Blauwe plekken door Anke de Vries

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1760 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 80 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 80 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1992
Pagina's
179
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1993 Winnaar) , Kinderjury 13-16jaar (1993 Winnaar)

Boekcover Blauwe plekken
Shadow

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen …

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen ha…

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen in haar hals verdwenen niet zo snel.
En morgen hadden ze gym... Moest ze weer een smoes verzinnen, net als vorige keer, toen ze zoveel blauwe plekken had.
Gelukkig zat ze nog niet lang op deze school. Het zou misschien niet opvallen. Maar ze vond het vervelend om tegen de meester te liegen, hij was net zo aardig.

Op school is Judith stil en teruggetrokken. Thuis probeert ze het haar moeder zoveel mogelijk naar haar zin te maken en te helpen met de verzorging van haar kleine broertje, maar toch wordt haar moeder vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit. Op school durft Judith niets te vertellen en niemand merkt wat er aan de hand is. Dan raakt Judith bevriend met haar klasgenootje Michiel. Bij hem thuis is het erg gezellig en Judith ziet dat het ook anders kan. Haar moeder wordt echter steeds sneller boos en slaat haar steeds vaker. Judith is wanhopig en weet niet meer wat ze moet doen.

Blauwe plekken door Anke de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Blauwe plekken
Auteur: Anke de Vries

Omschrijf waarom je het boek hebt gekozen: Hoe ben je aan deze titel gekomen, let je op dikte, schrijver, achterkant enz. Leg uit.
Ik heb dit boek gekozen omdat het mij aansprak. Dit boek heb ik al eens eerder gelezen en wilde dit boek meteen voor mijn 2e boekverslag doen. Af en toe let ik op de schrijfster maar veel maakt het mij niet uit het gaat mij erom als het maar een mooi boek is. Op de dikte van het boek let ik al helemaal niet. Als ik een dik boek in mijn handen heb denk ik wel eens oei wat dik maar ik lees hem wel uit dus ik let daar niet zozeer op.

Beschrijf hoe de voorkant eruit ziet en verklaar wat deze voorkant met de inhoud van het boek te maken heeft. (10-15 zinnen).
Op de voorkant staat eerst de titel en de schrijfster en daaronder zie je een meisje verschrikt met een hand voor haar mond. Ze lijkt heel bang. Het lijkt of ze wil vluchten voor iets.

Ze is op de vlucht voor haar moeder. Ze wordt mishandeld door haar moeder. Die kan bij het minste geringste tot uitbarsting komen en daar krijgt Judith allemaal de schuld van. De ene keer wordt ze geslagen met een deegroller en dan weer met een stofzuigerslang. Ze moet telkens een paar dagen thuis blijven omdat ze dan onder de blauwe plekken en striemen zit.
Later krijgt ze hulp van een jongen uit haar klas.

Verklaar de titel en verwijs naar gedeelten in het boek die heel duidelijk met de titel te maken hebben.
De titel blauwe plekken komt heel erg overeen met het boek. Een meisje Judith van 12 jaar word heel erg mishandelt door haar moeder. Ze krijgt overal de schuld van en word dan bij het minste of geringste helemaal in elkaar geslagen. Judith doet volgens haar moeder een heleboel fout, terwijl ze toch haar best doet om haar moeder te helpen met de verzorging van haar broertje Dennis. Maar desondanks wordt haar moeder vaak driftig en slaat ze Judith. Judith weet niet waarom en even later heeft haar moeder er weer spijt van dat ze Judith geslagen heeft. Soms is het zo erg dat ze thuis moet blijven omdat iedereen de blauwe plekken kan zien. Ze kan ook nooit gymmen want dan zie je de overige blauwe plekken. Ze praat er niet over en niemand ontdekt wat er aan de hand is. Thuis wordt het alleen maar erger en Judith weet niet meer wat ze moet doen.

