Blind date door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Blind date
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1217 woorden
  • 8 maart 2003
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
80 keer beoordeeld

Boekcover Blind date
Shadow
Blind date door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
§1 Samenvatting Het verhaal gaat over Meryem. Ze is een Turks meisje van 16 jaar. Ze logeert bij haar beste vriendin Astrid, omdat haar ouders in Turkije op vakantie zijn. De twee vriendinnen organiseren met alle meiden uit hun klas een soort blind date. Ze organiseren een strandfeest waar ook een aantal leuke jongens worden uitgenodigd. Tegen hun ouders zeggen ze dat ze het feestje bij Floor houden, een meisje uit hun klas, omdat de meeste ouders er tegen zijn dat ze het feest op het strand houden. Maar in werkelijkheid houden ze het feest toch op het strand. Het belooft een leuke avond te worden. Eenmaal op het feest blijkt het goed te klikken tussen Stefan en Meryem. Als ze een aantal flesjes bier op hebben en sommige een XTC pilletje hebben geslikt, besluiten Stefan en Meryem een rustig plekje op te zoeken om te vrijen. Ze weten dan nog niet dat er een gluurder op de loer ligt. Als ze eenmaal een plekje hebben gevonden en zich van al hun kleren hebben ontdaan, komt Stefan er achter dat hij vergeten is een condoom mee te brengen. Hij rent terug naar de groep om er een te halen, en laat Meryem daar naakt achter. Opeens horen de feestgangers een ijzingwekkende schreeuw. Stefan rent zo snel als hij kan terug naar Meryem, gevolgd door de andere feestgangers. Daar treft hij Meryem neergestoken aan. De politie doet er alles aan om de dader te vinden, maar ze komen op een dood spoor te zitten. Daarom, maar ook omdat ze een verdacht persoon zien lopen bij de plaats van misdrijf, besluiten Stefan en Astrid zelf op onderzoek uit te gaan. Meryem heeft veel pijn, en is in een shock. Ze laat in het begin niets los over de dader. Met een aantal aanwijzingen komt de politie erachter wie het gedaan heeft; haar broer. Hij moest op haar letten toen haar ouders in Turkije zaten. Hij was boos op haar omdat ze naar feestjes ging en met jongens zoende, dit was de druppel. Het is een schande voor haar familie. Dit probleem is voorlopig nog niet opgelost, haar familie zal het haar altijd kwalijk blijven nemen §2 Thema Het boek gaat over verschillende thema’s (jongeren, seksualiteit, voyeurisme en drugs), het belangrijkste thema is volgens mij het cultuurverschil tussen het Turkse en het Nederlandse. Dit thema heeft voor mij verder geen betekenis omdat ik nog nooit in zo’n situatie gezeten heb. Na het lezen van het boek is mijn kijk op dit thema niet veranderd.
§3 Tijd Het verhaal is duidelijk, makkelijk te lezen doordat de schrijver het verhaal in chronologische volgorde verteld met weinig flashbacks (er wordt wel een keer door iemand teruggedacht naar de avond van de steekpartij). Dit maakt het verhaal niet saai. Het verhaal speelt zich in deze tijd af dat zie je a.o aan de scooter, het taalgebruik en het drugsgebruik. §4 Perspectief Je volgt het verhaal niet volgens de ogen van een personage, het verhaal wordt verteld dus je ziet het verhaal door de ogen van de verteller §5 Personages Meryem, Stefan en Astrid zijn de belangrijkste figuren in het verhaal. Meryem is degene waar het allemaal om draait. Ze is 16 jaar en zit in HAVO 5, ze is van Turkse afkomst. Omdat haar ouders op vakantie zijn logeert ze bij Astrid. Ze is zelfverzekerd en direct. Ze weet wat ze wil. Ze is ook wel eigenwijs want als iemand zegt dat ze het niet moet doen doet ze het juist wel. Ze ligt bijna de hele tijd in het ziekenhuis dus hoeft niet veel beslissingen te nemen maar ze neemt 1 belangrijke beslissing en dat is wanneer ze besluit niet te vertellen wie de dader is. Astrid en Stefan gaan samen achter een man aan waarvan ze denken dat hij de dader is. Astrid zit in HAVO 4, Stefan is 17 jaar en zit in VWO 5. Astrid is best angstig als ze achter die man (waarvan ze denken dat hij de dader is) aan gaat, maar ze wil er toch graag achter komen wat hij met de steekpartij te maken heeft. Stefan rookt en heeft al een paar keer XTC gebruikt op het feest gebruikt hij dat dan ook. Hij is niet snel ongerust, hij denkt positief. Toen ze door de man betrapt werden, en werden opgesloten in de schuur was hij niet echt bang. Hij bedacht een manier omeruit te komen. Ik denk dat deze personen wel veranderen na wat en gebeurt is maar in het boek merk je dat niet. Ik vind dat ik wel een beetje op Joke lijk je komt niet veel van haar te weten maar ik zou denk ik ook wel meedoen aan zo’n blind date feest maar ik zou net als haar weg gaan als ze met XTC komen want daar hou ik niet van. §6 Ruimte Het verhaal speelt zich af in een rustig dorp. Ik denk dat de schrijver daar bewust voor gekozen heeft omdat (ook al is het 's avonds) er anders meer mensen op straat zouden zijn die het zouden zien. Ik vind het een goede keuze van de schrijver, omdat het zo geloofwaardig overkomt. De schrijver waarschuwt je voor een aantal dingen zoals drugsgebruik, ik denk dat hij er daarom voor gekozen heeft om het feest op het strand te doen (zodat er geen toezicht is en dus meer dingen als drugsgebruik kan laten zien). Ik vind de sfeer passen bij het verhaal, maar het zou ook in een andere omgeving af kunnen spelen. §7 Spanning Er wordt op verschillende manieren spanning opgebouwd. Als de man door de kijker kijkt, als het meisje neergestoken wordt en tijdens de jacht op de vermoedelijke dader. Ik vind dat de schrijver er in geslaagd het verhaal spannend te maken door de gekozen opbouw.
§10 Je eindwaardering Ik vind het een leuk boek met een prettige schrijfstijl een logische opbouw waarbij ik als minpuntje wil zeggen dat er te veel onderwerpen worden behandeld, ik vind dat dat stuk met de drugs er wel uitgelaten had kunnen worden. Daarom vind ik dit zeker niet een verhaal uit de dagelijkse gang van zaken. Ook het opsluiten door de gluurden met de daaruit volgende moordpoging vond ik iets overdreven. Ik vind dat de auteur een goede visie heeft op wat goed en wat kwaad is
Het verhaal ontleent voor een groot deel de spanning door de gluurder die als een rode draad door het verhaal gaat maar toch niet de hoofdpersoon is . Ik had het nog nooit in deze vorm gelezen dus wat originaliteit zit het wat mij betreft wel goed. Verwerkingsopdracht 21 Schrijf een brief aan de auteur van het boek. Hallo Theo, Ik heb je boek gelezen, ik vond het een leuk boek om te lezen. Het thema sprak me wel aan, maar ik vond wel dat er veel onderwerpen in een boeken behandeld worden. Ik vind het drugsgebruik een beetje raar want ineens komen ze met drugs, terwijl dat volgens mij ook weggelaten zou kunnen worden. En wanneer Astrid en Stefan in de schuur opgesloten zitten wil die man hun ineens gaan vergassen. Ik vind dat vreemd omdat hij nog nooit zoiets ergs had gedaan alleen maar kleine dingetjes. Als je dan ineens 2 mensen wil gaan vermoorden komt dat niet geloofwaardig over. Misschien kun je hier iets mee in de volgende druk. Groeten van Anita Tollens

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blind date door Theo Hoogstraaten"