Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

BOEKVERSLAG: ‘BLOEDBROEDERS’

Mijn boekverslag gaat over het boek ‘Bloedbroeders’, geschreven door Helen Vrieswijk. ‘Bloedbroeders’ is uitgegeven in 2015 door uitgeverij ‘Van Goor’ te Houten. Het boek telt 304 bladzijden en ik heb het boek gelezen in week 17 van het jaar 2016.

Wat voor soort verhaal is het boek?

Het boek ‘Bloedbroeders’ is een op waarheid gebaseerd misdaadverhaal. Auteur Helen Vrieswijk werkte jarenlang bij de recherche, hier heeft zij veel inspiratie opgedaan voor haar boeken. ‘Bloedbroeders’ kan gezien worden als een ‘Young-Adult Thriller’, het boek is genomineerd voor prijzen als de ‘Crimezone Beste Young Adult Thriller Award’ en de prijs van de ‘Jonge Jury’.  Het begin van het verhaal is niet erg spannend, eerder een beetje saai.

Later in het verhaal kom je de ‘echte’ schrijfstijl van Helen Vrieswijk tegen, met psychologische spanning én actiespanning. Al haar andere boeken gaan ook over thema’s die ze is tegengekomen op haar werk, veelvoorkomende thema’s in haar boeken zijn dan ook ontvoeringen, jeugdbendes, stalkers en drugs.

Verklaar de titel van het boek.

De hoofdfiguren in dit boek zijn de neven Ayaan en Reza, twee jongens van Pakistaanse afkomst. Wanneer Reza emigreert van Pakistan naar Nederland komt hij bij het gezin van Ayaan terecht, hier wordt hij goed opgevangen. Ayaan is actief in het criminele circuit, hetgeen waar hij Reza in wil betrekken  Aangezien Reza en Ayaan familie zijn zeggen ze elkaars ‘Bloedbroeders’ te zijn, ‘Bloedbroeders’ gaan voor elkaar door het vuur en verraden elkaar niet…

‘Ik weet dat ik jou kan vertrouwen.’ Ayaan legde zijn hand op Reza’s schouder. ‘We zijn familie en familie verraadt elkaar niet. Bloedbroeders… Wij zitten in het zelfde schuitje. Wij moeten voor de familie zorgen en het geld moet ergens vandaan komen. Je denkt toch niet dat het restaurant genoeg opbrengt om twee gezinnen te voeden. We moeten creatief zijn en oplossingen verzinnen. En dat gaat niet altijd volgens de regels….

Wat is de bedoeling van de auteur?

Helen Vreeswijk wil met het boek ‘Bloedbroeders’ haar lezers vermaken met een op waarheid gebaseerd misdaadverhaal. Ook wil ze de lezer voorstellen aan een voor haar nieuwe vertelsituatie: de alwetende (of auctoriële) verteller. In haar andere boeken schrijft ze in de personale vertelsituatie of de ik-vertelsituatie. Ten slotte wil ze haar lezers (voornamelijk jongeren) waarschuwen voor de gevaren van de hedendaagse maatschappij. 

Waar speelt het verhaal zich af? Beschrijf vijf belangrijke gebeurtenissen.

 Het verhaal speelt zich vooral af in het Gelderse Tiel, waar Ayaan en zijn familie woont.

Gebeurtenis 1: Schiphol, aankomst in Nederland. Negen weken terug, alles was nog zo eenvoudig….

