Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Blauwe plekken door Anke de Vries

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
Boekcover Blauwe plekken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1504 woorden
  • 25 mei 2016
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
2 keer beoordeeld

Boekcover Blauwe plekken
Shadow

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen …

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen ha…

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen in haar hals verdwenen niet zo snel.
En morgen hadden ze gym... Moest ze weer een smoes verzinnen, net als vorige keer, toen ze zoveel blauwe plekken had.
Gelukkig zat ze nog niet lang op deze school. Het zou misschien niet opvallen. Maar ze vond het vervelend om tegen de meester te liegen, hij was net zo aardig.

Op school is Judith stil en teruggetrokken. Thuis probeert ze het haar moeder zoveel mogelijk naar haar zin te maken en te helpen met de verzorging van haar kleine broertje, maar toch wordt haar moeder vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit. Op school durft Judith niets te vertellen en niemand merkt wat er aan de hand is. Dan raakt Judith bevriend met haar klasgenootje Michiel. Bij hem thuis is het erg gezellig en Judith ziet dat het ook anders kan. Haar moeder wordt echter steeds sneller boos en slaat haar steeds vaker. Judith is wanhopig en weet niet meer wat ze moet doen.

Blauwe plekken door Anke de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud

Algemene gegevens. 2

Ruimte. 2

Tijd. 2

Opbouw.. 2

Personages. 3

Perspectief 3

Spanning. 3

Samenvatting. 4

Auteur. 4

Eigen mening. 5

 

 

Algemene gegevens

  1. De titel van het boek is Blauwe plekken
  2. De auteur is Anke de Vries
  3. De plaats is Rotterdam
  4.  De uitgever is:  Lemniscaat

Jaar van uitgave: 1999

 De eerste druk was in 1992

  1. De genre van het boek is: een Probleemverhaal.

Ruimte

  1. Het verhaal speelt zich af in Den Haag en even in Leiden, nadat Judith verhuisd is. En in een flashback van Michiel speelt het even af in Washington.
  2. De omgeving waarin het verhaal zich afspeelt is niet belangrijk, als het verhaal zich in een andere plaats had afgespeeld dan klopte het verhaal nog steeds.

Tijd

  1. Het boek speelt zich waarschijnlijk af in deze tijd. Een bepaalde tijd word niet genoemd.
  2. De tijdsverloop is ongeveer een jaar, vanaf dat ze schrikt nadat ze de deur hard dicht hoort gaan, totdat ze een kaartje gekocht heef t aan het loket om te vluchten naar Michiel.

Opbouw

  1. Het verhaal word in een chronologische volgorde verteld. Het verhaal word beschreven in de volgorde waarin het verhaal gebeurt. Met af en toe een flash-back.
  2. Het verhaal heeft een open einde omdat het verhaal eindigt wanneer er nog heel veel kan gebeuren, bijvoorbeeld de reactie van haar moeder, de treinreis, de aankomst bij Michiel er kunnen nog veel dingen gaan gebeuren.

Personages

  1. De hoofdpersonen van dit boek zijn Judith van Gelder.  Judith is een meisje van 12 jaar en wordt door haar moeder mishandeld.
  2. Het karakter van Judith is: Zorgzaam, ze zorgt altijd voor haar broertje. En het is een lief en stil meisje, ze luistert altijd goed naar haar moeder, ook al begrijpt ze haar moeder vaak niet.
  3. Het uiterlijk van de hoofdpersoon Judith is:  blond haar, vaak een bleek gezicht, veel blauwe plekken en striemen altijd verstopt onder een coltrui.
  4. De hoofdpersoon maakt langzamerhand een ontwikkeling, door de vele mishandelingen die Judith krijgt, wordt Judith aan het denken gezet of Michiel wel of niet gelijk heeft, ze gaat zich steeds meer afvragen en wordt een stil en bang meisje.
  5. De bijfiguren zijn:

Judith’s moeder

Michiel

  1. De relatie met:

Judith’s moeder: ze is de moeder van Judith, ze hebben niet zo’n goede band met elkaar, doordat de moeder van Judith haar vaak mishandeld en Judith is vaak bang voor haar.

