We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school? Volg ons nu


Algemeen:
Schrijver: Simone van der Vlught
Titel: Blauw water
Ondertitel: Literaire thriller
Verschenen in jaar: 20 februari 2008
Aantal bladzijden: 219
Uitgeverij: Ambo/Anthos te Amsterdam
Motto: -
Titelverklaring: Wanneer Senta in haar auto te water raakt, komt ze geheel onder water. Wanneer ze in coma is, denkt ze aan ?blauw water? (blz. 53) Ze denkt erbij dat het ?blauwe water? hoop biedt. Dat geeft misschien ook een opening naar de titel van de roman. ?Blauw water? is dan de hoop die ook Lisa kan koesteren op de goede afloop van de gijzeling. Maar tegelijkertijd is die hoop klein, want hoewel ze het niet weet, is Senta bij het auto-ongeluk in een coma geraakt.

Hoofdpersoon en karakter:
Lisa is de hoofdpersoon, je kent haar gevoelens en gedachten. Ze lijkt een onzekere vrouw. Ze had een vriend Menno, maar die was al getrouwd met een andere vrouw en had daar ook twee kinderen mee. Dat wist ze en ze vertrouwde erop dat Menno uiteindelijk wel bij haar zou komen, ze is namelijk erg goedgelovig en daarom ook makkelijk te gebruiken. Met Menno heeft ze een dochtertje gekregen, Anouk. Ze woont op het platteland.
Ook is Senta de hoofdpersoon. Ze is moeder van drie kinderen en echtgenote van Freek. Ze heeft een affaire met Alexander, dat begon onschuldig maar is uitgegroeid tot een echte relatie. Senta lijkt een sterke vrouw, ze kan wel voor haarzelf op kan komen.

Ontwikkeling hoofdpersoon:
Lisa maakt geen duidelijke ontwikkeling door, maar Senta wel.
Door het ongeluk beseft ze namelijk dat ze heel veel van haar man en kinderen houdt en wanneer ze merkt dat Alexander haar ook nog gebruikt om een boek te schrijven over iemand die in coma raakt, beëindigd ze de relatie met hem.


Bijpersonen en karakter:
- Anouk is vijf jaar en de dochter van Lisa. Ze heeft erge bronchitis waar ze medicijnen voor gebruikt en thuis blijft. Ze is een meisje wat zich erg sterk houd, wat je kan zien aan hoe ze reageert op de ontsnapte TBS?er. Verder is ze ook angstig, maar haar moed overheerst.
- Mick Kreuger is een man met psychische problemen. Hij heeft zijn vrouw en haar nieuwe vriend, en zijn twee kinderen vermoord en kwam zo in ge gevangenis terecht. Hij is dus jaloers, agressief en gewelddadig. Hij ontsnapte toen hij op verlof was, en heeft daarbij nog een persoon vermoord voordat hij bij Lisa en Anouk terecht kwam. Bij Lisa en Anouk heeft hij later ook Menno vermoord, en is hijzelf erna vermoord. Hij maakt ook nog een ontwikkeling door, zijn houding naar Lisa veranderd namelijk elke dag weer, hij gaat haar steeds meer waarderen.
- Senta is moeder van drie kinderen en de echtgenote van Freek. Ook heeft ze een minnaar: Alexander. Het begon heel onschuldig maar het is uiteindelijk uitgegroeid tot een relatie. Ze gaat dus vreemd en is erg schijnheilig.

Relaties tussen de personages:
Lisa ? Anouk : Goede relatie, ze houden veel van elkaar.
Lisa ? Menno: Slechte relatie, geen vertrouwen en zelfs haat.
Lisa ? Mick: Slechte relatie, Lisa wordt namelijk geslagen door Mick.
Senta ? Freek: Gemiddelde relatie. Senta houd nog wel van hem.
Senta ? Alexander: Intieme relatie, maar toch overspel.
Senta- kinderen: Goede relatie, Senta laat zien dat ze van ze houd.

Verandering relaties tussen de personages:
Lisa ? Menno: Op het moment dat Menno wordt aangevallen
door Mick heeft ze veel medelijden en voelt ze zich
schuldig en wilt ze hem helpen.
Lisa ? Mick: Hoe langer Mick verblijft, des te beter hun relatie wordt.
Mick gaat Lisa steeds meer waarderen en respecteren
Waardoor ze een betere relatie krijgen.

Perspectief:
De eerste lijn wordt door de personale vertelster Lisa verteld. We zien de hele situatie vanuit haar gezichtspunt: je weet haar gevoelens en gedachten.
De tweede lijn wordt verteld door de journaliste Senta; dat is ook een personale vertelster.
Beide verhaallijnen haken steeds goed op elkaar in, waardoor je het verhaal vanaf 2 kanten beleeft.

