Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1165 woorden
  • 29 september 2013
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
8 keer beoordeeld

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

A2. Motivatie boekkeuze

Ik heb voor dit boek gekozen, omdat het verhaal op de achterkant mij erg aansprak. Ik houd namelijk van spannende thrillers met een zenuwslopend verhaal. Op de achterkant van het boek staan korte zinnen van recensies waaruit blijkt, dat dit boek er spannend moet zijn. Ook had ik van vrienden en van mijn docent Nederlands gehoord, dat Simone van der Vlugt erg mooie verhalen schrijft en dat het boek “Blauw water” zeker een aanrader is.

A3. Inhoud van het gelezen boek

Het boek gaat over Lisa en haar 6 jarige dochter Anouk, de moeder en dochter gegijzeld in hun eigen huis. Lisa komt erachter dat de gijzelaar een ex-tbs’er is genaamd Mick Kreuger. Kreuger behandelt de twee erg slecht, hij laat Lisa en Anouk in de garage slapen, hij heeft Lisa al een aantal keren een bloedneus geslagen waar Anouk bij stond. Ook heeft hij Lisa een aantal keren verkracht in de tijd dat Kreuger ongewenst het leven van Lisa en Anouk voor een week overnam.

In het boek is er ook een tweede verhaallijn, dat gaat over Senta. Senta is een journaliste die onderweg naar haar interview de weg kwijt raakt, op dezelfde dag van de gijzeling. Als Senta bij het huis van Lisa aankomt, wil ze aanbellen en de weg vragen. Aangezien er niemand opendoet, loopt Senta achterom en ziet daar Lisa op de bank zitten. Senta en Lisa hebben oog contact, Senta ziet de rug van Kreuger met een mes in zijn hand. Senta weet nu dat er hier iets goed mis is en trekt een sprint naar haar auto in de hoop dat Kreuger haar niet heeft gezien. Senta geeft gas en rijd met volle snelheid weg met haar mobiel in haar hand om het alarm nummer in te toetsen. Ze laat haar mobiel vallen, haar mobiel zit vast onder de rem en Senta beland met haar auto in het water. Senta overleeft het ongeluk, maar ze is het uur van het ongeluk kwijt en kan zich niet herinneren hoe het ongeluk gebeurd kan zijn. Als Senta uit het ziekenhuis wordt ontslagen herinnerd ze zich het ongeluk en wat ze op die locatie deed. Senta gaat met de auto naar het huis van Lisa en vind Lisa en Anouk in de kelder. Ook ziet ze het vermoorde lichaam van de ex-man van Lisa, Menno. Als Kreuger Lisa en Senta probeert te vermoorden, kan Lisa hem nog net op tijd neersteken en hoort ze de ambulance in de verte aankomen.

A4. Eerste reactie

Super mooi boek! Ik was vooral blij dat het boek geen open einde had, dat zou ik echt verschrikkelijk vinden. Je weet zo niet hoe het afloopt, en ik ben dan iemand die daar dan aan blijft denken. Maar gelukkig heeft Simone haar lezers dit niet aangedaan. Elk moment van het boek hoopte ik dat Kreuger Lisa en Anouk niet zou vermoorden. Er waren talloze momenten dat je dacht dat Kreuger Lisa en Anouk iets aan zou doen en dat maakte het boek juist zo spannend.

B1. Openplekken

Op het begin van het verhaal weet je niet wie Mick Kreuger is, wat zijn verhaal is en wat hij heeft gedaan. Ongeveer in het midden wordt het duidelijk dat Kreuger zijn vrouw en zoon heeft vermoord, omdat zijn vrouw was vreemd gegaan. Ook is het onduidelijk wie Menno is, als lezer weet je dat Menno de ex-man van Lisa is en de vader van Anouk. En omdat Lisa veel leugens tegen Kreuger verteld over de relatie tussen haar en Menno weet je op een gegeven moment niet meer wat wel en niet waar is. Lisa verteld deze leugens tegen Kreuger om achter zijn verhaal te komen, zodat Kreuger het gevoel krijgt dat Lisa weet hoe hij zich voelt.

