Blauwe plekken door Anke de Vries

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Blauwe plekken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1367 woorden
  • 20 februari 2002
  • 746 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
746 keer beoordeeld

Boekcover Blauwe plekken
Shadow

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen …

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen ha…

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen in haar hals verdwenen niet zo snel.
En morgen hadden ze gym... Moest ze weer een smoes verzinnen, net als vorige keer, toen ze zoveel blauwe plekken had.
Gelukkig zat ze nog niet lang op deze school. Het zou misschien niet opvallen. Maar ze vond het vervelend om tegen de meester te liegen, hij was net zo aardig.

Op school is Judith stil en teruggetrokken. Thuis probeert ze het haar moeder zoveel mogelijk naar haar zin te maken en te helpen met de verzorging van haar kleine broertje, maar toch wordt haar moeder vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit. Op school durft Judith niets te vertellen en niemand merkt wat er aan de hand is. Dan raakt Judith bevriend met haar klasgenootje Michiel. Bij hem thuis is het erg gezellig en Judith ziet dat het ook anders kan. Haar moeder wordt echter steeds sneller boos en slaat haar steeds vaker. Judith is wanhopig en weet niet meer wat ze moet doen.

Blauwe plekken door Anke de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Blauwe Plekken
Auteur: Anke de Vries
Uitgegeven: 1992 door uitgeverij Lemniscaat
Genre: Mishandeling, drama
Waar slaat de titel op: Judith wordt vaak door haar moeder geslagen. Daardoor heeft ze vaak blauwe plekken. Ik denk dat het boek daarom deze titel heeft gekregen.

Hoofdrolspelers:
Judith van Gelder: Een meisje van 12 jaar oud. Judith wordt door haar moeder geslagen. Hierdoor is ze heel stil in de klas en legt ze weinig contacten. Judith is een stil en verlegen meisje met een goed hart. Ze doet alles voor haar moeder omdat ze anders geslagen wordt. Maar ze doet ook vaak dingen die niet hoeven, goede bedoelde dingen, maar die worden altijd verkeerd opgevat en dan wordt ze weer geslagen. Ze heeft lange blonde haren en draagt altijd een coltrui om haar blauwe plekken te verbergen.
Michiel: Een klasgenoot van Judith, is een aardige en hulpvaardige jongen die goed zijn woordje kan doen. Hij is nog maar pas op school. Michiel is dertien jaar, wat ouder dan de rest van de klas. Omdat hij woordblind is, heeft hij een paar klassen over moeten doen.

Michiel merkt dat er iets aan de hand is met Judith en wil haar heel graag helpen, maar het lukt hem niet. Hij heeft er geen idee van dat Judith mishandeld wordt, maar er gebeuren wel enkele dingen die hem aan het denken zetten.
Zijn favoriete sport is zwemmen, en basketbal en hardlopen vindt hij ook heel leuk om te doen.

Bijpersonen:
· David en Frank, de tweeling broertjes van Michiel
· Dennis het broertje van Judith
· Michiels vader
· Ineke van de crèche
· Judiths tante Lies
· Michiels tante Elly
· De onderwijzer Rien van de Heuvel
· De onderburen van Judith
· De familie van Klaveren
· Nico de vriend van Judiths moeder
· Steffie, het oud buurmeisje van Michiel in Washington die zoveel op Judith leek

Waar:
Het verhaal speelt zich af in Den Haag en heel even in Leiden (na de verhuizing). De flashback van Michiel speelt zich af in Washington, Amerika.
Verder speelt het verhaal zich nog af in het huis van Judith, in het huis van Michiel, op de school van Judith en in de kindercrèche.


Tijd:
Verteltijd: Het is een dik boek (179 blz.). Ik heb er in totaal ongeveer 4 uur over gedaan.

Vertelde tijd: Het speelt zich af in ongeveer een half jaar. Er zitten geen tijdsprongen in het verhaal.

Volgorde: Chronologisch. Bijna alles wordt verteld in chronologische volgorde, maar soms vind je flashbacks.

Het probleem:
Judith doet vaak goede dingen voor haar moeder die eigenlijk niet nodig zijn. Haar moeder vat dit vaak verkeerd op en wordt boos. Dan krijgt ze het te doen met een deegroller, een ijzeren buis van de stofzuiger of "gewoon" met haar moeders handen en voeten. Judith wil aan niemand laten merken of ook maar vertellen dat ze mishandelt wordt. Daardoor verbergt ze dingen en zo krijgen mensen een vermoeden. Zo krijgt ze het alleen maar moeilijker.

