Bloedgeld door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 869 woorden
  • 30 juli 2007
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 17 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
233
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (1999 Genomineerd)

Boekcover Bloedgeld
Shadow
Bloedgeld door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Bloedgeld
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Lemniscaat
Omslagillustratie: Roelof van der Schans
Jaar van uitgave: 1996
Aantal blz.: 226

Samenvatting:
Reinout van Veghel zit opgesloten in het rasphuis in Amsterdam. Als hij een aanbod krijgt om bij de V.O.C. schepen te gaan werken, laat hij die kans niet liggen, want alles is beter dan in het rasphuis. Maar als hij op het schip is valt het heel erg tegen, want de bemanningsleden worden slecht behandeld door kapitein Ruygveen. Hij vindt wel een goede vriend: Wijnant. Die kan hem helpen tegen de slechte kapitein Ruygveen. Als je een grote mond tegen hem hebt dan word je in de hangmat genaaid, dat betekend dat je dan vermoord word en aan de vissen word gevoerd. Reinout krijgt ook scheurbuik net als de rest van de bemanning, dat komt doordat ze te weinig vitamine c binnenkrijgen. Maar Reinout knapt naar een tijdje weer op(wanneer ze langs “Kaap de Goede Hoop” kwamen om weer nieuw eten en drinken in te laden). Maar voor veel bemanningsleden kwam Kaap de Goede Hoop te laat en overleefden de scheurbuik niet en werden dus in de hangmat genaaid. Maar al snel is er een vreselijke storm op komst, en ook dit keer komen er veel mensen om. Ze zijn met 200 man vertrokken en inmiddels zijn er nu nog maar, ongeveer, 30 over. Maar ze hebben een geluk, want Ruygveen is ook omgekomen met de storm. Nu besluiten ze dat Reinout kapitein van dit schip wordt. Maar met Reinout als schipper gaat het heel anders, ze overvallen schepen maar laten de bemanning van dat schip vrij. En ze verdelen de buit eerlijk.
Lutske is een meisje uit Amsterdam en heeft het daar heel moeilijk, haar broer gaat ook varen met een schip “de eenhoorn”. Lutske wil ook graag mee maar dat gaat natuurlijk niet want ze is een meisje en besluit haar naam te veranderen in Thijs en doet mannenkleding aan. Zo weet niemand dat ze een meisje is. Het schip waarop zei zit, wordt later overvallen door het schip van Reinout en Lutske en haar broer besluiten om bij het schip van Reinout aan te sluiten. Alles ging tot nu toe wel goed, totdat Lutske haar broer verloor bij een steekpartij in een kroeg in Algiers. Later wordt ze ook nog ontdekt dat ze een meisje is en word in bescherming genomen door Reinout, want de rest van de bemanning bedreigt haar. Wijnant en Lutske besluiten om te stoppen met het zeerovers leven en gaan terug naar Amsterdam en beginnen een winkeltje. Het loopt goed in het winkeltje maar ze horen al snel dat het slecht gaat met Reinout, want hij wordt opgepakt en wordt veroordeeld tot doodstraf.

Lutske laat natuurlijk niet toe dat Reinout wordt vermoord en probeert het tegen te houden, dat lukt niet maar ze hebben met de beul afgesproken dat hij voor betaling een dikker touw zou neerhangen. Reinout blijft zo in leven en loopt het toch nog goed af met hun beide.

Hoofdpersoon:
De hoofdpersoon in het verhaal is Reinout. Het is een jongen die zich nooit echt aan de regels houdt. Zo kwam hij al op jonge leeftijd in het rasphuis terecht. Ook op zee kon het hem nooit iets schelen wat wel en niet mocht. Het was een dappere man, zo zette hij soms levens op het spel, maar het kwam altijd wel weer goed. Het kon hem ook nooit zoveel schelen wat andere van hem vonden. Maar hij was ook eerlijk, zoals het verdelen van de buit. Hij vond dat iedereen evenveel moest krijgen.

Bijpersonen:
Lutske Martensdochter was een meisje dat zich net als Reinout niks aan trok van de regels. Lutske was een arm meisje die niet genoeg geld had. Haar broer vaart op zee op een van de V.O.C.-schepen. Als haar broer een tijdje terugkomt van de reis wil Lutske mee op de volgende reis. Ze gaat verkleedt als jongen en noemt zichzelf Thijs. Het schip waar ze op varen, wordt gekaapt door het schip van Reinout. Lutske en haar broer besluiten mee te werken met kapen. Wanneer haar broer overlijdt, gaat ze samen met Wijnant terug naar Amsterdam.
Wijnant is een jongen die met hetzelfde schip als Reinout en Lutske mee vaart. Het idee om schepen te gaan kapen was van Reinout en Wijnant. Wijnant was de beste vriend van Reinout en hielp hem met sommige dingen. Hij probeerde Reinout vaak te beschermen voor gevaar. Hij gaf erg veel om Reinout en later ook om Lutske. Op een gegeven moment vindt hij dat ze genoeg schepen gekaapt en wil hij net als Lutske terug naar Amsterdam. Daar starten ze samen dan ook een winkeltje.


Eigen mening:
Het was wel een spannend verhaal, want op sommige momenten wist je niet precies hoe het afliep.
Leerzaam was het ook want nu weet je wel wat meer over de tijd van de V.O.C. schepen en wat ze deden als je iets slechts had gedaan.
Dit verhaal liep eigenlijk wel verrassend af, omdat Reinout toch niet vermoord werd terwijl dat wel zou gebeuren.
Het kan best een werkelijk verhaal zijn, omdat ik denk dat er in die tijd best van die dingen zijn gebeurd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Heel goed verslag!

12 jaar geleden

Andere verslagen van "Bloedgeld door Simone van der Vlugt"