Wanneer:
De vertelde tijd zal een week in september 2007 zijn. De TBS-er is in 2005 veroordeeld en dat was twee jaar geleden. Dit betekent dat het dus 2007 is. Ook wordt er gezegd dat dit wel eens het slechtste najaar van altijd kan worden, ook wordt er verteld dat het net zomer geweest. Dit betekent dat het september is. Het verhaal begint op een maandag en eindigt op vrijdag. Het speelt zich dus af in een week van september in 2007

Waar:
De plaats is in de provincie Gelderland, want Senta rijd door het dorpje Appeltern vlak voordat ze bij het huis komt. Senta ligt later in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Senta woont zelf in Amsterdam. De verhaallijn van Lisa speelt zich af in haar huis.

Thema:
De ontsnapping van een TBS-er. Mick Kreuger ontsnapt en daar begint het verhaal mee, als Mick Kreuger dood is, is het verhaal ook afgelopen.

Motieven:
Overspel:
- Senta, Menno en de ex vrouw van Mick hebben allemaal twee relaties te gelijker tijd gehad.
- Het wordt door het hele verhaal verteld en komt dus steeds weer terug. Senta en Menno beseffen allebei dat ze terug moeten naar de vrouw of man van wie ze houden. Voor Senta is dat Freek en voor Menno is dat Lisa.
Doden:
- Mick pleegt door het hele boek een aantal moorden. Eerst zijn familie en de nieuwe vriend, daarvoor gaat hij achter de tralies, maar later doodt hij ook nog een iemand op zijn ontsnapping. Als hij bij Lisa is vermoord hij Menno. Uiteindelijk wordt hij zelf ook nog vermoord door Lisa.
- Lisa vertelt hem ook dat ze Menno heeft willen doden, dit is wel echt waar maar niet in de mate waarin zij het hem verteld. Zij vertelt dat ze in een depressie zat na de geboorte van Anouk en dat ze haar heeft willen vermoorden met een kussen, dit is niet waar. Dat is alleen maar om hem te vriend te houden, laten zien dat zij hetzelfde is als hij.

Opbouw:
Er zijn twee verhaallijnen, die chronologisch worden verteld.

Thema ? motief:
- Door de ontsnapping van Mick Kreuger rijd Senta in een sloot en komt ze na haar coma erachter dat ze de relatie met haar minnaar moet stoppen omdat ze veel meer van haar man Freek houd die altijd voor haar klaar staat.
- Doordat Mick Kreuger is ontsnapt, kan hij weer mensen vermoorden.

Stroming:
Moderne Nederlandse literatuur/ Romantiek
Kenmerken Moderne Nederlandse literatuur:

