Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1197 woorden
  • 17 juni 2013
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
21 keer beoordeeld

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel:                                                   Blauw water

Auteur:                                               Simone van der Vlugt

Uitgever:                                            AmboAnthos

Jaar van uitgave:                               2008

Genre:                                                Literaire thriller

 

Waarom gekozen:

 Ik heb dit boek gekozen omdat ik meerdere boeken van Simone van der Vlugt had gelezen en die allemaal leuk waren om te lezen. Mijn moeder raadde aan om dit boek te lezen dus had ik dat gedaan.

 Schrijfster:

 De schrijfster van het boek is Simone van der Vlugt. Ze studeerde Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam. Ze was secretaresse bij een bank en in haar vrije tijd schreef ze boeken. Ze is nu voor haar beroep schrijfster.

 De onderwerpen van haar boeken verschillen, ze heeft historische jeugdboeken geschreven, en schrijft veel thrillers voor volwassenen. Veel van haar boeken hebben prijzen gewonnen en zijn veel verkocht.

 In dit boek komt haar eigen angst voor: in het water komen met een auto, maar ook die van alle vrouwen: gegrijzeld worden, verkrachting en dat er iets met je kind gebeurt.

 Samenvatting:                                                                                               

 Lisa en haar dochter Anouk wonen in een afgelegen huis. Lisa hangt de was op als de ontsnapte tbs’er Mick Kreuger hun grijzelt. Niemand weet er iets van en Kreuger heeft maatregelen genomen zodat ze niet kunnen ontsnappen. Een vrouw die de weg wilde vragen, Senta, heeft ze gezien. Maar ze rijdt met haar auto in het water, ze overleeft dit, maar ze kan zich niets van het afgelopen uur herinneren. Als Kreuger een telefoontje hoort van Lisa haar ex-man weet hij dat ze alles heeft gelogen. Lisa sluit haar en haar dochter op in de kelder. Senta kan langzaam dingen herinneren, ze herinnerde het huis en gaat daar op bezoek. Dan herkent ze de man. Ze overmeesterd hem en zo komt alles goed.

  Persoonlijke beleving:

 Ik vond het een erg spannend boek. Ik vond wel de gedeeltes over Anouk en Lisa leuker, want de stukken over Senta gingen na een tijd vervelen doordat er geen nieuwe dingen gebeurden. Toch zijn er het hele boek door gebeurtenissen waardoor het boek leuk blijft.

 Ruimte:

 De plekken worden beschreven doordat dat geschreven wordt. Het is wel belangrijk dat het mistig was op de dag dat Senta uitvond dat Lisa en Anouk gegrijzeld werden. Omdat ze daardoor verdwaald was en de weg moest vragen. Het doel van de beschrijvingen is vaak om spanning op te wekken, daardoor wordt een stuk enger of juist spannend.

  Tijd:

 Het verhaal begint als Lisa en Anouk worden gegrijzeld, het eindigt als hij wordt overmeesterd. Het verhaal wordt verteld in twee verhaallijnen, een lijn over Lisa en een over Senta. Er komen wel flashbacks in voor maar ze zijn heel kort, soms praten ze ook over het verleden. In het boek zijn geen tijdsprongen maar er is sprake van tijdverdichting. Het doel van de tijd is er om het verhaal niet saai te maken.

 Perspectief:

 Het verhaal wordt geschreven uit verschillende personen. En bij die personen is het een hij/zij perspectief. Het doel is niet om spanning op te wekken, maar zodat het makkelijker leest.

 Personages:

 Het uiterlijk wordt niet heel uitgebreid beschreven, ik heb het idee dat Lisa een jonge vrouw is begin dertig. Over Senta wordt verteld dat ze begin veertig is en ook moeder. Omdat ze moeder zijn zullen ze zich waarschijnlijk ook zo kleden.

 Mick Kreuger ziet er onverzorgd uit en heeft in het begin, er wordt niet verteld of hij dat altijd heeft, een stoppelbaard van ongeveer 2 dagen. Hij heeft gemillimeterd zwart haar. Hij draagt afgetrapte cowboylaarzen en er zitten grasvlekken op zijn kleren. Later in het boek gaat hij de kleren van Lisa’s ex-man dragen.

 Thema:

Het onderwerp is de ontsnapping van een tbs’er en een grijzeling. Het gevolg hiervan is dat Lisa en Anouk een enge week hebben.

 Stijl:

 Ze beschrijft alles heel concreet, ook schrijft ze niet heel moeilijk.

 Titelverklaring:

 Als Senta in een coma ligt, lijkt het alsof ze in water zweeft. Het blauwe water is bijna het oppervlak en dat biedt hoop dat ze uit haar coma komt. Lisa hoopt ook op een goed einde.

 

16 januari 2012

Recensie blauw water Simone van der Vlugt

Het boek ‘blauw water’, geschreven door Simone van der Vlugt, is een boek dat gaat over ontsnapte tbs’er Mick Kreuger. Hij grijzelt in dit boek Lisa en haar dochter Anouk. Er is een persoon die dit weet, maar die krijgt een auto-ongeluk en belandt in het ziekenhuis.

 Het is een heel mooi geschreven en spannend boek. Het hele boek zit vol met gebeurtenissen waardoor het boek je niet gaat vervelen. Ze weet ook precies wanneer ze iets spannends moet laten gebeuren in het boek om de lezer geboeid te houden.  Wel zouden sommige stukken wel langer kunnen duren zodat het nog spannender wordt.

 Hoe de personen zich voelen in het boek wordt ook heel mooi beschreven, je kijkt mee in hun leven. Het boek is niet lastig geschreven, waardoor je het snel uit hebt gelezen. Als je een fanatieke lezer bent, heb je het boek zo uit.

 De ene verhaallijn ligt je meer dan het andere, en sommige situaties kloppen niet. Want er zijn meerdere manieren om mensen te waarschuwen dat je wordt gegrijzeld. Er zijn ook situaties die onduidelijk zijn, deze gaan vaak over het verleden van Lisa en Senta.

 Al met al vindt ik het een spannend boek die ik zeker zou aanraadden. Leuk voor een middagje als je niets te doen hebt!

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"