1 Algemene informatie

De schrijver van het boek is Mirjam Mous. De naam van het boek is Boy 7. De uitgever van het boek is: Van Holkema en Warendorf. Het boek is voor het eerst uitgegeven in het jaar 2009. En het boek behoort in de genre: jeugdboek en spanning.

2 Informatie over de auteur

Mirjam Mous is geboren in 1963 en groeide op in het dorpje Made. De vader van Mirjam was kunstschilder. Mirjam was enigskind, maar verveelde zich nooit. Voordat Mirjam schrijfster werd, werkte ze eerst als juf op een basisschool in Breda voor kinderen met een sociaal-emotionele problemen. Dit werd uiteindelijk de plek waar Mirjam haal inspiratie vandaan haalde om boeken te schrijven. Mirjam heeft al ontzettend veel boeken geschreven en twee van haar boeken hebben een prijs gewonnen. Haar boeken 'Doorgeschoten' en 'Boy 7' kregen beide de Tip van de Jonge Jury.

3 Samenvatting

Het boek bevat geen motto.

Een jongen wordt wakker op een kale grasvlakte. Hij weet niks meer over zichzelf. Hij weet niet hoe hij heet en wie hij is. Naast hem ligt een rugzak met verschillende voorwerpen erin, onder andere een mobieltje. De jongen wil het alarmnummer bellen, maar ziet dat er een voicemail is ingesproken: ''wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie.'' De andere voorwerpen in de rugzak zijn: een folder van de Pizzahut, een pyjama, een boxershort, tandpasta en een tandenborstel, een rolletje bankbiljetten en een foto van een groot grijs gebouw wat hij niet herkent. Dan komt er een auto langsrijden. Hij mag meerijden. De auto wordt bestuurd door een meisje Lara. Als ze vraagt hoe hij heet, kijkt hij in zijn rugzak. Op het labeltje aan de binnenkant staat: Boy 7. Hij besluit zich daarom maar ook zo te noemen.

Lara neemt Boy Seven mee naar het Bed & Breakfast waar ze woont. Boy mag in het Bed & Breakfast tijdelijk logeren en hij besluit op onderzoek te gaan naar wie hij nou in werkelijkheid is. De volgende dag kan Boy meerijden met Lara naar Flatstaff. Boy vond namelijk op de folder van de Pizzahut een adres in Flatstaff. Bij de Pizzahut herkent de serveerster Boy, maar Lara zegt dat de serveerster zich vast vergist.

Later weer terug bij de Bed & Breakfast vindt Boy een sleutel in het zijvakje van de rugzak. Boy denkt dat het een sleutel van een bankkluisje is, maar heeft het mis. Het blijkt een kluisje van de bowlingbaan in Flatstaff te zijn. Bij de bowlingbaan opent hij het kluisje en vindt een notebook en een USB-stick. Het lijkt alsof Lara de USB-stick in haar zak laat glijden, maar hij is er nog gewoon. Bij de Bed & Breakfast begint Boy met het lezen van het notebook.

Boy blijkt een hacker te zijn die in het echt Sam Waters heet. Nadat dat hij werd opgepakt omdat hij de schoolcomputer gehackt heeft, wordt Sam naar een soort inrichting gebracht: CooperationX. Het notebook wat hij dus nu leest, heeft hij daar geschreven. Alle jongens die in de inrichting zitten worden Boys genoemd. Sam was de zevende ´Boy` en werd daarom Boy Seven genoemd. Sam had een vriend bij CooperationX: Louis oftwel Boy Six. Alle andere jongens bij CooperationX luisteren gehoorzaam naar de witpakken (zo noemden ze de mensen die daar werkten). Sam en Louis ontdekken een manier om ´s nachts hun kamer uit te sluipen. En zo vinden ze steeds meer informatie over CooperationX. Elke jongen wordt ´s nachts uit zijn kamer gehaald en krijgt een soort operatie waarbij er in chip in het hoofd wordt geplaatst. Door de chip doen de jongens alles wat de witpakken zeggen, ook kan hun geheugen worden gewist en kunnen ze overal gevolgd worden. Door het notebook dat Louis en Sam bij houden weten ze echter wel hun geheugen elke keer weer terug te krijgen door het te lezen. CooperationX laat de jongens zonder dat ze het weten illegale opdrachten uitvoeren. Sam en Louis zijn Cooperation te slim af door ze af te luisteren met een klein microfoontje. Sam en Louis moeten deze illegale praktijken wel melden aan de politie en daarom probeert Sam te ontsnappen. Hij verstopt het notebook en een USB-stick met informatie over CooperationX in een kluis bij de bowlingbaan en Sam ontsnapt!