Het begin:
Het was weer zover. Judith hoorde het aan de manier waarop de voordeur werd dichtgeslagen, aan de stappen op de trap. Haar adem stokte en haar blik vloog de kamer rond. Was alles in orde? Niets wat opviel? Dat was het belangrijkste. Niets mocht opvallen; zijzelf het allerminst. Haar broertje Dennis stapelde een blokken toren. Hij was zo verdiept in zijn spel dat hij de stappen niet eens hoorde. Of kwam het door de muziek…. De radio! Judith schoot overeind en draaide zenuwachtig het knopje van de radio om. Te laat! Haar moeder stond al in de deuropening, haar jas nog aan. "Je dacht zeker dat ik achterlijk was? Dat ik niet doorhad dat de radio aanstond." Toen Judith het wou uitleggen waarom de radio aan stond, kreeg Judith niet de kans en begon haar moeder haar te slaan en te schoppen. Judith schreeuwde het uit van de pijn en probeerde nog om haar moeder te stoppen maar het had geen zin, Judith had de kracht niet meer.

Gelukkig gebeuren er ook wat leuke dingen in het verhaal. Ze ontmoet een jongen van haar leeftijd. Hij heet Michiel en ze voelt zich erg op haar gemak bij hem. Als ze een keer bij hem gaat lunchen dan komt ze erachter dat hij een hele aardige tante heeft die voor hem zorgt. Ze wou dat zij zo’n aardige moeder had.


Het einde:
De bushalte was twee straten verder. Ze moest heel langzaam lopen, want haar ribben deden pijn, vooral nu ze die tas droeg. Ze wist dat haar lip gezwollen was en haar oog blauw. Over een paar dagen zou het groengeel worden. In de bus naar het station vroeg de conducteur: "Gevochten wijffie? Nee toch?" Judith probeerde te lachen, maar het werd een scheve grijns, door haar gezwollen lip. Ze zocht een plaatsje achterin en bleef star uit het raam kijken. Ze schrok toen de conducteur riep: "Station!" Haastig greep ze de tas, au, die ribben… en zeulde hem de bus uit. "Enkele reis Den Haag," zei ze toen ze voor het loket stond.

Dit boek heeft een open einde, want ze gaat wel weg maar je weet niet wat die moeder zal doen en of ze op zou houden met het mishandelen en zal Judith naar de politie gaan?

Samenvatting:
Judith is een meisje dat vaak door haar moeder geslagen wordt, terwijl ze genoeg voor haar moeder doet. Als ze zelf op school zit doet ze nooit mee met gym, omdat ze onder de blauwe plekken zit, deze komen door het slaan van haar moeder. Ook moet ze vaak om die reden thuis blijven, want dan kan ze door de mishandeling van haar moeder niet eens meer lopen. Op een dag komt de tante van Judith die haar vertelt waarom haar moeder zo agressief doet. Het blijkt dat Judith op een broertje lijkt die haar moeder heeft gehad. Hij is vroeger door een wak van het ijs gezakt, maar haar moeder heeft hem niet net kunnen redden, hierdoor is ze erg boos op zichzelf want ze had eigenlijk op haar broertje moeten letten.
Toen Judith op een dag weer niet op school was ging Michiel naar haar toe. Eenmaal bij Judith in de straat aangekomen hoorde hij van een buurvrouw dat Judith en haar moeder waren verhuisd naar Leiden, omdat haar moeder een andere baan had gekregen. Michiel zoekt Judith op en geeft haar een teddybeer. Judiths moeder vindt de teddybeer en denkt dat Judith die heeft gekocht van het boodschappen geld. Haar moeder pakt een mes en steekt de beer kapot. Toen kwam ze op Judith af, maar plotseling laat ze haar hand vallen en slaat haar handen voor haar ogen en daar stond haar broertje in de kamer met ogen groot van angst.
Toen ging Judith twijfelen of ze wel of niet bij haar moeder en Dennis zou weggaan. Michiel had haar ook al eerder gevraagd of ze misschien bij hem wou komen wonen maar toen had ze getwijfeld. Wie moest er dan zorgen voor Dennis? Ze besloot toch om weg te gaan. En zo liep ze de dag erna weg, weg van haar moeder, richting het station.

Perspectief:
Het boek is een hij/zij perspectief omdat het door verschillende personen vanuit verschillende kanten wordt bekeken. Zoals bijvoorbeeld; vanuit Michiel, Ineke (de kleuterjuf), de meester en soms door de moeder van Judith.