Michiel: Hij is een goede vriend van Judith, ze trekken vaak met elkaar op tijdens schooltijd en in de pauze en hij wil er alles voor doen, zodat Judith het naar haar zin heeft.

Perspectief

  1.  Het verhaal is wordt bekeken vanuit verschillende personen, vaak de gevoelens van die personen.
  2. Het perspectief van het verhaal is de alleswetende verteller.

Spanning

  1. De vragen die in het verhaal opgeroepen werden:

1. Waarom wordt Judith mishandeld door haar moeder?

2. Waarom krijgt zij overal de schuld van en niet haar broertje of de vriend van haar moeder?

3. Waarom verteld Judith niet dat ze mishandeld wordt?

De antwoorden die ik op deze vragen heb gekregen:

  1. Ze lijkt op Dick, haar moeder sloeg haar ook al vaak. (losse handjes)
  2. Omdat zij op Dick lijkt.
  3. Ze is bang voor haar moeder, bang dat ze doodgeslagen zal worden. En ze wil haar moeder tevreden houden.
  4. Het spannendste gedeelte vind ik wanneer Judith aan het stofzuigen is en haar moeder opeens binnen staat, haar moeder pakte haar vast en greep haar haren en trok haar aan haar naar de keuken waar ze Judith begon te slaan en te schoppen, Judith kon geen kant op, haar moeder beschuldigd haar ervan dat ze geld gestolen zou hebben, wat ze helemaal niet gedaan had, haar moeder blijft haar slaan en schoppen Judith probeert haar moeder rustig te krijgen maar het hielp niet, Judith kromp ineen haar moeder bleef maar schelden en slaan, bij elk woord wat haar moeder schreeuwde kreeg ze een klap en toen kreeg ze een klap tegen haar hoofd en werd het opeens helemaal zwart voor haar ogen, ze viel op de grond, ze was bewusteloos. Iedere keer krijg het gevoel alsof haar moeder haar echt nog een keer doodslaat, maar telkens weer als Judith niet meer beweegt, komt haar moeder met tranen in haar ogen naar haar toe gelopen en zegt telkens weer dat het haar spijt.

Samenvatting

  1.  Het thema van het verhaal is Mishandeling, het hele boek gaat eigenlijk over dat Judith mishandeld word door haar moeder.
  2. Samenvatting van het boek: Judith is een meisje dat vaak door haar moeder geslagen wordt, terwijl ze genoeg voor haar moeder doet. Als ze zelf op school zit doet ze nooit mee met gym, omdat ze onder de blauwe plekken zit, deze komen door het slaan van haar moeder. Ook moet ze vaak om die reden thuis blijven, want dan kan ze door de mishandeling van haar moeder niet eens meer lopen. Op een dag komt de tante van Judith die haar vertelt waarom haar moeder zo agressief doet. Het blijkt dat Judith op een broertje lijkt die haar moeder heeft gehad. Hij is vroeger door een wak van het ijs gezakt, maar haar moeder heeft hem niet net kunnen redden, hierdoor is ze erg boos op zichzelf want ze had eigenlijk op haar broertje moeten letten. 
    Toen Judith op een dag weer niet op school was ging Michiel naar haar toe. Eenmaal bij Judith in de straat aangekomen hoorde hij van een buurvrouw dat Judith en haar moeder waren verhuisd naar Leiden, omdat haar moeder een andere baan had gekregen. Michiel zoekt Judith op en geeft haar een teddybeer. Judiths moeder vindt de teddybeer en denkt dat Judith die heeft gekocht van het boodschappen geld. Haar moeder pakt een mes en steekt de beer kapot. Toen kwam ze op Judith af, maar plotseling laat ze haar hand vallen en slaat haar handen voor haar ogen en daar stond haar broertje in de kamer met ogen groot van angst.
    Toen ging Judith twijfelen of ze wel of niet bij haar moeder en Dennis zou weggaan. Michiel had haar ook al eerder gevraagd of ze misschien bij hem wou komen wonen maar toen had ze getwijfeld. Wie moest er dan zorgen voor Dennis? Ze besloot toch om weg te gaan. En zo liep ze de dag erna weg, weg van haar moeder, richting het station.

