Blauwe plekken.
1. Zakelijke gegevens
Titel: Blauwe plekken.
Uitgever: Lemniscaat
Verschijning: 1992
Auteur: Anke de Vries.
2. Samenvatting van het boek
Judith woont in Den Haag met haar moeder en haar broertje Dennis. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder moet in haar eentje de twee kinderen opvoeden. Dennis is de lieveling, maar als Judith iets verkeerd doet, wordt ze door haar moeder geslagen. Haar moeder verliest haar zelfbeheersing en slaat en schopt haar bont en blauw, hoewel ze wel meteen spijt heeft en Judith daarna ook verwent. Judith draagt daarom vaak coltruien, om de blauwe plekken te verbergen. Daarom doet ze ook niet mee met gym. Soms wordt ze ook in het gezicht geslagen: dan houdt haar moeder haar thuis.
Op een dag komt Michiel bij Judith in de klas en al snel worden ze vrienden. Michiel heeft zelf ook het een en ander te stellen gehad met zijn vader. Hij was met zijn vader naar de Verenigde Staten verhuisd, waar deze geen enkel begrip had voor het feit dat Michiel dyslectisch was. Eigenlijk behandelde hij Michiel, al was hij nog zo klein, als een volwassene. Michiel was weggelopen en door een vrouw gevonden en teruggebracht. Uiteindelijk kwam hij bij zijn oom en tante in Nederland wonen. Judith mag hij graag, omdat ze hem doet denken aan zijn speelkameraadje in Amerika.
Intussen krijgt Judiths moeder een nieuwe vriend, Nico. Hij steelt echter van haar. Judith wordt door haar moeder beschuldigd van de diefstallen, ook al had ze Nico zelf zien stelen. Haar eigen moeder gelooft haar niet en geeft haar opnieuw een pak slaag.
Judith gaat iedere middag bij Michiel eten. Daar, bij zijn tante Elly, ontdekt ze hoe een gezinsleven ook kan zijn. Als de blauwe plekken worden ontdekt, vertelt Judith dat ze regelmatig door een stel jongens in de buurt wordt opgewacht en in elkaar geslagen. Als Michiel met Judith meegaat naar huis omdat hij haar wil beschermen tegen die "rotjongens", en ook op bezoek komt als ze weer eens "ziek" is, verbiedt Judiths moeder haar om nog met Michiel om te gaan. Ze geeft Judith zo'n genadeloos pak slaag dat ze een hersenschudding oploopt.
Wanneer haar tante Lies langskomt, ontdekt Judith de reden waarom ze geslagen wordt door haar moeder. Haar moeder was zelf ook als kind mishandeld door haar eigen moeder, Judiths oma. Naast Lies had Judiths moeder ook een broertje, Dicky. Dicky was, net als Dennis, de lieveling. Op een dag, als Judiths moeder op Dicky moet passen, zakt Dicky door het ijs tijdens het schaatsen, en overlijdt. Judiths oma is hierna haar dochter gaan negeren, en ze werd min of meer het huis uit gekeken. Judith leek al vanaf het begin sprekend op Dicky, waardoor haar moeder elke dag aan deze pijnlijke geschiedenis wordt herinnerd. Ze kon haar eigen trauma niet verwerken, en slaat er daarom bij het minste of geringste bij Judith op los.
De schoolmeester maakt zich zorgen over Judiths veelvuldige afwezigheid en probeert contact op te nemen met haar moeder voor een gesprek. Die ontwijkt de afspraken keer op keer en verhuist uiteindelijk met Judith en Dennis naar een andere stad. Michiel gaat bij haar oude huis langs en verneemt van de buurvrouw dat Judith geslagen werd door haar moeder. Zij en haar man durfden er niets van te zeggen. Later hoort Michiel dat het gezin nu in Leiden woont. Met de meester zoekt Michiel uit waar Judith op school zit en hij gaat Judith opzoeken in Leiden.
Michiel neemt Judith mee de stad in en geeft haar een knuffelbeer die hij uit de Verenigde Staten had meegenomen. Hij waarschuwt haar dat dit niet zo kan doorgaan en dat haar moeder haar op een kwade dag misschien wel dood zal slaan. Bij thuiskomst wordt Judith direct onthaald op een pak slaag van haar moeder, omdat ze het boodschappen doen was vergeten. Haar moeder beweert dat Judith de beer van het boodschappengeld heeft gekocht en snijdt de beer stuk met een broodmes. Vervolgens bedreigt ze Judith met het mes maar stort in als ze realiseert wat ze aan het doen is. Wanneer Judiths moeder weg is, pakt ze haar spullen en vertrekt met de trein naar Michiel...
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_plekken_(kinderboek)
3. Over de auteur
Anke de Vries (Sellingen, 5 december 1936) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ze heeft 79 boeken en publicaties geschreven en heeft daarmee diverse prijzen gewonnen.
Het grootste deel van haar leven woonde Anke de Vries op de Veluwe. Na haar diploma op de middelbare school in Ede gehaald te hebben, ging ze reizen. Ze kwam onder andere in Griekenland en Frankrijk. In 1957 trouwde ze met de Fransman Laurent Félix-Faure en woonde met hem jaren in verschillende landen. Na onder andere in Pakistan gewoond te hebben kwamen ze in 1963 in Den Haag wonen. Sinds 2002 woont en werkt Anke de Vries in Frankrijk. Ze heeft 2 dochters en 1 zoon.
Haar man had door dat ze goed kon schrijven, waarna ze op zijn aandringen een snelcursus creatief schrijven volgde. Dit resulteerde in 1972 in haar eerste boek. Hierop volgden tientallen boeken en publicaties. Ze maakte onder andere schoolboekjes en lesboeken, maar ook leesboeken voor jeugd en volwassenen.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Anke_de_Vries
4. Leeservaringen
Onderwerp
- Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?
Ja het onderwerp spreek me op zich wel aan. Ik heb zelf wel eens te maken gehad met het onderwerp.
- Is uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachtte?
Eigenlijk wel, want over dit onderwerp valt er ook niet echt veel verschillende dingen te verwachten
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden