ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Het boek
De titel van het boek is Bloemen op de muur en is geschreven door Kristien Dieltiens. De uitgever van het boek is Clavis en Clavis gaf het boek voor het eerst in 2003.
Voor in het boek staat: Wie ik ook ben, ik ben iemand… Iemand

De schrijfster

Kristien Dieltiens (geboren in Antwerpen en wonende te Brugge) kreeg een kunstzinnige en pedagogische opleiding. Zij is tevens moeder van vijf kinderen. Sinds 1974 werkt ze intensief met kinderen. Ze leveren de grondstoffen en de inspiratie voor al haar boeken. Schrijven doet ze al heel haar leven. Woorden en taal zijn beeld en geest voor Kristien Dieltiens. Een boek schrijven is het resultaat van jaren inzet, van verdieping, onderzoek, gesprekken en ervaringen. Haar eerste jeugdroman, Olrac, werd vrij snel vertaald in het Duits en won in 2002 de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Mijn mening

Toen ik het boek in de bibliotheek zag staan dacht ik dat het een leuk boek zou zijn. Nadat ik de achterkant las was ik aardig enthousiast. Maar toen ik begon in het boek, vond ik het niet erg veel aan. Het was heel onduidelijk en niet realistisch(wat het wel hoort te zijn volgens mij). Ik heb het boek verder gelezen en er kwamen geen spannende stukken in voor. Ik vond het boek heel saai om te lezen.
Het was ook heel onduidelijk over wie je nu las. Het boek bevat verschillende hoofdpersonen. Je kon het moeilijk onderscheiden over wie je nou eigenlijk las.

Titelverklaring

Het boek heet bloemen op de muur omdat Sandy, een van de hoofdpersonen, van schilderen houdt.
Bloemen op de muur is haar lievelingsprent. Oranje en groen op wit. Bloemen onder struiken, oranje vlekken die zich verborgen houden. Net als Sandy.

Hoofdpersonen

Sandy:

Sandy is een stil en verlegen meisje. Ze is de oudste van haar gezin. Sandy moet voor haar broertjes zorgen. Haar vader is werkloos en doet niet meer als op de bank hangen. Haar moeder is verslaafd aan alcohol. Sandy wordt ook gepest op school omdat ze in een achterstandswijk woont.

De kleine jongen:

De kleine jongen is een broertje van Sandy. De kleine jongen is heel stil en verlegen net zoals Sandy.
Kevin, zo heet de kleine jongen, heeft 1 vast plekje. Bij het water. Hij kan daar tot zichzelf worden. Hij stottert en dat vind zijn moeder niet leuk. Ze hebben al bijna geen geld meer en dan therapie voor hem? Nee! Dat doet ze nooit. Hij stottert niet bij Sandy en als hij met zijn gehechte puppy’s is.

Alexander:

Alexander is een jongen van zeventien. Hij woont in ‘de luxe wijk’ van de stad. Hij wordt verliefd op een meisje dat elke ochtend met een turks meisje langs fietst.
Alex, zo wordt hij genoemd, is een populaire jongen.

Bijpersonen


Vava:

Vava is de opa van Sandy en Kevin. Hij is heel oud en woont bij Sandy en Kevin in huis.

Farida:

Farida is een vriendin van Sandy. Farida is een Turks meisje.

Liliane:

Sandy’s moeder. Zij is verslaafd aan alcohol.

Pa:

De vader van Sandy. Ik kan zijn naam niet vinden. Hij is werkloos en ligt alleen maar op de bank.

Jordy:

De oudste broer van Sandy en Kevin. Jordy gaat het huis uit en beland in de problemen.

Wendy:

De vriendin van Jordy.

Wesley:

Een broer van Sandy. Hij is jaloers op Jordy en wil met hem mee.

De tweeling:

De tweeling is het drukste van het hele gezin. Jason en Brian zijn onafscheidelijk.

Kahled:

Kahled is de broer van Farida. Hij is verliefd op Sandy.

Tijd

Het verhaal speelt zich wat eerder af. Sandy en Farida zitten namelijk nog op de huishoudschool en omdat iedereen heeft nu een mobiel. Sandy heeft geen mobiel.

Plaats

Het verhaal speelt zich af in een achterstandswijk. Sandy woont met haar ouders in een achterstandwijk.