Auteur

  1. De levensbeschrijving van de auteur: Anke de Vries woonde het grootste deel van haar jeugd op de Veluwe. Na de middelbare school in Ede ging ze reizen, onder andere in Griekenland en Frankrijk. In 1957 trouwde ze met een Fransman. Ze woonde met hem een aantal jaren in het buitenland, onder andere in Pakistan. Sinds 1963 wonen ze in Den Haag. Haar man stimuleerde haar om te gaan schrijven. Ze volgde een cursus creatief schrijven en in 1972 verscheen haar eerste boek. Ze werkte ook mee aan een aantal jeugdtijdschriften. Ze heeft een zoon en twee dochters.
  2. Andere boektitels van Anke de Vries zijn:
    • De rode handschoen
    • Weg uit het verleden
    • Belledonne kamer 16

Eigen mening

  1. Mijn mening over dit boek:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De antwoorden die ik op deze vragen heb gekregen:

  1. Ze lijkt op Dick, haar moeder sloeg haar ook al vaak. (losse handjes)
  2. Omdat zij op Dick lijkt.
  3. Ze is bang voor haar moeder, bang dat ze doodgeslagen zal worden. En ze wil haar moeder tevreden houden.
  4. Het spannendste gedeelte vind ik wanneer Judith aan het stofzuigen is en haar moeder opeens binnen staat, haar moeder pakte haar vast en greep haar haren en trok haar aan haar naar de keuken waar ze Judith begon te slaan en te schoppen, Judith kon geen kant op, haar moeder beschuldigd haar ervan dat ze geld gestolen zou hebben, wat ze helemaal niet gedaan had, haar moeder blijft haar slaan en schoppen Judith probeert haar moeder rustig te krijgen maar het hielp niet, Judith kromp ineen haar moeder bleef maar schelden en slaan, bij elk woord wat haar moeder schreeuwde kreeg ze een klap en toen kreeg ze een klap tegen haar hoofd en werd het opeens helemaal zwart voor haar ogen, ze viel op de grond, ze was bewusteloos. Iedere keer krijg het gevoel alsof haar moeder haar echt nog een keer doodslaat, maar telkens weer als Judith niet meer beweegt, komt haar moeder met tranen in haar ogen naar haar toe gelopen en zegt telkens weer dat het haar spijt.