Mijn Mening:
Dit is een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Je kan je er zo goed in meeleven. Het is wel erg om het allemaal te lezen want het gebeurt immers ook echt op de wereld. Ik vind het een heel zielig boek want als je je voorstelt dat Judith zo mishandelt wordt dat ze niet eens meer goed kan lopen en dat ze helemaal bang is geworden voor haar eigen moeder! Dat is toch ook niet normaal.
Ook zitten er spannende stukken in het verhaal. Bijvoorbeeld als haar moeder er achter komt dat de radio aanstond, dan ben je best wel benieuwd hoe ze zal reageren (ook al weet je dat ze gaat slaan).

Als mensen dit boek nog niet gelezen hebben dan raad ik het ze wel aan want je leeft je helmaal in het boek in en het leert je ook dat slaan niet alles oplost maar het soms ook veel erger kan maken.

REACTIES

F.

F.

Hallo,
In de samenvatting van dit boek staat:
Michiel had haar ook al eerder gevraagd of ze misschien bij hem wou komen wonen maar toen had ze getwijfeld. Wie moest er dan zorgen voor Dennis?
deze informatie klopt niet, het staat niet in het boek.
groetjes Fleur

17 jaar geleden

R.

R.

Ik vond het een mooie boekverslag

22 jaar geleden

B.

B.

hey kyralovertje, dank je voor dat uitreiksel!!
haha hoef k lekker nix te doen :P

dag dag

groetjes bastiaan

21 jaar geleden

W.

W.

Ik vind het echt een heel goed boekverslag!!!!!!
groetjes wendy

21 jaar geleden

N.

N.

heey Kyra

bedankt dat ik ff jou boekverslag mocht lenen
ik heb er echt veel aan gehad
maar nou nog hopen dat ik er ook een goed punt voor haal
ik ben er al een x op betrapt dat ik het van internet heb gehaald maar nou met dit boekverslag zal da echt nie gebeuren
want jij hebt zo ongeveer hetzelfde taalgebruik als ik
nou nog eens bedankt en misschien tot de volgende x

20 jaar geleden

C.

C.

Ik ben vreselijk blij met dit uitreksel hartelijk bedankt!

20 jaar geleden

A.

A.

heej,
ik vidn het echt een heel mooi stuk en ik heb nog niet eens het boek gelezen maar heb er nu als zin in en zal zeker jou verslag gebruiken

20 jaar geleden

R.

R.

Hey....

heb jij je uittreksel van BLAUWE PLEKKEN naar de Eisen van het boek.:OP NIVEAU PLUS?

20 jaar geleden

T.

T.

Mooi boekverslag heb je gemaakt ik heb er veel aan gehad............
Bedankt

19 jaar geleden

M.

M.

halloow,
Ik zocht een stukje over blauwe plekken voor mijn boekverslag...
Toen vondt ik jouw'n stukje..
Ik vindt het een heel goed en mooi stukje...
Daarom heb ik stukjes gebruikt voor mijn eigen boekverslag...
Ik wou je hier graag voor bedanken!

doeg doeg Kus marije

19 jaar geleden

W.

W.

heel goed gemaakt hoor super

19 jaar geleden

K.

K.

hahahah ik heb je verslag gebruikt..=p

19 jaar geleden

R.

R.

Heey
een heel goed boekverslag, ik maak nu zelf ook en boekverslag voor school over Blauwe plekken en ik heb aan jou boekverslag evel gehad
dankjewel
groetjes een blij meisje

16 jaar geleden

W.

W.

Dankjewel! Ik heb er heel veel aan gehad! Groetjes!

13 jaar geleden

M.

M.

Kei goed boekverslag! Heb dit boekverslag gebruikt om die van mezelf een beetje op gang te laten komen. Het is aardig gelukt blijkbaar, want had er een 9 voor :)! Je moet echt trots op jezelf zijn schat. XXX mireille

13 jaar geleden

A.

A.

@Fleur ik ben het met je eens in't boek staat niet dat Judith denkt/zegt over Dennis.... voor de rest heel goed!! xxmy

12 jaar geleden

A.

A.

Bij de bijpersonen heb je haar moeder niet staan en dat is toch wel echt een belangerijk persoon!!
Verder een heel goed boekverslag.
Bedankt......

11 jaar geleden

A.

A.

suuuuuuper bedankt voor dit verslag.. ik had er gewoon een 9,2 ervoor!! :D kben suuper blij!!!! ;) heeeel erg bedankt...

11 jaar geleden

S.

S.

Help ik zit midden in een verslag en ik wil vragen; hoe heet de moeder van judith?

10 jaar geleden

L.

L.

ze heeft geen naam het wordt allesinds niet vermeld

8 jaar geleden

S.

S.

wie is de illustrator van het boek ???

10 jaar geleden

T.

T.

Ik vond het een heel leuk boek en het boekverslag is ook mooi

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauwe plekken door Anke de Vries"