Reza, zijn zus Elena en zijn moeder Jandra komen aan op Schiphol. De moeder van Reza heeft direct na aankomst al heimwee naar haar achtergebleven kinderen en haar huis met witgekalkte muren en roodstenen pannendak. Alles is vreemd in Nederland; de taal, de mensen, de hectiek. Hoe de familie hier is gekomen? Oom Malek, hij heeft grote problemen en gedreigd de geldkraan dicht te draaien. Zonder zijn financiële steun zou de familie Boulah het niet overleven in Punjab, de plaats waar een groot deel van de familie van Reza en Ayaan woont. Na een poosje rondgewandeld te hebben op het vliegveld komt Reza neef Ayaan tegen met zijn moeder.  ‘Ayaan!’  riep Jandra enthousiast toen ze de jongen zag staan. ‘Ayaan, je bent groot geworden’ Ze duwde hem een eindje van zich af en bestudeerde zijn hoekige gezicht: zijn donkerbruine ogen en zijn zorgvuldig getrimde bakkebaarden. ‘Welkom in Nederland, neef. Heel wat anders dan dat dorp waar jullie vandaan komen. Kijk niet zo benauwd…’ Hij lachte hardop. ‘Over een paar dagen wil je nooit meer terug naar dat gat. Je zult zien….’ 

Eenmaal buiten ziet Reza de auto van Ayaan staan, een mooie blauwe Ford. Als je op je negentiende al een auto kon betalen was je behoorlijk succesvol!  ‘Weer zo een die niet kan lezen. Het zijn altijd dezelfde,’ bulderde de kerel over straat. ‘Je mag hier niet parkeren. Dit is een taxistandplaats. Daar moeten wij als hardwerkende taxichauffeurs voor betalen’ Na een aantal woorden uitgewisseld te hebben stapt Ayaan samen met zijn familie in de auto, op weg naar huis. Reza, Elina en Reza’s moeder snappen er niks van, ze spreken nog geen Nederlands.

Gebeurtenis 2: Tiel, aankomst bij Ayaan thuis.

Na een lange rit komt de familie Boulah aan bij het huis van Ayaan en zijn gezin. ‘Dat is geen huis. Het is een kasteel,’ riep Elena, terwijl ze op de achterbank naar voren schoof zodat ze het pand beter kon bekijken.

‘Is het geen prachtig huis, mam?’ Sprakeloos nam Reza het geheel in zich op en even dacht hij dat het een grap was. Maar Ayaan trok zijn sleutelbos uit het contactslot en gooide zijn portier open. Daar aangekomen ziet Reza de enorme luxe waarin Ayaan leeft. Bij Ayaan thuis hebben ze bijvoorbeeld meerdere flatscreens, een grote comfortabele bank en een echt Guluk Me’dir wandkleed, iets wat erg bijzonder is in thuisland Pakistan. Later op de middag wordt het gezin door de tweelingzusjes van Ayaan door het huis rondgeleid. 

Daar krijgen Elena en Reza een kamer toegewezen. Deze kamer valt ze wel wat tegen, het is een klein sober zolderkamertje zonder luxeproducten.  Elena trok een verongelijkt gezicht. ‘De kamer is te klein voor drie personen. Reza’s bed staat bijna tegen dat van mij aan. Nou is het net of ik met mijn broer in een bed lig.’ Jandra zuchtte hoorbaar. ‘Je overdrijft. En zo erg is het toch niet om samen een kamer te delen?’ ‘Een jaar lang? We zitten boven op elkaars lip. Ik heb ook wat privacy nodig.’ 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Gebeurtenis 3: Tiel, Reza voor het eerst in restaurant Punjab.

Een aantal dagen nadat Reza is aangekomen in Nederland gaat hij voor het eerst mee met Ayaan naar restaurant Punjab, het restaurant van oom Malek. Hier stelt Ayaan Reza voor aan zijn (criminele) ‘vrienden’ Frank en Haarith. Ayaan zegt in Reza veel te zien als hulpje, hij spreekt de Nederlandse taal niet en is zo erg makkelijk te beïnvloeden. 

