Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Boeken uit de Generatie Nix

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 3402 woorden
  • 15 februari 2004
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
19 keer beoordeeld

Boekverslagen Generatie Nix

1. Giph
2. Ik ook van jou
3. Gimmick!
4. Blauwe maandagen
5. Het zilveren theeëi

1. Giph

Titel: Giph
Auteur: Ronald Giphart
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Eerste druk: 1993
Gelezen druk: Zeventiende, 2003

Samenvatting

Giph is student Nederlandse literatuur en woont samen met Monk en Thijm in een studentenhuis in Utrecht.
Giph wordt ook wel ‘SeksGiph’ genoemd, omdat hij altij over seks praat, en nergens anders aan kan denken.
Het boek ‘Giph’ beschrijft ongeveer driekwart jaar uit het wilde leven van Giph. Giph maakt vanalles mee.

Zo viert hij oud en nieuw in een studentenhuis, gaat met een heleboel vrienden op wintersport in Zwitserland, ontmoet verschillende meisjes en vrouwen waarmee hij het bed deelt en gaat naar veel feestjes.
Giph is af en toe behoorlijk depressief en denkt zelfs aan zelfmoord. Als hij daarna weer verliefd is, of iets leuks meemaakt, is dat weer over.
Giph heeft meerdere realties in het boek. Aan het begin heeft hij heel even iets met Asja, een jong en onschuldig meisje. Later wordt hij verliefd op Freanne en Noelle (moeder en dochter). Met beiden gaat hij naar bed en krijgt hij een relatie. De ene keer vindt Giph dat hij moet kiezen (hij heeft geen idee voor wie), en de andere keer vindt hij het ook wel weer leuk. Aan het einde van het boek hebben ze een trio, en even later verbreken Noelle en Freanne beiden de relatie met Giph.
Giph’s grote idool is schrijver Jeroen Brouwers. Hij hoopt erop hem ooit te kunnen ontmoeten, en op een feestje gebeurt dit ook. Giph krijgt dan een heel ander beeld van hem.
Wat ook duidelijk in het boek naar voren komt, is dat Giph een groot schrijver wil worden, en waarom hij dat wilt.

Personages

Giph (hoofdpersoon)
Giph is vaak depressief, omdat hij bijna het hele verhaal satirisch afschildert, weliswaar met daar doorheen enige zeer vrolijke of vreugdevolle passages. Giph is zeer kritisch, bijvoorbeeld wat betreft de Nederlandse literatuur of andere mensen. Hij is tegelijkertijd ook zeer open. Dit zien we wanneer hij vrijelijk over 'zijn lul' praat met zeven meisjes (en hoe hij over meisjes denkt is ook wel duidelijk) of aan het feit dat hij altijd meteen zijn mening geeft over alle beschreven zaken.

Monk

Monk is een vriend en studiegenoot van Giph. Het is een vrij normale jongen en een ‘échte student’. Zijn karakter komt niet erg goed naar voren in het boek. Monk is een meeloper.

Thijm
Ook Thijm is vriend en studiegenoot van Giph. Net als Monk komt zijn karakter niet erg goed naar voren. Hij is ook een meeloper en een ‘echte student’.

Freanne
Freanne is een mooie vrouw, die stevig in haar schoenen staat. Ze geniet van het leven en heeft meerdere minnaars. Giph is daar een van. Freanne is elf jaar ouder dan Giph en heeft een dochter, Noelle. Freanne is net als Giph gek op seks. Dit is dan ook het enige waarop hun relatie gebouwd is.

Nic
Nic is de man van Freanne. Hij weet dat Freanne meerdere minnaars heeft, maar dat kan hem niet veel schelen, zij hebben immers een open relatie. Nic komt maar heel af en toe voor in het boek.

Noelle
Noelle is de zeventienjarige dochter van Freanne. Giph is helemaal gek op Noelle. Zij krijgen een relatie terwijl Giph ook nog steeds met Freanne naar bed gaat. Noelle heeft er niet zo heel veel moeite mee. Noelle is nog echt een meisje, ze is heel impulsief en duidelijk nog niet volwassen. Dit vindt Giph juist aantrekkelijk aan haar.

