Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1393 woorden
  • 9 april 2012
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
13 keer beoordeeld

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

B. Samenvatting
Het is een mooie nazomerse dag, Lisa hangt de was op in de tuin. Plotseling staat er een man voor haar. Hij dreigt haar naar binnen, eenmaal daar valt hij de koelkast aan. Lisa denkt dat hij gewoon een hongerige man is en als hij gegeten heeft gaat hij vanzelf wel weg. Nee dus. Hij houdt Lisa en Anouk gegijzeld in hun eigen huis. Na een ontsnappings poging die slecht eindigt ziet Lisa op tv een foto van de man samen met het onderschrift; ‘‘Ontsnapte Tbs’er Mick Kreuger heeft 2 mensen op zijn pad vermoord.’’

Senta rijdt met haar auto over een dijk waar ze nog nooit geweest is. Ze ziet niets want het mist ontzettend. Ze kan nog net een huis onderscheiden aan de voet van de dijk. Zal ze daar de weg vragen? Ze besluit het te doen. Als er niet open wordt gedaan loopt ze achterom. Door het raam ziet ze een bebloede vrouw en een klein kind. De vrouw ziet haar ook, ze kijkt Senta met een hulpeloze blik aan. Dan ziet Senta een man met een mes in zijn hand. Ze rent zo snel ze kan terug naar haar auto. In de auto belt ze de politie maar haar telefoon laat ze vallen en deze komt vast te zitten onder haar rem-pendaal zodat ze niet meer kan remmen. Ze vliegt uit de bocht en rijdt een sloot in. Ze probeert vrij te komen, maar dan wordt alles zwart.

Lisa bedenkt dat de politie elk moment voor de deur kan staan. Tevergeefs. Ze moet samen met Anouk in de kelder slapen. Ze probeert haar uit te leggen dat ze moeten doen wat Kreuger zegt, dan doet hij hun niets. Dit werkt. Ze verteld Kreuger over haar leven, ze verteld dat ze geprobeerd heeft haar dochtertje te vermoorden omdat ze na haar geboorte in een depressie zat. Dit is allemaal niet waar. Kreuger verteld op zijn beurt dat hij zijn vrouw en 2 kinderen heeft vermoord. Hij vindt dat hij en Lisa veel gemeen hebben en verkracht haar in haar eigen bed. Dit gaat avonden lang door. Tot Lisa zich samen met Anouk opsluit in de kelder omdat Menno belde die zei dat hij wil scheiden van zijn vrouw om samen bij Lisa te zijn. Kreuger is woedend.

Senta ligt in het ziekenhuis met een hersenschudding. Uiteindelijk weet ze zich haar gezin te herinneren en Alex, de man waar ze affaire mee heeft. Als ze thuis komt uit het ziekenhuis neemt ze contact op met de man die haar uit het water gered heeft. Ze gaan naar de plek van het ongeval. Dan herinnert ze zich het huis, ze weet niet waarom. Ze gaat er heen in de hoop informatie te krijgen. Kreuger doet open en stelt zich voor als Menno, ze gaat naar binnen en ziet een foto waar ‘Menno’ boven staat. Maar er staat een hele andere man op de foto dan die ze net gezien heeft. Ze valt hem aan, hij valt neer. Dan ziet ze de man die op de foto stond, de echte Menno. Ze hoort gebonk en breekt de kelder open, daar komen Anouk en Lisa uit. Ze bellen de politie en wachten met z’n 3en tot die komt.


C. Mijn beoordeling

Mijn verwachtingen:
Ik heb dit boek gekozen omdat het me een erg spannend boek leek. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Alleen het einde van het boek vond ik een beetje afgezaagd. Het hele boek zit je na te denken over hoe het zou aflopen en dan is het ineens in 2 bladzijden het einde van het boek. Het lijkt alsof ze aan het maximale aantal woorden zit en er snel een eind aan moest schrijven.

Mijn argumentatie over de:
Gebeurtenissen/handelingen:
Ik vind de gebeurtenissen goed uitgewerkt en de handelingen ook. Het lijkt mij heel erg logisch wat Lisa doet, natuurlijk kan ik dit niet helemaal goed weten omdat ik nooit in zo’n situatie ben geweest. Peter K ijt vindt bepaalde dingen onlogisch, bijvoorbeeld dat Lisa en Kreuger over Al Gore aan het praten zijn.