Tot welke genre behoort het boek en waarom?
De genre waar het boek bij hoort is toch wel mishandeling en kindermishandeling. Judith word door haar moeder geslagen en soms is het zo erg dat Judith niet naar school kan omdat dan iedereen de blauwe plekken kan zien. Elke keer als ze gym heeft schrijft haar moeder altijd hetzelfde briefje:
‘Judith kan niet meedoen met gym, daar ze last heeft van hoofdpijn.
Hoogachtend, E. van Gelder.


Welk thema heeft het boek? Over welke maatschappelijke vragen handelt het boek. En hoe denkt de schrijver over deze (levens)vragen en ben je het daar wel of niet mee eens en waarom wel of niet?
Het thema van het boek is maar één thema en dat is Mishandeling! De schrijver laat duidelijk merken door middel van personen in het boek dat die iets door hebben. Zoals haar meester, Michiel een jongen uit haar klas en de onderburen van hun flat. De levensvraag is: Wat doen wij aan (kinder)mishandeling? Judith durfde tegen niemand te vertellen en dat is toch wel dom. Ik snap het wel als je er niet over durft te praten maar dan kun je toch met een vertrouwenspersoon gaan praten? Dat lees je in het boek niet. Alleen Michiel een jongen uit haar klas die hoort het van de buren en later ziet hij met eigen ogen de blauwe plekken en de nare striemen. Hij geeft haar de kans om te ontsnappen.

Heeft de schrijver ook een speciale bedoeling met dit boek? Wil hij/zij de lezer ergens van overtuigen of op een bepaald spoor zetten?
Het boek gaat over mishandeling. De schrijfster wil laten merken hoe erg het kan zijn om mishandelt te worden. Het blijkt op verschillende manier. De ene keer wordt Judith geslagen gepompt of getrapt en dan met een stofzuigerslang en een pollepel. Het is soms zo erg dat ze een aantal dagen thuis moet blijven omdat niemand haar blauwe plekken mag zien.. De schrijfster wil ons mensen op het spoor zetten om kindermishandeling tegen te gaan. Er zijn verschillende telefoonnummers die je kunt bellen om je verhaal kwijt te kunnen. Neem nou de kindertelefoon. Is al ruim 12 jaar werkzaam om te luisteren naar mensen die bellen als er iets loos is!

Wie zijn de hoofdpersonen in het boek? Beschrijf hun karakter en relatie tot de andere personen in het boek en vertel ook iets over hun uiterlijk.
Judith: Ze is ongeveer 11 jaar en verhuist steeds van basisschool. Ze wordt erg mishandelt door haar moeder. Ze heeft lang blond haar. Ze wordt verliefd op Michiel.

Michiel: Hij is al bijna 13 jaar en heeft in Amerika gewoond. Hij woont nu al 3 jaar in Nederland bij zijn Tante Elly en Oom Bob. Hij is lang en heeft donker haar. Hij wordt verliefd op Judith. Hij vindt haar op Steffie lijken zijn buurmeisje uit Amerika. Maar haar innerlijk is anders hij vind haar veel stiller.

Ellen: Judith’s moeder word heel vaak driftig. Ze heeft net als Judith blond haar en alleen Dennis haar jongste kind slaat ze niet. Judith kan niets goed doen in haar ogen en slaat haar dan. Ze heeft een relatie met Nico die geld van haar steelt en daar krijgt Judith de schuld van.

Tante Lies: Zij is de zus van Judith’s moeder en woont in canada. Ze is mollig en heeft bruin haar. En een mollig gezicht. Ze komt na een lange tijd weer op bezoek in Nederland en blijft er ook.

Dennis: Het broertje van Judith. Wat hij doet daar krijgt Judith de schuld van. Hij is 2 jaar en heeft bruin haar. Iedereen is dol op hem.

