Bomberjack door Clifford C. Cremer

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1554 woorden
  • 3 augustus 2006
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
368
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Bomberjack
Shadow
Bomberjack door Clifford C. Cremer
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1. Primaire gegevens
Auteur: Clifford C. Cremer
Titel: Bomberjack
Verschenen in: 2000
Aantal blz: 368

2. Verantwoording van de keuze
De kaft van het boek sprak me aan en na het lezen van de samenvatting binnenin het boek heb ik het gekozen.

3. Korte samenvatting
Het boek is een autobiografie van Clifford C. Cremer en beschrijft zijn leven als beroepssoldaat en freelance oorlogsjournalist. In het eerste hoofdstuk lees je hoe Clifford, kortweg Cliff, en zijn broer Clinton, kortweg Clint, ondergebracht worden bij “Oma” en Rita. Oma is een Hongaarse en Rita is haar laatste kind, een nakomertje. Verder merk je al meteen de fascinatie van Cliff voor oorlog, vechten en seks. Ook krijg je door dat Cremer een beetje een rebel is, hij schopt tegen de maatschappij. In de loop van het hoofdstuk worden Cliff en Clint ouder en als Cliff zeven is krijgt Oma een beroerte. Dit is eigenlijk het begin van het einde. Na een ingrijpende verhuizing worden Cliff en Clint meegenomen door Wolzak van de kinderbescherming en gaan ze bij hem thuis wonen.
In hoofdstuk één wordt door Cremer, net als in het hele boek, zijn vader consequent Ik Jan genoemd, naar het boek Ik Jan Cremer. Dit is omdat hij zich nooit echt bemoeid heeft met de opvoeding van zijn zoons.

In hoofdstuk twee worden de vijf vervelende jaren in Ruurlo bij de familie Wolzak belicht. Clint en Cliff gaan beide naar het atheneum maar Cliff weet toch al dat hij op zijn zestiende wil stoppen om eindelijk het avontuur op te zoeken in het leger. Hij komt echter niet door de eerste keuring omdat hij met zijn vijftien jaar nog te jong is. Na vijf vervelende jaren doen Cliff en Clint mee aan een begeleid wonen project en zo beland Cliff in Zwolle.
Het derde hoofdstuk begint in het KTC, kamer trainings centrum, waar Cliff geplaatst is. In Zwolle meldt Cliff zich aan voor het VWO maar bezoekt de school echter nooit. Daarentegen hangt hij dagenlang in de sportschool om spieren te kweken. Uiteindelijk wordt hij uit het KTC gezet en woont hij een tijdje in de sportschool en in een pand van een Turkse huisjesmelker. Uiteindelijk wordt hij op zijn zestiende toch aangenomen in het leger en vertrekt hij uit Zwolle.
Hoofdstuk vier gaat over de opleiding van Cremer tot marinier. Hij gaat als lid van de W-Coy, een elite groep binnen het leger. Voor zijn training reist hij naar Schotland en Noorwegen en volgt hij een parachutisten opleiding in Duitsland. Uiteindelijk besluit hij te stoppen omdat het allemaal te “gecontroleerd” is en omdat het leven van Nederlandse soldaten toch alleen maar uit oefenen, sporten, oefenen en sporten zou bestaan.
In het vijfde hoofdstuk wordt Cremer kok in het leger. In dit hoofdstuk kaart hij ook het leven op de marine schepen en –kampen aan. Clint gaat in dit hoofdstuk naar Kenia en eigenlijk voelt Cliff daar ook wel wat voor, maar voor hij kan gaan wordt hij opgeroepen naar Aruba te gaan. Ook hier blijkt weer dat het leven van een Nederlandse marinier vooral bestaat uit feesten en neuken, zoals Cremer het grof beschrijft. Verderop in het hoofdstuk arriveert zijn crossmotor. Cliff heeft voor zichzelf besloten nooit iemand achterop te nemen maar maakt voor één keer een uitzondering als hij gaat rijden met Leo en jonge, slungelige marinier. Na een nachtje vol feest krijgen ze op de terugweg naar de basis een ongeluk dat een omekeer in het leven van Cliff betekend, Leo overleed en Cliff verliest zijn been.
In hoofdstuk zes wordt Clifford, die intussen door slechte behandeling gangreen opgelopen heeft, naar Nederland gebracht. Uiteindelijk kan hij na een lange revalidatie weer lopen. Nu komt defensie positief in beeld, Cliff kreeg namelijk een zeer goede nazorg.
Verder volgt Cliff een opleiding Fotografie zodat hij oorlogsfotograaf kan worden. Hij doet echter geen examen en besluit naar Kenia te gaan, naar Clint.
In hoofdstuk zeven, in Kenia, is het weer dagelijks feesten en neuken. Cliff helpt zijn broer in zijn nachtclub. Ook ontmoet hij zijn tante Helen die hij na een tijdje beter kent dan zijn eigen moeder, aangezien deze hem alleen maar bij Oma gedumpt heeft. Het hoofdstuk laat goed zien hoe erbarmelijk de situatie in een land als Kenia is. Clint en Cliff maken samen een aantal gevaarlijke ritten over de onverlichte wegen, totdat ze een ongeluk krijgen. Ze komen er gelukkig beide goed van af en gaan weer door met hun dagelijkse routine. Je krijgt een goede indruk van het sekstoerisme in Afrika, wat soms op een grove manier wordt verteld. Op de valreep ontmoet hij nog een “glibberige” Turk met wie hij zaken gaat doen in Thailand.

