Bloedmooi door Peter-Jan Rens

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1057 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 24 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 24 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2001
Pagina's
125
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Bloedmooi
Shadow
Bloedmooi door Peter-Jan Rens
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Bloedmooi
Auteur: Peter Jan Rens
Uitgeverij: Wolters-Noordhoff
Plaats van uitgave: Groningen
Jaar van uitgave: 2005

Biografie
Peter Jan Rens is op 10 oktober 1950 geboren in Velsen Noord. Na zijn middelbare school gaat hij fysiotherapie studeren. Na die studie gaat hij werken als fysiotherapeut. Daarnaast werkt hij bij theaters als schrijven, regisseur en acteur.
In 1978 stopt hij met zijn beroep als fysiotherapeut en wordt zijn beroep: acteur, schrijver en regisseur. Zelf richt hij een theatergroep op die voorstelling doet voor alle leeftijden: Kaktus
Verder doet Peter Jan Rens verschillende dingen in zijn leven, hij speelt bijvoorbeeld in een film: Brandende Liefde en hij speelt in verschillende tv-programma’s. Bijvoorbeeld Tineke en Telekids.


Titelverklaring
Het boek heet Bloedmooi omdat de stierenvechstter Angela Sanchez heel knap is en er, tijdens het vechten met de stieren, ook bloed vrij komt. De titel van het boek is dus eigenlijk een woordspeling.

Genre
Het boek is een jeugdroman

Thema
De liefde van een 15-jarige, Nederlandse jongen een wereldberoemde, Spaanse stierenvechtster Angela Sanchez

Hoofdpersonen
Rutger:
Rutger is 15 jaar en gaat veel met zijn vrienden om. Hij is erg zelfstandig en hij kan goed tekenen. Hij houdt niet heel erg veel van dieren maar hij vindt het wel zielig als Angela met de stieren gaat vechten.
Rutger wordt verliefd op Angela

Angela:
Angela is ± 17 jaar oud en heeft bruine ogen en blond haar. Rutger en Angela leren elkaar kennen doordat Rutger een zwerfhondje vindt en haar Angela noemt. Die avond blijft Angela in het appartement van Rutger slapen en door die avond worden ze smoorverliefd op elkaar.


Relaties
Formeel
Alleen de ouders van Rutger en de ouders van Angela komen nog in het verhaal voor maar daar wordt niet veel over gesproken en er worden ook geen namen van genoemd.


Informeel
Angela en Rutger raken verliefd op elkaar. Die liefde blijft in het hele boek maar het wordt wel moeilijk omdat Angela niet betrapt mag worden door haar ouders.

Plaats(en) van handeling
Het begin van het boek speelt zich af bij Rutger thuis en in het vliegtuig maar het grootste gedeelte van het boek speelt zich in Spanje af. Voornamelijk in het appartement van Rutger en in de arena waar de stierengevechten plaats vinden. Er hangt vaak een hele enge, spannende sfeer omdat Rutger en Angela niet met elkaar betrapt mogen worden.

Tijd
Wanneer?
Het boek speelt zich af in deze tijd, ongeveer 1990-2005

Tijdsomstandigheden
Er zijn geen duidelijke tijdsomstandigheden in het boek vermeldt.

Vertelde tijd
Het verhaal duurt ongeveer 2 á 3 weken: 1 vakantie.

Verteltijd
124 bladzijden.

Structuur/opbouw
Het boek is verdeeld in 13 hoofdstukken die geen naam hebben. Er staat gewoon "Hoofdstuk 1" etc.

Korte samenvatting
Rutger deed mee aan een tekenwedstrijd. Hij wilde graag een tent winnen zodat hij met z’n vrienden op Texel kon kamperen. Maar een aantal weken later staat er een man voor de deur met een cameraploeg. Ze komen hem vertellen dat hij de 1e prijs heeft gewonnen: een reis naar Spanje.
Omdat Rutger nog geen zestien is mag hij niet met z’n vrienden maar moet hij met z’n ouders naar Spanje.
In het vliegtuig gaan ze met z’n drieën de brochure bekijken en wat ze allemaal gaan doen. Ze ontdekken dat ze ook naar een stierengevecht gaan van de wereldberoemde Angela Sanchez. Als Rutger hoort dat hij naar een stierengevecht gaat heeft hij er wel zin in. Maar als hij eenmaal in de arena zit vindt hij het niet meer zo leuk. Rutger vindt het stierengevecht niet leuk, maar hij vindt Angela wél leuk.
’s Avonds gaat Rutger een wandeling maken om na te denken over wat er gebeurd is. Hij vindt een hondje onder een Ferrari Testarossa. Hij noemt het hondje Angela, omdat Angela er erg verhongerd uitzag, ging Rutger iets te eten voor haar halen aan de bar.
Die avond ontmoeten Angela en Rutger elkaar doordat Rutger de naam van zijn hond roept en Angela Sanchez daarop reageert. Ze komen in gesprek over stierenvechten, liefde en Spanje.
Die avond blijft Angela bij Rutger in het appartement slapen maar niemand mag dat weten, want Angela heeft in haar contract staan dat ze tot haar 22e geen vriendje mag.
Een paar dagen later belt Angela Rutger om te zeggen dat Rutger haar elke dag na 12 uur mag bellen. Angela stuurt Rutger een envelop met kaarten voor het stierengevecht in Madrid. Daar gaat Rutger met zijn ouders heen. Maar onderweg, in het wegrestaurant, komt Angela in hetzelfde restaurant eten. Ze doen net alsof ze elkaar niet kennen. Dat lukt niet doordat de hond Angela op Angela Sanchez springt alsof ze elkaar vaker gezien hebben. De ouders van Angela worden boos op Rutger en Angela. Dankzij de hond van Rutger geloven de ouders van hem nu wél dat hij een relatie heeft met Angela Sanchez.
Dankzij al dit gedoe besluit Rutger om een week eerder naar huis te gaan. Hij bestelt een taxi naar het vliegveld.
Maar de taxi gaat niet vliegveld, Rutger vindt het eng en denkt dat hij ontvoert wordt. Uiteindelijk stopt de taxi bij een groot huis dat het huis van Angela blijkt te zijn. Angela stapt uit het huis en vertelt Rutger dat haar ouders haar hebben geaccepteerd en dat hij altijd bij haar mag komen.

Eigen mening
Ik vind het boek geen aanrader, het is heel dun en je leest er veel te makkelijk doorheen. De moeilijkheidsgraad ligt dus heel laag. Er komt wel veel spanning voor in het boek maar je kan meestal zelf al raden wat er gaat gebeuren, en er komt ook véél te veel toeval in voor.
De gevoelens van Rutger en Angela komen wel naar boven, maar ook heel nep. Ik vind het erg onwaarschijnlijk dat je elkaar 1 week kent en al verliefd op elkaar bent. En dat ze allebei een andere nationaliteit hebben maakt het nog onwaarschijnlijker.
De personen die het boek spelen, worden niet tot nauwelijks geïdentificeerd, alleen wordt er soms iets gezegd over Angela, het hondje. Bijvoorbeeld dat ze er heel zielig uitziet etc.
Ik vind dat er te veel toeval in voorkomt dus daardoor is het ook helemaal niet werkelijk. Daardoor kun je er ook niks van leren, want het kan toch nooit in het echt gebeuren.
De stijl past wel goed bij Peter Jan Rens maar ik vind het niet echt bij mijzelf passen. Het is heel erg kinderlijk geschreven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bloedmooi door Peter-Jan Rens"