Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Boris door Jaap ter Haar

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Boris
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas tto vwo | 791 woorden
  • 26 mei 2014
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
10 keer beoordeeld

Boekcover Boris
Shadow
Boris door Jaap ter Haar
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekbespreking Boris
Mijn boek heet Boris en dat is geschreven door Jaap ter Haar.

Verklaring van de titel
In het boek dat ik heb gelezen is de hoofdpersoon Boris. Alles draait om hem.

Samenvatting
Boris woont in Rusland. Toen zijn vader in zijn vracht wagen over een bevroren meer reed om eten te halen, zakte de vrachtwagen door het ijs en de vader van Boris verdronk. Boris droomt daar vaak over. Overdag haalt hij eten bij de gaarkeukens. Dat doet hij vaak met zijn vriendin Nadja. Op een dag gaat Boris aardappelen halen. Nadja’s broer heeft een keer aardappels ingegraven en die gaan ze nu halen. Ze zijn in een gebied waar ze helemaal niet mogen komen want daar vechten de Duitsers en de Russen tegen elkaar. Halverwege de tocht zakt Nadja in elkaar. Een paar Duitse Soldaten brengen Boris en Nadja naar huis. Als Boris thuis komt zit oom Wanja in de kamer. Hij vertelt Boris dat hij mee moet met de vrachtwagens over het bevroren meer. Daar ligt een plaats waar het veel beter is. Maar Boris wil niet, en durft niet mee. De volgende dag is Nadja gestorven.

 Een paar dagen voor kerst krijgt Boris een uitnodiging. Er wordt een toneelstuk opgevoerd voor alle kinderen in de stad. Boris zijn moeder denkt dat ze daarna een maaltijd krijgen en hij moet erheen. Maar Boris denkt dat het een lokmiddel is en dat ze met de vrachtwagens mee moeten. Maar ze krijgen een heerlijke maaltijd. Het vlees bewaart hij voor zijn moeder. Als hij s’avonds thuis komt en zijn moeder het vlees opheeft vertelt Boris tegen zijn moeder waarom hij niet meewil. Zijn vader is immers ook door het ijs gezakt. Dan snapt zijn moeder het en hij hoeft niet mee.

Afloop
Een paar dagen later komt er een trein met voedselpakketten aan. Boris krijgt ook een voedselpakket. Op de terugweg naar huis ziet hij een rij Duitse krijgsgevangenen lopen. Hij ziet een Duitser die hij herkent. Het is de Duitser die Nadja en hem naar huis gebracht heeft. Snel loopt hij tussen de mensen door en geeft een reep chocolade aan de Duitser. De mensen kijken naar hem maar Boris voelt zich blij.

Hoofdpersonen
Er zijn in totaal 2 hoofdpersonen:

Boris:

  • Boris is zo’n 12 jaar oud
  • Boris ziet er ziek en uitgehongerd uit en heeft van de kou altijd een warme muts op en een lange jas aan
  • Boris is heel meelevend met zijn moeder en met nadja want ze kunnen goed samen praten

Nadja:

  • Nadja is even oud als Boris dus 12 jaar oud.
  • Nadja heeft lang zwart haar en ziet er net als Boris ook uitgehongerd uit
  • Nadja is ook een heel meelevend met andere mensen en heeft het er vaak over dat er vrede moet komen.

Omgeving
In dit verhaal is de omgeving erg belangrijk voor het verhaal. Het verhaal zou zich bijvoorbeeld niet in Nederland kunnen afspelen. Want in Nederland zou het water van een groot meer nooit zo dik kunnen bevriezen dat er een vrachtwagen overheen kan rijden. Als Boris terug komt van de maaltijd die hij in de Schouwburg heeft gehad, heeft hij voor zijn moeder een stuk vlees bewaard in zijn jaszak. Als hij thuiskomt (hij hoeft niet z’on eind te lopen) is dat vlees stuk al helemaal bevroren. Dat zou in Nederland ook niet zo snel gebeuren

Biografie van Jaap ter Haar
Jaap ter Haar werd in 1922 geboren in Hilversum. Na de tweede wereld oorlog ging hij werken bij de wereld omroep.
Hij schreef in die tijd al verhalen.
Vanaf 1952 begon hij voor het eerst met het schrijven van boeken.
In 1972 had hij al meer dan 80 boeken geschreven!
Jaap ter Haar is overleden op 26 februari 1998 in Laren.
Jaap ter Haar is in totaal 76 jaar geworden.

Bekende boeken van Jaap ter Haar zijn:
Koning Arthur
Parcival
En Boris
Jaap ter Haar heeft geen schuilnaam dus Jaap ter haar is gewoon zijn echte naam.
Hij heeft ook een aantal prijzen gewonnen
In 1997 heeft Jaap ter Haar met het wereldje van Beer Ligthart de gouden griffel gewonnen de gouden griffel is een belangrijke schrijfprijs.

Eigen mening
Ik vind dat er zit niet zo veel spanning in het verhaal zit. Dat zou je misschien niet denken want het speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Je zou het dus wel een spannende tijd kunnen noemen. Ook in de omgeving moet wel wat spanning te vinden zijn want er wordt wel veel gevochten in de buurt van Leningrad. Toch komt die spanning niet echt terug in het verhaal. Het is eigenlijk  een rustig verhaal. Dat ligt misschien ook wel aan de personen. Ze hebben een erg rustig karakter en zijn dus niet erg avontuurlijk. 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boris door Jaap ter Haar"