Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 3
Foto van Naap
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Boekverslag door Naap
  • 3e klas havo | 637 woorden
  • 22 oktober 2014
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 3
2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2008
Pagina's
220
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2008 Genomineerd) , Gouden Strop (2008 Genomineerd) , Zilveren vingerafdruk (2009 Winnaar)

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Titel: Blauw water
Auteur: Simone van der Vlugt
Jaar van eerste uitgaven: 2008
Gelezen druk: negende druk (2009)
Aantal pagina’s: 220
Eventuele bijzonderheden: geen

Samenvatting
Lisa en haar dochter Anouk zitten samen gegijzeld in hun eigen huis met ontsnapte tbs’er Mick Kreuger als gijzelaar. Anouk heeft heel erge astma en is ziek. Lisa woont alleen met Anouk en is gescheiden van haar man. Mick is 43 jaar en heeft zijn ex-vrouw, haar vriend, zijn 2 kinderen, en een onschuldige man vermoord. Senta is 43 jaar, getrouwd met Freek en heeft 3 kinderen. Denise, Jelmer en Niels. Ze is journaliste en ziet door het raam van Lisa’s huis hoe zij en haar dochter worden bedreigd. Als ze de politie belt rijdt ze het water in en verliest haar geheugen door een coma. Senta en Lisa zijn de ik-personen.

Als Lisa de was aan het ophangen is en haar dochter ziek binnen zit staat er een man voor haar. Ze rent naar binnen en de man rent mee. Hij eet de hele keuken leeg, Lisa hoopte dat hij weg zou gaan maar dat gebeurde niet. Na een ontsnappingspoging van Lisa en Anouk slaat hij Lisa bewusteloos. Terwijl ze buiten westen is draait hij alle deuren en ramen op slot en verstopt de telefoons. Als Lisa wakker wordt doet ze alsof ze nog bewusteloos is en Anouk geeft haar een seintje als hun gijzelaar op de wc zit. Ze proberen met de auto te ontsnappen alleen de sleutels zijn weg. Lisa wordt in haar arm gestoken door Mick en bloedt erg. Lisa en Anouk worden opgesloten in de kelder en slapen daar. Via de radio komt Lisa achter de misdaden van Mick.

Op een dag raakt Senta verdwaald in de mist en komt bij het huis van Lisa terecht. Ze ziet hoe Lisa en Anouk worden bedreigt. Senta rijdt weg en wil de politie bellen. Door de spanning rijdt ze het water in, ze wordt gered door Rob Wenteling. Ze belandt in een coma, wanneer ze wakker wordt weet ze niks meer van het ongeluk.

Lisa werkt volledig mee met Mick. Ze wordt door hem verkracht. Om zijn vertrouwen te winnen zegt ze dat ze ook mensen heeft vermoord. Het wordt ‘gezellig’ in huis. Mick vraagt haar mee te vluchten naar Duitsland. Lisa weigert en wordt met Anouk opgesloten in de kelder.

Senta en Rob gaan wandelen op de plek van het ongeluk. Ze begint zich iets te herinneren en als Rob weg is belt ze aan bij het huis van Lisa. Mick doet zich voor als de ex-man van Lisa. Senta gaat even naar de wc en herinnert zich alles. Ze steekt haar vingers in Micks’s ogen en bevrijdt Lisa en Anouk. Lisa pakt een breekijzer en slaat Mick dood.

Leg de titel uit
Het boek heet Blauw water, omdat als Senta met haar auto onder water is gekomen, ze probeert naar het blauwe water te zwemmen en niet de donkere diepte in. Blauw water geeft Senta hoop. Het geeft ook Lisa hoop. Als Mick haar en Anouk gevangen houdt, kijkt ze steeds naar een foto van haar en haar ex-man op vakantie. Ze denkt terug aan de fijne tijden, waarin ze smoorverliefd diepzee gingen duiken, in het “Blauwe water”.

Verandering van de hoofdpersoon
Lisa: Ze was eerst altijd positief en vond dat mensen met een depressie en trauma’s zich aanstelden. Ook was volgens haar al bij je geboorte bepaald of je gelukkig werd. Nu denkt ze dat het leven met je speelt en niks voorspelbaar is.

Senta: Ze ging altijd vreemd met een andere man, in haar coma denkt ze na over haar leven en hoeveel ze van haar man houdt. Ze zal nooit meer vreemd gaan. Ook zal ze minder tijd besteden aan haar werk en meer aan haar gezin.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"

Ook geschreven door Naap