Opbouw van het verhaal

In het boek zitten 16 hoofdstukken met in elk hoofdstuk weer andere kleinere kopjes. De hoofdstukken zijn erg onduidelijk. Maar wel chronologisch. In het verhaal zitten geen flashbacks en voor het verhaal begint zit er een dankwoord. Aan het eind staat een stukje van de citaten van Vava uit de bijbel.
Het boek heeft een open einde. Het thema van het boek is pesten en school.

Samenvatting

Sandy houdt van tekenen en schilderen. Niemand mag het weten! Dan lachen ze haar alleen nog maar meer uit en dat wil ze echt niet. Sandy is aan het sparen voor een schildersdoek. Maar het duurt wel lang. Dat haar ouders niet rijk zijn maakt haar niet uit. Van het zakgeld dat ze krijgt kan ze over een tijdje een mooi schildersdoek kopen.
Sandy heeft alle boeken die op de trap liggen gesorteerd. Op de namen van de schilders. Het mooiste schilderij ligt bijna onderaan. Bloemen op de muur. Het is haar lievelingsprent. De bloemen verbergen zich. Sandy verbergt zich ook.
Jordy gaat het huis uit. Sandy schrikt als ze dat hoort. Net als haar ouders. Haar ouders willen niet dat Jordy het huis uitgaat! Jordy stelt ze allemaal gerust en belooft om vaak langs te komen.
De eerste keer dat Jordy langs komt is dat met zijn vriendin Wendy en nog een grote doos. Wat zal erin zitten? Er zit een nieuwe televisie in. Waar hij die vandaan heeft hoeven ze niet te weten. Sandy voelt dat het niet goed gaat met Jordy, maar ze doet niets.
Laika heeft net puppies geworpen. Kevin zit bij de puppies. De 4e puppy was dood geboren. Kevin neemt de pup in zijn armen. Hij pakt een doek en wikkelt het kleine hondje in de doek. Hij gaat hem begraven. Hij weet al precies waar. Op zijn eigen plekje. Maar eerst zijn ouders ontwijken.
Alweer een brief van school?! De ouders van Kevin worden er boos van. Alweer een brief over Kevin. Kevin stottert en de school vind dat hij hulp nodig heeft. Maar dat kunnen ze niet betalen. Sandy vindt het zielig voor Kevin dat hij stottert. Maar als Kevin op zijn kamer is en met zijn muziek meezingt stottert hij niet. Dat viel Sandy laatst op.
Alex ziet het meisje nu alweer fietsen. Hij wil haar aanspreken, maar hij durft niet.
Zijn vriend, Mathijs, zegt dat het een ypsilongriet is. Eerst wist Alex helemaal niet wat dat was. Hij vraagt het aan Mathijs en die lacht hem uit. Mathijs legt uit dat dat een meisje is uit een achterstandswijk. Een meid met een naam die eindigt op een ypsilon. Zoals Kimberley, Lenny, Kenny, Lesley. Alex voelt zich gekwetst.
Uiteindelijk heeft Alex de moed het meisje aan te spreken. Het meisje heet Sanne en is elke middag in de bibliotheek te vinden.
Waarom heeft ze tegen Alex gezegd dat ze Sanne heet? Sandy heeft er spijt van. Sandy wil het Alex wel zeggen, maar ze durft niet. Hij heeft haar uitgenodigd voor zijn feest. Hij wordt zeventien. Ze weet niet of ze moet gaan.
Uiteindelijk komt Sandy op zijn feest met een gestolen jurk aan.
Sanne komt op zijn feest! Alex is heel blij.
Kevin is zijn eigen boot aan het maken. Voor de drie pups, Vava, Sandy en hemzelf.
Als het weer raak is bij zijn ouders en hij weer geslagen wordt, gaat Kevin met de pups naar zijn boot. Hij loopt weg van huis. Hij gaat in zijn boot slapen met de drie pups. ’s Avonds komt het water omhoog. De boot van Kevin loopt vol met water. Kevin kan niet ontsnappen.
Iedereen is zoeken naar Kevin. Sandy maakt zich zorgen. Kevin is altijd thuis! Waar kan hij zijn. Ze hebben overal gezocht.
Kahled duikt in het water. Ze hebben Kevin gevonden! Net op tijd komt Kahled boven water. Kevin gaat naar het ziekenhuis.
Dankzij Vava hebben ze Kevin gevonden.Vava wist al die tijd al waar Kevin was.
Bouw van het verhaal
Ik vind het boek niet heel goed in elkaar zitten. Het is heel moeilijk om te onderscheiden bij wie welk hoofdstuk hoort. Aan het eind krijg je het pas te weten.
Ik vind het verhaal alleen aan het eind spannend. Als Kevin bijna verdrinkt. Maar verder vind ik het boek niet spannend. Ook vind ik het boek niet boeiend. Het is een heel saai verhaal. De bouw van het verhaal is wel goed. Maar door de onduidelijkheid van de personen is het een lastig verhaal.
Er zitten geen terugblikken in het boek. Dat is ook wel jammer. Misschien was het daardoor spannender geweest. Ik vind dat het eind te open is. Er moet nog iets meer informatie komen.