‘Het draait niet om spieren, maar om lef en lef heeft hij genoeg. Hij is een echte Boulah, net als ik. Wij kennen geen vrees.’ ‘Een weet meneer Boulah in wat voor shit hij straks terecht komt?’ zei Haarith. Ayaan trok een zuinig mondje. ‘Dat komt nog. Ik werk het plan eerst goed uit voordat ik hem in vertrouwen neem.’ Frank vindt dat Ayaan te veel risico neemt voor hem en zijn neef Reza. Hij besluit daarom ook uit het criminele groepje van Ayaan te gaan, Ayaan zelf heeft daar geen enkel probleem mee. In de dagen hierna leert Ayaan Reza de eerste lessen autorijden, hij heeft een chauffeur nodig om zijn ‘masterplan’, een goed geplande roofoverval, uit te kunnen voeren. ‘

Wil je het wapen uitproberen?’ vroeg Ayaan. Dat liet Reza zich geen tweede keer zeggen. Hij had zo’n ding nog nooit in het echt gezien. Het wapen was licht en compact en het gaf hem een machtig gevoel. ‘Het is een Glock 9 mm semiautomatisch pistool’  wist Ayaan hem te vertellen. ‘Haal de trekker maar over, het kan geen kwaad. Er zitten nog geen kogels in.’

Gebeurtenis 4: Zaltbommel, de overval Negen weken later, is hij dood?

‘Hij is niet dood, jankerd. Zo snel ben je niet dood. Hij is bewusteloos. Maar we hebben het geld. We gaan.’ ‘En wat doen we met die kerel? Straks vriest hij dood.’ ‘Wat piep je nou, slapjanus. Hij had een grote bek, dat hoorde je toch. Ik laat me door zo’n droplul niet uitkafferen. Ik wil met respect behandeld worden. Wil je hier blijven om die loser warm te houden of stap je achter het stuur?

Het is zaterdagnacht kwart voor vijf: van de Audi van oom Malek is niets meer over, in de prak gereden. Ayaan en Reza proberen te vluchten, weg van waar dit alles is gebeurd.

‘Het is allemaal jouw schuld. Klootzak.’ Hij trok Reza achter het stuur vandaan en duwde hem vervolgens op de grond. ‘Je moest maar een ding doen. Een ding…’  Ayaan en Reza blijven door het weiland rennen, tot dat ze bij een klein dorpje aankomen. Het is inmiddels vijf uur, de bussen rijden pas om negen uur. ‘Wat doen we nu? We kunnen geen kant op. We kunnen Haarith niet bellen, we kunnen geen taxi bestellen…’ ‘Er komt iemand aan’ In het schijnsel van de lantaarnpaal zagen ze een vrouw op hen afkomen. ..

Gebeurtenis 5: Het plaatselijke politiebureau, bij de recherche.

Rechercheur Van Buren schrok wakker van de telefoon die op zijn nachtkastje tot leven kwam. Hij staarde een paar seconden wezenloos naar het apparaat. ‘Neem je dat ding nog op,’ gromde zijn vrouw Vivian geïrriteerd. ‘Van Buren, recherche…’ Zijn stem was plotseling klaarwakker…

Van Buren rijdt naar plaats delict, stapvoets door de sneeuw die op de provinciale weg ligt. Dan ziet hij een Audi in de sloot liggen, hij belt direct extra versterking.. Het politieonderzoek zal nog een tijdje duren, dan komen ze op het spoor van Reza, de bestuurder van de Audi die is aangetroffen.

Wat is het onderwerp, en wat zijn de motieven?

Het onderwerp van het boek ‘Bloedbroeders’ is de band die familie met elkaar kan hebben. Deze band lijkt soms heel sterk, maar is het niet altijd. Ayaan weet van Reza’s onwetendheid en angst, dit gebruikt hij om hem over te halen om een gevaarlijke roofoverval te plegen.  In de tijd van nu zijn er veel vooroordelen over iemands afkomst, geloof, seksuele geaardheid en politieke overtuigingen. In het boek ‘Bloedbroeders’ zie je dat een bepaald geloof niets hoeft te betekenen voor de goed- of kwaadaardigheid van een persoon.