Op dit moment stopt het notebook. Sam weet wat hem te doen staat. Hij moet zo snel mogelijk de illegale praktijken van CooperationX melden bij de politie.

Plotseling stormen Lara en een andere man genaamd Jones de kamer binnen, maar Sam weet ze te overmeesteren. Lara blijkt dus ook in het complot te zitten! Sam pakt snel de USB-stick en het notebook. Maar Jones pakt het mobieltje van Sam en stuurt een bericht naar CooperationX dat ze het gebouw moeten laten ontploffen in anderhalf uur. Sam moet nu zo snel mogelijk de jongens die nog bij CooperationX zijn redden. Hij ontsnapt en snijdt de chip eigenhandig uit zijn nek. Plotseling weet Sam alles weer. Nadat Sam bij het gebouw aankomt blijken de jongens veilig te zijn. CooperationX wordt gelukkig opgepakt, bij de andere jongens worden de chips ook verwijderd en alles is weer goed gekomen.

4 Titelverklaring

Het boek heet Boy 7, omdat Sam Waters bij CooperationX Boy 7 werd genoemd. Alle jongens heetten Boys en omdat Sam als zevende kwam, heette hij dus Boy 7.

5 Opbouw

Het boek is opgebouwd uit vier delen die elk beginnen met een spreuk. Één daarvan is bijvoorbeeld: ´Door vol te houden bereikte zelfs de slak de Ark van Noach`.

6 Tijdsverloop

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Het boek is in twee delen geschreven. Het heden en het deel in het notebook. In het notebook worden eigenlijk allemaal flashbacks gegeven. Het notebook is dus eigenlijk een soort dagboek.

De schrijfster heeft tijdsversnelling gebruikt. Het boek gaat veel sneller dan dat het in het echt zou kunnen gaan. Natuurlijk zijn er in het boek ook wel stukjes dat alles wat langzamer gaat dan in het echt (tijdsvertraging). Alles wordt dan heel nauwkeurig gedetailleerd, maar over het alegemeen is er dus tijdsversnelling.

De schrijfster heeft tijdsversnelling gebruikt. Het boek gaat veel sneller dan dat het in het echt zou kunnen gaan. Natuurlijk zijn er in het boek ook wel stukjes dat alles wat langzamer gaat dan in het echt (tijdsvertraging). Alles wordt dan heel nauwkeurig gedetailleerd, maar over het alegemeen is er dus tijdsversnelling.

7 Tijd

Het verhaal speelt zich in de toekomst af. Er worden allerlei nieuwe technologische dingen gebruikt die wij nog niet kennen. Bijvoorbeeld een chip in de nek die je geheugen kan wissen.

8 Plaats

Het verhaal speelt zich in Amerika af. Het verhaal speelt zich af bij de Bed & Breakfast, in Flatstaff en bij CooperationX.

9 Perspectief

Het verhaal speelt vanuit twee verschillende perspectieven af. De eerste is dat Sam niks meer weet en probeert uit te vogelen wie hij precies is. En het andere perspectief is vanuit het notebook wanneer Sam dus nog wel alles weet.

