Bloedgeld door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Bloedgeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 697 woorden
  • 9 juli 2001
  • 197 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
197 keer beoordeeld

Boekcover Bloedgeld
Shadow
Bloedgeld door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het boek Bloedgeld is geschreven door Simone van der Vlugt. De eerste druk is niet bekend. Samenvatting: 1653 Amsterdam, Reinout zit in het rasphuis. Op een dag wordt hij bij de regent geroepen en die biedt hem eerdere vrijlating aan, hij meldt zich aan op de `Hollandia`, een spiegelschip dat bemanning zoekt. Op zijn eerste dag op het schip, ontmoet hij Wijnant, een ze raken bevriend. Samen ergeren ze zich aan de schipper: Balthasar Ruygveen, die alles lijkt te doen, als het maar geld oplevert. Zo ziet hij ook zijn voordeel, als ze St. Helene voorbij varen, waar ze eigenlijk vers voedsel moesten inslaan. Als het schip eerder aankomt op Java krijgt Ruygveen meer geld. Door het te kort aan vitaminen en gezond voedsel, sterft de helft van de bemanning aan scheurbuik. Reinout en nog een paar maats beramen muiterij, maar het is niet meer nodig, want het schip komt terecht in een hevige storm en Ruygveen en nog veel meer mannen komen om. Reinout neemt de leiding over het zwaar toegetakelde schip en legt gauw aan in Madagascar om het schip te herstellen. De overgebleven mannen gaan schepen plunderen en houden de buit zelf. Ondertussen loopt in Amsterdam Lutske Martensdochter te bedelen en te stelen. Lustke woont bij haar tante Ida en samen wachten ze op de terugkomst van Lutskes broer David, die waarschijnlijk geld/spullen mee zal brengen. Lutske en haar tante hebben het arm en Lutske kan nergens werk vinden. Totdat iemand eindelijk komt vertellen dat David terug is van de vaart
Dan gaat het verhaal weer verder met Reinout. Het gaat goed met de vrije vaart en Reinout en zijn maats worden de schrik van de koopvaarders. Op een dag plunderen ze het schip de `Eenhoorn`. Ze laten de bemanning kiezen: Ze gaan terug naar Holland of ze doen met Reinout mee. Twee jongens, David en Thijs, kiezen voor het laatste. Ze raken al snel bevriend met de rest van de bemanning en de bemanning accepteert hen in de groep. Als ze in Algiers aan wal zijn willen Thijs en David een cafe in, om iets te drinken. David wordt hier doodgestoken door een Algier die hen probeerde te beroven. Thijs is helemaal van de kaart en Reinout kan hem nog maar net overhalen om bij hen te blijven. Omdat Thijs een verwonding aan zijn been had opgelopen, trekt hij, als hij denkt dat het veilig is, zijn broek uit. Maar dan komen 2 scheepsmaats plotseling binnen en zien dat Thijs geen jongen is, maar een meisje. Lutske Martensdochter. Nu ze zien dat er een vrouw aan boord is willen ze haar verkrachten. Maar Reinout, die er net aan komt, verdedigt haar en zorgt voor vrouwenkleren. Lutske vertelt haar verhaal aan Reinout en die toont vol begrip. Ze zegt dat ze zo snel mogelijk terug wil naar Amsterdam en Wijnant gaat met haar mee. Een jaar later krijgen ze te horen dat Reinout opgepakt is door Michiel de Ruyter en in de gevangenis zit van Amsterdam. Lutske en Wijnant doen er alles aan om Reinout te redden van de galg en uiteindelijk lukt het hen de beul om te kopen, hij zou het touw niet te strak aan trekken. Alles verloopt volgens plan de 3 vrienden ontsnappen. De titel van het boek is best makkelijk te verklaren, omdat het om geld gaat dat met bloedvergieten is veroverd is het boek Bloedgeld genoemd. Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw (1653 t/m 1657) en wel op vier verschillende plaatsen! Dat zijn Nederland (Amsterdam) Madagaskar, Kaap de goede Hoop en Algiers.
De hoofdpersonen: - Reinout is de kapitein van het piraten schip en een goeie vriend van Lustke en Wijnand . Het verhaal draait om hem. - Thijs oftewel Lutske, heeft Reinout met de piraterij leren kennen, zij is verkleed als man omdat er geen vrouwen aanboord van het schip mochten. - Wijnant, heeft Reinout ook met de piraterij leren kennen. Ik vind het een leuk en vooral spannend en avontuurlijk boek. In het boek worden maar weinig moeilijke worden gebruikt en dat maakt het lezen veel makkelijker. Ik zou het boek zeker aanraden aan iemand die van spanning en avontuur houdt want dat zit er zeker in!!

REACTIES

R.

R.

ik denk dat dit wel een goed verslag is. Deze gaat ik zelf ook gebruiken. Wat voor cijfer hebbie ervoor gekregen?

22 jaar geleden

L.

L.

He Maarten,

Ik vind dat je over het boek bloedgeld een heel goed uitreksel hebt gemaakt.
Ik zal het zeker goed kunnen gebruiken.

Bedankt,

Groetjes Laura

21 jaar geleden

A.

A.

Hey,

Ik heb je uitreksel op www.scholieren.com gelezen, en ik vind im er mooi.
Met Vriendelijke Groeten,

Ali

21 jaar geleden

D.

D.


mzl bedankt voor het uitreksel

20 jaar geleden

C.

C.

heey maarten, hartstikke bedankt dat je dit op internet hebt gezet, je red mn nederlands =) btw wat had je hiervoor?
xx caroline

20 jaar geleden

J.

J.

er klopt geen zak van

18 jaar geleden

M.

M.

vet goed verslag man echt waar vet ik had er een 10 op

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bloedgeld door Simone van der Vlugt"