Blauwe plekken door Anke de Vries

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Blauwe plekken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 304 woorden
  • 10 januari 2000
  • 131 keer beoordeeld
Cijfer 6
131 keer beoordeeld

Boekcover Blauwe plekken
Shadow

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen …

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen ha…

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen in haar hals verdwenen niet zo snel.
En morgen hadden ze gym... Moest ze weer een smoes verzinnen, net als vorige keer, toen ze zoveel blauwe plekken had.
Gelukkig zat ze nog niet lang op deze school. Het zou misschien niet opvallen. Maar ze vond het vervelend om tegen de meester te liegen, hij was net zo aardig.

Op school is Judith stil en teruggetrokken. Thuis probeert ze het haar moeder zoveel mogelijk naar haar zin te maken en te helpen met de verzorging van haar kleine broertje, maar toch wordt haar moeder vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit. Op school durft Judith niets te vertellen en niemand merkt wat er aan de hand is. Dan raakt Judith bevriend met haar klasgenootje Michiel. Bij hem thuis is het erg gezellig en Judith ziet dat het ook anders kan. Haar moeder wordt echter steeds sneller boos en slaat haar steeds vaker. Judith is wanhopig en weet niet meer wat ze moet doen.

Blauwe plekken door Anke de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Volgens haar moeder doet Judith bijna alles fout, terwijl ze toch zo haar best doet. Omdat haar moeder haar slaat, is Judith heel stil en ,door de blauwe plekken, heeft altijd een smoesje om niet mee te hoeven doen met gymnastiek. Haar lichaam zit constant onder de blauwe plekken. Haar moeder weet niet waarom ze haar dochter slaat, maar achteraf heeft ze altijd spijt. Als Judith wordt uitgenodigd door Michiel, een klasgenoot, ontdekt ze dat er ook nog een heel ander soort gezin bestaat. Stiekem gaat ze tussen de middag met hem mee naar zijn huis. Maar dan wordt ze ineens ziek gemeld op school en komt ze ook niet meer. Als Michiel bij haar op bezoek komt ontdekt hij haar blauwe plekken. Gauw verzint ze dat ze door een stel jongens in elkaar is geslagen. Bij de voordeur komt hij haar moeder tegen en die weet van niets, en ook dat loopt op klappen uit. Michiel is trouwens niet de enige die zich zorgen maakt, de meester ook. (Ze zijn overigens al meerdere keren verhuisd en wonen nu in Den Haag). Als tante Elly langs komt, krijgt Judith ineens een nieuwe trui van haar moeder. Dan komt de aap uit de mouw; Judith lijkt op Dickey, het jongere broertje van tante en moeder. Hij was tijdens het schaatsen, onder haar moeders toezicht, verdronken onder het ijs. Judith's oma was zo verdrietig, zodat ze haar moeder de schuld gaf. Op die manier kreeg haar moeder een vreselijke hekel aan Dickey. Plotseling en zonder aankondiging verhuizen ze weer hals over kop naar Leiden. Michiel gaat bij Judith op bezoek, maar niet thuis, want daar is niemand welkom. Hij zegt dat ze alles kan als ze het echt wil. Na veel nadenken neemt ze een besluit. Ze neemt de trein naar Den Haag en....... (open eind)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauwe plekken door Anke de Vries"