Samenvatting:
de eerste verhaallijn hangt Lisa in haar achtertuin de was op, als ze plots tegenover een vreemde en angstaanjagende man staat. Hij ziet er verwilderd uit, wil eten en drinken en slaat haar ook meteen al, waardoor ze een bloedende wond heeft. In haar huis zit ook de 5-jarige Anouk die ziek thuis is van school. Ze heeft astmatische bronchitis. Anouk is vrij bang van de vreemde kerel. Maar Lisa mag wel even Ventolin van boven gaan halen. De man is overigens wel wat aardiger tegen Anouk. Dan wordt duidelijk via een politiebericht dat het een ontsnapte tbs?er is die op zijn vlucht in ieder geval al iemand gedood heeft. Lisa begrijpt dat ze zich rustig moet houden, dat kan de man misschien gunstig stemmen. Maar het ziet er niet naar uit dat de man van plan is spoedig op te stappen. Hij voelt zich in het afgelegen huis vrij veilig. Dan gaat de bel.
In de tweede verhaallijn is de journaliste Senta verdwaald. Het is vrij mistig en ze besluit bij een huis aan te bellen. Het is het huis van Lisa.
Er wordt niet open gedaan en wanneer Senta om het huis heen loopt, ziet ze dat een man een vrouw bedreigt. Ze maakt dat ze wegkomt en wil 112 gaan bellen. Maar ze rijdt veel te hard en raakt met haar auto in het kanaal en heeft geen life hammer om het raam kapot te slaan. Het lijkt erop alsof ze zo aan haar einde komt, maar uiteindelijk is er iemand die haar helpt. Het blijkt later iemand te zijn die zijn hond heeft uitgelaten. Senta wordt naar een ziekenhuis gebracht, ze is in een coma, maar neemt toch wel enkele dingen waar. Ze heeft alleen helemaal geen besef van wat er is gebeurd. Daarna herinnert ze zich wel weer bepaalde dingen uit haar leven. Ze heeft drie kinderen en een man Freek. Ze was op weg naar een interview met een schrijver.
De beide verhaallijnen wisselen elkaar af: Lisa vertelt aan Kreuger dat ze gescheiden is, omdat haar man zo ziekelijk jaloers was. Kreuger reageert nogal ruw, want ?alle vrouwen zijn hoeren,? vindt hij en daarom heeft hij zijn eigen vrouw vermoord. Op maandagavond komt hij in een bericht op RTL-4. Lisa vertelt hem over haar leven: ze heeft een vriend Menno gehad maar ze had ontdekt dat hij een dubbelleven leidde: hij was getrouwd en had twee kinderen bij een vrouw. Hij had haar al die tijd aan het lijntje gehouden.
Ook Senta heeft te maken met overspel. Ze is verliefd geraakt op een schrijver die Alexander Rinskens heet en die ze eens geïnterviewd had. Hij was heel attent geweest, terwijl haar huwelijk met Freek de spannende kantjes had verloren. Ze is nog steeds in coma, maar merkt wel dingen op, zoals de zorgzaamheid van man en kinderen en ze neemt zich voor om anders te gaan leven wanneer ze weer bijkomt.
Mick Kreuger laat Lisa en haar dochter in de kelder slapen, waarin ze worden opgesloten. Anouk is toch wat bang in het duister. Lisa heeft een radio in de kelder en hoort op het nieuws dat Mick vier mensen heeft vermoord: vrouw en twee kinderen, alsmede de vriend van de vrouw. De volgende dag is de krant gebracht en Mick leest een bericht over een vrouw die met haar auto in het kanaal is gereden. Lisa vertelt dat ze Menno overhoop gereden heeft. Het is meer om indruk te maken op Kreuger.
Senta denkt in haar coma na over haar overspelige relatie met Alexander Rinskens. Daarna komt ze weer bij kennis . Ze kan zich de laatste uren van voor het ongeluk niet meer herinneren. Er bestaat ene gevaar dat ze water in haar longen heeft gekregen en alsnog kan doodgaan.
Het is intussen woensdag en Mick Kreuger wordt handtastelijk bij Lisa. Ze wil het eigenlijk niet. Zeker niet waar Anouk bij is. Daarom gaan ze naar boven naar de slaapkamer en daar wordt ze tegen haar zin door Mick verkracht. Ze laat het allemaal over haar heen komen, omdat ze denkt dat het hem mild zal stemmen,
maar ze walgt uiteraard van hem. Hij wordt inderdaad wat milder in de omgang en vraagt of ze niet met hem mee wil naar Duitsland.
Senta mag naar huis: het gevaar voor een longontsteking is ook geweken. De kinderen maken er een feest van en ze krijgt ook een nieuwe auto van haar man. Maar het uur van het ongeluk kan ze zich nog steeds niet herinneren.
Lisa denkt op woensdagavond te kunnen ontsnappen. Ze ligt in bed met Kreuger maar wanneer ze lijkt te ontsnappen, moet ze spugen en wordt hij ook wakker. Haar plan is dus mislukt en de volgende dag sluit ze zich met Anouk op in de kelder. Ze draait van binnen de deur op slot en Kreuger kan niet bij hen komen, maar Anouk is erg bang en er is geen eten en drinken in de kelder. Ze denkt na over haar relatie met Menno. Hij had een dubbelleven geleid en twee kinderen bij zijn vrouw Monique. Hij was nooit van plan geweest om bij haar weg te gaan en daarna was Lisa zwanger geraakt van Anouk. In de stad had ze hem bijna willen doodrijden. Anouk zegt dat ze met Menno naar de dierentuin zou gaan en dat hij misschien wel binnenkort zou komen.
Senta heeft van Freek het adres gekregen van haar redder Rob Wenteling. In een winkel van Halford koopt ze alvast een life hammer, want ze wil niet nog een keer meemaken dat ze in een afgesloten auto zitten. Ze zoekt Rob Wenteling op vrijdag op: hij is al gepensioneerd. Hij neemt haar mee naar de plek waar ze te water is geraakt. Hij vertelt ook de toedracht van wat hij gezien heeft en hoe hij haar gered heeft. Daarna belt ze ook haar vriend de schrijver op, maar die is eigenlijk alleen geïnteresseerd in haar lotgevallen en minder in haarzelf. Zo kan hij zijn ?writers block? overwinnen. Ter plekke besluit Senta een einde aan hun overspelige relatie te maken.
Lisa heeft gehoord dat Menno gekomen is om Anouk op te halen om naar de dierentuin te gaan. Al eerder had ze gehoord dat Menno een bericht had ingesproken op het antwoordapparaat. Hij zegt daarin van plan te zijn van Monique af te gaan en wil toch een tweede kans bij Lisa krijgen. Ze besluit de kelderdeur te openen en is er getuige van dat Kreuger Menno genadeloos afmaakt. Daarna vlucht ze weer de kelder in en Kreuger timmert de kelderdeur dicht.
Senta is in de omgeving gaan rijden of ze het huis van de vrouw van die bewuste maandag kan herkennen. Dat lukt en ze gaat op het huis af. Ze belt aan en een man doet open en vertelt dat hij Menno heet. Maar op het toilet dat ze daarna bezoekt, ziet ze een foto van Lisa en Menno en ze beseft dan ineens dat ze tegenover de ontsnapte misdadiger staat. Ze slaat hem met haar life hammer in zijn oog en Kreuger raakt behoorlijk van slag en gewond. Dan hoort Senta stemmen uit de kelder en ze bevrijdt Lisa en Anouk.
Lisa heeft een breekijzer en wanneer Mick Kreuger nog niet dood blijkt te zijn en hen weer aanvalt, slaat ze hem net zo lang op zijn hoofd totdat hij wel dood is. In de verte horen ze de sirenes van de politieauto?s aankomen.