Taalgebruik

Het verhaal is heel lastig te lezen. Dat komt door 2 dingen: de onduidelijkheid over wie je leest en de citaten van Vava. De gesprekken zijn meestal duidelijk, maar af en toe zijn de gesprekken onduidelijk. Het taalgebruik past wel bij de personages.

Verwerkingsopdracht 9


19 april
Lief dagboek,
Waarom doen ouders soms zo moeilijk? Ik snap dat we geen geld hebben voor leuke dingen maar waarom moet ik dan altijd over de markt lopen. Durven ze zelf niet?
Met Kevin gaat het niet goed. Pa en ma hebben alweer een brief van zijn school ontvangen. De school wil dat hij spreekles krijgt. Maar we hebben er geen geld voor.
Ik wil Kevin helpen. Maar ik weet niet hoe.
Kahled zat weer achter mij aan. Hij vindt mij leuk. Dat weet ik van Farida. Farida mag niet zelf kiezen met wie ze wil trouwen en Kahled wel?! Dat vind ik oneerlijk. Ik ga niet met Kahled trouwen. Nooit niet!
Sandy

21 april
Lief dagboek,
Weer hebben mijn ouders Kevin pijn gedaan. Ze hebben tegen hem gezegd dat hij zich niet moet aanstellen. Maar hij kan er niets aan doen. Hij is daarna gelijk naar zijn kamer verdwenen. Met de 3 pups van Laika. Hij zal daar wel even blijven tot dat we weer eten gaan.
Sandy

25 april
Lief dagboek,
Jordy kwam vandaag weer langs. Het was een heel gedoe. Hij was een paar dagen niet langs geweest en nu kwam hij weer. Samen met Wendy. Ik vind haar nog steeds een lief meisje. Ik krijg nu eigenlijk wel spijt van mijn tattoo’s.
Ik kreeg €100,- in mijn hand gedrukt van Jordy!
Dat was voor thuis zei hij.
Waar hij het geld vandaan haalt weet ik niet. Maar dat maakt me niet uit.

Verwerkingsopdracht 5

Het boek bloemen op de muur van Kristien Dieltiens vond ik geen leuk boek. Het boek is saai omdat er niets in gebeurt. Alleen op het eind gebeurt er iets. Maar daarvan kun je voorspellen dat het goed komt. Het boek is ook moeilijk te begrijpen. Je kan moeilijk aan het begin van het hoofdstuk zien wie de persoon is waarover je leest.
Bijvoorbeeld dit stukje: In de badkamer is de chaos niet te overzien. Zoals gewoonlijk. Sinds twee jaar is de douche kapot. In de douchebak staan zes tuinstoelen opeengestapeld. Ooit gewonnen met een tombola van de post. De enige keer dat we ooit iets hebben gewonnen. Het kon niet missen. Pa hoopte toen op een job als sorteerder en had enorm veel lootjes gekocht. We gebruiken de tuinstoelen niet, omdat we geen tuinen hébben. In het bad weken de sokken. Zo te ruiken staan ze er al enkele dagen in. Gemarineerde sokken met streepjes en Donald-Duckprints. Ik haal ze eruit en stop ze in de wasmachine. Eindelijk kan ik in bad, ook al doet de sproeier het niet meer. De sproeiknop is foetsie en de ijzeren ringdraad hangt los rond de zwarte rubberslang. Het wordt een goocheltoer om mijn haar te spoelen.
Over wie gaat dit? Alex? Kevin? Sandy?
Later kom je er wel achter, maar het lijkt wel een soort raadspelletje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.