Bloedgeld door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1354 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 45 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 45 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
233
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (1999 Genomineerd)

Boekcover Bloedgeld
Shadow
Bloedgeld door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Bloedgeld
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 1996.

Korte uitleg waarom het boek gekozen is
Ik heb dit boek gekozen omdat ik alle boeken van deze auteur had gelezen behalve deze.
Die andere boeken vond ik ontzettend mooi dus ik dacht dat deze dan ook wel mooi zou zijn. (en dat is zo!)
Toen ik was begonnen met lezen leek het me leuk om hier een boekverslag van te maken.

Mijn gekozen beoordelingswoorden
Spannend: Het verhaal is heel spannend opgebouwd..

Werkelijk: Het is een werkelijk verhaal, omdat het echt gebeurd zou kunnen zijn.
Verrassend: Het is ook verrassend want ik had echt niet verwacht dat Thijs Lutske zou zijn.

Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw, voornamelijk in Amsterdam, op het schip en op diverse eilanden.
Het begint in 1653 en het eindigt in 1656. Dus er zit 3 jaar tussen begin en eind.

Personen
De hoofdpersoon is Reinout van Veghel, een aardige, zelfverzekerde jongen. Hij is heel dapper en heel rechtvaardig. Op het begin van het verhaal is hij erg arm en daarom loopt hij in gescheurde kleding, later in het boek ziet hij eruit als een echte kapitein.

Lutske Martensdochter is een arm, aardig en behulpzaam meisje, heeft rossig haar is heel knap maar ziet er verder armmoedig uit.

Wijnant is een hardwerkende, vriendelijke jongen met bruin haar die heel zelfstandig is en rechtvaardig.


Reinout en Wijnant zijn beste vrienden en Reinout en Lutske zijn (bijna) geliefden.

Reinout verandert, eerst is hij bijvoorbeeld heel brutaal, maar daarna leert hij zich beheersen met de hulp van zijn vriend Wijnand.

Je leert in dit boek helemaal niemand van binnenuit kennen. Er is alleen een verteller die het hele verhaal vertelt.

Perspectief
Een hij/zij persoon: er is een verteller en je kijkt met meerdere personen mee.

Verteltijd:
Het boek heeft 226 bladzijden. De volgorde wordt met tijdsprongen verteld en heeft een gesloten einde.

Samenvatting:
1653, Reinout van Veghel vertrekt met een koopvaardijschip van de Verenigde Oostindische Compagnie naar Java.
Omdat de kapitein de reis zo snel mogelijk wil doorzetten besluit hij onderweg niet naar de Kaapverdische eilanden te gaan om vers voedsel en water in te slaan. De bemanning krijgt alleen nog maar bedorven voedsel, daardoor overlijden veel bemanningsleden aan scheurbeuk.
Dan komt er ineens een zware storm en de kapitein en een stuk of 140 bemanningsleden komen om. Reinout wordt de leider van de dertig overige mensen en ze besluiten dat ze niet meer voor de V.O.C. willen werken, maar de vrije vaart op willen. Ze plunderen schepen en telkens komen er mannen bij die meegaan.
Lutske Martensdochter is een meisje die met haar tante in Amsterdam woont. Als haar Tante overlijd probeert ze werk te zoeken, maar dat lukt niet. Haar enige hoop is haar broer, die al lang geleden aan boord is gegaan van een schip en die nog steeds niet is teruggekeerd.

Het schip waar Thijs en zijn broer David op varen wordt geplunderd door Reinout van Veghel. De bemanning mag kiezen: of ze gaan mee op Reinout’s schip of ze zijn vrij. Thijs en zijn broer besluiten met Reinout mee te gaan. Zo varen ze een tijd mee totdat David overlijd na een vechtpartij in een kroeg. Daarna komen ze er achter dat Thijs helemaal geen jongen blijkt te zijn maar een meisje, genaamd: Lutske.
Het plunderen van schepen is strafbaar, daarom wordt Reinout opgepakt en veroordeeld tot de doodstraf. Het lukt Lutske om de beul om te kopen. De beul stelt voor aan het stadsbestuur om de executie buiten de stad te laten plaatsvinden en hij heeft een ring van ijzer door het touw gevlochten, waardoor de strop niet dicht kan trekken. Hierdoor kan Reinout aan de dood ontsnappen.

