Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 951 woorden
  • 9 oktober 2011
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6
16 keer beoordeeld

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Persoonlijke Reactie

Ik heb dit boek gekozen, omdat het toevallig in de kast stond. Ik heb hem gelezen en vond het eigenlijk wel een heel goed boek en ik dacht; waarom schrijf ik daar mijn verslag niet over?

Ik vond het boek erg spannend, ook al is het wel een beetje voorspelbaar. Terwijl ik het boek aan het lezen was, had ik regelmatig kippenvel. Het is ontzettend goed geschreven. Eigenlijk gebeurt er niet zo heel veel in het boek, maar de schrijfster weet je toch de hele tijd te boeien. Je leest er zo doorheen, je kan het boek echt geen seconde loslaten.


Samenvatting


Lisa woont samen met haar dochtertje Anouk in een huis aan de dijk, een beetje afgelegen. Ze worden daar vastgehouden door een ontsnapte tbs-er; Mick . Lisa durft niet te vluchten, want ze is bang dat hij Anouk iets aandoet.

Senta is verdwaald, ze belt aan bij een huisje in de middle of nowhere. Er wordt niet open gedaan. Ze loopt achterom en ziet dat een man (Mick) een vrouw (Lisa) met een mes bedreigt. Snel rent ze naar haar auto en rijdt weg. Maar door de paniek rijdt ze de sloot in en raakt ze in coma. Ondertussen heeft Lisa weer een beetje hoop, want ze had een vrouw zien staan toen Mick haar bedreigde met een mes. Gelukkig had Mick haar niet gezien. Hopelijk haalt de vrouw snel hulp.

Senta ligt in het ziekenhuis in coma. Ze kan haar ogen niet openen, maar wel helder nadenken en horen wat er om haar heen gebeurt. Ze weet eerst niet meer wie ze is, maar langzaam valt alles wel weer een beetje op zijn plaats. Maar wat er de uren voor het ongeluk heeft plaats gevonden, weet ze allang niet meer. Als ze wakker wordt, besluit ze terug naar de plek van het ongeluk te gaan om te kijken of ze haar geheugen weer compleet terug kan krijgen.

De vader van Anouk, Menno, spreekt een boodschap in op het antwoordapparaat. Hij komt Anouk ophalen om samen met haar naar de dierentuin te gaan. Mick vermoordt Menno. Senta herkent op een gegeven moment het huisje waar ze op de dag van het ongeluk had aangebeld. Ze belt aan en een man doet open en vertelt dat hij Menno heet. Ze moet naar de wc, daar staat een foto van Lisa en Menno. En ineens beseft ze weer dat ze in dit huis de man die zogenaamd Menno was, de vrouw op de foto had zien bedreigen. Senta bevrijdt Lisa en Anouk en belt de politie.


Titel verklaring


Het boek heet Blauw water omdat als Senta met haar auto onder water is gekomen, ze probeert naar het blauwe water te zwemmen, en niet de donkere diepte in, naar het zwarte water. Blauw water geeft Senta hoop. Het geeft Lisa ook hoop, als Mick haar en Anouk gevangen houdt, kijkt ze steeds naar een foto van haar en Menno op vakantie, ze denkt terug aan de fijne tijden dat ze smoorverliefd diepzee gingen duiken in het “Blauwe water”.


Verhaalaspecten


Spanning: Blauw water is een ontzettend spannend boek. In het begin weet je namelijk nog helemaal niets van Mick. Eerst wordt hij “de man” genoemd. Langzamerhand leer je hem steeds beter kennen, je wilt verder lezen, zodat je meer over hem te weten komt. Later weet je niet zeker of wat hij zegt over zichzelf ook klopt.

De soort spanning in het boek is geen globale spanning, want de gijzeling is niet iets wat in het verleden gebeurd is dat in het boek ontrafeld wordt. Het is lokale spanning, je bent benieuwd wat er in de toekomst gaat gebeuren. Maar de lokale spanning duurt het hele boek voort, en niet maar eventjes, zoals meestal het geval is bij lokale spanning, want Mick kan elk moment iets onverwachts doen.

Er zijn 2 verhaallijnen in dit boek, daar heeft de schrijfster goed gebruik van gemaakt. Elke keer op het spannendste moment is het hoofdstuk afgelopen en begint ze met de andere verhaallijn.

Personages:De hoofdpersonen uit Blauw water zijn Lisa en Senta. Je komt veel over hun gedachtes en gevoelens te weten. Van Lisa hoe ze piekert over of ze zal vluchten of niet, en al haar angst voor Mick. Lisa is een verstandige vrouw die met veel mensen kennis probeert Mick te vriend te houden, je leert haar eigenlijk maar op 1 manier kennen omdat ze zich niet durft te uiten, ze is dus eigenlijk meer een type dan een karakter. Senta leer je kennen doordat haar familie naast haar aan het ziekenhuis bed staat en allerlei verhalen over thuis verteld. Van Mick kom je ook redelijk veel te weten, alleen is dit niet rechtstreeks, je komt te weten wat Lisa van hem weet, maar je weet niet zeker of dit wel klopt. Mick is het ene moment vreselijk gevoelig, dan heb je eigenlijk best medelijden met hem, maar dan ontploft hij en vind je hem niet zo’n lieverdje meer.

Vertelsituatie:Blauw water is een boek met een personale vertelsituatie, beide verhaallijnen worden verteld vanuit de “ hij of zij vorm”.


Informatie over de auteur


Blauw water is geschreven door Simone van der Vlugt. Ze is geboren op 15 december 1966 in Hoorn. Ze wist op 9-jarige leeftijd al dat ze schrijfster wilde worden. Op haar dertiende stuurde ze voor het eerst manuscripten naar een uitgever. Die wees het af, maar zei dat ze wel door moest gaan met schrijven. Later heeft ze Nederlands en Frans gestudeerd aan de lerarenopleiding in Amsterdam. Door haar studie Nederlands kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en schreef ze haar eerste boek; de amulet. Na de amulet heeft ze nog 26 boeken geschreven. Eerst vooral historische kinderboeken, maar tegenwoordig ook boeken voor volwassenen. Ze heeft 13 prijzen gewonnen.

REACTIES

M.

M.

Niet zo'n mooi boekverslag. heel kortzinnig, niet prettig om te lezen en vooral verklapt het alle stukken al. allemaal kort zinnen waardoor je je gaat irriteren, dus nee ik zou je een onvoldoende geven.

12 jaar geleden

H.

H.

@Maaike Ja, dat klopt, het verklapt een hoop dingen, maar dat was de opdracht, vind ik persoonlijk ook niet bepaald fijn. Hij is inderdaad nog lang niet perfect, de goede versie komt er nog op.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"