die hem naar de inrichting heeft gebracht) zijn kamer binnen. Hij weet ze allebei vast te binden. Jammergenoeg was hij vergeten om Jones te fouilleren en heeft hij een signaal gestuurd naar de organisatie dat het gebouw binnen nu en 90 minuten zou ontploffen. Het blijkt dus dat Lara ook in het complot zit, en dat ze de USB had omgewisseld toen hij die vond in dat kluisje, maar hij was zo slim geweest, om de echt USB met de belangrijke informatie in het notebook te verstoppen, dus Lara had de verkeerde USB-stick. Toen Sam had gehoord dat Jones een signaal had gestuurd, kwam hij meteen in actie. Maar natuurlijk konden ze hem snel weer vinden door de chip in zijn hoofd. Daarom is hij naar een wc gegaan bij een tankstation en heeft daar de chip weggesneden en op een vrachtwagen gegooit, zodat de organisatie zou denken dat hij daarmee was meegereden.

 

Bij het gebouw aangekomen ontpoft het. Sam valt flauw. Als hij even later wakker word ziet hij alle Boys om hem heen. Er was een bommelding geweest en het gebouw was een uur geleden al ontruimt. Hij is heel erg blij dat iedereen nog leeft. Daarna in het ziekenhuis wordt bij iedereen de chip weggehaald en Sam ziet zijn familie weer. De leden van de organisatie worden opgepakt. Alles komt weer goed.

10. Mening.

Ik vind het een heel leuk boek, het is spannend en heeft echt een mooi verhaal. Het is een science fiction waar ik normaal gesproken niet echt van houdt, maar dit boek spreekt me echt aan. Dat het me aanspreekt komt vooral door de opbouw van het boek, omdat het notebook en de 90 minuten tot de ontploffing van het gebouw als losse delen in het boek staan.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boy 7 door Mirjam Mous"