Bloedrode wanten door C. Visser-Sluiter

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1406 woorden
  • 3 augustus 2006
  • 104 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 104 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
157
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Bloedrode wanten
Shadow
Bloedrode wanten door C. Visser-Sluiter
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Algemeen
De schrijver van het boek ‘bloedrode wanten’ is C. Visser-Sluiter. Coby Visser-Sluiter werd geboren in 1954 in het tuindersdorp Pijnacker. Ze ging na haar middelbare schooltijd werken in een boekhandel in Delft. Hoewel ze veel van boeken hield, is ze toch de gezinsverzorging in gegaan. Toen er in Werkendam een internaat werd gebouwd voor schipperskinderen, is ze daar gaan werken. 'Als kind zette ik de avonturen die ik met mijn poppen en paardjes beleefde op papier. Zo ontstonden steeds langere verhalen.' De eerste verhalen verschenen in 1979 in de Gezinsgids. De samenwerking met de Gezinsgids bleek van lange duur te zijn. Nog steeds zijn haar verhalen in de Gezinsgids te vinden. Coby Visser-Sluiter schrijft het liefst voor tieners. ‘Gaande weg is het verlangen gegroeid om aan jongeren de liefde tot de Heere door te geven. Het is moeilijk om dat hoewel subtiel toch zo in een verhaal te verweven dat het herkenbaar is en een beetje vlot leest. Vlot, boeiend, realistisch, daar streef ik naar.’ Coby Visser behandelt niet speciaal bepaalde thema’s, maar een onderwerp als ‘pesten’ blijft haar boeien. In Bloedrode wanten beschreef ze dit op aangrijpende wijze. De schrijfster leest veel. Ze houdt veel van de zogenaamde ‘oude schrijvers’ zoals Brakel, Owen en Guthrie. Ze houdt ook van dierenverhalen zoals ‘Thor de beer’ en ‘Kazan de wolfshond’. Verder leest ze graag boeken van schrijvers als Nijenhuis, Marga Minco en Charles Dickens.

De titel van het boek is: ‘bloedrode wanten’.


Het boek heeft in totaal 164 bladzijden.

De 1e druk was in 1998, de 2e was in 2001.

Dat ik hem voor het laatst gelezen heb is heel lang geleden. Ik denk wel 1 of 2 jaar geleden.

B. Genre
De genres van dit boek zijn: ik vind het een beetje een avonturenverhaal, maar ik vind het vooral een heel zielig boek. Het loopt ook nog eens slecht af.

Avonturenverhaal: als Jeroen Hettie bedreigt met dat keukenmesje, en Hettie dan geld in moet leveren: 100 euro. Zielig boek: als Hettie heel de tijd gepest wordt, dan zou je die jongens en zo echt wat willen doen. Dan vind je het zo zielig voor dat meisje!

C. Samenvatting van de inhoud
Het boek gaat over Hettie Korevaar. Haar ouders zijn rijk. Ze woont nog maar net in het dorp bij Jeroen, Laura, Inge, Wim en Joost. Op school wordt ze gepest en getreiterd omdat ze tijdens de quiz bij JV de groep verraden had, want de groep zocht in de Bijbel naar de antwoorden, terwijl dat verboden was. De groep kreeg een punt minder, doordat zij dat gezegd had. Sindsdien pesten ze haar.

Jeroen zit in de problemen bij zijn buurjongens, want hij is op school betrapt met het verkopen van vuurwerk van die buurjongens. Hij moet zeggen van wie het vuurwerk is en het geld inleveren. In de brandgang komt hij de buurjongens tegen en verteld het hele verhaal. Ze vragen of hij hun verraden heeft. Jeroen zegt dat hij hun niet verraden heeft. Dan vragen ze naar het geld. Dat heeft Jeroen niet, want dat moest hij inleveren. Hij moet het geld van hun terug betalen. Ze geven hem een kleine afranseling en laten hem gaan. De volgende dag gaat Jeroen niet naar school. Een week later moet hij een rolletje guldens gaan halen. Hij is bang en pakt snel een keukenmesje. Later bij de bank ziet hij Hettie en hij bedreigt haar en dwingt haar om hem 100 gulden te geven. Stilletjes overhandigt hij het geld aan de buurjongens in de brandgang. De jongens zijn tevreden en beloven hem met rust te laten.
Laura en Inge zijn allebei verliefd op Jeroen. Als ze op een dag weer geld bij Hettie hebben afgetroggeld gaan ze met ze allen naar het zwembad. ’s Avonds gaan ze schaatsen. Eerst Laura met Jeroen en dan Inge met Jeroen.
Hettie’s moeder heeft met vriendinnen afgesproken in de vakantie samen in een hotel te verblijven. Voor Hettie heeft ze uit nood een kamp geregeld, waar Hettie niet blij mee is. Ze heeft het daar niet naar haar zin. Bij de spelletjes krijgt ze een verstuikte enkel. Ze mag kiezen of ze blijft of liever naar huis gaat. Die beslissing is niet moeilijk. Ze wil naar huis.
Na de vakantie ontmoet ze Inez die haar wil helpen, maar die hulp hoeft ze niet.
Als ze met de groep naar huis fietsen verongelukt Hettie. In haar jaszak zat een briefje waarin stond: “Inez, het gaat niet zo makkelijk, als jij me helpt: wie weet kunnen we vriendinnen worden.”