Reza lijkt een bescheiden karakter te hebben, ook is hij erg kwetsbaar. Ayaan daarentegen is imponerend en zelfstandig, hij denkt trekt zich weinig aan van de mening van iemand anders. Toch hebben de jongens dezelfde achtergrond…. Ook de macht van geld is een belangrijk onderwerp van het boek. De roofoverval wordt puur gepleegd voor het geld dat er mee verdiend zou moeten worden. Ook in de andere illegale praktijken wordt duidelijk hoe belangrijk geld voor Ayaan en zijn vrienden is. 

‘Mag ik uit je stilzwijgen opmaken dat Ayaan de waarheid vertelt? Of neem jij je neef in bescherming? Is hij dat waard? Je weet wat de consequenties zijn? Van Buren zweeg zodat zijn woorden konden bezinken. ‘Klopt het dat Ayaan niets van de buit heeft gekregen?’ Nog steeds kreeg hij geen antwoord. ‘Je bent erg loyaal naar je neef toe. Je ouders zullen wel trots op je zijn. Reza staarde naar zijn handen, zijn gezicht rood en boos. Ayaan de laffe hond, had gelogen…

In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speeltzich af na het jaar 2014. Dit is te zien aan de telefoon die Ayaan heeft, een Samsung Galaxy S5 (uit 2014). Ook zijn er andere dingen in het verhaal die er op wijzen dat het verhaal zich in de tijd van nu afspeelt. Zo heeft de familie Boulah in Tiel een luxe flat screen televisie en een auto die vrij nieuw is. Ook de manier waarop de recherche te werk is van deze tijd, zo worden er WhatsApp-berichten van mobiele telefoons afgetapt en ‘imei-nummers’ afgelezen.

Geef informatie over je leeservaring.

 Helen Vreeswijk heeft een bijzondere manier van schrijven, ze schrijft niet als de meeste schrijvers doen. Het boek ‘Bloedbroeders’ is een makkelijk boek om te lezen, in het verhaal komen nauwelijks moeilijke woorden of vaktermen voor. De zinnen die Helen Vreeswijk maakt zijn van normale lengte en bevatten vrij veel bijvoeglijke naamwoorden. In het boek wordt redelijk veel gescholden, vooral in het gedeelte na de roofoverval. Onderstaande delen uit bladzijde 146 van het boek geven dit goed weer:

 ‘Verdomme. De auto van mijn vader… Wacht even…’ 

‘’Lul. Je hebt mijn pa’s auto in de prak gereden. Eikel’ 

‘Wat sta je daar nou, lul. We moeten ervandoor’

Ayaan stond op en keek zoekend in het rond. ‘Shit! Ik heb het wapen in de auto laten liggen. Onze vingerafdrukken staan erop. Ik ga terug. Wacht hier’ 

Het boek ‘Bloedbroeders’ is grotendeels chronologisch verteld. Op het begin van het verhaal gaat de tijd negen weken terug. In deze tijd zie je de vriendin van Reza, Fleur die op een berichtje van Reza wacht tijdens de zaterdagnacht waarop alles mis ging. Dit stuk tekst kom je later in het verhaal ook chronologisch tegen, het is een proloog.  Het verhaal wordt op een bijzondere manier weergegeven, je ziet het verhaal telkens gericht op verschillende personages, er wordt gebruik gemaakt van verschillende perspectieven. Je ziet niet alleen de situatie van Ayaan en Reza maar ook die van bijvoorbeeld vriendin Fleur, een taxichauffeur, het slachtoffer en verschillende rechercheurs. De delen die in het perspectief van een van de overige personages worden verteld worden niet in het perspectief van Ayaan en Reza verteld, zo blijft het verhaal de chronologische volgorde houden.

