Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bleekers zomer door Mensje van Keulen

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Bleekers zomer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2025 woorden
  • 22 oktober 2012
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
7 keer beoordeeld

Boekcover Bleekers zomer
Shadow
Bleekers zomer door Mensje van Keulen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag: Bleekers zomer

 

Bibliografische gegevens

Titel:                                                                    Bleekers zomer

Auteur:                                                               Mensje van Keulen

Ondertitel:                                                        -

Jaar van uitgave:                                             1972

Plaats van uitgave:                                         Amsterdam

Uitgever:                                                           De Arbeiderspers

Aantal pagina’s:                                              103

 

Samenvatting

Het verhaal gaat over Willem Bleeker, een kleine man, die is getrouwd met Adrie en 2 kinderen heeft genaamd Peter en Marion. Hij vindt dat hij een rot leven heeft, een saaie kantoorbaan en een verschrikkelijke sleur, hij verlangt terug naar zijn kindertijd. Omdat hij ook nog op zijn werk alles fout doet die dag, besluit hij om te vluchten naar Amsterdam, waar hij is geboren en getogen, om zijn leven te veranderen. Hij pakt de eerste de beste trein naar Amsterdam en gaat naar zijn tante Daatje, waar hij de nacht doorbrengt.

  's Ochtends gaat hij op zoek naar zijn oude jeugd vriend, Gerrie Fontijn. Hij belt aan bij het huis waar Gerrie vroeger woonde en de moeder van Gerrie vertelt hem, dat hij nu een eigen winkel heeft. Na even zoeken vindt hij de winkel en wordt hij door een vrouw in het bed van Gerrie, ingelicht dat Gerrie weg is en hij zegt dat hij wel even wacht. Na een vrolijk weerzien biedt Gerrie hem werk en onderdak aan.

Ze gaan bij Daatje op bezoek, maar omdat Gerrie zich verveelt zijn ze zo weer weg en gaan ze op Gerrie's "territorium", de minder beschaafde delen van Amsterdam, waar ze zich in een van de vele kroegen gaan bezatten. Hij verwondert zich erover dat hij nog zoveel kan drinken, en op het moment dat hij dat denk, moet hij kotsen. Gerries vrienden lachen hem uit. Ze gaan weer het café binnen en Bleeker gaat zitten naast een dikke, oncharmante vrouw die hem uitnodigt mee naar haar huis te gaan. Daar valt hij meteen in slaap, maar Annie (zo heet ze) wil daar niets van weten, ze wil met hem naar bed. Hij wordt kwaad en slaat haar en ging heel vroeg naar "huis".

Als hij op een avond alleen in Gerries huis is en Gerrie heel lang weg blijft, komt hij er door vele telefoontjes en bezoeken van Gerries vrienden erachter dat hij in het crimineel circuit zit. Daarna belt hij zijn vrouw die oppakt met de woorden: Willem ben jij dat? Het spookt de hele nacht door zijn hoofd. Hij gaat de dag daarna een kaart posten aan zijn zoontje, zodat ze zien dat hij nog leeft. Daarna besluit hij de dochter van zijn tante Daatje opzoeken, zij werkt op een rondvaartboot. Ze spreken af om samen te gaan eten als zij klaar is met werken, maar omdat Gerrie hem komt ophalen komt daar niets van terecht. Ze gaan na een achtervolging van de politie, wegens het rijgedrag van Gerrie naar de flat van een van zijn vrienden. Bleeker raakt weer dronken en gaat met een andere vriend van Gerrie naar zijn huis, hij heeft een autogarage en licht daarbij mensen op zonder enig berouw.

Bleeker ziet in dat dat ook niet het leven is dat hij wil. Hij gaat terug naar huis. In Den Haag aan gekomen is het net of niemand hem heeft gemist. Hij heeft zelf echter het idee dat hij maanden is weg geweest. Als hij zijn excuses aanbied mag hij weer beginnen met werken.

Tevreden gaat hij slapen, maar hoort een geluid dat klinkt of de deur gesloten wordt, hij heeft weer die dwang van zijn onderbewuste; hij wil niet opstaan om te gaan kijken of hij echt op slot is maar aan de andere kant wel.

 

Analyse

  1. Titel, ondertitel en motto

De titel slaat op de gebeurtenissen in het boek. Bleeker, de hoofdpersoon, verlaat in de zomer van zijn saaie bestaan in Den Haag en gaat naar Amsterdam. Dat is zijn zomer.

Er is geen motto, er is ook geen ondertitel.

 

  1. Thema, motieven en idee

Het belangrijkste thema is het verlangen naar vrijheid en avontuur in een verburgerlijkt bestaan en de vergeefse poging aan de eigen situatie te ontsnappen. Bleeker is zijn saaie leven zat en gaat daarom weg.

Als je eenmaal veranderd bent is het heel moeilijk om weer zo te worden als vroeger, dat is het idee van het boek. In het geval van de hoofdpersoon betekent dit dat hij wel vlucht naar een andere plek om een ander persoon te worden, maar uiteindelijk blijkt dat hij eigenlijk wel weer terug wil naar zijn vertrouwde omgeving.

De dagelijkse sleur van het leven dat hij leidt, zet hem er toe aan om weg te lopen. Dit is een algemeen motief.

 

  1. Opbouw

Het verhaal bestaat niet uit hoofdstukken, maar wel uit alinea's, die de verschillende scènes van elkaar afscheiden. Het is een psychologische novelle. De schrijfster ging toch wel heel erg goed in haar verhaal op, ze schreef alsof ze het zelf had meegemaakt. Hierdoor neemt ze je als lezer ook zo mee in het verhaal.

 

  1. Personages

Willem Bleeker.

Hij woont met zijn vrouw Adrie en twee kinderen in Den Haag en is 32 jaar oud. Hij werkt op een kantoor waar hij papiermonsters moet onderzoeken. Hij is een wat saaie figuur die zich gemakkelijk laat beïnvloeden. Hij is nogal nerveus en hij lijdt aan dwangneurose. Hij krijgt soms aanvallen, dat hij zichzelf moet straffen of ergens tegenaan moet schoppen. Hij beschrijft zichzelf als volgt: ‘Ik ben geen scharrelaar, souteneur of student, ik ben een man met een gezin, een man die een gewoon autootje heeft waar ie door de week geen kilometers mee maakt. Ik eet het smakelijkst als ik een prak met een kuiltje jus voor m'n neus heb.’(blz. 58)

 

Adrie Bleeker

Een dominante en burgerlijke huis vrouw die alles volgens een vast patroon doet.

 

Daatje Kippers:

Een nicht van Bleekers moeder. Ze is geestelijk niet helemaal 100%. Ze heeft op 40-jarige leeftijd, zonder dat ze getrouwd was, nog een dochter gekregen. Ze heeft nooit verteld wie de vader is. Deze dochter, Marietje genaamd, is nu stewardess op een rondvaartboot in Amsterdam.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Een nicht van Bleekers moeder. Ze is geestelijk niet helemaal 100%. Ze heeft op 40-jarige leeftijd, zonder dat ze getrouwd was, nog een dochter gekregen. Ze heeft nooit verteld wie de vader is. Deze dochter, Marietje genaamd, is nu stewardess op een rondvaartboot in Amsterdam.

 

Gerrie Fontijn

Een jeugdvriend van Bleeker. Gerrie heeft een winkeltje in klokken en zogenaamd antiek. Hij is een oplichter, een onguur type, vaste klant bij de Amsterdamse kroegen en hij heeft moeite met het nakomen van afspraken.

 

  1. Perspectief

Het verhaal is geschreven in de derde persoon. Het verhaal wordt bekeken vanuit Willem.

 

  1. Historische tijd, tijdsduur en tijdsverloop

Het verhaal speelt zich af in de zomer, niet duidelijk van welk jaar. In ieder geval in de jaren ’70, toen het verhaal is geschreven.  De verteltijd is 89 bladzijdes. De vertelde tijd is 6 dagen en 5 nachten. De tijd waarin het afspeelt is waarschijnlijk de tijd waarin het geschreven is

namelijk 1972.  Het verhaal is in chronologische volgorde verteld.

 

  1. Plaats en ruimte

Het verhaal speelt zich af in Den Haag, in het huis van de hoofdpersoon en zijn werkplek. Daarna speelt het verhaal zich af in en rond Amsterdam, onder andere in de kroegen, verschillende huizen en bij de rondvaartboot. Ook komt hij in plaatsen rondom Amsterdam. Daarna keert hij terug naar Den Haag.

 

  1. Genre

Het is zeker een psychologische roman, Bleeker is in de war met zichzelf, je zou het een soort midlifecrisis kunnen noemen. Daarom vlucht hij. Je leest veel van zijn gedachten in het boek, daarom is het psychologisch.

  1. Literaire stroming

Dit boek valt in een periode waar veel antihelden werden verwerkt in de verhalen. Ook Willem is een antiheld. Hij loopt weg van huis om zijn leven leuker te maken, maar komt toch met hangende pootjes weer thuis omdat het niks is geworden. Hij maakt geen statement of iets dergelijks. Daarnaast kan je dit verhaal plaatsen in het realisme (zie verdiepingsopdracht).

 

Mening

Ik vond het een makkelijk te lezen en te begrijpen boek doordat het verhaal bestond uit maar één verhaallijn en geen lange zinnen met moeilijke woorden. Het verhaal speelt zich af in een relatief korte periode ( 6 dagen) waar door er geen tijdsprongen gemaakt hoeven te worden. Dit kan anders ook lijden tot een lastig te lezen stijl. Ik heb ook het idee dat dit boek geschreven is om het voor de lezer zo makkelijk mogelijk te lezen is. Soms was het iets te makkelijk. Dan ging ik me vervelen omdat het zolang duurde voordat er weer iets leuks gebeurde in het verhaal. De hoofdpersoon is een typisch iemand die in een midlife-crisis zit. Dat is leuk om te lezen. Het is niet erg geloofwaardig. Niemand laat zijn vrouw, kinderen en baan achter en gaat zomaar weg. Dit zou kunnen gebeuren als iemand psychisch in de war is, maar dat is ook niet het geval (misschien wel, maar dan is dat niet goed weergegeven).

Verdiepingsopdracht

Plaats het boek in een literaire, culturele en/of maatschappelijke stroming. Beschrijf de stroming en de plek die het werk daarin inneemt.

Een antiheld heeft zwakke eigenschappen. Hij is op oppervlakkig genot uit, is gemakzuchtig, laf of egoïstisch. Soms is hij populairder dan een echte held omdat hij door zijn menselijke gebreken herkenbaar is. De toeschouwer voelt mee met zijn belevenissen. Een antiheld is realistischer dan een held. Bovendien is een traditionele held al te voorspelbaar; je weet dat hij altijd wint en voor het goede kiest. 

Op vlak van de liefde is een antiheld uit op oppervlakkige avontuurtjes. Langdurige, ware liefde is niet aan hem besteed. Een antiheld kan een rokkenjager zijn of een overspelige vrouw. In dit boek zie je dat doordat Willem een vrouw heeft, maar het kan hem niks schelen wat zij vindt. Dit zie je onder andere in de passage dat hij haar opbelt. 

De antiheld van het negentiende-eeuwse realisme lijkt vrij goed op de gemiddelde mens: iemand die een gemakkelijk leventje wil zonder zich moe te maken. Soms maakt hij zich goede voornemens, maar daar komt weinig van in huis. Dat gebeurt ook in dit boek. Hij gaat naar Amsterdam, zijn leven leuker maken, maar daar komt weinig van terecht. Na een kleine week keert hij alweer huiswaarts.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bleekers zomer door Mensje van Keulen"