Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bloedgeld door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Bloedgeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1894 woorden
  • 9 augustus 2007
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 7
55 keer beoordeeld

Boekcover Bloedgeld
Shadow
Bloedgeld door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 Auteur Simone van der Vlugt
2 Titel Bloedgeld
3 Jaar van eerste uitgave; druk; plaats uitgever
Het boek werd als eerste uitgegeven in het jaar 1996. De uitgever zit in Rotterdam en het boek is de derde druk. 4 Waarom heb je dit boek gekozen? Kinderen uit mijn klas hadden gezegd dat het een mooi en spannend boek was. Ze zeiden ook dat het een actierijk boek was. Om deze redenen koos ik het boek, want ik houd van actierijke en spannende boeken. 5 Wat was je eerste reactie, nadat je het boek gelezen had? Voldeed het aan je verwachtingen? Ik vond het een spannend en leuk boek. Ook vond ik het een boeiend onderwerp, want ik wist nog niet zo heel veel van de V.O.C. en de Gouden Eeuw. Na dit boek te hebben gelezen weet ik redelijk veel meer, over deze onderwerpen die hier boven vernoemd staan. Het boek was beter dan ik had gedacht.
6 Welke motieven heb je gevonden? Angst, Verbazing, roven 7 Wat is het thema (hoofdgedachte; onderwerp)? In dit boek staan meerdere thema’s. De thema’s van dit boek zijn, “de handel, de V.O.C., de piraterij” en als laatste “het leven op een V.O.C. schip” 8 Verklaar de titel (verband tussen titel en thema aangeven) De titel is van het boek is, “Bloedgeld”. Zo noemt Lutske het geld dat ze verdienen met het overvallen van schepen, want eigenlijk vindt ze het niet eerlijk hoe ze aan hun geld komen. 9 Kun je het thema van dit boek vergelijken met dat van andere boeken, films of tv-series? Leg uit. Dit thema kan je met andere boeken en films vergelijken. Ik weet alleen de namen van deze films en boeken meer, maar deze films en boeken gaan ook over de V.O.C., handel en de piraterij. 10 In welke tijd speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat? Het verhaal speelt zich af in de Gouden Eeuw en in de V.O.C. tijd. Dit kom je te weten, doordat deze informatie in het boek staat vermeld. 11 Waar speelt het verhaal zich af? Welke aanwijzingen heb je gekregen? Is het belangrijk, dat het verhaal zich juist op die plaats afspeelt? Het verhaal speelt zich op vier verschillende plaatsen af. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Amsterdam. Ook speelt een groot deel van het verhaal zich af op het schip van Reinout van Veghel. Als derde speelt het verhaal ook nog af op het zeeroverseiland, “Madagaskar”. En als laatste speelt het verhaal zich ook nog een klein stukje af op, “Algiers” Het is niet echt belangrijk dat het verhaal zich op deze plaatsen afspeelt.
12 Hoe lang duurt het verhaal; leg uit. Het verhaal duurt ongeveer 4 jaar, want het begint in het jaar 1653 en het eindigt ongeveer in het jaar 1657. 13 Spreekt het thema / onderwerp je aan? Is het een onderwerp waarover je al eens nagedacht hebt? Ja, het onderwerp spreekt mij aan. Vooral op het interessante gebied. Ik vind dat je uit dit soort boeken veel kan leren en ik vind het onderwerp ook boeiend en spannend. Over dit onderwerp heb ik eigenlijk nog nooit zoveel nagedacht. 14 Wat heb je door het lezen van dit boek over het onderwerp (erbij) geleerd? Ik ben bijvoorbeeld te weten gekomen hoe het erop zo’n schip aan toe ging en wat de straffen waren. Ook ben ik nu te weten gekomen, dat niet alle piraten slecht en kwaadaardig waren. 15 Wordt het verhaal chronologisch verteld? Ja, het boek is chronologisch geschreven. 16 Heeft het een open of gesloten einde? Leg uit. Het boek heeft een halfopen einde, want na de ophanging stromen de mensen weg en kan Reinout zichzelf bevrijden, dus hij is wel vrij en gered, maar je weet niet wat er daarna nog gebeurt. Wordt hij nog gepakt? Wordt hij arm en dus maar weer piraat? Gaat hij überhaupt nog wel varen? Ik vind dat er veel onduidelijk blijft in dit verhaal. 17 Zijn de gebeurtenissen in het verhaal realistisch? Of heeft de auteur te veel zijn fantasie gebruikt? De gebeurtenissen in het verhaal zijn heel realistisch. Dit weet ik, omdat ik is een keer naar het V.O.C.-museum ben geweest. In dit museum draaide er ook een film waarin sommige gebeurtenissen precies hetzelfde waren, als hier in dit boek worden verteld.
