Bougainville door F. Springer

Beoordeling 7.2
Foto van Jeroen
Boekcover Bougainville
Shadow
  • Boekverslag door Jeroen
  • 4e klas havo | 760 woorden
  • 6 juli 2016
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1981
Pagina's
82
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Bougainville
Shadow
Tijdens een gezamenlijk verblijf in Bangladesh verdrinkt Tommie Vaulant, een jeugdvriend van diplomaat Bo, op raadselachtige wijze in de Golf van Bengalen. Bo ontvangt van Tommies weduwe papieren, die een merkwaardig licht werpen op het gedeelde verleden van de vrienden.
Tijdens een gezamenlijk verblijf in Bangladesh verdrinkt Tommie Vaulant, een jeugdvriend van diplomaat Bo, op raadselachtige wijze in de Golf van Bengalen. Bo ontvangt van Tommies …
Tijdens een gezamenlijk verblijf in Bangladesh verdrinkt Tommie Vaulant, een jeugdvriend van diplomaat Bo, op raadselachtige wijze in de Golf van Bengalen. Bo ontvangt van Tommies weduwe papieren, die een merkwaardig licht werpen op het gedeelde verleden van de vrienden.
Bougainville door F. Springer
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Gegevens
- Titel boek: Bougianville
- Naam van de schrijver: F. Springer
- Jaar van de eerste uitgave: 1981
- Literaire periode: 1940-nu
- Genre: (levens)dromen
Samenvatting:
De ik-figuur, Bo, is diplomaat in Dacca, Bangladesh. Tijdens een bezoek van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties aan die stad in 1973, komt een van zijn ambtenaren om het leven: hij verdrinkt door een gevaarlijke onderstroom in zee. Deze ambtenaar was Tommy Vaulant, een vriend van Bo tijdens hun jeugd in Indië en (na de oorlog) in Den Haag. Voor het eerst sinds jaren hebben ze elkaar de avond voor het fatale ongeluk nog gesproken.
Van de vrouw van Tommy, Sonnie, krijgt Bo een pakket met aantekeningen. Tommy had haar gevraagd om deze aantekeningen na zijn dood naar Bo te sturen. De aantekeningen zijn een soort dagboek van de grootvader van Tommy, aangevuld met verhalen van Tommy zelf. In het dagboek van Tommy’s grootvader staat dat hij kennis heeft gemaakt met Multatuli, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk naar bed is geweest met Mata Hari en een heleboel belevenissen en gedachten over vroeger, over Indië, over zijn vrouw, zijn dochters en zijn schoonzoon. De verhalen van Tommy zelf zijn weinig origineel. Het enige interessante zijn de passages over Madeleen, Tommy’s middelbare schoolvriendinnetje, die hij na vijfentwintig jaar weer heeft ontmoet. Deze passages zorgen voor een glimlach op het gezicht van Bo.
Tijdens een vakantie, terug in Nederland, woont Bo een reünie van zijn eindexamenklas bij en worden er vele herinneringen opgehaald. Bo voelt zich niet op zijn gemak: hij houdt niet van reünies. Madeleen is er ook. Bo en Madeleen vertrekken vrij vroeg van het feestje en gaan ergens nog wat eten. Madeleen vertelt over haar laatste ontmoeting met Tommy. Bo durft niet te zeggen dat hij allang weet wat er gebeurd is. Hij vertelt haar ook niet dat Tommy vaak aan Bougainville terugdacht, als hij ‘wil wegvluchten uit de rotzooi van alledag’.

Onderwerp en samenvatting
- Onderwerp van het boek: vriendschap.
- Wel interessant omdat deze voor iedereen anders zijn.
- Ik ben niet anders over het onderwerp gaan nadenken, want vriendschap is heel belangrijk.
- Wel realistisch, want het boek beschrijft vooral normale (jeugd)herinneringen en heeft verder geen vreemde/onrealistische gebeurtenissen.
Personen
- De hoofdpersoon is: Bo
- De belangrijkste bij persoon is: Tommie Vaulant
- In het boek heb je te maken met echte karakters
- (bescheiden, verlegen, scherpzinnig, zelfbewust)

Perspectief
- Je leest het verhaal via een afwisselend perspectief. Meestal is dit dan ik-perspectief.

Tijd
- De tijd verschilt per hoofdstuk: de dagboeken van opa de Leeuw zijn geschreven tussen 1934 en 1938 en daarin schrijft hij over zijn leven vanaf 1882 tot 1938. Tommy’s verhalen zijn niet zo duidelijk te bepalen, wel dat ze eindigen in december 1972. Het verhaal van Bo loopt van 1936 tot 1974. In totaal wordt er dus over 88 jaar verteld (de vertelde tijd).
- Van chronologie is in het geheel geen sprake, omdat er telkens gebruik van flash-backs worden gemaakt.

Plaats en ruimte
- Bougainville speelt zich op veel plaatsen af: Den Haag, Scheveningen, Rotterdam, Nieder-Ingelheim, Malang, Dacca, Wenen en New York.

Symbolen
- Voorwerp met een speciale betekenis, is het dagboek van Tommy’s opa. Hierin schreven zowel Tommy als zijn opa hun ervaringen op die veel voor hen betekenden.

Motieven
- Het begrip vriendschap is waarschijnlijk het belangrijkste begrip dat in het hele boek telkens word herhaald. Zowel Tommy als Bo vertellen ook veel over de hun vriendschap die ze met elkaar hadden en de herinneringen die bij hun zijn gebleven.

Titel
- Voor Tommy was Bougainville een van de mooiste plekken op aarde. Als hij zich niet zo goed voelde, dacht hij terug aan Bougainville. Het paradijselijke van Bougainville is echter niet meer bereikbaar. Bougainville is hiermee tot een onbereikbare droom geworden.

Eigen beoordeling
- Het boek is best interessant om te lezen, vooral als je kijkt naar de vriendschap van Bo en Tommy. Verder had het boek weinig speciale gebeurtenissen en las je vooral veel over de zaken die Bo moest uitvoeren voor de Nederlandse regering. Ook waren er veel lange zinnen en er wordt geen gebruik gemaakt van hoofdstukken.
- Als je vooral iets over vriendschap wilt lezen, is dit je boek! Als dit niet het geval is, dan zou ik een ander boek uitkiezen vanwege de bovenstaande kenmerken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bougainville door F. Springer"

Ook geschreven door Jeroen