Jeroen Brouwers
De schrijver Jeroen Brouwers speelt het gehel verhaal een vrij grote rol, omdat Giph hem adoreert. Het is zijn grote voorbeeld en Giph hoopt hem steeds te ontmoeten. Als Giph hem eindelijk op een feestje ontmoet praten ze heel lang en wordt Brouwers ontzettend dronken. Giph’s kijk op hem verandert dan compleet.

Naast deze personen komen er nog een heleboel andere mensen in het boek voor, die vooral kennissen van Giph zijn. Deze rollen zijn niet zo belangrijk en te klein om ze te bespreken.


Structuur
Dit boek heeft een chronologische volgorde. Dat is te zien doordat er bij ieder hoofdstuk een datum staat. Het boek begint op oudjaarsavond 1990, en eindigt in de nazomer van 1991.

Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich in deze tijd af, in Utrecht. Ieder hoofdstuk is een andere plek in Utrecht.
De vertelde tijd is ongeveer ¾ jaar.
De vertel tijd is 3 uur. (224 blz.)

Thematiek
Het thema van ‘Giph’ is het studentenleven. Een tweede, maar minder belangrijk thema is waarom Giph heeft besloten schrijver te worden.

Perspectief
Het verhaal wordt verteld door Giph zelf, in de personale vertelsituatie. Hierdoor kom je alle gedachtes van Giph te weten.

Motto
Ontbreekt.

2. Ik ook van jou

Titel: Ik ook van jou
Auteur: Ronald Giphart
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Eerste druk: 1992
Gelezen druk: Negentiende, 2002

Samenvatting

Ronald gaat samen met zijn vriend Fräser op vakantie naar de Dordogne. Daar kanoën zij over de rivier, en slapen ’s nachts op campings of in de open lucht.

Tijdens de vakantie komen zij Silke en Nadine tegen, een duits en een frans meisje. Fräser valt voor Nadine, en Ronald is meteen gek op Silke.
Ronald en Fräser trekken verder met Nadine en Silke en hebben het fijn samen. Als de mannen weer naar huis moeten is afscheid nemen dan ook moeilijk.
Op de terugreis belt Ronald naar een vriend van hem. Deze zegt dat hij Ronald iets moet vertellen. Dan wordt de verbinding verbroken omdat het geld op is. Ronald vermoedt dat er iets ernstigs gebeurd is met zijn ex-vriendin Reza.
Als Fräser slaapt en Ronald rijdt, piekert Ronald over Reza en denkt hij terug aan de fijne vakantie. Dan keert hij om en rijdt hij terug naar de Dordogne, om Silke en Nadine te zoeken. Als ze op de camping aankomen wordt Fräser wakker. Hij is kwaad, want hij wil naar huis om zijn vriendin weer te zien. Ronald is erg blij om weer bij Silke te zijn, Nadine heeft inmiddels een ander vriendje.

Tijdens de vakantie denkt Ronald telkens terug aan zijn relatie met Reza. Deze was heel bijzonder. Reza en Ronald hielden ontzettend van elkaar, maar het is uitgegaan omdat het niet meer ging. Reza was erg jaloers, sneed in haarzelf en zocht overal wat achter. Ook was ze heel onzeker. Nadat Reza een aantal keer vreemd was gegaan, maakte Ronald het uit.

Personages

Ronald
Ronald is vierentwintig en schrijver. Het is een lieve jongen die snel iets goed vindt. Tijdens zijn relatie met Reza was hij erg zorgzaam voor haar.
Hij houdt van literatuur en sex.

Reza
Reza is de ex-vriendin van Ronald. Ze is een mooi meisje, maar is onzeker over haar kleine borsten. Ook snijdt ze in haarzelf.
Reza is extreem jaloers en zoekt overal iets achter. Zelf gaat ze vreemd tijdens haar relatie met Ronald, maar Ronald mag dat niet erg vinden.

