Blind date door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Blind date
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1207 woorden
  • 5 april 2001
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
41 keer beoordeeld

Boekcover Blind date
Shadow
Blind date door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
2. Titelverklaring: Het boek heet “Blind date” omdat een stel meisjes op het strand ook een blind date party houden. En daar gaat verder het hele verhaal over.

4. Gegevens over de schrijver: Theo is geboren op 9 juli 1948 in Mijdrecht. Hij is gelukkig getrouwd. Hij begon met schrijven toen hij twaalf jaar oud was. Hij logeerde bij zijn opa en zijn opa zei dat hij erg veel fantasie had en dat hij maar moest gaan schrijven op zijn opa’s typemachine. Hij studeerde voor onderwijzer en gauw daarna kon hij al gauw naar een basisschool en daar kon hij zijn verhalen weer goed kwijt. Hij vertelde aan het eind van de middag aan de kinderen een verhaal wat bijna elke dag een vervolg had. Hij was dus meer een verteller dan een schrijver. Boeken schrijven doet hij in de zomervakantie dan heeft hij tijd, hij werkt namelijk als geschiedenis leraar en decaan op een scholengemeenschap in Alkmaar.
Hij heeft overal een notitie boekje bij, hij schrijf overal. Zijn vrouw typt het hele boek uit en zet verbeteringen er bij. Hij laat eerst zijn manuscript lezen aan de onderbouw op zijn scholengemeenschap en hij laat de kinderen hun mening er over uitten, zo nodig verbeter hij nog iets aan zien boek. Je kunt zijn boeken in drie groepen verdelen: de toekomstverhalen, historische boeken en de crimi’s. Hij heeft verschillende boeken geschreven o.a. De ramp in 1988, In verzet 1989 Nerthusmysterie 1990, IJzige poppen, De sprong van de jaguar 1992, De verdwenen grenadier 1993, Het verraad loert 1994, Tussen twee vuren: mijn oorlog op Texel 1995. Zijn laatste geschreven boek is Verraderlijk vrienden uit 1998. Het verhaal van “De verdwenen grenadier” had hij gevonden in de Alkmaarsche Courant.


5. Naam van de uitgeverij: Wolters-Noordhoff

6. Jaar van uitgave: 1999

7. Druk: 2e druk

8. Aantal bladzijden: 173

9. Genre: Crimi

10. Samenvatting: Zeven meisjes ( Nanda, Floor, Astrid, Meryem, Marlène, Joke en Ellen) hielden een blind date feestje op het strand elk meisje moest een stel namen op een papiertje schrijven, en een ander meisjes belde zo’n jongen die op het papiertje stond en maakte een blind date. Het feestje was leuk maar het begon uit de hand te lopen, want ze begonnen XTC pillen te slikken. Joke, Randy, Peter, Nanda en Inge gingen weg want die vonden het niet leuk meer, zij wilde niks met die XTC pillen te maken hebben. De rest van de meisjes bleven nog door feesten met hun blind dates. Maar in de duinen zat een gluurder te gluren naar de kinderen.
De kinderen die weg wilde gingen op een terras zitten van een gesloten strand café. Na een tijdje hoorde ze een gil uit de duinen komen en iedereen renden er heen. Maar peter en Joke gingen weg. Zij waren te bang, want zij dachten dat ze in de duinen iemand zagen zitten.
Meryem was neer gestoken maar ze leefde nog. Stefan haar blind date liet haar naakt achter in de duinen om een condoom te halen. Iedereen stond er omheen.
Peters fietslamp deed het niet, dus die ging hij maken onder een lantaarnpaal. Toen hij stil stond reed er heel snel een man voorbij vlak na de gil, hij bedekte zijn hoofd met zijn handen. Joke kon zijn hoofd niet zien en Peter ook niet. De politie kwam gelijk en één de rechercheurs was de vader van Joke. Ze zeiden dat er erg veel sporen gewist waren van de dader door haar vrienden die er omheen stonden. De rechercheurs ondervroegen iedereen maar ze konden er niet achter komen wie de dader kon zijn. Ergens verder in de duinen vonden de rechercheurs een foedraal en een gaat waar een pin in heeft gezeten en ook het ondergoed was weg.
Stefan en Astrid gingen zelf op onderzoek uit. Ze gingen terug naar de plaats van het ongeluk.