‘Robert de Lange had de cd van Guns N’ Roses aangedrukt en zong luidkeels mee. Hij draaide de dijk op en minderde vaart. Hij was in een opperste beste bui. Hij viel bijna nooit in de prijzen en als het wel zo was dan waren het meestal kleine bedragen. Deze avond had hij tweeëndertighonderd euro gewonnen. In de achteruitkijkspiegel doemden een stel koplampen op. Robert mompelde dat hij zich niet liet opjagen door zo’n idioot’

‘Haal hem in. Geef gas, schiet dan toch op.’ Geïrriteerd had Ayaan zijn veiligheidsgordel losgegespt en veerde naar voren. ‘Het moet hier ergens gaan gebeuren. Straks rijdt hij de dijk af en is onze kans verkeken. Let op!’

 De verteltijd in dit boek is 39 hoofdstukken met in totaal 304 bladzijden. Ook bevat het boek een proloog en een nawoord waarin de begrippen ‘huiszoeking’ ‘moord’ en ‘doodslag’ verder worden toegelicht. Bijzonder aan het verhaal is de tijdsprong die het verhaal maakt in de laatste twee alinea’s van het boek, hier zie je Reza twee jaar na de zaterdagnacht. Ik vind het jammer dat het einde van het boek nogal snel verteld is, ik had hier nog wat meer diepgang verwacht. De vertelde tijd van het boek is twee jaar en negen maanden. Deze vertelde tijd is niet gelijkmatig over het boek verdeeld, er wordt (vanzelfsprekend) vooral over de overval verteld. Ook het recherchestuk wordt zeer gedetailleerd verteld, een echt pluspunt van dit boek naar mijn mening. 

Het was prachtig weer. Reza Boulah tilde zijn rugtas van de grond en liet zijn ogen langs de kale muren glijden. Twee jaar had hij gevangengezeten tussen deze vier muren. Hij had de dagen geteld en de laatste twee maanden zelfs de uren. En nu was hij vrij. Hij kon in Nederland blijven of hij kon terug naar Punjab. Opa was ondertussen overleden en Elena werkte samen met haar moeder in een sigarettenfabriek.  De auto stond schuin op het parkeerterrein met het portier wagenwijd open. Zijn meisje. Hij liet zijn tas vallen en omhelsde haar stevig. Zijn Fleur…

Helen Vreeswijk heeft dit verhaal laten vertellen door een alwetende verteller, dit is nieuw in de boeken van Vreeswijk. Bij een alwetende (of auctoriële) vertelsituatie is er een verteller die geen personage in het verhaal is. 

Wie zijn de hoofdpersonen en wie de bijfiguren?

Hoofdpersonen:

Ayaan: Ayaan Boulah is een jongen van Pakistaanse afkomst. Ayaan heeft succes bij de vrouwen, dit is te zien als hij bij zijn favoriete discotheek en kroeg ‘De Heksenketel’ komt. Hier heeft hij eerder ook Eef ontmoet, een van zijn ‘vriendinnen’. Met zijn handel in sigaretten, verkoop van neppe merkhorloges en kleine diefstallen verdient hij duizenden euro’s. Het restaurant van zijn vader waar hij eigenlijk moet zijn ’s avonds blijft vaak gesloten, het is daar een puinzooi en Ayaan verdient elders genoeg. Ayaan heeft verder een luxe auto en verschillende wapens waarmee hij zich kan verdedigen tegen andere criminelen die hij tegenkomt. 

Reza: Reza Boulah is de zestienjarige neef van Ayaan, hij komt ook uit Pakistan. Direct bij aankomst in Nederland ziet Reza tegen de oudere Ayaan op. Reza vindt de aandacht die hij krijgt van Ayaan prettig, Reza ziet Ayaan als een echte vriend. Reza denkt dat het normaal is dat Ayaan en zijn vrienden zoveel roken en drinken, daarom doet hij er zelf ook aan mee.  

Reza zat op het randje van het bed en frunnikte met zijn vingers aan het stalen bandje van zijn horloge. Hij had twee weken terug het klokje van Ayaan gekregen als dank voor zijn heldhaftige optreden tegen Harold en zijn vrienden. Sinds de schietpartij werd hij door de jongens met respect behandeld. Dat voelde goed en dat wilde hij zo houden. (een fragment van voor de overval.)