B2. Relaties

Als hoofdpersonen in het verhaal heb je ten eerste Lisa, Lisa is het slachtoffer van de gijzeling samen met haar dochter Anouk. Anouk is meer een bijfiguur, omdat je gedurende het verhaal niet veel over haar te weten komt. Lisa wordt erg slecht behandeld door de tweede hoofdpersoon Mick Kreuger. Kreuger is de ex-tbs’er die Lisa en Anouk gijzelt in hun eigen huis. Kreuger heeft zijn vrouw en zijn zoontje vermoord. Tijdens zijn proefverlof heeft hij ook nog eens twee andere slachtoffers vermoord, maar daar word in het verhaal verder niets over verteld. Als derde hoofpersoon is er Senta, Senta is journaliste en is getuige bij de gijzeling doordat ze tijdens het vragen naar de weg oogcontact heeft gemaakt met Lisa. Dagen later heeft Senta dit pas waar kunnen maken doordat ze met haar auto in het water was gereden en daardoor in coma heeft gelegen. Rob Wenteling is de man die Senta heeft gered. Nadat Senta was genezen heeft ze contact opgenomen met Rob om zo haar geheugen weer terug te krijgen. Ook Rob is een bijfiguur in het verhaal samen met de man van Senta, Freek en haar drie kinderen; Niels, Denise en Jelmer. Het laatste bijfiguur is Alexander, de minnaar van Senta.

B3. Verklaar de titel

Het boek heet Blauw water omdat Senta tijdens haar coma rond zwom in blauw water. Toen Senta uit haar coma ontwaakte vertelde ze dat ze steeds maar niet boven water kon komen. Ze weer steeds weer de diepte ingetrokken, soms was ze heel dicht bij het oppervlak maar andere keren was ze zo ver de diepte ingetrokken dat ze dacht dat ze nooit meer wakker zou worden. Ik denk dat de titel Blauw water is omdat, als Senta niet boven water was gekomen, de politie nooit had geweten dat Lisa en Anouk werden gegijzeld en dan uiteindelijk waren vermoord.

B4. Thema van het boek

Ik denk dat het thema van het boek is: ontwaken uit een nachtmerrie lijkt onmogelijk te zijn. Waarom ik dit denk is omdat het leven van Lisa en Anouk word overgenomen door Kreuger de gijzelaar. Lisa en Anouk zijn daarom bang dat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn, ze hebben in het verhaal ook geen idee wanneer hij weg zal gaan. Pas op het einde verteld Kreuger hen wanneer hij zal vertrekken, maar Lisa vertrouwd hem niet. Ook Senta is bang dat ze niet boven water kan komen, en dus niet uit haar coma kan ontwaken.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik denk dat het thema van het boek is: ontwaken uit een nachtmerrie lijkt onmogelijk te zijn. Waarom ik dit denk is omdat het leven van Lisa en Anouk word overgenomen door Kreuger de gijzelaar. Lisa en Anouk zijn daarom bang dat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn, ze hebben in het verhaal ook geen idee wanneer hij weg zal gaan. Pas op het einde verteld Kreuger hen wanneer hij zal vertrekken, maar Lisa vertrouwd hem niet. Ook Senta is bang dat ze niet boven water kan komen, en dus niet uit haar coma kan ontwaken.

B5. Perspectief

Het boek heeft een meervoudig perspectief, hoofdstuk 1 tot en met 4 lees je als lezer mee met Lisa. In hoofdstuk 5 kom je er ook achter dag je als lezer nu mee leest met Senta en dat je nu alles vanuit haar situatie mee kijkt. De situatie van Kreuger wordt door Lisa verteld in de alwetende vertelsituatie.

B6. Eindwaardering

Ik vond het boek vooral schokkend in de laatste paar hoofdstukken, toen Kreuger Lisa bijna elke nacht verkrachte dat vond ik echt een verschrikkelijk stuk. Verder vond ik een erg goed verhaal met veel zenuwslopende stukken bijvoorbeeld als, Kreuger zijn mes tegen Lisa haar keel aan drukte of toen Kreuger Anouk een aantal vragen stelde waar Anouk geen antwoord op kon geven. 

REACTIES

A.

A.

het halve boekverslag klopt niet, er staat dat ze in de garage zijn opgesloten -- het is de kelder. en er staat dat kreuger haar meerdere malen heeft verkracht. van wat er in het boek staat is dit maar 1 keer gebeurd. en kreuger is een ontsnapte TBS-er, geen ex-TBS-er.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"