Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Blauwe maandagen door Arnon Grunberg

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Blauwe maandagen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 523 woorden
  • 26 februari 2013
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
8 keer beoordeeld

Boekcover Blauwe maandagen
Shadow

Blauwe maandagen is de onthutsende debuutroman van Arnon Grunberg (1971). Een zoektocht naar de liefde: ouderliefde versus betaalde liefde. Bekroond met de Anton Wachter-prijs en het Gouden Ezelsoor.

Blauwe maandagen is de onthutsende debuutroman van Arnon Grunberg (1971). Een zoektocht naar de liefde: ouderliefde versus betaalde liefde. Bekroond met de Anton Wachter-prijs en h…

Blauwe maandagen is de onthutsende debuutroman van Arnon Grunberg (1971). Een zoektocht naar de liefde: ouderliefde versus betaalde liefde. Bekroond met de Anton Wachter-prijs en het Gouden Ezelsoor.

Blauwe maandagen door Arnon Grunberg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: Blauwe maandagen

Auteur: Arnon Grunberg

Jaar van uitgave: 1998

1e druk : 1994

Naam uitgeverij: Nijgh en Van Ditmar

Plaats van uitgave: Amsterdam

Samenvatting: De hoofdpersoon is Arnon zelf. Hij is van Joodse afkomst. Hij is verliefd op Rosie. Z'n vader wordt ziek en sterft. Het gaat uit met Rosie. Arnon gaat aan de drank. Hij gaat naar de hoeren en wordt er later zelf een.

Opening: informatief

Einde: open

Ingevuld eind: Dat Rosie terugkomt en dat ze samen nog lang en gelukkig leven.

Hoofdfiguur: Arnon.

Innerlijke kenmerken:

Achterdochtig -> Hij denk dat de hoeren alles leuk of mooi vinden wat de klant mooi of leuk vind.

Negatief: Hij vind zichzelf en de wereld lelijk.

Uiterlijke kenmerken: Hij zit vol met puisten, heeft een bril, een dikke neus, en vette krullen.

Belangrijkste bijfiguur: Rosie, het vriendinnetje van Arnon. Doordat zij hem verlaat gaat hij aan de drank en naar de hoeren.

3e figuur: Nee er is niemand die tussen hun relatie zit, Rosie is zelf gewoon weggegaan.

Probleem: Het overlijden van Arnon's vader waardoor Arnon aan de drank gaat.

Thema: Kortstondigheid. Het hele leven van de hoofdpersoon is als aan een geregen gebeurtenissen.  Alles in zijn leven is kortstondig. Zij verblijf op het Vossius, zijn relatie met zijn vader (de hoofdpersoon is nog vrij jong als deze overlijdt), zijn relatie met Rosie is ook kort. De baantjes die hij heeft zijn kortstondig. Hij stopt er mee als hij het niet meer leuk vindt, of hij wordt ontslagen. Zijn latere relaties bestaan uit kortstondige hoerenbezoekjes, met telkens een andere.

Motieven: Alcohol, Seks, Dood.

Tijdsverloop: De vertelde tijd omvat een aantal jaren, ongeveer zeven. De eerste twee delen handelen over de jeugd van Arnon en het schooljaar waarin Rosie domineerde. Na het intermezzo 'Walk like an Egyptian' waarin de vertelde tijd een zondagmiddag en -avond omvat, komen 'De meisjes'. De vertelde tijd is daar een periode van enkele maanden met flash-backs naar de schoolperiode, de stervensweg van vader en de tijd dat Arnon op kantoor en bij een uitgeverij van telefoonboeken werkte. De hoofdlijn van het verhaal blijft chronologisch, maar door de vele flash-backs en enkele vooruitwijzingen kan toch niet van een echte chronologisch vertelde roman gesproken worden. 

Tijd: tussen 1975 en het najaar van 1993.

Vertelperpectief: ik-vorm.

Titelverklaring: De titel 'Blauwe Maandagen', komt van hetzelfde gezegde. Bijv: ‘Ik heb een blauwe maandag op dansles gezeten'. Ik heb heel kort op dansles gezeten. Het betekent dus vluchtig, kort. Alles wat de hoofdpersoon meemaakt is kort en vluchtig. Zijn baantjes, zijn schoolcarrière, zijn relaties.

Vragen: Waarom is Rosie weggegaan? Hoe kwam Arnon's vader aan zoveel geld?

Biografie schrijver: Arnon Grunberg  is een Nederlandse schrijver van Joodse komaf. Hij maakte zijn debut in 1994 met Blauwe Maandagen en schreef daarna nog vele romans.

Stroming: Post-modernisme

Autobiografische elementen: Het hele boek is autobiografisch.

Periode: 1990-1994

Mening: Het was een vrij saai boek omdat het nogal langdradig was en er niet echt iets spectaculairs gebeurde. Het gaat als maar slechter met die vent en er komt geen verbetering in. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauwe maandagen door Arnon Grunberg"