Boy 7 door Mirjam Mous

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Boy 7
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2038 woorden
  • 13 januari 2018
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
77 keer beoordeeld

Boekcover Boy 7
Shadow

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij: Wat er ook g…

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt…

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij: Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij weet één ding zeker: dat is zijn eigen stem. Met behulp van de spullen in zijn rugzak, gaat hij verbeten op zoek naar zijn verleden. Maar zolang hij zich niets herinnert, durft hij niemand te vertrouwen. Zelfs Lara niet. Stapje voor stapje komt hij achter de verschrikkelijke waarheid.

Boy 7 door Mirjam Mous
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boy 7                  Max Thissen  27-11-’17           

door: Mirjam Mous                                                     2017/2018

284 pagina’s                                                             1e druk 2015

 

 

Bladzijde

Voorpagina

1

Inhoudsopgave

2

Algemene informatie

2

Begin en einde van het boek

2/3

Vertelsituatie

3

Personages

3

Titelverklaring

3

Tijd

3

Plaats

4

Ruimte

4

Opbouw

4

Samenvatting

4/5

Eigen mening

 

 

 

                                                                                                                                                      Algemene informatie

 

De titel van het boek is Boy 7 en het is geschreven door Mirjam Mous, de uitgever van het boek is  Van Holkema & Warendorf (Postbus 97, 3990DB Houten) en is uitgebracht in 2009. Het ligt een beetje tussen jeugdroman en thriller in. Als ik het boek in een woord moet beschrijven dan zeg ik zonder na te denken: ‘spannend’ Ondanks is het boek wel fictie maar over een paar jaar zou het zeker gebeurd kunnen zijn.

Begin van het boek

Het boek begint met een opening in de handeling want het begint met: Zonder parachute uit een vliegtuig geduwd worden. Met een rotvaart in een auto rondscheuren, die je met geen mogelijkheid kon besturen. In het diepe gegooid   worden terwijl je nog nooit zwemmen hebt geleerd. In een vreemde stad verdwalen en aan niemand de weg kunt vragen omdat iedereen Japans spreekt. Zo voelde het. Maar dat dan allemaal tegelijk. Ik wist niet wie ik was, waar ik was en hoe ik hier op deze verlaten plek terecht was gekomen.

 

Einde van het boek

Het boek eindigt met een gesloten einde want Cooperation X is opgeblazen iedereen is gered uit het gebouw en de chips worden bij alle Boys uit het hoofd gehaald.

Vertelsituatie

In het gewone verhaal zie je de dingen door de ogen van Sam Waters. De verteller is ook Sam. Je weet dat omdat het in de ‘ik’ vorm geschreven is. Maar in het logboek zie je niet alles door de ogen van Sam, maar vertelt hij wel het verhaal. Dat lijkt een beetje onduidelijk, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Je leest namelijk letterlijk het logboek van Sam, en dat gebeurt natuurlijk niet op dat moment dat je het leest, maar is al eerder opgeschreven.

Personages

De hoofdpersoon is Sam Waters (Boy 7) en wordt alles vanuit zijn perspectief gezien en beschreven. Hij is een slimme jongen en kan goed met computers omgaan en kan ook zeer goed hacken. Hij wordt niet heel erg beschreven in het boek maar er wordt wel vertelt dat hij blauwe ogen heeft en blonde haren ook is hij erg afgetraind.

Een ander belangrijk persoon is Lara Rogers maar zei wordt niet echt beschreven op haar uiterlijk maar wel dat ze heel zachtaardig is in het begin inmiddels want na een tijdje komt Sam er achter dat zei hem de hele tijd heeft voorgelogen en dat zei ook in het complot zit van Cooperation X.

Sam wordt in zijn tijd bij Cooperation X hele goede vrienden met zijn kamergenoot Louis, maar hij wordt door de witpakken Boy 6 genoemd omdat hij de zesde jongen is die daar wordt opgenomen. Hij is een snelle, zwarte jongen met kroeshaar en hij wordt steeds betere vrienden met Sam en ze beleven heel veel in de tijd bij Cooperation X.