Fräser

Fräser (Edgar Fräser) is een vriend van Ronald. Hij schrijft veel en houdt van literatuur. Net als Ronald is hij met zijn studie gestopt. Fräser heeft een vriendin, Samarinde, maar gaat op vakantie toch vreemd.
Fräser is een echte levensgenieter.

Silke
Silke is een donker meisje en komt uit Duitsland. Ze is het vakantievriendinnetje van Ronald.

Nadine
Nadine is het franse vakantievriendinnetje van Fräser.

Structuur
Het boek beschrijft de vakantie van Ronald en Fräser in chronologische volgorde. Tijdens de vakantie denkt Ronald terug aan zijn relatie met Reza. Deze fragmenten zijn niet-chronologisch.

Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich in de Dordogne af. De vertelde tijd is 3 weken.
De terugblikken naar de relatie van Ronald en Reza spelen zich in Utrecht af.
De verteltijd is ongeveer 5 uur.

Thematiek
Het thema is liefde; echte liefde en vakantieliefde. Ronald hield ontzettend veel van Reza, dat was echte liefde, maar is ook helemaal gek van Silke, zijn vakantieliefde. Hij houdt van haar op een andere manier.

Perspectief
Het verhaal wordt verteld door Ronald zelf, in de personale vertelsituatie.


Motto
Ontbreekt.

Opdracht
Marijke,

Stijl
Giphart heeft een speciale schrijfstijl. Hij maakt af en toe onvolmaakte zinnen en laat soms morgen weg. Ook zet hij soms midden in een zin een punt, die er eigenlijk niet hoort.
Bijvoorbeeld:
‘Ondanks haar jaloezie was ze zelf. Met twee jongens naar bed geweest.’ (blz. 123)

Ik denk dat hij met deze manier van schrijven wil laten merken welk gevoel Ronald erbij had.

Giphart gebruikt vaak het woord ‘freudiaans’ in ‘Ik ook van jou’. Het grappige is dat zijn manier van schrijven ook een beetje freudiaans is.

3. Gimmick!

Titel: Gimmick!
Auteur: Joost Zwagerman
Uitgeverij: Singel Pockets
Eerste druk: 1989

Gelezen druk: Vijftiende, 1997

Samenvatting

Walter van Raamsdonk, Raam voor zijn vrienden, is een 25-jarige kunstenaar. Hij ziet het niet meer zo zitten. Zijn vriendin Sammie heeft het uitgemaakt en dat weegt heel zwaar. Bovendien heeft hij geen inspiratie meer voor nieuwe schilderijen, terwijl zijn vrienden, Groen en Eckhardt, bezig zijn heel beroemd te worden. Zij proberen hem zover te krijgen dat hij weer gaat schilderen, maar dat lukt niet.
Raam en zijn vrienden zoeken afleiding in de studentendiscotheek ‘Gimmick!’. Bovendien gebruiken ze veel drugs.

In januari vertrekt Raam naar Florence, waar Pet, een oud vriendinnetje van hem, woont. Hij logeert een tijdje in het studentenhuis van Pet en rommelt maar wat aan in Florence.

Als Raam terugkomt gaat hij een tijdje later naar Tenerife, wat volgens zijn vrienden het ‘kunstcentrum van de wereld’ zou moeten zijn. Daar ontmoeten zij verschillende meisjes, een kunstenaar (Sergio Valla) en kunstfotograaf Martin Moreno.
Na twee weken op het strand hangen en geld erdoorheen jagen explodeert het, doordat Moreno Sergio Valla in het ziekenhuis slaat. Daarom vertrekt de vriendengroep weer naar Nederland.

Direct na Tenerife gaat Raam met Groen naar New York, omdat dit volgens Groen het Walhalla van de kunstenaars is. In het vliegtuig hangt een nogal gespannen sfeer omdat Raam wil weten of Groen met Sammie naar bed geweest is. In New York belanden ze in een YMCA-hotel en hopt Groen van kunsthal naar kunsthal. Raam vindt dit maar niks en gaat er in zijn eentje op uit. In een kroeg ontmoet hij Dulcie, een veertigjarige vrouw. Hij trekt bij haar in. Dulcie ziet hem als een braaf Europees ‘huisflikkertje’. Raam geniet van Dulcies gastvrijheid en onderneemt verder niets. Na een tijdje steelt Raam wat spullen van Dulcie en gaat hij terug naar Nederland.