D. Samenvatting van de inhoud
De hoofdpersoon van dit boek is Hettie Korevaar. Hettie is 13 jaar oud en woont in een dorp aan het water. In het boek wordt niet echt gesproken hoe Hettie eruit ziet. Op de voorkant van het boek zie je wel dat ze een beetje bruinig haar heeft, maar ik weet niet of dat in het boek ook zo is.

Hettie voelt zich erg eenzaam thuis, omdat haar vader en moeder allebei werken. Daarom gaat ze in die eenzaamheid naar de Heere toe. In Hem vindt ze hulp en uitkomst. Alles bij elkaar maakt haar karakter denk ik heel anders. Door heel de tijd dat gepest en getreiter, zie je niet de goeie kant van haar. Dat is erg jammer! Misschien kan ze wel heel aardig en lief zijn, maar dat verknoeid dat groepje helemaal. Haar karakter leidt er dus erg onder. Hettie zit natuurlijk wel met een probleem: dat is dat zij getreiterd wordt. Ze kropt het een beetje in haar op, en zoekt geen oplossingen. Alleen op het laatst bij die Inez, maar dan is het al te laat.

E. Plaats
Het verhaal speelt zich eerst af in een schippersinternaat (want het gaat eerst over Laura). Dat schippersinternaat was in het dorp aan de rivier. Het tweede deel ging over Hettie. Zij woonde eerst in de stad, toen ze klein was. Daarna was ze ook verhuisd naar dat dorp. Het speelt een beetje in dat dorp af, maar ook in het dorp waar de school staat. Daarheen moet Hettie elke dag fietsen. Vooral onderweg op de fiets wordt ze regelmatig geplaagd. Dan fietst ze ook met die treitergroep mee, anders heeft ze niemand. De omgeving is in dit boek niet zo belangrijk. Het gaat meer om wat er gebeurt.

F. Tijd
Het boek speelt zich niet echt in een bepaalde tijd af. Het zou in de toekomst kunnen gebeuren, nu of in het verleden. Het komt nu nog steeds veel voor dat er mensen getreiterd en gepest worden.
Het boek wordt een beetje in een chronologisch volgorde verteld. Eerst gaat het dan over die Laura, en in het 2e deel gaat het over Hettie, en dat begint van jongs af aan.

G. Spanning
De omgeving heeft af en toe best spannende dingen, zoals bijvoorbeeld die buurjongens en Jeroen in die brandgang. Op het laatst in het boek vond ik dat toen Hettie werd aangereden ook een spannend moment was.

De tijd geeft ook wel spanning. Bijvoorbeeld als Hettie ’s avonds naar de bank gaat en ze bedreigd word door die Jeroen.

Hettie, de hoofdpersoon, boeide me erg in dit verhaal. Het greep me allemaal erg aan.

Bij vooruitwijzingen kan ik een voorbeeld nemen zoals: Jeroen moest dat geld teruggeven aan die buurjongens.

H. Mening
Ik vond het een heel goed boek, omdat de schrijver je daarmee leert, om meer om je heen te kijken of er iemand gepest wordt. Maar ook dat je zelf dan ook niet moet pesten. Door dit boek zie je hoe dramatisch het kan gaan. Verder vond ik het ook een best spannend boek. Er zaten veel spannende stukken in, zoals u/jij kunt lezen bij onderdeel G(spanning). Ook was het heel vaak een erg droevig boek. Vooral ook als Hettie geplaagd wordt. Dan ga je zelf bijna huilen, omdat het allemaal zo gemeen is! Terwijl zij helemaal niks doet! Om sommige dingen komt er aardig wat verontwaardiging naar boven. Dit boek is ook christelijk. Vooral omdat het een christelijke schrijfster is, maar ook omdat Hettie haar Toevlucht in de Heere zoekt. Het gebeurt ook allemaal levensecht. Het zou nu allemaal gerust kunnen gebeuren. Je ziet heel vaak dat iemand gepest wordt, en dat hij/zij het leven dan niet meer ziet zitten. Dat zag je ook bij Hettie, als ze probeert zich eigen om het leven te brengen. Verder vond ik het een origineel boek, een sympathiek boek, en een boek met een goede lengte.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Super goed!
Ik hou mijn boekbespreking over Bloedrode wanten.

10 jaar geleden

E.

E.

ik ken het boek en vind het ook een heel mooi boek.

8 jaar geleden

B.

B.

Volgens mij word de helft van et boek maar verteld..
Het gaat in het boek in het 1e deel over Laura en daar word hier nix over gezegd, alleen maar over Hettie word hier gepraat

8 jaar geleden

Andere verslagen van "Bloedrode wanten door C. Visser-Sluiter"