Blauwe kralen door Karin Hilterman

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 573 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 29 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Blauwe kralen
Shadow
Blauwe kralen door Karin Hilterman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Blauwe kralen
Auteur: Karin Hilterman

Samenvatting:
Sermin is een Turks meisje van 14 jaar dat sinds haar 5e in Nederland woont. Ze doet erg hard haar best op school en probeert thuis ook zoveel mogelijk in het huishouden te helpen, omdat haar moeder erg ziek is.
Als Sermin en haar vader met de arts gaan praten verteld hij dat Sermins moeder kanker heeft niet meer beter wordt. Als de moeder van Sermin dat hoort verteld ze dat ze haar laatste maanden wil doorbrengen in Turkije bij haar familie.
Vader kan niet lang blijven in Turkije vanwege zijn baan. Ze besluiten dat vader en Sermin met moeder meegaan, vader gaat na 2 weken terug naar Nederland en Sermin blijft er tot haar moeder gestorven is. In Turkije trekken ze in bij haar oom en tante en haar 2 neefjes. Tante is heel aardig maar Sermin’s oom Osman niet hij zit nog vast aan de oude gewoonte dat de man de baas is over de vrouw en dat vrouwen maar dom zijn en hij slaat z’n vrouw ook nog.

Sermin moet hard helpen in het huis van oom en tante. Als ze een keer een middag met oom mee gaat om te helpen op het landbouw rand haar oom haar aan gelukkig kan Sermin zich goed verweren, ze spreekt af met haar oom dat ze het er niet meer over hebben. Dit doet ze voor haar tante en haar moeder ze wil niet dat hun zich ongerust gaan maken en ze wil al helemaal niet stoken tussen haar familie. Wel blijft ze daarna ver uit de buurt van haar oom.
Als haar moeder overlijdt moet ze nog 40 dagen in Turkije blijven om te rouwen voor haar moeder.

De burgemeester van het dorp en zijn vrouw zijn erg modern. Ze hebben geen ouderwetse ideeen. Er zijn een aantal mensen die vinden dat de burgemeester geen goeie burgemeester is onder andere Osman de oom van Sermin. Als Sermin slaapt droomt ze een gesprek tussen haar oom en een paar andere mannen. Ze droomt dat de mannen van plan zijn de burgemeester op te stoken. Sermin wordt wakker. Buiten staat haar oom te praten met andere mannen. Dan begrijpt ze dat haar droom ook in het echt is gebeurd. Sermin gaat de volgende dag naar de burgemeester toe en verteld het. De burgemeester vond dat Sermin veel slimme dingen zij en vroeg aan haar of ze nog een keertje konden praten.
Dan komt de vrouw van de burgenmeester Meral Sermin opzoeken en nodigt haar uit voor een etentje. Sermin voelt zich erg op haar gemak bij hun en ze ontmoet ook hun pleegzoon Kubilay. Als Sermin terug komt van het etentje is haar oom erachter gekomen dat ze bij de burgemeester is geweest. Hij is erg boos. Hij slaat haar dan. Sermin is nog niet klaar met haar 40 dagen rouw maar beslist dat ze eerder weg wilt ze pakt haar spullen en vraagt of Meral met haar mee gaat een week eerder naar Istanbul. Kubilay hoort dit en hij gaat ook mee. Ze bezoeken museums en oude gebouwen in Istanbul. Kubilay en Sermin beginnen elkaar leuker te vinde. Als Sermin terug gaat naar Nederland spreken ze dat ze elkaar brieven sturen
Eenmaal in Nederland wil iedereen van alles weten over Turkije, over de familie en over de dood van haar moeder. Op school loopt ze heel erg achter maar ze mag naar de examenklas en ze krijgt bijles.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Het is een mooi boek om te lezen!!

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Blauwe kralen door Karin Hilterman"