 Als Reza hoort van de overval die Ayaan samen met hem wil plegen heeft hij een boel vragen, hij is erg bang voor wat er zal gaan gebeuren. Toch weet Ayaan hem te overtuigen dat de overval bijna risicoloos zou zijn, ook zou Reza een grote financiële bonus krijgen. Reza stapt in de Audi en rijdt Ayaan naar het casino, naar het casino waar Robert de Lange €3.200 wint. 

Bijfiguren: Fleur: Fleur is het buurmeisje van de familie Boulah in Tiel. Na een ontmoeting in café ‘De Heksenketel’ wisselen Fleur en Reza telefoonnummers uit. Daarna blijven Fleur en Reza elkaar bijna dagelijks zien, ze hebben een relatie. Wanneer Reza op de zaterdagnacht van de overval nog niet thuis is om drie uur ’s maakt Fleur zich ernstige zorgen, ze stuurt berichtjes maar krijgt geen antwoord…

 Ze checkte haar telefoon. Hij had beloofd dat hij haar een appje zou sturen zodra hij thuis was. Het was ondertussen 03.00 uur. Zijn laatste app was van twee uur terug. Hij had toch al thuis moeten zijn? Dat het uitgerekend nu moest gaan sneeuwen. Het zat allemaal tegen…

Elena: Elena Boulah is de zus van Reza. Elena wist van het pistool dat Ayaan had maar hielt zich stil. Elena is een vriendin van Fleur, de vriendin van Reza. Later in het verhaal ontmoet Elena een leuke jongen genaamd Armin, ze trouwen vlak na Reza’s vrijlating.

Rechercheur van Buren: In het politieonderzoek wordt een groot deel van het verhaal gezien door het perspectief van rechercheur van Buren, hij lijdt het onderzoek. Zijn vijf mede-rechercheurs helpen met dit onderzoek en komen later tot een schokkende ontdekking..

Andere personages in het boek zijn: Jandra (moeder van Reza en Elena), Ida (moeder van Ayaan), Haarith (vriend van Ayaan), Frank (vriend van Ayaan) en Robert de Lange (slachtoffer). Ook zijn er een aantal personages die in het verhaal slechts een aantal zinnen uitspreken, deze personages heb ik niet genoemd.    

Raad je het boek aan? Beargumenteer je mening.

Ik raad het boek ‘Bloedbroeders’ van Helen Vreeswijk aan voor iedereen die van spannende en realistische verhalen houdt. De schrijfstijl van Helen Vreeswijk is vlot en goed te begrijpen, je leest het boek in een keer door. Ik ben daarom ook van plan nóg een boek van Helen Vreeswijk te lezen. Het boek ‘Bloedbroeders’ is verrassend en origineel, ik heb niet eerder een soortgelijk boek gelezen. Wat kan je over de schrijver vertellen? Helen Vreeswijk is geboren op 1 maart 1961 in Den Haag. Nadat ze 34 jaar bij de politie heeft gewerkt als assistent-rechercheur is ze begonnen met het schrijven van boeken. 

Aangezien Helen Vreeswijk dyslectisch is heeft ze nooit gedacht schrijfster te gaan worden, toch is ze het ‘bij toeval’ geworden. Ze schreef een stuk voor een bedrijfsblad van de politie, hier kreeg ze erg veel positieve reacties op. Ze dacht dat ze daar iets mee doen moest, met succes. Helen Vreeswijk schreef na een studie Nederlands boeken als ‘Stuurloos’ (2002), ‘Loverboys’ (2005), ‘Zwijgplicht’ (2012) en ‘De Kick’ (2014). Vanaf 2001 heeft ze elk jaar minimaal één boek geschreven, ‘Bloedbroeders’ is haar meest recente boek.

Mijn gesprek met de schrijfster van het boek, Helen Vreeswijk.