Eigen mening:
Het onderwerp spreekt me niet zo heel erg aan, omdat ik niet zo van die tijd in de geschiedenis houd. Maar daarentegen heeft het boek me, door het mooie verhaal en de interessante informatie een andere kant laten zien van dit onderwerp en de tijd waar het zich in afspeelt. Ik ben er ook anders over gaan denken, want nu weet ik wat de problemen in die tijd waren. Ik had niet verwacht dat het op deze manier zou worden uitgewerkt, dat de hoofdpersoon zoveel ellende zou meemaken, ik dacht dat het een vrolijker boek was. Ik vond deze uitwerking verrassend omdat het écht net lijkt alsof je zelf een van de personen bent die meedoet in het boek, het is echt realistisch!
Er zijn veel gebeurtenissen en het blijft zeker boeien, want de gebeurtenissen zijn steeds weer anders en verrassend dus je verveelt je geen minuut met dit boek.
Ik vind het verhaal spannend en geloofwaardig. Het is spannend als Reinout achtervolgd wordt en als hij wordt opgehangen. Het is geloofwaardig omdat ik wel geloof dat sommige mensen heel wreed konden zijn in die tijd, bijvoorbeeld: dat het de kapitein helemaal niets kon schelen dat zijn bemanning scheurbuik kregen en later overleden, hij wilde persé doorvaren omdat hij dan meer geld kon verdienen.
De gebeurtenis die het meest indruk op mij gemaakt heeft is de gebeurtenis helemaal aan het einde van het boek. Daar wordt Reinout opgehangen. Je denkt dan dat dat het einde van het verhaal is, maar dat is niet zo want Lutske heeft de beul omgekocht. Het touw waar Reinout aan hangt is gemaakt van ijzerdraad en niet breed genoeg om erin te stikken. Dit maakte het meest indruk op mij omdat ik toch werkelijk dacht dat hij dood was, dat dit het einde van het verhaal was. Maar op de laatste bladzijde van het boek krijgt het dan toch een andere wending.

De hoofdpersoon is wel een held eigenlijk. Hij heeft veel voor elkaar gekregen en hij is iedereen telkens te slim af. Maar ik zou er niet op willen lijken omdat hij toch wel een beetje een misdadiger is.

De manier waarop de hoofdpersoon zijn probleem probeert op te lossen vind ik eigenlijk niet goed. Hij plundert allemaal schepen om aan geld te komen. Als ik er nu zo over nadenk denk ik dat ik dat niet anders gedaan zou hebben want wat moet je anders? In die tijd was het moeilijk om aan werk te komen als je arm en dakloos was. De bijpersonen lossen het probleem eigenlijk op voor hem. Lutske en Wijnant redden hem van de dood en bouwen een winkeltje op waar ze veel geld mee verdienen en zo kunnen ze toch eerlijk leven zonder te stelen.

Bouw:
De bouw van het verhaal is best wel ingewikkeld want bijvoorbeeld: Het eerste hoofdstuk gaat over Reinout en het tweede hoofdstuk over Lutske, het wisselt elkaar steeds af totdat de twee verhalen samenkomen en één verhaal vormen.
Het boek is interessanter om te lezen door die bouw omdat het steeds afwisselt zodat het boek niet saai wordt.
Het eind is perfect, je weet precies hoe het allemaal afloopt en er blijft niks onduidelijk.
Het was niet lastig om te lezen, er zaten bijvoorbeeld geen moeilijke woorden in.
De taal past ook goed bij de personages en het onderwerp, er komen bijvoorbeeld geen moderne woorden in voor maar juist woorden die in die tijd gebruikt werden.

Informatie over de auteur:
Korte levensbeschrijving: Simone van der Vlugt is geboren op 15 december 1966 in Hoorn. Al op dertienjarige leeftijd ging ze naar een uitgever die haar adviezen gaf.
Ze voltooide haar studie Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding. Tijdens haar studie kreeg ze les in creatief schrijven. Die lessen vond ze het leukst van allemaal en ze besefte dat ze heel graag schrijfster wilde worden. Na haar studie schreef ze een verhaal. Toen die af was stuurde ze hem naar uitgeverij Lemniscaat en die wilde het wel publiceren. Dat verhaal is nu het boek: De amulet. Simone schrijft vooral geschiedenisverhalen.

Andere boeken die deze auteur geschreven heeft:
De amulet
De guillotine
Jehanne
Zwarte sneeuw
Schijndood
De slavenring

Verder heeft Simone nog wat grappige kleuterboekjes geschreven.

Bloedgeld:
Bloedgeld is vertaald in het Duits en in het Spaans. Beide vertalingen zijn verschenen in 1999. De duitse versie heet "Pirat und Ehrenmann" en de spaanse versie heet "Dinero manchado de sangre"

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Waarom heet het boek bloedgeld?

3 jaar geleden

Andere verslagen van "Bloedgeld door Simone van der Vlugt"