In Nederland gaat o.a. naar zijn ouders, omdat zijn moeder een feestje geeft. Hij verveelt zich stierlijk, en ergert zich eraan dat hij iedereen over New York moet vertellen.

Later, als Raam coke gaat kopen bij zijn vaste dealer, komt hij Sammie tegen. Ze belanden in een café waar Raam nog één keer zijn best doet om Sammie terug te krijgen. Sammie moet er echter niks van weten.

Als Raam weer naar de Gimmick gaat, komt hij erachter dat het een ‘kuttent’ is geworden. Hij wordt eruit gezet. De laatste zin luidt: ‘Ik wil een taxi’. Dit beschrijft goed Raams karakter, omdat hij altijd voor alles op de vlucht is….

Belangrijkste Personages

Raam
Walter van Raamsdonk is de hoofdpersoon in het boek. Door zijn vrienden wordt hij Raam genoemd. Hij is een 25-jarige kunstenaar die niet veel verdient. Hij schildert en behoort tot de top drie van jonge, invloedrijke schilders Nederland. Hij interesseert zich eigenlijk maar weinig voor zijn werk, terwijl Groen en Eckhardt, zijn collega’s die bezig zijn erg beroemd te worden, hem juist stimuleren om meer met de kunst te doen. Raam is stapelverliefd op Sammie, zijn ex-vriendin, maar zij wil hem niet meer terug.

Groen
Groen is een vriend van Raam. Hij is 29 jaar en net als Raam schilder van beroep. Groen denkt alleen maar aan geld en vrouwen. Hij wil zoveel mogelijk geld uit zijn werk slaan en met zo veel mogelijk vrouwen naar bed.

Eckhardt
Eckhardt is ook een vriend van Raam en Groen. Hij is rustiger dan Groen en daardoor weet je ook wat minder van hem dan van de rest. Hij is de oudste van het gezelschap.

Sammie
Suzan Fortuyn, ofwel Sammie, is de ex-vriendin van Raam. Ze heeft het uitgemaakt omdat het Raam alleen maar om de sex ging.


Andere personen zijn: Raam’s ouders, Mariëtte (Pet), Oerzang en Alex Menkveld.

Structuur
Het boek bestaat uit een proloog en daarna twinitg hoofdstukken, die onderverdeeld zijn in drie delen. De titels van de hoofdstukken zijn meestal tekstfragmenten of citaten van de Personages.
Het boek heeft een chronologische volgorde.

Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. In Amsterdam, waar Raam woont, maar ook in New York, Florence en op Tenerife, waar hij voor zijn werk heen gaat.
De vertelde tijd is een half jaar.
De verteltijd is 4 à 5 uur. (283 blz.)

Thematiek
Het leven van de 'postmoderne' kunstenaar Walter van Raamsdonk waarin een verloren liefde en de verdorven kunstenaarswereld hem kapotmaken.

Perspectief
Het boek is geschreven in het ik-Perspectief, door de ogen van Raam. Omdat de lezer sommige dingen van de andere
Personages niet weet, blijft het spannend.

Motto
There were moments when..
well, there were moments when.

The Shangri-Las, Past, Present and Future

4. Blauwe maandagen

Titel: Blauwe maandagen
Auteur: Arnon Grunberg
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Eerste druk: 1994
Gelezen druk: Negende, 1995

Samenvatting

Arnon is een joodse jongen. Hij heeft weinig actieve banden met het jodendom, maar moet zich toch van zijn moeder aan de joodse gebruiken houden.

Arnon woont samen met zijn ouders in een huis in Amsterdam. Zijn zus woont in Israël.
Hij heeft een goede band met zijn vader. Hij spreekt, ondanks diens rare gedragingen, teder over hem. Aan zijn moeder heeft hij echter een hekel. Hij vindt haar zeurderig en schreeuwerig.