In hoofdstuk acht komt Clifford erachter dat hij opgelicht is door de Turk maar besluit hij toch in Thailand te blijven met zijn spaargeld. Ook hier gaat het grotendeels weer over seks en feesten. Na een half jaar is zijn geld op. Hij besluit echter geld te gaan verdienen met Jap-trips, trips waarbij Thaise meisjes naar Japan werden gebracht als echtgenote van een blanke. Ook Clint komt naar Bangkok, hij is na een ruzie met zijn hoogste baas in de nachtclub Kenia uitgeschopt en via Nederland bij Thailand uitgekomen. Hij wil een handeltje beginnen maar verliest als zijn geld met gokken, hij besluit terug te gaan naar Nederland. Cliff maakt nog een trip naar de Filippijnen maar ook hier is het weer seks en drank, er komt nu echter ook nog oorlog bij, Cliff zit eerste rang bij een coup. Uiteindelijk moet Cliff door geldgebrek weer terug naar Nederland.
Het negende hoofdstuk beschrijft hoe Cliff wat baantjes heeft om aan geld te komen en hoe hij uiteindelijk naar Kroatië gaat als instructeur voor Nederlandse vrijwilligers die mee vochten aan de kant van de Kroaten. In het hoofdstuk levert hij kritiek op de houding van de Nederlandse regering tegenover oorlogshulp: “We kunnen niets doen.” Hij schrijft hier zijn eerste verhaal en van het verdiende geld gaat hij weer naar Thailand. Van daaruit gaat hij naar Cambodja en ook hier schrijft hij weer een verhaal. Met het geld gaat hij deze keer naar Bosnië. Hier maakt hij de oorlog mee aan het front en fungeert zelfs nog even als sluipschutter. Uiteindelijk gaat hij terug naar Nederland.
In hoofdstuk 10 worden Clifford’s belevenissen in de gabber scène en weer een trip naar Bosnië beschreven. Uiteindelijk belandt Cliff weer in Nederland en blijft tijdens hoofdstuk 11 daar ook.
In hoofdstuk 11 wordt Clint vermoord door iemand met wie ze zaken hebben gedaan. Cliff heeft het hier heel erg moeilijk mee en laat dan ook duidelijk zijn afkeer van het Nederlandse rechtssysteem merken. Hij vindt het allemaal te zwak en ook dat er teveel bescherming is voor de daders. Het hoofdstuk eindigt met de gedachte van Clifford aan hoe Clint altijd was.

6. Tijd en ruimte
Het verhaal is chronologisch verteld vanaf het moment dat Clifford en Clinton bij Oma en Rita worden gedumpt tot het moment dat Clint vermoord wordt. De vertelde tijd is gok ik een jaar of 25/30. Er zitten flashbacks in het verhaal van gebeurtenissen die zowel Cliff als Clint meegemaakt hebben. Deze flashbacks zitten in het verhaal als herinneringen van Cliff. Het verhaal speelt zich af in veel verschillende landen zoals Nederland, Duitsland, Noorwegen, Schotland, Thailand, Cambodja, Kenia, Kroatië en Bosnië.

7. Wijze van vertellen
In het hele boek is de verteller de ikfiguur, Clifford dus. Er zijn geen veranderingen van perspectief.

8. Spanning
Er is niet echt sprake van een spanningsopbouw aangezien de gebeurtenissen niet een bepaald verband met elkaar vormen, zoals een moord waarbij een dader gezocht moet worden. Het verhaal is een samen voegsel van gebeurtenissen, herinneringen en meningen.

9. Thema en motieven
De thema’s in dit boek zijn volgens mij de strijd tussen broers, de ziekelijke interesse en drang naar oorlog en de continue honger naar seks. Eigenlijk zijn er geen echte motieven tenzij je de wil naar avontuur en feest aan zou kunnen voeren als motief, de meeste dingen die Clifford doet worden namelijk bepaald door deze twee dingen.

10. Personages (in volgorde van verschijning)
Clifford Cremer: De hoofdpersoon van het boek. Een man met een ziekelijke interesse voor oorlog en geweld en een onuitputtelijk verlangen naar seks. Waarschijnlijk erg breed en gespierd aangezien hij trainde in de sportschool en marinier is geweest. Later is hij oorlogsjournalist en nu dus schrijver geworden.
Clinton Cremer: De broer van de hoofdpersoon. Ook iemand die graag het avontuur opzoekt en veel in Kenia vertoeft. Verder is er niet veel bekend over zijn uiterlijk of anderszins.
Oma: Een norse Hongaarse vrouw die een hekel heeft aan Nederland en niet over haar verleden wil praten. Heeft wel gezorgd voor Clifford en Clinton maar zich niet heel erg met hun opvoeding bezig gehouden.
Rita: De jongste dochter van Oma. Zij heeft voor het grootste deel de opvoeding van Clifford en Clinton op zich genomen. Verder steunt ze hen in hun vervelende tijd bij de familie Wolzak.
Ik Jan: De vader van Clifford en Clinton. Wordt standaard aangeduid met Ik Jan en Clifford heeft geen enkel goed woord voor hem over.

11. Titel
De titel Bomberjack slaat waarschijnlijk op het bomberjack wat Clifford gedurende een groot deel van het boek draagt en wat hij later aan Clinton verkoopt. Het kan ook slaan op het feit dat veel militairen en gabbers bomberjacks dragen. Er is echter geen écht duidelijke titelverklaring te vinden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.