Blind date door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Blind date
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1086 woorden
  • 12 oktober 2006
  • 345 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
345 keer beoordeeld

Boekcover Blind date
Shadow
Blind date door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Blind date
Auteur: Theo Hoogstraten
Jaar van uitgave: 1999
Uitgeverij: Wolters-Noordhoff.

Beoordelingswoorden:
Echt
Zet me aan het denken
Onvoorspelbaar
Verrassend

Ik vond het boek echt, want het kan echt gebeurd zijn. Zet me aan het denken vooral, omdat als ik het zo lees, denk hoe het zou zijn als ik op datzelfde feest was. Onvoorspelbaar, omdat ik niet kon raden hoe het verhaal verder ging. Verrassend, omdat er opeens iets gebeurde dat ik totaal niet had verwacht.

Titelverklaring:
De titel ‘blind date’ is denk ik verzonnen, omdat alles wat er is gebeurd zoals het onderzoek, de steek en het strandfeest is gebeurd doordat ze een ‘blind date’ gingen organiseren. Vandaar de titel ‘blind date’.


Hoofdpersoon:
De hoofdpersoon is Meryem, het is een Turks meisje, maar ze gedraagt zich als een gewone Nederlander. Haar ouders zijn op vakantie in Turkije. Meryem wilde niet mee en bleef thuis. Ze logeert bij Astrid haar vriendin. Haar broer moet op haar letten en die slaapt gewoon thuis. Meryem gaat gewoon met jongens om en zoent. Voor een Turkse familie is dit een schande. Haar broer waarschuwt haar elke keer, maar Meryem luistert niet. Meryem is dus eigenwijs en gaat haar eigen gang. Hierdoor krijgt ze problemen met haar familie. Vooral als het misgaat.

Tijd:
Het verhaal duurt ongeveer een paar maanden. Als je het boek leest, lijkt het net of het maar een week duurt. Dat kan niet want op het eind van het boek wordt gezegd dat Meryem, die een steekwond heeft opgelopen, over een paar dagen naar huis mag. En een steekwond geneest niet zo snel, vandaar een paar maanden. Het verhaal zou zich eigenlijk nu af kunnen spelen.

Samenvatting:
Meryem, Nanda, Floor, Astrid, Marlene, Ellen en Joke organiseren een blind date voor elkaar. Ze besluiten een feest te geven op het strand waar ze hun blind dates uitnodigen. Wat ze niet weten is dat er een gluurder met een kijker in de duinen naar hun kijkt en wacht tot twee van hen de duinen in gaan om te vrijen. Het feest loopt een beetje uit de hand als ze XTC gaan slikken, zo wordt het feest steeds wilder. Meryem en haar blinddate zoeken niet lang daarna de duinen op. Als haar blinddate haar even alleen laat wordt ze onder haar rechter borst gestoken. De eerste hulp is er al snel bij en Meryem wordt naar het ziekenhuis gebracht. Ze overleeft het.

De politie start een onderzoek. Ze proberen uit te vinden wie de dader is van de steekwond van Meryem. Ze ondervragen de jongeren die op het strandfeest waren en komen erachter dat er een gluurder was. Ondertussen zien Astrid en Stefan (de vriend van Meryem) de gluurder (voor hun een gewone man) in de duinen naar iets zoeken. Ze voelen dat er iets mis is en gaan de gluurder achterna. De gluurder herkent ze en fietst snel weg. De gluurder denkt dat ze hem niet bij kunnen houden, omdat ze lopend zijn, maar wat hij niet weet is dat de brommer van Stefan verderop staat. Astrid en Stefan volgen hem tot zijn huis en gaan daar de bosjes in. Als de gluurder zijn hond uitlaat komen ze te voorschijn en gluren door de ramen van het huis (caravan). Ze zien daar het ondergoed van Meryem aangekleed bij een pop! Dan ontdekken ze dat de gluurder al weer terug is. Ze rennen zijn schuur in en wachten tot de gluurder binnen is, maar wat ze niet weten is dat de gluurder hen gezien heeft. Hij doet de schuurdeur op slot en laat zijn hond voor de deur de wacht houden. Astrid en Stefan proberen de deur los te maken van de schuur, het lukt. De gluurder heeft ondertussen de schuur helemaal dicht getimmerd, zodat hij met de tuinslang gas naar binnen laat lopen. Als Astrid en Stefan het gas ruiken, vluchten ze weg. De hond die voor de deur lag kon hen niet achterna, omdat de deur op zijn kop was gevallen. Ze rennen het hele stuk naar huis, omdat de brommer van Stefan weg is. Ze komen ongedeerd aan.

Als ze bijgekomen zijn vertellen ze hun verhaal en wordt de gluurder meegenomen. Astrid en Stefan zijn er van overtuigd dat hij de dader is van de steekwond van Meryem. Als Meryem vertelt hoe de man er uitzag die haar had neergestoken, lijkt het allemaal te kloppen, behalve de grootte van de man. De politie zoekt het uit en ontdekt dat Astrid aan Meryem had verteld hoe de man eruit ziet. De gluurder die dus verdacht wordt van de steekwond, beweert dat hij er niks van weet. Als er bewijzen komen, ontkent hij steeds meer en blijft hij bij het verhaal dat hij het alleen had gezien. Dat een andere man met een snor haar had neergestoken en dat hij het niet kon laten om het ondergoed van Meryem die daar lag mee te nemen.

De politie zoekt het verder uit en ontdekt dat de broer van Meryem er wel iets mee te maken heeft. Hij moest natuurlijk op Meryem letten en het is een schande wat ze deed. Alleen hij heeft geen snor, maar Astrid vertelt dat hij er wel een snor had. Dat is natuurlijk verdacht en de politie gaat op zoek naar de broer van Meryem. Het is allemaal nog niet zeker dus hebben ze niet genoeg bewijs om hem vast te houden. Vooral niet, omdat Meryem beweert dat de gluurder haar heeft gestoken. Als de broer van Meryem alles ontkent, proberen ze Meryem nog eens te overhoren maar het lukt niet. Als Astrid bij haar op bezoek komt, barst ze in snikken uit en vertelt alles. Ze vertelt dat haar broer naar haar toekwam en zei dat ze met hem mee moest gaan. Hij dreigde haar met zijn mes! Meryem was eigenwijs en ging niet mee. Ze probeerde haar broer van zich af te duwen. Op de een of andere manier is ze toen in het mes van haar broer gevallen. Als Astrid naar huis gaat, vertelt ze het de politie en zij gaan meteen naar het huis van Meryem om Murat (de broer van Meryem) op te pakken, maar daar ontdekken ze dat Murat naar Turkije is gevlucht.


Als Meryem hoort dat ze binnen een paar dagen naar huis mag, maakt ze zich grote zorgen of ze ooit nog welkom is thuis na wat ze heeft gedaan. Astrid belooft haar dat ze met haar moeder gaat praten over wat er gebeurd is en dat die haar vader dan van gedachte kan veranderen, zodat Meryem weer welkom thuis is.

REACTIES

A.

A.

heel die samenvating klopt niet.

17 jaar geleden

R.

R.

ze in snikken uit en vertelt alles. Ze vertelt dat haar broer naar haar toekwam en zei dat ze met hem mee moest gaan. Hij dreigde haar met zijn mes! Meryem was eigenwijs en ging niet mee. Ze probeerde haar broer van zich af te duwen. Op de een of andere manier is ze




hij BEdreigde haar met een mes, spelfoutje, maar ik heb er veel aan gehad, thnx!

13 jaar geleden

E.

E.

Dankjewel ;) Goed boekverslag :D Alleen ik mis de bijpersonen ;)

12 jaar geleden

A.

A.

Ben ik het niet mee eens. Meyrem's gedachten kom je na het ongeluk bijna niet meer te weten. Ik zou eerder zeggen dat Stefan Astrid of de gluurder de hoofdpersoon is.

11 jaar geleden

A.

A.

De tijd klopt ook niet het in het verhaal gebruiken ze nog guldens. En het duurt hooguit 3 weken.

11 jaar geleden

A.

A.

ik vindt het een mooi boek maar er zitten wel veel fouten in als je logisch nadenkt. Dat zou nog wel wat beter mogen.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blind date door Theo Hoogstraaten"