Bloedgeld door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1232 woorden
  • 5 juni 2007
  • 30 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 30 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
233
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (1999 Genomineerd)

Boekcover Bloedgeld
Shadow
Bloedgeld door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting
Het boek gaat over 2 verschillende dingen. Over een meisje, Lutske, zij woont in Amsterdam en moet proberen aan geld te komen. En over een jongen, Reinout van Veghel. Reinout gaat op een schip van de V.O.C. varen en zij moeten proberen om de Kaap te bereiken. En zo gaat er eerst een hoofdstuk over Reinout en dan over Lutske. Maar ik vertel eerst het verhaal van Reinout en dan van Lutske.

Het is 1653 en Reinout zit al bijna 2 jaar in een rasphuis. Dan wordt hij bij de regent geroepen. En die vraagt of hij op een schip van de V.O.C. mee wil varen. En dat wil hij en hij monstert aan bij de Hollandia. Al snel is hij gewend op het schip. En ook aan de anderen die mee varen hij kan het goed vinden met Wijnant, maar ook met Lange Lijs, de kok.


Eind juni naderen ze de Kaapverdische eilanden. Hij vraagt zich af waar ze liggen, maar ze hebben al genoeg stuurmansleerlingen. Dus iedere keer als de tweede stuurman de leerlingen iets aan het uitleggen is gaat hij er bij staan. En uiteindelijk leert hij toch nog wat.

Een paar dagen later varen ze tot ieders verbazing St. Helena voorbij. En het duurt niet lang en het drinkwater begint te stinken en er drijven wormpjes in. En ook het andere eten raakt op en begint te rotten. Ze hebben geen verse groente en vers fruit, dus veel bemanning lijdt aan scheurbuik. Ze zijn al minstens de helft van de bemanning verloren. En dan begint er eentje over te klagen en die wordt meteen gestraft. Hij wordt geslagen met een touw en een natte doek en na een paar slagen is hij dood. En hij wordt overboord gegooid. Daarna sterven er nog meer mensen aan scheurbuik. Maar Reinout wordt ook ziek hij krijgt scheurbuik. Hij wordt steeds zieker en zieker. Maar opeens is er land in zicht. En alle bemanningsleden worden snel beter en ook Reinout geneest. Ze laden het ruim vol met vers fruit en groente.

Als ze een paar dagen later weer aan het varen zijn breekt er storm uit. Alle bemanning wordt bijeen geroepen om te helpen. Reinout ziet een paar bemanningsleden een touw om hun middel knopen en het andere eind ergens anders aan vast maken. Dat wil Reinout ook doen, maar op dan begint het op eens heel erg te stormen. Het schip gaat heen en weer een paar maats worden weggespoeld door het water. Opeens komt er een enorme vloedgolf en Reinout verdrinkt bijna, maar hij kan zich nog net vasthouden. Het duurt uren, en de mast breekt ook nog. Gelukkig houd het na een hele tijd op. Ze merken dat de schipper en de kwartiermeester dood zijn. Na een ronde over het schip zijn ze in het totaal met 30 bemanningsleden. Ze besluiten door te varen naar Madagaskar.

Aangekomen op Madagaskar laten ze het schip repareren en varen ze weer verder. Maar ze besluiten schepen te overvallen. En het eerste schip dat ze tegen komen overvallen ze en het lukt. Ze verdelen de buit en besluiten door te gaan.

En nou het verhaal over Lutske.

Lutske staat te bedelen als het laat wordt gaat ze naar huis. Daar zit tante Ida, ze is bezig met naaiwerk. Tante Ida is het enige familielid die ze nog vaak ziet, want haar ouders zijn dood en haar broer David zit op zee. De volgende ochtend is haar tante ziek. Ze probeert weer overal aan werk te komen maar nergens is werk te krijgen. Totdat ze ’s avonds naar een café gaat om zich te warmen. Daar zegt malle Kees dat ze moet zakkenrollen. Ze oefent het een paar keer en het lukt haar goed.

De volgende dag gaat ze naar de markt en verdient ze wat geld. Haar tante vindt het fijn dat Lutske werk heeft gevonden. En zo gaat het een tijdje door. Ze verdient best veel geld door zakken te rollen. Dus ze besluit nieuwe schoenen te kopen maar, van dat geld wat ze heeft moet ze ook nog eten, turf en de huur betalen. Dus ze doet de nieuwe schoenen aan en rent zo hard ze kan de winkel uit. Ze rent over de brug maar belandt recht in de armen van de schout en zijn rakkers. Daarom moet zij voor straf naar een soort huis waar ze de hele dag moet naaien. En na 2 jaar mag ze eruit.


DEEL 2

Deel 2 gaat over 2 broers, Thijs en David, aan boord van een ander schip.

Als zij met hun schip al heel erg lang aan het varen zijn komen zij het schip van Reinout tegen. Het wordt oorlog tussen de 2 schepen. Het schip van Reinout wint en de bemanningsleden van het andere schip moeten naar een eiland. Ze hebben de keuze om mee te doen of weg te gaan. Thijs en David doen mee.

Ze varen en enteren nog heel wat schepen. Dus na weer lang op zee gaan ze weer ergens aan land. Alle bemanningsleden gaan naar de kroeg. Thijs en David gaan ook e kroeg in David gaat eerst naar binnen. Dan loopt hij tegen iemand op en raakt zwaar gewond. Hij gaat dan naar een chirurgijn en die probeert hem beter te maken. Hij wil David opereren. Maar dat gaat mis en David gaat dood.

Dan varen ze zonder David weer verder. Ze varen weer een paar maanden. En na nog een paar maanden krijgen Thijs en een ander bemanningslid ruzie. Ze vechten en scheuren elkaars kleding. Dan komen ze er dus achter dat Thijs geen man was maar een vrouw. Het blijkt Lutske te zijn. Ze deed zich voor als een man om zo aan geld te komen.

Er wordt steeds gevochten om Lutske te krijgen. Maar ze mogen Lutske niet zo maar hebben van de kapitein (Reinout). Dus gaat er weer iemand dood door een gevecht. En dat kan Lutske niet aanzien. Dus als ze weer in Amsterdam zijn gaat Lutske samen met Wijnant van het schip af. En beginnen ze samen een winkel.

Maar Reinout wil niet meer op het land wonen. Nee, hij wil op de zee blijven varen. En onderweg komen ze een schip tegen dat ze willen enteren. Ze achtervolgen het schip. Maar ze weten niet dat ze zelf ook achtervolgd worden. En uiteindelijk wordt het schip van Reinout veroverd. En Reinout moet de cel in vanwege moord. Na een tijd in de cel wordt hij eruit gehaald en wordt hij mee genomen naar een galgenplaats. Daar wordt hij opgehangen en de beul zegt: “ Reinout van Veghel is dood”. Dat denkt de beul in ieder geval. Als de beul weg is komen er op eens 2 mensen aan rennen naar de galg van Reinout. Ze halen hem weg en verstoppen zich in de bosjes. Het zijn Lutske en Wijnant zij hebben hem gered.

Mijn mening
Ik vond het een heel erg leuk boek. Als ik eenmaal aan het lezen was dan wou ik meteen door lezen. Toen ik net begonnen was met het lezen van dit boek dacht ik: Saai, het is helemaal niet spannend. Maar ik las door en toen bleek dat het hartstikke spannend was. En ben ik dus door gaan lezen.

Dus iedereen die van spannende boeken en vechten houdt moet dit boek echt lezen. Je moet wel een beetje tegen bloed kunnen, want het is nog al een bloederig boek.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bloedgeld door Simone van der Vlugt"