Voor dit boekverslag heb ik digitaal contact gezocht met de schrijfster van het boek, Helen Vreeswijk. Zij heeft op 9 mei 2016 een aantal van mijn vragen beantwoord. 

Wat vind u zo leuk aan het schrijven van boeken?
´Ik beleef er veel plezier aan dat de personages in mijn boeken meegaan in mijn fantasie. Ook wil ik jongeren een boodschap meegeven met mijn boeken.’

Op welke zaak (zaken) is het boek ‘Bloedbroeders’ gebaseerd? ‘Bloedbroeders is gebaseerd op een onderzoek die ik met collega’s van de recherche heb gedraaid. Het onderzoek was in Nederhemert en Culemborg.’

In hoeverre is het boek non-fictie? ‘Het boek is voor 80% op waarheid gebaseerd’ 

Wat voor advies zou u kunnen geven aan Reza, net na de overval? Zou Reza moeten vluchten, of alles moeten opbiechten? ‘Gezien mijn politie achtergrond zou ik zeggen dat opbiechten de beste optie is. Reza had een zacht karakter waardoor het schuldgevoel hem altijd zou blijven achtervolgen.

 

Welke persoon zou je willen zijn of juist niet?  Beargumenteer je mening.

 Het minst graag zou ik Reza willen zijn, een van de twee hoofdpersonen in het boek. Na aankomst in Nederland leeft Reza vrijwel direct in onzekerheid. Als Reza merkt dat Ayaan handelt in sigaretten denkt hij dat dit normaal is in Nederland, hij weet nog niets van de Nederlandse cultuur of taal. Niet veel later ontmoet hij Frank en Haarith, de twee criminele vrienden van Ayaan. Reza denkt dat de daden die Ayaan en zijn vrienden doen onschuldig en risicoloos zijn, het tegendeel wordt bewezen als hij voor het eerst bedreigd wordt met een pistool in het café van oom Malek. Reza wordt bijna gedwongen door Ayaan om mee te werken aan zijn geplande overval op een onschuldige winnaar in een casino, Ayaan’s andere vrienden vertrouwen de boel niet en vertrekken uit Ayaan’s buurt. Uiteindelijk gaat het mis, gruwelijk mis… Reza wordt na een uitgebreide zoektocht opgespoord en gaat voor twee jaar de cel in. Zijn ‘Bloedbroeder’ was niet echt zijn ‘Bloedbroeder’, Reza is gebruikt door zijn eigen neef…

 

Schrijf een brief naar de hoofdpersoon en geef hierin advies hoe hij/zij zijn probleem moet aanpakken

Ik schrijf een brief naar Reza Boulah, vlak na zijn vrijlating in 2016 (twee jaar na de overval in 2014). Hierin geef ik hem advies hoe hij het beste verder kan gaan met het leven dat hij lijdt. 

 Ik heb op internet gelezen dat je nu een paar weken uit de gevangenis bent. Ik zou je in deze brief graag wat advies willen geven over de toekomst, zodat je later niet weer in de problemen komt. Ik zou je adviseren om te vertrekken bij tante Ida, oom Malek en de tweeling. Zij hebben jou en je gezinsleden hierheen gebracht om tegen een vergoeding te werken die verboden is in Nederland. Je hebt in restaurant Punjab gewerkt voor een bedrag van minder dan €3,- per uur, ze hadden je minstens het dubbele moeten geven.

 Ik heb op internet gelezen dat je nu een paar weken uit de gevangenis bent. Ik zou je in deze brief graag wat advies willen geven over de toekomst, zodat je later niet weer in de problemen komt. Ik zou je adviseren om te vertrekken bij tante Ida, oom Malek en de tweeling. Zij hebben jou en je gezinsleden hierheen gebracht om tegen een vergoeding te werken die verboden is in Nederland. Je hebt in restaurant Punjab gewerkt voor een bedrag van minder dan €3,- per uur, ze hadden je minstens het dubbele moeten geven.

Aangezien jij en Fleur nu volwassen zijn raad ik jullie aan om elders in Nederland een ‘nieuw leven’ te beginnen, neem ook je moeder in bescherming en laat haar in de buurt wonen. Hier kunnen jij en Fleur een studie volgen en een huisje huren. Je familie in Tiel is niet te vertrouwen, ze kunnen je verder in de problemen brengen. Ik hoop je met dit advies geholpen te hebben. Voor meer informatie kun je mij altijd een brief terug sturen. Met vriendelijke groet, Rienk

Welke korte inhoud zou jij op de achterkant van het boek zetten?

Wanneer Reza vanuit Pakistan bij zijn neef Ayaan in Nederland gaat wonen lijkt hij een geweldige toekomst tegemoet te gaan, een toekomst waar zijn grootvader in het Pakistaanse Punjab trots op zou kunnen zijn. Ayaan en Reza worden ‘Bloedbroeders’, ze zullen er altijd voor elkaar staan. Nadat Ayaan Reza heeft laten kennismaken met zijn criminele vrienden vertelt hij Reza het plan waar hij weken aan heeft gewerkt, een gewapende roofoverval. Ayaan vertelt Reza dat er niets fout kan gaan, uiteindelijk bleek dit bedrog. De roofoverval gaat fout, gruwelijk fout.

De band tussen de ‘Bloedbroeders’ is eigenlijk helemaal niet zo sterk. ‘Bloedbroeders’ is een boek waarbij de macht van geld snel duidelijk wordt… Geef een korte samenvatting over het gekozen boek. In de vraag ‘Waar speelt het verhaal zich af?’ heb ik  mijn fragmenten samengevat die mij het meeste aanspreken, voor deze vraag zou dat dubbelop zijn. Daarom geef ik hier een samenvatting van mijn hele boekverslag in de benodigde 300 woorden. Het boek ‘Bloedbroeders’ is geschreven door Helen Vreeswijk (1961, Den Haag). Het boek is uitgegeven in 2015 door uitgeverij ‘Van Goor’. ‘Bloedbroeders’ is een op waarheid gebaseerd misdaadverhaal. Helen Vreeswijk werkte jarenlang bij de recherche, hier heeft zij veel inspiratie opgedaan voor haar boeken. Het boek kan gezien worden als een ‘Young-Adult Thriller’. De hoofdfiguren in dit boek zijn de neven Ayaan en Reza, twee jongens van Pakistaanse afkomst. Als Reza emigreert van Pakistan naar Nederland komt hij bij het gezien van Ayaan terecht waar hij goed wordt opgevangen. Aangezien Ayaan en Reza familie zijn zeggen ze elkaars ‘Bloedbroeders’ te zijn, ‘Bloedbroeders’ gaan voor elkaar door het vuur en verraden elkaar niet. Een aantal dagen nadat Reza is aangekomen in Nederland gaat hij voor het eerst mee met Ayaan naar restaurant Punjab, het restaurant van oom Malek. Hier stelt Ayaan Reza voor aan zijn (criminele_) ‘vrienden’.  Ayaan ziet gelijk dat Reza makkelijk te beïnvloeden is,  hij spreekt de Nederlandse taal niet en weet niets van de Nederlandse normen en waarden.  Dan legt Ayaan zijn ‘masterplan’ uit aan Reza, een goed geplande roofoverval. Reza heeft veel vragen, hij weet niet of het idee wel zo risicoloos is als Ayaan hem vertelt. Toch weet Ayaan hem te overtuigen, het idee gaat door. Reza stapt in de Audi en rijdt Ayaan naar het casino, naar het casino war Robert de Lange €3.200 wint. Het is zaterdagnacht kwart voor vijf: van de Audi van oom Malek is niets meer over, in de prak gereden. Ayaan en Reza proberen te vluchten, weg van waar dit alles is gebeurd. De roofoverval is fout gegaan, gruwelijk fout gegaan…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

Het is Helen Vreeswijk :-0

2 jaar geleden