Geef een samenvatting van het boek in ongeveer anderhalf tot twee kantjes.
Judith komt voor de zoveelste keer in een nieuwe klas. Ze is net verhuisd naar Den Haag. Ze heeft nog niet echt vrienden gemaakt maar als op een dag haar band lek is biedt Michiel, een jongen uit haar klas, aan om hem te plakken. Judith gaat met hem mee en merkt dat er bij hem thuis een hele gezellige en ongedwongen sfeer hangt. Na een tijdje worden ze goede vrienden.
Als Judith voor de zoveelste keer ziek is besluit Michiel bij haar langs te gaan. Als Judith open doet ziet hij dat ze onder de blauwe plekken zit. Als hij ernaar vraagt zegt ze dat ze lastiggevallen wordt door een stel jongens die haar in ekaar slaan. Dit is echter niet het geval want Judith wordt thuis in elkaar geslagen door haar moeder. Michiel besluit iedere dag met Judith mee naar huis te fietsen zodat die jongens haar niets kunnen doen. Toch is ze steeds vaker ziek of komt ze met blauwe pekken op school. De meester belt haar vorige school om te vragen of ze dat toen ook al had. Het bleek van wel en dan legt Michiel aan de meester uit dat het een stel rotjongens zijn. Dat is toevallig want op de vorige school had ze dat ook. De meester probeert tevergeefs een afspraak met Jdudith´s moeder te maken om hierover te praten.
Als Judith na de paasvakantie ineens is verdwenen, kan de meester achter de naam van haar nieuwe school in Leiden komen. Michiel gaat achter haar aan nadat hij van haar buren heeft gehoord dat het haar moeder is die haar in elkaar ramt. Judith is heel blij hem te zien en samen drinken ze wat. Als zij haar hart uitstort over haar echte problemen thuis, geeft Michiel haar een mooie beer. Dan merkt ze dat ze veel te laat is en ze moest nog boodschappen doen. Ze racet naar huis maar het is al te laat, haar moeder is al thuis. Als ze naar binnen gaat stormt haar moeder op haar af en slaat haar. Als haar moeder de beer ziet wordt ze al helemaal razend want ze denkt dat ze die heeft gekocht van het boodschappengeld. Judith is zo in de war en duizelig van de klappen dat ze zo snel niet kan bedenken waar de portemonnee ligt. Dan kan ze namelijk bewijzen dat ze de beer niet heeft gekocht. Dan grijpt haar moeder een keukenmes en blijft vlak voor Judith staan. Ze pakt de beer en steekt hem kapot. Judith kan niet meer denken en de stem van Michiel galmt door haar hoofd: ´Je moet iets doen, anders slaat ze je nog dood`.
De volgende ochtend kan Judith niet naar school vanwege haar blauwe plekken. Als haar moeder weg is pakt ze al haar spullen bij elkaar en neemt de eerste trein terug naar Den Haag.

Sprak het onderwerp van het boek je aan? (leg uit)
Het onderwerp sprak me wel een beetje aan want mishandeling vind ik heel erg. Ik snap zelf niet dat je, je eigen kind zo kunt afrossen! Mishandeling kwam niet alleen vroeger voor het komt juist nu veel vaker toe. Ouders komen bij het minste of geringste tot uitbarsten en de kinderen zijn daar de dupe van. Ze kunnen dan niks goed doen in hun ogen! Alles doen ze fout en worden dan helemaal bont en blauw geslagen

Geef je beargumenteerde mening over dit boek. (10 tot 15 zinnen)
Zoals ik al zei..ik snap niet dat je zo je eigen kind kan afrossen! Dan moet er toch wel iets missen in je hoofd. Klinkt misschien grof maar het is wel zo. Ik snap ook niet dat Judith geen hulp heeft gezocht. Maar zo zit ze ook niet in elkaar. Ze doet alles het liefst onopvallend mogelijk zodat niet haar opmerkt. Gelukkig krijgt ze een goede vriend die helpt haar. En hij helpt haar zelfs zo goed dat ze kan ontsnappen. Ze kreeg elke keer met iets anders een pak slaag. Haar moeder draaide helemaal door als er iets mis ging en stuurde haar naar haar zolderkamer. Daar kon niemand haar horen. Als dit verhaal waar gebeurd was had dat mens wie je gestoord kan noemen naar een specialist gemoeten. Dit vind ik niet normaal. Gelukkig wordt er genoeg aan gedaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Klopt

5 jaar geleden

Andere verslagen van "Blauwe plekken door Anke de Vries"