Samenvatting

  1.  Het thema van het verhaal is Mishandeling, het hele boek gaat eigenlijk over dat Judith mishandeld word door haar moeder.
  2. Samenvatting van het boek: Judith is een meisje dat vaak door haar moeder geslagen wordt, terwijl ze genoeg voor haar moeder doet. Als ze zelf op school zit doet ze nooit mee met gym, omdat ze onder de blauwe plekken zit, deze komen door het slaan van haar moeder. Ook moet ze vaak om die reden thuis blijven, want dan kan ze door de mishandeling van haar moeder niet eens meer lopen. Op een dag komt de tante van Judith die haar vertelt waarom haar moeder zo agressief doet. Het blijkt dat Judith op een broertje lijkt die haar moeder heeft gehad. Hij is vroeger door een wak van het ijs gezakt, maar haar moeder heeft hem niet net kunnen redden, hierdoor is ze erg boos op zichzelf want ze had eigenlijk op haar broertje moeten letten. 
    Toen Judith op een dag weer niet op school was ging Michiel naar haar toe. Eenmaal bij Judith in de straat aangekomen hoorde hij van een buurvrouw dat Judith en haar moeder waren verhuisd naar Leiden, omdat haar moeder een andere baan had gekregen. Michiel zoekt Judith op en geeft haar een teddybeer. Judiths moeder vindt de teddybeer en denkt dat Judith die heeft gekocht van het boodschappen geld. Haar moeder pakt een mes en steekt de beer kapot. Toen kwam ze op Judith af, maar plotseling laat ze haar hand vallen en slaat haar handen voor haar ogen en daar stond haar broertje in de kamer met ogen groot van angst.
    Toen ging Judith twijfelen of ze wel of niet bij haar moeder en Dennis zou weggaan. Michiel had haar ook al eerder gevraagd of ze misschien bij hem wou komen wonen maar toen had ze getwijfeld. Wie moest er dan zorgen voor Dennis? Ze besloot toch om weg te gaan. En zo liep ze de dag erna weg, weg van haar moeder, richting het station.

Auteur

  1. De levensbeschrijving van de auteur: Anke de Vries woonde het grootste deel van haar jeugd op de Veluwe. Na de middelbare school in Ede ging ze reizen, onder andere in Griekenland en Frankrijk. In 1957 trouwde ze met een Fransman. Ze woonde met hem een aantal jaren in het buitenland, onder andere in Pakistan. Sinds 1963 wonen ze in Den Haag. Haar man stimuleerde haar om te gaan schrijven. Ze volgde een cursus creatief schrijven en in 1972 verscheen haar eerste boek. Ze werkte ook mee aan een aantal jeugdtijdschriften. Ze heeft een zoon en twee dochters.
  2. Andere boektitels van Anke de Vries zijn:
    • De rode handschoen
    • Weg uit het verleden
    • Belledonne kamer 16

Eigen mening

  1. Mijn mening over dit boek:

Ik vind het boek een indrukwekkend boek, hoe goed een oude man voor een pop zorgt, en wat hij er allemaal voor over heeft. Ik vind het boek verassend, het hele boek praat de schrijver over een kleindochter van meneer Linh en uiteindelijk in het laatste hoofdstuk kom je erachter dat het gewoon de hele tijd een pop is geweest. Er zijn in het boek moeilijke stukken, waarbij je af en toe even terug moet lezen.

  1. Het mooiste gedeelte uit het boek vond ik dat als tante Lies bij hen logeert, Judith botste tegen een tafeltje aan en haar moeder werd heel boos en stuurde haar naar boven, ze vond het echt verschrikkelijk, omdat ze het echt gezellig vond wanneer tante Lies er was. Maar ze ging toch naar boven bang voor haar moeder, als later tante Lies de trap op komt lopen is Judith verrast, ze vraag tante Lies veel over haar moeder en komt achter veel dingen die eerst nog niet duidelijk voor haar waren, zo komt ze erachter dat ze op Dick lijkt, het kleine broertje van de  moeder van Judith, die overleden is. En dat haar moeder de schuld er van kreeg, nu werd alles een beetje duidelijke, ze begrijpt nu ook beter waarom haar moeder zo doet. De moeder van Judith vond het maar niets dat tante Lies bij Judith op de kamer sliep, maar tante Lies wilde het zelf graag, tante Lies leert haar om niet meer ’s nachts in haar bed te plassen, dat waarschijnlijk zou komen doordat ze bang is enz. als tante Lies weggaat wordt alles weer net zoals normaal, Judith wordt weer geslagen, Judith vindt het verschrikkelijk dat haar tante nu weg is.
  2. Dit boek past in een christelijke bibliotheek, er komen geen vloeken of andere dingen in voor waardoor het niet in een christelijke bibliotheek zou kunnen horen. En haar boeken worden ook voornamelijk in christelijke boekhandels verkocht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauwe plekken door Anke de Vries"