Titel verklaring

De titel Boy 7 is eigenlijk heel simpel gekozen want vanaf het moment dat Sam bij Lara in de auto stapt vraagt Lara naar zijn naam en hij kijkt naar he merkje op zijn tas en dat is boy en op zijn sok staat de letter 7 dus: Boy 7, maar als hij eenmaal zijn notitieblok heeft gevonden kijkt hij naar het verhaal dat er in staat daarin staat dat wanneer hij daar net is en zich voor wil stellen aan de andere boys zegt hij Sam maar hij wordt meteen verbeterd door de witpakken en die zeggen: Jij bent vanaf nu Boy 7.

Tijd 

Het verhaal speelt zich af in het heden maar ook in het verleden want hij wordt in het begin van het boek wakker in het heden en hij beleeft hij van alles maar na een tijdje lezen vindt Sam zijn notitieblok en alles wat daarin staat zijn Sam z’n herinneringen.                                      Na een tijdje lezen in het verleden dan gaat het gewoon weer verder in het heden. Dat klinkt best verwarrend maar dat is het eigenlijk niet want je gaat helemaal op in het verhaal omdat het zo spannend is.

 

Plaats/Ruimte

Het verhaal speelt zich grotendeels af bij Cooperation X maar ook op nog wat andere onduidelijke plaatsen af zoals Branding en Flatstaff. Cooperation X is een zeer onduidelijk gebouw maar wordt beschreven als een groot grijs gebouw waar hele hoge hekken met prikkeldraad omheen staan en zelfs een bewaker met een waakhond.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Opbouw

Het verhaal wordt in een Niet-chronologische volgorde verteld want het begint in het heden en word in het begin gewoon in de goede volgorde verteld maar na een tijdje worden zijn herinneringen opgehaald van zijn tijd bij Cooperation X.

­Samenvatting

Deel 1 De jongen zonder geheugen

Een jongen wordt wakker op een kale grasvlakte zonder te weten wie hij is, waar hij is of hoe hij op die plek gekomen is. Als hij even rondgekeken heeft ziet hij een groene rugtas liggen en rent er meteen naar toe. In die tas zit een hoop geld en een mobieltje wanneer hij het alarmnummer wil bellen ziet hij een voicemail. Als hij de voicemail beluisterd hoort hij een stem die zegt :’Wat er ook gebeurd bel in geen geval de politie’. En hij weet één ding zeker dat is zijn eigen stem. Als hij naar de weg wil rennen verwond hij zijn enkel. Ondanks dat rent hij toch door naar de weg en komt hij een busje tegen met daarin een meisje. Zij brengt hem naar de bed & breakfast van haar tante Bobbie die hem allebei met open armen ontvangen. Hij mag er gratis eten en zelfs slapen. Hij komt erachter dat ze zich in het plaatsje Branding bevinden en dat hijzelf hoogstwaarschijnlijk uit Flatstaff komt.

Er is nog een gast in de B&B en hij blijkt politieagent te zijn, waardoor Boy zich niet op zijn gemak voelt. Hij gaat samen met Lara naar Flatstaff en in de Pizza Hut worden ze herkend door een serveerster, maar Lara zegt dat ze daar niets van begrijpt en dat ze Boy helemaal niet kent. Eenmaal weer in de B&B vindt hij een sleutel in de rugzak en komt er via het telefoonboek achter dat het mysterieuze gebouw en de openbare telefoon in Flatstaff staan. Met een smoes zorgt Boy ervoor dat Lara hem nogmaals naar Flatstaff brengt. Hij gaat kijken bij het gebouw van de foto, maar het is zo zwaar beveiligd dat hij niet durft te proberen om binnen te komen. Daarna gaan ze de banken af, maar nergens is een kluisje waar de sleutel op past.                       Op Lara's computer komt Boy te weten dat haar ouders na een mislukt experiment met gedragsbeïnvloeding in een gevangenis voor Artsen zonder Grenzen zijn gaan werken. Hij komt erachter dat de openbare telefoon van een bowlingcentrum is en wanneer hij daar met Lara naartoe gaat, blijkt de sleutel op een van de kluisjes daar te passen. In het kluisje liggen bowlingschoenen, een USB-stick en een zelfde notitieboek als Boy heeft gekocht voor zijn geheugen. Hij denkt even te zien dat Lara de stick steelt, maar dat is niet zo.                        

