Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bor door Joris Moens

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Bor
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 591 woorden
  • 17 februari 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
6 keer beoordeeld

Boekcover Bor
Shadow
Bor door Joris Moens
Shadow
Waar denk ik dat het over gaat?
Toen ik de titel Bor hoorde, dacht ik dat het over iemand zou gaan die Bor heet, en dat bleek ook zo te zijn.

Hoofdpersoon(en)
De hoofdpersoon in dit boek is Bor. De andere rollen zijn: Ruth, John, Toon, Dick en Peter.

Beschrijving hoofdpersonen:
Bor is een jongen van 16 jaar die op de havo zit. Hij is een jongen die graag kattenkwaad uithaalt en veel meisjes versiert. Bor is best grof qua taalgebruik en houd zich ook niet in zijn mening uit te spreken. Ruth is een rustig meisje die ong. even oud is als Bor. John, Dick en toon zijn vrienden van Bor en Peter is zijn broer.

Tijd:
De tijd staat niet duidelijk in het boek verteld. Het boek is geschreven in 1993, dus ik denk dat het zich ook rond die tijd afspeelt. Het is in chronologische volgorde verteld.


Ruimte:
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Zoals op school, bij Bor thuis, Discotheek, op de voetbal enz.

Perspectief:
Het is een ik perspectief en hij ligt bij Bor.

Slot:
Het verhaal heeft een open einde. Hij beland in de cel en je weet niet wat er verder allemaal met hem gebeurt.

Eigen menig:
Ik vind het geen leuk boek en kon er ook echt niet in opschieten tijdens het lezen. Het is in “ik” perspectief geschreven en dat vind ik ook niet leuk. Verder vind ik het boek ook een beetje te seksistisch. Ik vind er nou ook niet echt spanning in zitten, wat ik ook altijd wel leuk vind. Er is niet iets waarvoor ik in het begin het boek door wil lezen.

Samenvatting:
Bor, een jongen van 16 jaar, woont met zijn ouders en oudere broer in Amsterdam. Bor en zijn 3 beste vrienden Toon, Dick en John halen vaak kattenkwaad uit en zijn bekend bij de politie. Bor heeft samen met zijn 3 beste vrienden een stelletje mormonen in elkaar geslagen. Doordat hij bang is om gepakt te worden, gaat hij de criminele kant op. Bor hangt vaak op straat met zijn vrienden en gaat uit verveling willekeurige mensen pesten en soms zelfs slaan. Op zijn nieuwe school heeft hij ook niet veel te doen. Ruth, een meisje die smoorverliefd is op Bor, loopt ook telkens achter hem aan. In het begin irriteert het hem mateloos. Ruth nodigt hem uit voor haar feestje, waar Bor eigenlijk niet heen wil gaan. Maar hij wil seksuele ervaring opdoen en daarom besluit hij toch wel naar het feest van Ruth te gaan. Ondertussen zijn Bor zijn 3 beste vrienden opgepakt door de politie. De politie heeft ook Bor opgebeld, gelijk denkt hij dat het te maken heeft met de mormonen. Als hij op het feest van Ruth is, is hij zo bang dat hij opgepakt wordt en heel veel gaat drinken. Als hij samen met Ruth naar een aparte kamer gaat, wordt Bor zijn eerste keer een feit. Hij denkt dat Ruth ook wil, maar ze begint ineens heel hard te schreeuwen. Vrienden en familie komen de kamer binnen. Bor is helemaal de weg kwijt. De politie komt hem ophalen. Hij denkt dat het door mormonen komt, maar als hij op het politiebureau is hoort hij dat de aanklacht aanranding is. Zijn vrienden blijken niet opgepakt te zijn vanwege de mormonen, maar vanwege iets waar ze Bor niet bij betrokken hebben. Als hij op het politiebureau is schijnt het dat zijn ouders en andere hem ook hebben aangegeven. Dit vanwege zijn seksuele activiteiten. Op dat moment maakt het Bor allemaal niets meer uit.

REACTIES

M.

M.

hartstikke goed verslag!!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bor door Joris Moens"