Bloedgeld door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 628 woorden
  • 12 juni 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
233
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (1999 Genomineerd)

Boekcover Bloedgeld
Shadow
Bloedgeld door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Bloedgeld
Simone van der Vlugt
Lemniscaat 1996

Keuze
Bloedgeld leek me een leuk boek en wilde het graag een keer lezen. Ik houd van historische romans, omdat ze vroeger veel zeilreizen maakten naar verre landen. Het lijkt me geweldig om ook een keer te doen. Ik heb nog nooit een boek van Simone van der Vlugt gelezen dus dat was voor mij ook een reden om dit boek te lezen.

Eerste reactie
Het boek is in het begin al meteen spannend. Dat had ik niet verwacht, omdat het bij de meeste boeken niet spannend begint.
Ik vind het zielig dat er zoveel mensen aan scheurbuik overleden, gelukkig is dat niet meer zo.

Ook vind ik het een leerzaam boek, want je komt veel te weten over de 17e eeuw. Zoals de straffen die werden gegeven, de ongehoorzaamheid en de piraten die de zee onveilig maakten.
Ik vind het boek wel een beetje smerig, want er wordt bijvoorbeeld verteld hoe het af en toe rook aan boord. Reinout, de hoofdpersoon, vertelde dat het aan boord rook naar schimmel, rottende doden en zweet.

Samenvatting
Het is 1653. Reinout van Veghel zit al twee jaar in het rasphuis. Dan wordt hij opgeroepen om bij de VOC te werken.

In Amsterdam woont Lutske bij haar tante. Haar broer is mee met een schip van de VOC. Ze hebben erg weinig geld en de tante van Lutske wordt ziek. Daarom gaat Lutske opzoek naar een baantje, maar ze kan niets vinden. Ze komt dan in aanraking met iemand die haar leert stelen. Haar tante gaat dood aan de ziekte en dan is ze alleen. Ze gaat werken bij een bordeel van een goede kennis. Dan komt haar broer David terug.

Reinout gaat mee met de expeditie en ontmoet daar een man Wijnant, die zijn beste maatje wordt.

De kapitein wil de reis naar Java zo snel mogelijk varen en slaat St. Helena over. Dan gaat het niet goed, veel mensen sterven aan scheurbuik door vies drinkwater en slecht eten. Ook met Reinout gaat het niet goed. Als ze bij Kaap de Goede Hoop komen wordt alles ververst en gaat het gelukkig weer beter met Reinout. Daarna gaan ze weer verder en komen ze in een storm terecht. Vele mannen vallen overboord en iedereen wordt tegen de wanden van het schip geslagen. Als de storm voorbij is is bijna de helft van de mannen dood en is de mast omgevallen. De stuurman en de kapitein zijn ook omgekomen.
Reinout grijpt de macht en ze gaan naar Madagaskar, het eiland van de piraten. Reinout en zijn mannen besluiten om zelf ook piraat te worden. Na een aantal keer een schip te hebben verslagen kapen ze ook het schip "de Eenhoorn”. Ze hebben een paar mannen van het gekaapte schip aan boord meegenomen waaronder David en Thijs, dat zijn twee broers. Later komen ze bij Algiers en daar overlijdt David aan een verwonding. Niet kort daarna ontdekken ze dat Thijs geen jongen is, maar een meisje, Lutske. Reinout neemt haar in bescherming en ze worden goede vrienden.
Wijnant en Lutske willen terug naar Amsterdam en gaan met een Portugees schip mee terug. Dan worden de mannen van Reinout door acht wapenschepen aangevallen en verslagen. Reinout komt in Amsterdam in de gevangenis, hij wordt wegens moord en stelen opgehangen. Vlak daarna komen zijn twee vrienden, Lutske en Wijnant, hem bevrijden van de galg, want hij was nog niet dood.

Simone van der Vlugt
Naam: Simone van der Vlugt-Watertor
Geboortedatum: 15 december 1966
Geboorteplaats: Hoorn
Huidige woonplaats: Alkmaar
Gehuwd: ja
Kinderen: een jongen (Friso) en een meisje (Esmée)
Schoolopleiding: havo en HBO lerarenopleiding Nederlands en Frans
Lievelingseten: Grieks en roti kip
Huisdieren: een konijn en een cavia

Simone schrijft meestal historische romans, zoals Bloedgeld, Amulet, De Slavenring, De Guillotine, en Schijndood.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bloedgeld door Simone van der Vlugt"