Karakters

Er zijn in dit verhaal twee hoofdpersonen. Deze hoofdpersonen zijn Linnea en Basil. Basil is een blinde jongen, Linnea een “gewoon” meisje. Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van Linnea. Je leert alle gevoelens kennen van Linnea. Van Basil leer je ook de gevoelens kennen, maar niet omdat hij die zelf vertelt, maar omdat Linnea al zijn gevoelens vertelt. ‘Hij was blond, blind en lelijk’ (pagina 5). Dat zijn de eerste woorden van het boek. Deze woorden duiden op Basil, de jongen met blonde haren, die blind en niet “moeders mooiste” was. Maar ondanks Basil’s uiterlijk vindt Linnea Basil een erg leuke jongen. Zo leuk, dat ze zelfs gevoelens krijgt voor Basil. Deze gevoelens worden steeds heftiger naar mate het verhaal verder gaat. Basil vindt Linnea ook een erg leuke meid. Maar Basil is niet de persoon die Linnea denkt dat hij is. Basil is in werkelijkheid eigenlijk een nare jongeman, wat veel mensen niet door hebben. Ze vinden Basil best een aardige jongen en zeker omdat hij blind is, willen ze hem niet buitensluiten of negeren. Basil wordt dus vrienden met Linnea, want Linnea mag hem wel.

Verder in het verhaal blijkt dat Basil een nare jongen is. Linnea wordt in het verhaal geplaagd, maar ook een beetje gepest. Basil wil dit stoppen, maar op een verkeerde manier. De mensen die Linnea pesten probeert hij pijn te doen. Zo geeft hij Veerle (een meisje die Linnea plaagt) een parfum, wat Veerle heel erg lekker vindt. Maar het parfum heeft een naar effect op Veerle, waardoor ze jeuk krijgt over haar hele gezicht. Verder heeft hij Ronny van een roltrap afgeduwd, want Ronny is de jongen die Linnea een beetje pest met het feit dat ze “die blinde” leuk vindt. Uiteindelijk zit hij tijdens het hele verhaal met zijn voet in het gips. Als laatste slachtoffer had hij Tom, een jongen die gemeen doet tegen Linnea.

Ook heeft Basil een raar verleden. Hij heeft zijn beste vriendin, Bassie laten verdrinken. Bassie werd ook gepest, omdat ze “anders” was. Basil heeft haar vermoord, omdat Bassie wist dat hij zijn eigen moeder had vermoord. Dat deed hij, omdat hij niet meer met Bassie om mocht gaan. Verder heeft Basil in zijn verleden mensen die Bassie niet aardig vonden, nare dingen aangedaan. Zelfs nu nog loopt er een jongen mank door Basil.

Als laatste is er nog een bijpersoon, de vader van Basil. De vader heeft geen naam. Hij helpt om Linnea te waarschuwen voor Basil. Dankzij hem weet Linnea hoe gevaarlijk Basil is.

 Samenvatting

Op een dag komt een blinde jongen, Basil, bij Linnea op school. Hij gaat een tijdje informatica volgen op deze school. Linnea is niet erg gelukkig, want ze heeft geen echte vrienden of vriendinnen in haar klas. Ze voelt zich vaak eenzaam, daarom is ze erg blij dat er een nieuwe jongen in de klas komt, Basil. Het maakt Linnea niet uit dat Basil blind is, want Basil blijkt een hele aardige jongen te zijn.

Linnea gaat na een tijdje vaak met Basil mee naar huis, om hem thuis te brengen, want hij is tenslotte blind. Na verloop van tijd gaan Basil en Linnea elkaar leuk vinden. Het duurt niet lang of de rest van de klas heeft het door. Dit maakt Linnea, maar ook Basil niets uit. Linnea wordt steeds moediger door Basil en durft steeds meer dankzij hem. Twee dagen nadat de klas het door heeft, roept Ronny door de klas: ‘Arme Basil, hij weet natuurlijk niet beter, hij ziet niet op wie hij gevallen is’ (pagina 15). Deze woorden raken Linnea niet heel erg, ze is het wel gewend, maar Basil raken deze woorden wel. Hij wil graag Linnea beschermen, wat Linnea soms een beetje overdreven vindt. 

In het verhaal gaan ze naar Brussel, voor een schoolexcursie. Tijdens de excursie gebeurt iets ergs, Ronny valt van de roltrap omdat Basil hem “per ongeluk” duwde. Ronny heeft de rest van het verhaal zijn voet in het gips en heeft de eerste paar weken een hersenschudding.

Het volgende wat Basil veroorzaakt heeft is de jeuk op het gezicht van Veerle. Hij geeft Veerle een parfum, wat ze erg lekker vindt, waardoor haar hele gezicht gaat jeuken.

Als laatste slachtoffer had Basil Tom. Tom had een erg mooie motor waar hij erg trots op was. Dus op een dag vraagt Basil aan Tom of hij achterop de motor mag en hem naar huis wilde brengen. Tom kon geen nee zeggen tegen een blinde jongen, dus hij vond het goed. Nadat Basil naar huis gebracht is gebeurt er een mysterieus ongeluk met Tom en hij ligt in het ziekenhuis, omdat hij van zijn motor gevallen is.

Vervolgens vertelt Basil Linnea over Bassie, een vroegere vriendin van hem. Bassie werd net zoals Linnea een beetje gepest. Hij vertelt dat Bassie verdronken is, terwijl hij er bij was.

Diezelfde middag belt Basil Linnea op om te vertellen dat zijn vader neergeslagen is in de garage. Hij werd meteen naar het ziekenhuis gebracht, dus Basil is alleen thuis. De volgende dag vraagt Basil of Linnea naar zijn laboratorium wil komen. Het laboratorium ligt in de kelder van het huis en staat vol met buisjes en flesjes. Dit is ook de plek waar hij het parfum voor Veerle heeft gemaakt. Linnea vindt het daar erg eng en begint te denken dat Basil zijn eigen vader heeft neergeslagen.

De volgende dag gaat Linnea naar het huis van de ouders van Bassie. De moeder van Bassie weet zeker dat het geen ongeluk was, maar dat Basil haar heeft ondergedrukt. Ze waarschuwt Linnea voor Basil: Basil doodt wat hij lief heeft! Kijk maar naar zijn moeder, of Punkie, onze buurjongen. Hij pestte Bassie en kreeg een vreemd ongeluk, waar hij nu nog mank door loopt. Sonja heeft nog steeds nachtmerries omdat ze 24 uur in een kelder is opgesloten! Sonja pestte Bassie ook. De moeder van Bassie denkt dat Basil ook zijn eigen moeder heeft vermoord, door het stuur om te gooien. De moeder van Bassie wist dat de moeder van Basil een erg goede chauffeur was, dus het kon niet haar eigen schuld zijn.

De volgende dag belt de vader van Basil op. Hij vraagt of Linnea even naar het ziekenhuis wil komen, zonder Basil. Daar vertelt hij dat Basil degene is die hem heeft neergeslagen. Hij waarschuwt haar voor Basil.

Een paar dagen later belt Basil Linnea op om te vragen of ze naar hem toe wilde komen. Hij was zoek, maar het bleek dat hij gewoon in de kelder van het huis zat. Linnea gaat meteen naar hem toe. Zodra ze daar is vraagt ze aan hem waarom hij is weggelopen, maar hij geeft geen eerlijk antwoord. Linnea wordt hierdoor boos en vertelt aan Basil dat ze weet dat hij zijn vader heeft neergeslagen en dat ze weet dat hij nog wel meer dingen heeft gedaan! Basil begint te huilen en te schreeuwen en ontkent alles! Om half tien vertelt hij dan eindelijk dat hij zijn moeder heeft vermoord. Linnea begint daarna over Bassie, maar zodra ze daar over begint, kan Basil er niet meer tegen:

‘Je hebt haar onder water geduwd! Geef maar toe! Ze wist dat je moeder door haar verongelukt was en daarom moest je haar uit de weg ruimen!’ ‘Ik heb Bassie niets gedaan! Ik hield van haar’ (Pagina 154). Basil knijpt Linnea in haar keel en ze valt flauw. Even later komt Linnea weer bij. Ze doet heel aardig tegen Basil, alsof er niets gebeurd is. Basil laat haar dan ook gaan.

Het eerste wat ze doet als ze thuis is, is de vader van Basil bellen. Ze vertelt dat Basil in de kelder van het huis zit. Zodra Basil’s vader daar aankomt, is Basil al weer weg.

Een paar dagen na dit alles belt Basil Linnea weer op om te vragen naar het park te komen, want daar is zijn nieuwe schuilplaats. Basil vertelt Linnea dat hij samen met haar naar Frankrijk wil. Linnea weigert om mee te gaan: ‘Het is geen oplossing. Denk toch eens na, Basil, je hebt een heleboel mensen pijn gedaan en dat was helemaal niet nodig; vind je dan niet dat er al genoeg ruzie en dood en ziekte in de wereld is? Jij doet het dan nog met opzet, met plezier, alleen maar om je ego op te vijzelen!’ (Pagina 168).

Basil vraagt of Linnea er over na wil denken en de volgende dag terug wil komen. Dan kan ze hem in ieder geval nog naar het station brengen. De dag erna besluit Linnea de vader van Basil in te schakelen. Ze vindt dat Basil opgenomen moet worden! Ze spreken samen af dat ze naar Basil toe gaan en hulpverleners meenemen. ‘Het liet een leeg gevoel bij me achter, dat telefoontje. Maar daar kon ik niet langer bij stilstaan. Ik nam de tram om naar mijn laatste afspraak met Basil te gaan’ (Pagina 172).

Alternatieve titel

Ik vond de titel van het boek erg mooi uitgekozen. Het boek gaf van te voren niet precies weer waar het boek over ging, pas rond pagina 100 kwam je er achter waar de titel nou eigenlijk op sloeg. De titel slaat op Basil die erg agressief is, maar tevens ook blind.

Mijn alternatieve titels:

"Hij was blind, blond en lelijk,"

Dit is de eerste regel van het boek. De titel slaat op Basil, die blind, blond en erg lelijk was. Ik vond deze eerste zin erg mooi gekozen als openingszin omdat het meteen weergeeft hoe de hoofdpersoon eruit ziet in het verhaal.

"Het was tóch niet zo,"

 Deze titel vind ik ook erg mooi. Deze titel slaat op het feit dat iedereen denkt dat Basil een goede jongen is, die erg aardig is en niets verkeerd doet, maar uiteindelijk een jongen blijkt te zijn met meerdere moorden op zijn naam.

Mijn mening

Ik vond het verrassend, ik had nooit verwacht dat Basil nare bedoelingen zou hebben. Hij leek me al vanaf het begin een aardige jongen die het beste met mensen voorhad. Naar mate ik verder las kreeg ik wel het gevoel dat hij niet een normale jongen was en dat hij bepaalde dingen had die hem een beetje apart maakten.

Ik vond het meeslepend, ik kon me heel erg goed inleven in zowel Linnea als Basil. Alles werd mooi beschreven in het boek waardoor ik echt het gevoel kreeg dat ik als een engeltje boven ze hing en alles mee kon luisteren. Dit had ik bijvoorbeeld op momenten dat Linnea en Basil samen waren, of dat Basil Linnea een kus gaf, alles werd heel uitgebreid beschreven. 

Ook vond ik het boek erg ouderwets, in een positieve zin. De technologie die ze hadden maakte niet veel uit voor het verhaal, het maakte het verhaal zelfs een beetje mooier. In de tijd dat het boek afspeelde was het bijzonder als je een hele mooie stereotoren had met boxen over je hele huiskamer, wat Basil had in zijn huis. Tegenwoordig is het veel meer bijzonder als je zoiets hebt in je huiskamer.

Wat ik wel erg jammer vond van het boek was dat het een open einde had. Er had nog van alles kunnen gebeuren, Basil had Linnea bijvoorbeeld kunnen vermoorden, hij had kunnen vluchten maar hij had natuurlijk ook opgenomen kunnen worden. Ik had graag een einde gezien aan dit boek, want dit houdt mij aan de ene kant in spanning met de gedachte dat ik móét weten hoe het boek eindigt, maar aan de andere kant kan ik nu zelf bedenken hoe het boek geëindigd is en dat het nooit fout kan zijn.

 Al met al vond ik het een erg leuk boek en geef ik het boek zeker een dikke tien!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.