18 Wie is de hoofdpersoon (of personen)? Geef een korte karakter-omschrijving Reinout van Veghel. Hij is 18 jaar en hij is heel erg arm. Omdat hij zo arm was ging hij stelen. Toen hij is een keer was betrapt moest hij naar het rasphuis. (Als jongens een misdaad hadden begaan moesten ze naar het rasphuis. Meisjes moesten naar het spinhuis als ze een misdaad hadden begaan. Twee jaar later, dus toen hij 20 was, greep hij een kans waardoor hij er weer uit mocht. ) Verder is Reinout een erg grote en dappere jongen. Reinout is boven dit ook nog een hele rechtvaardige jongen en is een goede leider. Lutske. Lutske lijkt op Reinout. Ze is ook een dapper, maar ook een zeer slim meisje. Lutske is ook een meisje die zich nooit echt aan de regels houdt en ze dramt het liefst altijd haar zin door. In het begin van het boek, is ze een arm meisje die voor haar zieke tante moet zorgen, maar als haar tante op een dag overlijdt, besluit ze om, verkleedt als jongen, op een V.O.C schip aan te monsteren. Ze heeft altijd al van dit soort reizen gedroomd. Hierdoor komt ze in veel landen en leert veel verschillende culturen kennen. Op een dag overlijdt haar broer ook en wordt het haar allemaal te veel. Ze besluit om terug te gaan naar Amsterdam.Samen met de beste vriend van Reinout, Wijnant, start ze een winkeltje in het centrum van Amsterdam. 19 Wie zijn de belangrijkste bijfiguren? Geef van elk 1 of 2 karaktereigenschappen. David: Hij is de broer van Lutske en is een hele slimme en aardige jongen. Later in het verhaal sterft hij. Wijnand: Hij is de beste vriend van Reinout en hij is net als Reinout een sterke knaap. Hij is in alle klusjes op het schip heel goed en hij neemt het op voor sommige mensen, zoals voor Reinout in het begin van het verhaal. 20 Waarom zou je wel/niet op de hoofdpersoon willen lijken? Ik zou liever niet op de hoofdpersoon willen lijken, omdat hij een dief is en omdat hij mensen vermoordt voor zijn geld. Ik vind het niet eerlijk wat hij doet en hoe hij aan zijn geld komt. 21 Welke personages zou je in het echte leven tegen kunnen komen? Leg uit. Je kunt mensen als Reinout tegen komen, omdat er in het echte leven ook dieven voorkomen. Eigenlijk kan je iedereen uit het verhaal wel een beetje tegen komen. 22 Wie vind je het meest sympathiek en onsympathiek? Het meest onsympathiek vind ik de schipper, Mr. Ruygveen. Hij laat mensen al gruwelijk boeten voor kleine foutjes. Hij geselt ze bijvoorbeeld. 23 Welke delen van het verhaal spraken jou erg aan (positief en/of negatief)? De gebeurtenis die de grootste negatieve indruk op me heeft gemaakt is wanneer David sterft. Ik vond het erg sneu voor Lutske, omdat min of meer door haar schuld, haar broer om het leven komt. Lutske wilde persé naar de kroeg, maar David wilde dat eigenlijk niet. Na een tijdje besluit David toch maar mee te gaan. Deze keuze was niet slim gemaakt, omdat David in de kroeg wordt neergestoken. Later overlijdt hij ook aan deze steekwond.
24 Is het een boeiend/spannend/saai/ langdradig verhaal? Ik vind dit boek een informerend, spannend, maar ook een heel boeiend. Ook heeft dit boek een heleboel gebeurtenissen. Om deze reden vind ik dit boek ook een prachtig boek. 25 Is het taalgebruik makkelijk/begrijpelijk/ moeilijk/ingewikkeld? Het taalgebruik is makkelijk te lezen, omdat er geen moeilijke woorden in staan en als er wel is een moeilijk woord in stond dan zocht ik die gewoon op in het registertje aan de achterkant van het boek. Ook is het begrijpelijk dat er woorden zoals, knaap, pikbroek en jol instaan, want in die tijd spraken ze zo. 26 Kan je dit boek aanbevelen aan medeleerlingen? Ik kan dit boek zeker weten aan iedereen aanbevelen. 27 Wat is je eindoordeel van dit boek? Het is gewoon een prachtig en informatief boek. 28 Samenvatting van de Inhoud: Reinout van Veghel is 18 jaar als hij al 2 jaar in het rasphuis zit. Hij krijgt de opdracht om zich te melden bij regent Bensebroeck. Daar krijgt hij te horen dat hij eerder uit het rasphuis mag maar dan moet hij wel aanmonsteren bij een van de V.O.C.-schepen. Hij besluit deze "kans" te pakken. Als ze eenmaal op zee zijn komt hij er achter dat dit een hard leven wordt en hij voor zijn leven zal moeten knokken. Als de schipper besluit om het water en voedsel niet te verversen bij “Kaap de Goede Hoop” begint niet kort daarna het water groen te zien en begint het eten te bederven. Door het vitamine te kort, krijgen veel bemanningsleden last van scheurbuik. Na deze onprettige wenteling besluit de schipper wel een nieuw voedsel en water voorraad in te slaan. Ook Reinout wordt ziek en “Kaap de Goede Hoop” komt net op tijd, zodat hij en een groot deel van de andere bemanning nog te redden valt. Nadat een groot deel van de bemanningsleden weer beter zijn en er weer voedsel en water is in geslagen gaan ze weer op pad. Ook dan krijgen ze weer een tegenslag. Het schip komt midden in een storm terecht en veel mensen verdrinken, zo ook de schipper en stuurman. Vanaf dat moment neemt Reinout de touwtjes in handen. Hij stelt voor om te gaan kapen. Eerst willen veel mannen dat niet, maar later sluit iedereen zich toch aan bij Reinout en wordt hij als kapitein gekozen. Hij zorgt er dan ook voor dat de buit eerlijk verdeeld wordt. Als kapers hebben ze veel succes. Als ze op een dag ook de boot van Thijs (Lutske) en David kapen, zet Reinout hen voor een keus of terug in een bootje naar Holland of meedoen met kapen. Ze kiezen er voor om te gaan kapen. Als ze op Algiers zijn stelt Thijs voor om naar de kroeg te gaan. Alles lijkt leuk totdat David (Lutske haar broer) door een wildvreemde wordt neergestoken. Hij wordt zo snel mogelijk naar het schip gebracht waar de chirurgijn zich over hem ontfermt, maar het is al te laat. Hij is dood. Als ook nog eens een keer wordt ontdenkt dat Thijs eigenlijk een meisje is en ze Lutske heet wordt het helemaal moeilijk voor haar. Deze ontdekking zorgt voor enige onrust op het schip en Reinout moet haar beschermen tegen de andere bemanningsleden. Lutske en Wijnand (De beste vriendin en vriend van Reinout) hebben genoeg van het kapen en gaan weer terug naar Amsterdam. Maar ook de V.O.C. krijgt genoeg van al dat gekaap en stuurt een oorlogsschip op hen af. Hij blijft lang uit handen van het V.O.C.-schip maar uit eindelijk wordt hij toch gepakt en naar Amsterdam gestuurd, waar hij tot de dood wordt veroordeeld. Lutske probeert nog om hem vrij te pleiten maar dat lukt niet. Wel lukt het haar om de beul om te kopen. Hij heeft een ijzeren ring in het touw gevlochten waardoor de stropniet dicht kan gaan. Daardoor kan Reinout aan de galg ontsnappen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bloedgeld door Simone van der Vlugt"