Op het Vossius Gymnasium leert Arnon Rosie kennen. Hij kan het goed met haar vinden. Ze spijbelen veel, zitten vaak in de kroeg en gaan samen naar Antwerpen. Ook gaat Arnon voor het eerst met Rosie naar bed.

De leraren kunnen Arnon niet begrijpen. Na veel streken wordt hij uiteindelijk van school gestuurd. In Arnons ogen zeuren alle mensen. Hij kan dan ook niet begrijpen dat hij van school moet.
Er zit voor Arnon niets anders op dan te gaan werken. Hij wordt bezorger van een apotheker, verkoper van het Parool en later uitgever van adresboeken. Omdat hij overal ontslagen wordt, raakt hij steeds dieper in de schulden. Dit kan hem niet zoveel schelen, want keer op keer gaat hij van zijn laatste geld naar de hoeren.

De vader van Arnon wordt ziek, en heeft vervelende klachten. Zo kan hij niets meer zelf en zegt hij rare dingen. Af en toe helpt Arnon zijn moeder met het verzorgen van zijn vader.
Uiteindelijk overlijdt zijn vader.

Arnon wil doelen hebben in zijn leven, maar eigenlijk lukt dit niet door de negatieve gedachten die hij over de zichzelf en de wereld heeft.

Aan het einde van het boek heeft Arnon helemaal geen geld meer, en besluit hij als gigolo te gaan werken.

De titel 'Blauwe Maandagen', komt van hetzelfde gezegde. Bijv: ‘Ik heb een blauwe maandag op pianoles gezeten': Ik heb heel kort op pianoles gezeten. Het betekent dus vluchtig, kort. Alles wat Arnon meemaakt is kort en vluchtig. Zijn baantjes, zijn schoolcarrière en zijn relaties.

Belangrijkste Personages

Arnon Grunberg
Arnon is de hoofdpersoon. Het is een, naar eigen zeggen, lelijke jongen. Hij heeft een bril, een grote neus, veel vette, lange krullen, een puisterige huid, en draagt altijd dezelfde trui.
Hij heeft nauwelijks een band met zijn moeder, maar gaat als kind vrij veel met z’n vader om. Toch heeft hij ook een beetje een hekel aan hem.
Arnon is vooral zoekende in het leven. Hij weet niet zo goed wat hij wil. Hij zit op het gymnasium, maar wordt daar vanaf getrapt. Daarna heeft hij verschillende baantjes, waar hij ook weer mee stopt.
Arnon denkt veel aan seks, gaat vaak naar de hoeren, en werkt uiteindelijk zelf ook als hoer.


Arnons vader
De vader van Arnon is een vreemde man. Hij kan goed met zijn zoon opschieten. Hij houdt de Joodse gebruiken aan wanneer hij bij zijn vrouw is, maar zondigt als zij er niet is.
De vader van Arnon handelt in postzegels maar is eigenlijk nooit aan het werk. Topch is het een rijke man.
Ongeveer in het midden van het boek wordt de vader ziek. Hij kan amper nog uit zijn bed komen, eet weinig en zegt rare dingen. Later overlijdt hij in het ziekenhuis.

Arnons moeder
De moeder van Arnon is Joodse en gaat vaak naar de kerk. Ze heeft een ellendig leven, vooral op het moment dat de vader niet meer voor zichzelf kan zorgen. De moeder kan soms heel agressief worden en gooit dan het hele servies stuk.

Rosie
Rosie is Arnons vriendinnetje in de tijd dat hij op het gymnasium zit. Zij is net als Arnon een echte puber en probeert veel dingen uit. Rosie en Arnon hangen veel in café’s, drinken veel en gaan na een tijdje met elkaar naar bed.

Structuur
Het boek is in de chronologische volgorde geschreven.
Het bestaat uit vijf hoofdstukken, waarvan het tweede onderverdeeld is in tien, en het derde in zes kleinere hoofdstukken.
Het eerste hoofdstuk beschrijft Arnons jeugd, het tweede Arnons middelbare schooltijd, het derde zijn negentiende levensjaar en het vierde en vijfde zijn tweeëntwintigste.


Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich in deze tijd af.
De voornaamste plaatsen zijn het huis waar Arnon opgroeit, de café’s waar Arnon veel met Rosie komt, en zijn school, het Vossius gymnasium. Later is dat zijn eigen kamer.
De vertelde tijd is ongeveer 10 jaar, de verteltijd is 6 uur.

Thematiek
Het thema van het boek is liefde. In het begin is er de liefde van zijn ouders, later de liefde voor Rosie, weer later de betaalde liefde.

Perspectief
Het verhaal wordt verteld door Arnon zelf, in de personale vertelsituatie. Dat is prettig, omdat je zo goed in de gaten krijgt hoe Arnon over alles denkt.

Motto
Ontbreekt.

5. Het zilveren theeëi

Titel: Het zilveren theeëi
Auteur: Hermine Landvreugd
Uitgeverij: De Bezige Bij
Eerste druk: 1993
Gelezen druk: Tweede, 1993

Samenvatting van de verhalen

Pas je wel op voor mijn littekens
Sasja woont samen met Mickey, een vluchteling die nu in Nederland studeert. Mickey is chagrijnig omdat hij blut is, en zijn uitkering maar niet krijgt. Mickey heeft littekens en Sasja moet deze telkens verzorgen. Als Sasja pornofoto’s vindt waar Mickey met jonge meisjes op staat, gaat ze twijfelen aan haar relatie met Mickey.

De telefooncelshow

Peer en Pien hebben een relatie, maar hebben al een hele tijd geen seks meer. Ze gaan bij de zus en zwager van Peer op bezoek. Pien is op een vreemde manier gek op Anne, hun dochtertje. Het is niet zo gezellig bij de zus van Peer. Als Pien en Peer even bij het Anne gaan kijken, reageert zij heel vreemd op Pien. Ze wil haar niet zien.

Het zilveren theeëi
Selma en Dennis wonen samen. Dennis heeft een eigen videotheek. Dennis gaat veel met de buurman om, die zelf pornofilms maakt. De buurman heeft een jong, buitenlands meisje in huis. Als Dennis bij de buurman op bezoek is, mag Dennis met het meisje naar bed.

Mama!
Kim komt tijdens een excursie voor haar studie Ewoud tegen. Ze trekt veel met hem op en gaat met hem naar bed, hoewel ze een vriend heeft. Als ze weer thuiskomt is Kim overtijd, en vertelt ze Ewoud dat ze zwanger is. Ewoud wil bij haar langskomen, om het nieuws aan haar vriend te vertellen, maar Kim houdt hem tegen. Uiteindelijk komt Kims vriend niks te weten. Kim wordt ongesteld als ze met Ewoud bij Ewouds moeder op bezoek gaat. Ze is dus toch niet zwanger…

Turgor
JP is gestopt met zijn studie biologie en hangt op het moment een beetje rond samen met zijn vriend Menno. Hij blowt, gaat veel bij zijn oma langs en bezoekt samen met Menno Elia, een joodse jongen die ook veel blowt en bovendien jonge meisjes misbruikt.
JP wil iets gaan doen met zijn leven, hij wil na de vakantie rechten gaan studeren.
Hij denkt tijdens het verhaal aan zijn ex-vriendinnetje Marleen, die inmiddels getrouwd is met een ex-crimineel.
JP schrijft graag gedichten, en maakt telkens mooie vergelijkingen. Aan het einde van het verhaal heeft hij een seksuele ervaring met Menno.

Overeenkomsten tussen de verhalen
De hoofdpersonen wonen allen in Amsterdam en staan aan de onderkant van het leven. Ze studeren, of hebben gestudeerd.
In alle verhalen komt seks voor. In verschillende verhalen worden jonge meisjes misbruikt. Ook wordt er vreemdgegaan in meerdere verhalen.

Het is opvallend dat de mannelijke Personages bijna allemaal van porno en ‘harde seks’ houden.
De verhalen spelen in deze tijd af. De vertelde tijd is gemiddeld twee dagen per verhaal.

Thematiek
Seksualteit.

Motto
‘Any minute now, something will happen.
Rayond Carver Drinking While Driving’

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.