Boris door Jaap ter Haar

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Boris
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 770 woorden
  • 20 november 2007
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
12 keer beoordeeld

Boekcover Boris
Shadow
Boris door Jaap ter Haar
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
• Samenvatting
Boris woont in Rusland. Toen zijn vader in zijn vracht wagen over een bevroren meer reed om eten te halen, zakte de vrachtwagen door het ijs en de vader van Boris verdronk. Boris droomt daar vaak over. Overdag haalt hij eten bij de gaarkeukens. Dat doet hij vaak met zijn vriendin Nadja. Op een dag gaat Boris aardappelen halen. Nadja’s broer heeft een keer aardappels ingegraven en die gaan ze nu halen. Ze zijn in een gebied waar ze helemaal niet mogen komen want daar vechten de Duitsers en de Russen tegen elkaar. Halverwege de tocht zakt Nadja in elkaar. Een paar Duitse Soldaten brengen Boris en Nadja naar huis. Als Boris thuis komt zit oom Wanja in de kamer. Hij vertelt Boris dat hij mee moet met de vrachtwagens over het bevroren meer. Daar ligt een plaats waar het veel beter is. Maar Boris wil niet, en durft niet mee. De volgende dag is Nadja gestorven.
Een paar dagen voor kerst krijgt Boris een uitnodiging. Er wordt een toneelstuk opgevoerd voor alle kinderen in de stad. Boris zijn moeder denkt dat ze daarna een maaltijd krijgen en hij moet erheen. Maar Boris denkt dat het een lokmiddel is en dat ze met de vrachtwagens mee moeten. Maar ze krijgen een heerlijke maaltijd. Het vlees bewaart hij voor zijn moeder. Als hij s’avonds thuis komt en zijn moeder het vlees opheeft vertelt Boris tegen zijn moeder waarom hij niet meewil. Zijn vader is immers ook door het ijs gezakt. Dan snapt zijn moeder het en hij hoeft niet mee.

Afloop:
Een paar dagen later komt er een trein met voedselpakketten aan. Boris krijgt ook een voedselpakket. Op de terugweg naar huis ziet hij een rij Duitse krijgsgevangenen lopen. Hij ziet een Duitser die hij herkent. Het is de Duitser die Nadja en hem naar huis gebracht heeft. Snel loopt hij tussen de mensen door en geeft een reep chocolade aan de Duitser. De mensen kijken naar hem maar Boris voelt zich blij.

• De hoofdpersonen zijn Boris en Nadja. Boris is 12 jaar en Nadja 14 jaar. Ze wonen allebei in Leningrad een stadje in Rusland. In het boek staat niet vermeld hoe ze eruit zien. Aan de voorkant te zien heeft Boris bruine ogen, maar van Nadja weet ik helemaal niks.
• Boris is vastbesloten maar wel een rustige jongen, het is geen driftkikker. Ook Nadja is rustig en stil. De oorlog heeft wel invloed op Boris. Hij is zorgzaam en let goed op. Hij wil bij zijn moeder blijven en voor haar blijven zorgen. Boris heeft een probleem, hij moet van zijn moeder en van oom Wanja met de vrachtwagens mee over het bevroren meer. Maar dat wil en durft hij niet. Aan het eind van het boek praat hij er met zijn moeder over. Zijn moeder snapt dan dat hij bang is dat hij net als zijn vader door het ijs zal zakken. Daarom hoeft hij uiteindelijk niet mee.

• Het verhaal speelt zich af in Leningrad een stad in Rusland.
• De omgeving is erg belangrijk voor het verhaal. Het verhaal zou bijv. niet in Nederland af kunnen spelen. Want in Nederland zou het water van een groot meer nooit zo dik kunnen bevriezen zodat er vrachtwagen over heen zouden kunnen rijden. Als Boris terug komt van de maaltijd die hij in de schouwburg heeft gehad, heeft hij voor zijn moeder een stuk vlees bewaard in zijn jaszak. Als hij thuiskomt (hij hoeft niet zo’n eind te lopen) is dat bevroren. Dat zou in Nederland ook niet zo snel gebeuren.

• Het verhaal speelt zich in de 19e eeuw af. In de tweede wereldoorlog. Het verhaal is chronologisch opgebouwd want het gaat van de ene dag naar de andere dag. Het is niet zo dat het verhaal opeens terug gaat naar een heel andere tijd. Bijv. naar de 18e eeuw. Ook niet dat het opeens heel diep op het verleden van een persoon ingaat. Wel is het zo dat door een droom wordt verteld dat Boris zijn vader vroeger met zijn vrachtwagen door het ijs is gezakt

• Er zit niet veel spanning in het verhaal. Dat zou je misschien niet denken want het speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Je zou het dus wel een spannende tijd kunnen noemen. Ook in de omgeving moet wel wat spanning te vinden zijn want er wordt veel gevochten in de buurt van Leningrad. Toch komt die spanning niet echt terug in het verhaal. Het is als het ware een rustig verhaal. Dat ligt misschien ook wel aan de personen. Ze hebben een erg rustig karakter en zijn dus niet erg avontuurlijk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boris door Jaap ter Haar"