Personen:
De personages uit het boek vind ik erg realistisch en goed bedacht. Soms vind ik het wel een beetje simplistisch. De schrijfster heeft alles heel duidelijk gemaakt, persoonlijk hou ik meer van boeken die iets vager zijn en waarbij je zelf erachter moet komen hoe alle personages denken. Ik kan me goed verplaatsen in Lisa omdat zij de hoofdpersoon is dus je weet wat zij denkt en voelt. Mick Kreuger vind ik aan de ene kant beangstigend, maar hij kan er zelf ook niets aan doen omdat hij een geestelijke ziekte heeft. Daarom ga je ook een beetje medelijden voelen met hem.

Opbouw:
In dit boek zitten twee verhaallijnen, die van Lisa en die van Senta. Het zijn twee totaal verschillende verhaallijnen waardoor het makkelijk uit elkaar te houden is, dat is fijn om te lezen en leuk omdat er dan een beetje afwisseling is.

Taalgebruik:
Het taalgebruik vind ik erg fijn, niet te moeilijk en niet te makkelijk. Ook vind ik het aantal dialogen goed, niet te veel en niet te weinig. Het taalgebruik van de personages vind ik erg goed bij ze passen, bijvoorbeeld Mick die met korte met korte zinnen praat.


D. De analyse

Thema:
Je kan zeggen dat het onderwerp van dit boek ‘gijzeling’ is. Dit is waar het hele boek om draait. Het thema hierbij is, denk ik, ‘de ontsnapping van een tbs’er’.

Vertelwijze:
De vertelwijze is erg modern qua woorden en zinsopbouw. Ik vind het heel fijn lezen.

Titelverklaring:
De titel van het boek is ‘Blauw water’. Deze titel is erg toepasselijk bij het verhaal. Een belangrijk deel van het boek is namelijk dat een van de hoofdpersonen in coma ligt. Zij heeft het gevoel alsof ze in blauw water zit en alleen maar boven hoeft te komen om wakker te worden. Dit is alleen erg moeilijk en het lukt haar daarom ook niet.

Opbouw:
De schrijfster beschrijft alles mooi, maar ook niet te lang, zodat het verhaal niet wordt vertraagd. Verder is alles goed te volgen. Er zitten twee verhaallijnen in, maar die zijn zeker niet verwarrend. Ze lopen steeds mooi langs elkaar heen, tot het eind, waar ze uiteindelijk bij elkaar komen.

Personages:
Lisa is een beetje een onzekere vrouw en woont vlak buiten het dorpje Appeltern, op het platteland. Hier woont ze samen met haar 5-jarige dochtertje Anouk. Lisa had eerst een vriend, Menno, maar die was al getrouwd met een andere vrouw en heeft twee kinderen. Dit wist Lisa, maar ze was zo goedgelovig om te geloven dat Menno op een dag zou gaan scheiden en echt bij haar zou gaan wonen.

Anouk is het 5-jarige dochtertje van Lisa. Ze lijdt aan bronchitis.

Mick Kreuger is een ontsnapte Tbs’er die op zijn pad twee mensen heeft vermoord. In 2005 is hij veroordeeld, in 2007 ontsnapt hij.

Senta is een sterke vrouw die echt voor zichzelf durft op te komen. Ze heeft samen met haar man Freek drie kinderen. Daarnaast heeft ze nog een geheime affaire met Alexander. Na het ongeluk dat Senta heeft gehad beseft ze dat ze heel veel van haar kinderen en man houdt, en beëindigd met deze reden haar relatie.

Historische tijd:
Het boek speelt zich af in de moderne tijd, 2007 om precies te zijn. De personages spreken niet over een datum, maar op de televisie wordt gezegd ‘Mick Kreuger is in 2005 veroordeeld tot opname in een Tbs-kliniek, twee jaar later is het hem gelukt om te ontsnappen’. Zo kun je weten dat het zich in 2007 afspeelt.

Plaats en ruimte:
Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje, Appeltern, waar de huizen ver van elkaar af staan. Ook zijn er scènes in een ziekenhuis.

Tijdsduur:
Het verhaal begint op een maandag en eindigt op een vrijdag. Er zijn dus in totaal vijf dagen verstreken.

Tijdsvolgorde:
Het boek is in de chronologische volgorde geschreven met een paar flashbacks.

Perspectief:
De eerste lijn wordt door de personale vertelster Lisa verteld. We zien de hele situatie vanuit haar gezichtspunt: je weet haar gevoelens en gedachten.
De tweede lijn wordt verteld door de journaliste Senta; dat is ook een personale vertelster.

Idee:
Dit boek is voor het vermaak geschreven. Er zit geen moraal in.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"