10 Hoofdpersonen

Sam Waters (Boy Seven)

Sam heeft een smal gezicht, een beetje diepliggende blauwe ogen en blond piekerig haar. Sam heeft ook een mooi afgetraind lijf. Sam is erg slim. Hij weet veel van computers af omdat hij een hacker is. Sam ontwikkeld zich in het boek, omdat hij steeds meer te weten komt van wie hij nou eigenlijk is. Hij vindt steeds meer van zijn geheugen af. Bij CooperationX was Sam goed bevriend met Louis.

Lara Rogers

Lara wordt niet beschreven hoe ze eruit ziet. In het begin van het boek lijkt ze erg aardig en lief te zijn en raakte ze in een neppe vriendschap met Sam. Later in het boek blijkt ze in een complot met CooperationX zitten.

Louis (Boy Six)

Louis is een donkere jongen met zwart kroeshaar. Ook hij is erg gespierd. Louis heeft vroeger ook net zoals Sam slechte dingen gedaan, maar is wel erg aardig. In het begin is Louis nog niet zo goed bevriend met Sam, maar later in het boek wordt hun vriendschap steeds hechter.

11 Thema

Het thema van het boek is geheugenverlies. Dit is vooral te merken in het begin van het boek. Als Sam net wakker wordt, weet hij niks meer. Hij weet niet wie hij is, wat hij op een kale grasvlakte doet en hij weet niet meer hoe hij eruit ziet. Later in het boek komt Sam steeds meer over zichzelf te weten.

12:Motieven

Het motief van het boek is doorzetten. Sam blijft maar doorzetten om er achter te komen wie hij nou eigenlijk is.

13 Schrijfstijl

Het boek is eenvoudig, maar toch ook wel spannend en mooi geschreven. Er worden veel moderne en Engelse woorden gebruikt. De zinnen in het boek zijn niet oneindig lang, maar ook niet super kort. Van beeldspraak is eigenlijk weinig sprake. Het boek is in vier delen verdeeld en daar wordt wel elke keer een spreuk bij verteld. Verder zijn er vooral flashbacks in het verhaal.

14 Spanningsopbouw

Het verhaal wordt erg spannend gemaakt doordat je eigen net zo weinig weet als de hoofdpersoon. De hoofdpersoon weet in het begin nog helemaal niks over zichzelf en probeert te weten te komen wie hij is. Ook weet je niet of de informatie die Sam krijgt wel betrouwbaar is. Ook wordt het boek spannend gemaakt omdat je het boek vanut twee perspectieven leest.

15 Eigen mening

Ik vond het boek erg leuk. Het boek is erg spannend. Soms is het boek wel een beetje onduidelijk omdat je eigenlijk net zo weing weet als de hoofdpersoon en ook omdat het boek vanuit twee perspectieven geschreven is. Maar dat maakt het boek toch ook wel weer spannend. Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit boek gelezen heb, maar toch is het boek bij me gebleven en dat zegt toch eigenlijk ook wel iets goeds over het boek, toch?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Merlijn

Merlijn

Bedankt voor dit leuk verslag ik heb voorme werk een 10 gekregen

7 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Gerrit

Gerrit

bedankt

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

thx. morgen een belangrijk boek verslag en heb het boek heel lang geleden gelezen, dankzij jou lukt het wel voor morgen

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

Leuk en spannend boek alleen weet ik niet wanneer het zich afspeelt

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

hoe komt die nou op het grasveld terech
t??????

4 jaar geleden

Antwoorden

K.

K.

Hij komt daar terecht doordat hij na zijn ontsnapping weer gevangen genomen werd door de witpakken, en ze zijn geheugen gewist hebben, omdat hij een usb met informatie over Cooperation X heeft verstopt en alleen hij met behulp van aanwijzingen weet waar hij is, leggen ze hem in een grasveld neer en volgen ze hem via zijn chip. zo wilden ze de usb vinden en vernietigen maar dat lukte niet helemaal

3 jaar geleden

gast

gast

G.

G.

goed verslag

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast