Blind date door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Blind date
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 2239 woorden
  • 4 mei 2001
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
76 keer beoordeeld

Boekcover Blind date
Shadow
Blind date door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
uitgever :wolters noordhoff
Voorstelling omslagtekening :je ziet een verrekijker op het strand liggen
Het boek is opgedragen aan : /
Het motto luidt :/
Soort boek/verhaal :detectives, seksualiteid en vriendschap
informatie auteur : zie ander blad
Andere werken van de auteur zijn :zie bij informatie auteur

Vertel over het waar en wanneer (ruimte en tijd) in dit verhaal: in de zomer op en in de buurt van het strand

Perspectief : alwetend


Opbouw van het verhaal : chronologisch

Verhaallijn : zie blad hier achter.

Afloop verhaal : gesloten eind

thema van het verhaal :strand feest

hoofdpersonen die in het verhaal voorkomen zijn : meryem, stefan,astrid

Andere personen zijn : de recherche

Oordeel : ik vond het verhaal spannend, want het was net of je het zelf beleefde.

Leeslijn
Het boek gaat over een Turks meisje van 16 jaar. Dat Meryem heet en dat eigenlijk op een Hollands manier wil leven. Omdat haar ouders naar Turkije op vakantie zijn. Logeert ze bij Astrid. haar beste vriendin. Haar broer is wel thuis, maar omdat Meryem een meisje is mag ze niet alleen thuis blijven, maar bij Astrid logeren vertrouwen haar ouders wel.

Het verhaal begint met een proloog waar in je wordt voor gesteld aan een man (een gluurder) die ’s avonds in de duinen ligt te loeren naar vrijende paartjes. En die altijd met een zakmes op zak loop voor zijn eigen veiligheid (hij is weleens ’s avonds op het strand in elkaar geslagen).

Zeven meisjes( Marlène, Nanda, Floor, Meryem, Ellen, Astrid en Joke) uit havo 4 houden stiekem een blind date party op het strand in plaats van een klassenavond. Ze willen eerst het niet op het strand doen, want daar lopen enge figuren rond. Maar later besluiten ze het om het toch maar op het strand te houden. De opdracht is om een date voor een ander te verzorgen. Door middel van papiertjes met 5 namen van leuke jongens er op. Die werden verloot. Als ze briefjes hebben verloot gaan Astrid en Meryem samen op de fiets naar huis. Toen ze een brommer aan hoorde komen gingen ze lekker niet aan de kant. Dus ging die brommer maar de stoep op. En hij snee hun toen af, Meryem viel in de bosjes haar mooie bloes was kapot. In eerste instantie zei: die jongen ( een jongen uit 5 VWO die Stefan heet) "lekker puh eigen schuld" omdat hij denkt dat ze van die eerst klassers zijn die niet aan de kant willen. Als hij ziet dat dat niet zo is zegt hij dat hij wel zal mee betalen aan een nieuwe bloes. Toen Stefan thuis kwam ging de telefoon. Het was voor Stefan. het was een meisje. Het meisje begon hem van alles uitleggen. Ze vertelde hem dat ze een blind date party op het strand organiseerden met de meiden uit haar klas. En zij Floor had getrokken en hij stond boven aan haar lijstje en ze vroeg of hij mee wilde doen. Stefan dacht even na. Na een tijdje vroeg hij wie ze was. Ze antwoordde met Meryem. Hij wist het al, hij herkende haar stem. Toen hij vroeg of zij die middag van haar fiets gereden was, was het even stil. Verder vroeg hij of ze zelf ook naar toe ging. En toen ze zei dat ze zelf ook ging hoefde hij niet verder na te denken. Hij deed mee. Ze zei ook nog dat ze een nieuwe bloes ging kopen en meteen zei hij ik wil wel de helft er van wel betalen. Toen hij op gehangen scheurde hij met zijn brommer over de duinweg naar het strand om aan zijn vrienden te vertellen dat er een strandfeest werd gehouden door de meiden uit havo 4. Zijn vrienden zeiden dat ze ook kwamen.


Op de avond van de blind date party. Een man liep door de duinen het was niet zomaar een man het was de gluurder. Het was al bijna donker. Hij ging in de duinen zitten wachten. Wat was dat een paar meisje met een krat bier tussen hen in en daar achteraan nog een paar met een doos met chips en een radio. Hij dacht een feestje dat kan leuk worden. Daar kwamen de jongens. Toen iedereen er was en iedereen kennis gemaakt met hun date kon het feest beginnen. Voor sommigen viel hun date tegen, voor andere niet. Ze hadden een vuur gemaakt waar ze om heen zaten. Naar een tijdje kwamen er opeens twee brommers aangezet. Het waren Marc en Jethro (twee vrienden van Stefan). Floor gaat dan een stukje rijden bij Jethro achter op de scooter. Als ze een stukje hebben gereden zegt Marc dat hij pillen heeft mee genomen (XTC). Hij vroeg wie wil er een? Meryem en Stefan namen er een. sommige vonden het maar stom, en liepen weg dat waren Randy, Peter, Nanda en Joke. ‘Toen zei Joke ik wil naar huis’ , maar Nanda wou nog niet. Ze stelde voor om op een terras te gaan zitten achter het glas, oké. We wachten tot dat de pil gaat werken. De man zag dat ze weg liepen. Na een tijdje ging hij kijken waar ze bleven. Hij stond op een duin en zag dat ze nog op het terras zaten, verder zag hij ook dat ze zijn richting heen keken. Hij dook weg bang dat ze hem hadden gezien. Op het strand begonnen de pilletjes te werken. Als de man weer op de plek licht waar hij die avond eerder had gelegen. Ziet hij dat ze bij het water staan.1 van hen loopt het water in (met zijn kleren aan) als hij helemaal nat is volgen er meer. Na een tijd lopen ze drijft nat terug. En doen hun kleren uit en daar zaten ze dan half naakt.bij het vuur op te warmen. Toen ze even hadden gezeten gingen Meryen en Stefan een eindje lopen. Ze liepen de duinen in, naar een kuil. Hier gaan vaak verliefde stelletjes naar toe. Toen Stefan en Meryem op het punt stonden om ‘het’ te doen, kwam Stefan erachter dat ze geen condoom bij zich had(die zat in zijn broekzak). Stefan liep terug om een condoom te halen en liet meryem alleen achter. Opeens klonk er een gil. Iedereen rende er op af. Het was Meryem. Ze was neergestoken in haar borstkast. Iedereen is in paniek. Randy, Peter, Joke en Nanda hoorde de gil ook. Joke zei “het lijkt wel of er iemand vermoord word”. Ze zien iedereen een kant uit rennen. Nanda stelt voor om er ook naar toe te gaan. Maar joke wil liever naar huis.dan besluiten ze uit elkaar te gaan. Joke en Peter naar huis en Nanda en Randy gaan er op af.

Als Joke en Peter naar huis fietsen doet het licht van Peter het niet. Als ze bij een lantarenpaal stopen fietst er een enge man voorbij die zijn hand voor zijn gezicht houd(de gluurder).als ze even later verder rijden komt er een ziekenwagen en politiewagen aan rijden. Ze gaan in de richting van de gil.

Meryen word af gevoerd naar het ziekenhuis. Ze moeten allemaal naar beneden. En de politie noteert alle adressen en telefoonnummers. En vraagt wie het eerst bij Meryen was naar dat ze was neergestoken.Stefan zegt dat hij dat was. Dan mag iedereen naar huis behalve Stefan. Astrid begint te snikken ik kan toch niet thuis komen zonder Meryem. Frederiks keek vragend naar de agent die alle gegevens heeft genoteerd. De agent zegt dat Meryen bij haar logeert. Ze fietsen of bromde (op de brommer) met zijn alle naar het dorp. En Astrid word door de agent naar huis gebracht.en tegen haar ouders word meteen gezegd dat Meryen is neer gestoken. Stefan wet door Frederiks verhoort hij vroeg waarom Meryem hier naakt lag. Hij vertelde wat er die avond allemaal gebeurt was daarna mocht hij gaan. Daarna gingen ze de boel afsluiten zo dat er niemand meer bij kon, morgen weer een dag.

De recherche kwam de volgen de ochtend kijken ze vonden sporen en een foedraal dat kon wel wat op leveren. Stefan belde Astrid op, hij wilde praten met haar. Ze spraken af op het strand bij het strandhuisje. Ze ontmoeten elkaar daar, ze gingen een stukje lopen. Ze liepen van zelf op de plek af waar het gisteren allemaal gebeurd was. Ze gaan er zitten. Opeens zien ze een man tussen de duinen naar iets zoeken. als hij hun ziet gaat hij direct weg.Stefan denkt dat hij de dader is. Daarom gaan ze achter hem aan (op de brommer van Stefan). Ze volgde de man tot hij bij een bungalow stopt. Daar woonde hij. De man wist niet dat ze hem helemaal gevolgd waren en zag toen hij zijn hond uitliet een jongen sleutelen aan zijn brommer. Hij dacht even na en wist toen dat het die jongen en dat meisje van het strand waren. Stefan en Astrid keken naar binnen. Meryems ondergoed zat daar op een pop.Terwijl zij naar binnen keken kwam de man weer terug. Astrid werd bang en wilde naar huis, ze werd nog banger toen ze de hond zag. Opeens begon de hond te blaffen, toen die achter hun aan kwam rennen renden ze de schuur in. De man deed de schuur dicht met een plank. En zei tegen de hond dat konijn of die muis of rat kan er niet meer uit (dit zei de man tegen de hond om ze te laten denken dat hij niet wist dat zij in de schuur zaten). De man werd nu ook bang. Hij was bang omdat hij zeker wist dat de kinderen de pop met het ondergoed hadden gezien en als hij ze vrij liet zouden ze gelijk naar de politie gaan. Hij moest ze vermoorden!! Maar hoe. Hij zou gas in het schuurtje laten lopen doormiddel van een lange tuinslang die hij heeft aangesloten op een gasleiding. Het uiteinde van die tuinslang gebruikt hij om de schuur vol met gas te laten lopen. Dat moest pas s’avonds. Hij sloot vast alles aan. En hij bracht vast voor alle ramen planken aan. En dan moest die brommer nog weg, maar waar na toe. Hij dacht ik verstop hem wel ergens als hert donker is. Als die man weg is zoekt Stefan naar iets om de deur mee open te maken hij vond een buis hij krikte de schanieren er uit. Nu maar wachten op een goed moment dat ze de deur kunnen om gooien. En was nu laat zat dus liet hij het gas het schuurtje binnen lopen. Toen Stefan dat rook gooide hij de deur om die viel op de grond en op de hond dus daar hadden ze geen last van. En nu maar rennen. Stefan zocht zijn brommer maar die kon hij niet vinden. "Shit!" dacht de gluurder: "Nu moet ik toch nog naar de politie." Stefan en Astrid vertelden bij de politie het hele verhaal. Daarom pakten ze hem op. (De man had onder tussen alle sporen verwijderd en was in bed gaan liggen). ze namen hem mee naar het politie bureau en ze ondervraagde hem van alles. Maar hij ontkende alles.Hij moest die nacht maar blijven. Zodat ze hem morgen verder konden verhoren. Ze gaan ook bij zijn huis onderzoek doen daar vinden ze het ondergoed van Meryem en een stiletto. De man blijft ontkennen en zegt op en duur dat hij ook nog een andere man heeft gezien en dat die man Meryem had neergestoken. en was wegerend. Toen heeft hij het ondergoed gepakt en is weg gegaan. De politie denkt dat die man de broer van Meryem is (Murat). Daar om gaan ze naar hem toe en vragen of hij de volgende dag s’ ochtends naar het bureau wil komen. Als hij die volgende morgen niet kom op dagen gaan ze naar zijn huis daar blijkt dat hij naar Turkije is gegaan.
S’middags vraagt Astrid af ze wist wie het was die haar neer stak. Ze begon te snikken en zei dat het haar broer was, maar dat hij eigenlijk Stefan wou neer steken, Want Turkse jongens willen geen gebruikte meisjes. En zei wou dat niet en was toen in het mes gevallen.

Informatie auteur.
Theo Hoogstraaten is 9 Juli 1948 geboren te Mijndrecht. Na de middelbare school ging hij naar de Pedagogische Academie.
Hoogatraaten was een tijdje leraar een middelbare school. Daarna studeerde hij Nederlands en geschiedenis. Momenteel geeft hij geschiedenis en maatschappijleer op een scholengemeenschap in Alkmaar. Hij is daar hij sinds kort ook decaan. Omdat het werk van leraar veel werk kost schrijft hij altijd in de vakantie.
Eerder zijn er ook schoolboeken van hem gepubliceerd. In zijn boeken vindt hij het belangrijk dat jongeren zich erin kunnen herkennen. Spanning is volgens Hoogstraaten een boodschap overbrengen. Hij hoopt wel dat er over zijn onderwerpen wordt nagedacht. Voordat hij begint te schrijven zoekt hij veel informatie. Daarna gaat hij een idee uitwerken, daaraan besteed hij ongeveer een half jaar. Daarna schrijft hij het boek vrij korte tijd. Hoogstraaten zijn boeken kan je in drie groepen indelen:

1 Toekomstverhalen, waar de onderwerpen nu actueel zijn:

De ramp
In verzet

2 Spannende detectives:
Blind date
Het Nerthusmysterie
IJzige poppen
De Lifter

3 Historische Romans:
De verdwenen grenadier
Het verraad loert
De sprong van de Jaguar

Vaak speelt er een tweede verhaal in de boeken van Hoogstraaten, waar een relatie tussen een jongen en meisje een rol speelt. De verhalen lopen door elkaar heen. In zijn boeken kruipt de verteller in de huid van verschillende personen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blind date door Theo Hoogstraaten"