Stefan wist dat meestal de daders terug komen naar de plaats van het ongeval. En dat klopte want de gluurder kwam. De gluurder kwam er achter dat ze hem zagen en vluchtte, maar Stefan pakte zijn brommer en reed samen met Astrid hem achterna. Hij ging naar huis en liet daarna rustig zijn hond uit. Toen de man weg was gingen Astrid en Stefan even rond kijken. In het huis zagen ze een pop met Meryem’s ondergoed, vanaf dat moment wisten ze zeker dat de gluurder haar had neer gestoken. Ineens kwam de man terug en liet zijn hond los op het erf. Stefan en Astrid schuilde in zijn schuur. Na een tijdje kwam de man er achter dat er twee kinderen in zijn schuur zaten, doordat de hond steeds blafte. Hij liet zijn hond de wacht houden en deed de deur op slot. Daarna probeerde hij ze te vermoorde met gas dat hij in de schuur liet lopen. De kinderen merkte het en probeerde de schuurdeur los te wrikken en dat lukte. De deur viel boven op de hond, dus die was uitgeschakeld. Stefan wilde naar zijn brommer rennen achter de bosjes, maar die was weg want de gluurder had die in de duinen gegooid. Astrid en Stefan rende naar huis en vertelde alles. De gluurder werd opgepakt en ondervraagd, hij ontkende alles wat de politie vroeg.
De zaak leek opgelost maar ze moesten wel zorgen dat Meryem hem als dader aan wees. En dat kon ze niet goed. Ze kon allen maar vertellen wat Astrid haar verteld had. Na een tijdje praten met Astrid gaf Meryem toe dat haar broer haar per ongeluk had neergestoken. Haar ouders waren weg naar Turkije en Meryem werd toevertrouwd aan haar broer Murat. Toen Murat door had dat Meryem een feestje had is hij meegegaan en hij zag dat ze XTC pillen innamen. Hij zag ook dat Stefan en Meryem samen in de duinen gingen en hij begreep al wat ze gingen doen. Net toen Stefan weg was om zijn condoom te halen kwam Murat tevoorschijn hij wilde Stefan neersteken maar stook per ongeluk zijn eigen zusje neer. De politie kon Murat niet meer pakken want hij was naar Turkije gegaan. Meryem’s ouders waren heel boos want meisjes mogen geen seksueel kontakt hebben voor het huwelijk. Meryem had de familie ten schande gebracht zeiden ze. Astrid ging even met de ouders praten van Meryem om alles uit te leggen.

11. Eigen mening: Het is wel een leuk boek, maar ik hou niet zo van crimi’s. Het boek begint meteen leuk. Je leest de gedachte van een gluurder en wat hij ziet. Hij ziet gelijk een stelletje de duinen in lopen en die gaan daar vrijen. Daardoor ben je gelijk nieuwsgierig gemaakt om de volgende bladzijden te lezen en de volgende en de volgende etc. De schrijver gebruikt geen moeilijke woorden het valt goed te volgen. Het leuke is dat je bijna het hele boek de gluurder verdenkt en op het laatst blijkt dat haar broer de dader is en politie kan hem niet eens pakken want hij is naar Turkije. Ik vond het heel raar dat Meryem in het mes viel van haar broer want wie valt nou in een mes, dat kan toch niet! Ik vind het ook raar dat de ouders van Meryem Meryem gewoon in de steek laten, dat kan ook niet! Ik vond het boek wel aardig als ik er een cijfer voor geven was het een 6.5 geweest

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blind date door Theo Hoogstraaten"