 

 

Deel 2 Het Notebook

In dit deel van het boek komt Boy of Sam erachter wat er allemaal met hem is gebeurd. Hij is uit verveling dingen gaan hacken en daardoor kwam hij in de problemen waardoor hij werd opgenomen bij Cooperation X. Hij wordt daar Boy 7 genoemd want hij is de 7e boy met zijn kamergenoot Louis wordt hij hele goede vrienden. Door wat rond te kijken in het gebouw komt hij op een avond achter dat er chips in het hoofd gestopt worden om hun geheugen te wissen en hun precies te laten doen wat hun bevelen    

Deel 3 Negentig minuten

Als Sam in de Bed & Breakfast is vindt hij de USB-stick en precies op dat moment komt Jones naar zijn kamer. Sam slaat hem bewusteloos en dan komt ook Lara. Sam bindt hen allebei vast op zijn kamer en vertelt dat hij alles weet. Dan vertelt Jones dat hij een alarmsignaal naar het gebouw heeft gestuurd waardoor dat binnen negentig minuten zal ontploffen. Sam zorgt ervoor dat Lara en Jones niet weg kunnen, neemt de auto mee en gaat op weg naar het gebouw om de jongens te redden. Onderweg stopt hij bij een tankstation en snijdt zijn volgchip eruit, waarna hij meteen al zijn herinneringen terug heeft.

Deel 4 & 5 Het einde

Iemand is Sam gevolgd naar het tankstation, maar hij weet hem af te schudden door de uitgesneden chip in de laadruimte van een truck te gooien. Sam rijdt naar het gebouw, maar dan is de benzine plots op en staat hij stil. Het volgende moment gaat het gebouw de lucht in, maar de boys blijken veilig te zijn. Sam geeft Louis het notebook zodat hij weer zijn geheugen terug kan krijgen. Daarna wordt hij naar het ziekenhuis gebracht en herenigd met zijn moeder en zusje. De hele organisatie wordt opgedoekt, alleen Lara, haar ouders en de beveiligers zijn ontsnapt.

Eigen mening

Ik vind het persoonlijk een heel leuk boek want er zit veel spanning in maar wel een beetje onrealistisch. Ik vind het wel een beetje verwarrend als je op een gegeven moment het notebook gaat lezen. Het is heel spannend want er zitten veel onverwachte wendingen aan. Ik vond het best lastig lezen omdat je weinig wist over Boy – zo noemde ik hem maar bij gebrek aan beter -  maar toen ik in deel 2 terecht kwam kon ik niet stoppen met lezen omdat het zo spannend was en het bleef maar komen die spanning. Ik zou het eigenlijk wel iedereen aanbevelen want het is een super boek.

Ik vind het persoonlijk een heel leuk boek want er zit veel spanning in maar wel een beetje onrealistisch. Ik vind het wel een beetje verwarrend als je op een gegeven moment het notebook gaat lezen. Het is heel spannend want er zitten veel onverwachte wendingen aan. Ik vond het best lastig lezen omdat je weinig wist over Boy – zo noemde ik hem maar bij gebrek aan beter -  maar toen ik in deel 2 terecht kwam kon ik niet stoppen met lezen omdat het zo spannend was en het bleef maar komen die spanning. Ik zou het eigenlijk wel iedereen aanbevelen want het is een super boek.

  

 

Dit was het boekverslag van Max Thissen

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boy 7 door Mirjam Mous"