Informatie auteur:
Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.
Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel ?De amulet? verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.
Tegenwoordig schrijft ze ook thrillers voor volwassenen die verschijnen bij uitgeverij AmboAnthos. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar

Bibliografie:
In de categorie literaire thrillers voor volwassenen schreef Van der Vlugt:
2004 De reünie
2005 Schaduwzuster
2007 Het laatste offer
2008 Blauw water

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Algemeen:
Schrijver: Simone van der Vlught
Titel: Blauw water
Ondertitel: Literaire thriller
Verschenen in jaar: 20 februari 2008
Aantal bladzijden: 219
Uitgeverij: Ambo/Anthos te Amsterdam
Motto: -
Titelverklaring: Wanneer Senta in haar auto te water raakt, komt ze geheel onder water. Wanneer ze in coma is, denkt ze aan “blauw water” (blz. 53) Ze denkt erbij dat het “blauwe water” hoop biedt. Dat geeft misschien ook een opening naar de titel van de roman. “Blauw water” is dan de hoop die ook Lisa kan koesteren op de goede afloop van de gijzeling. Maar tegelijkertijd is die hoop klein, want hoewel ze het niet weet, is Senta bij het auto-ongeluk in een coma geraakt.

Hoofdpersoon en karakter:
Lisa is de hoofdpersoon, je kent haar gevoelens en gedachten. Ze lijkt een onzekere vrouw. Ze had een vriend Menno, maar die was al getrouwd met een andere vrouw en had daar ook twee kinderen mee. Dat wist ze en ze vertrouwde erop dat Menno uiteindelijk wel bij haar zou komen, ze is namelijk erg goedgelovig en daarom ook makkelijk te gebruiken. Met Menno heeft ze een dochtertje gekregen, Anouk. Ze woont op het platteland.
Ook is Senta de hoofdpersoon. Ze is moeder van drie kinderen en echtgenote van Freek. Ze heeft een affaire met Alexander, dat begon onschuldig maar is uitgegroeid tot een echte relatie. Senta lijkt een sterke vrouw, ze kan wel voor haarzelf op kan komen.

Ontwikkeling hoofdpersoon:
Lisa maakt geen duidelijke ontwikkeling door, maar Senta wel.
Door het ongeluk beseft ze namelijk dat ze heel veel van haar man en kinderen houdt en wanneer ze merkt dat Alexander haar ook nog gebruikt om een boek te schrijven over iemand die in coma raakt, beëindigd ze de relatie met hem.


Bijpersonen en karakter:
- Anouk is vijf jaar en de dochter van Lisa. Ze heeft erge bronchitis waar ze medicijnen voor gebruikt en thuis blijft. Ze is een meisje wat zich erg sterk houd, wat je kan zien aan hoe ze reageert op de ontsnapte TBS’er. Verder is ze ook angstig, maar haar moed overheerst.
- Mick Kreuger is een man met psychische problemen. Hij heeft zijn vrouw en haar nieuwe vriend, en zijn twee kinderen vermoord en kwam zo in ge gevangenis terecht. Hij is dus jaloers, agressief en gewelddadig. Hij ontsnapte toen hij op verlof was, en heeft daarbij nog een persoon vermoord voordat hij bij Lisa en Anouk terecht kwam. Bij Lisa en Anouk heeft hij later ook Menno vermoord, en is hijzelf erna vermoord. Hij maakt ook nog een ontwikkeling door, zijn houding naar Lisa veranderd namelijk elke dag weer, hij gaat haar steeds meer waarderen.
- Senta is moeder van drie kinderen en de echtgenote van Freek. Ook heeft ze een minnaar: Alexander. Het begon heel onschuldig maar het is uiteindelijk uitgegroeid tot een relatie. Ze gaat dus vreemd en is erg schijnheilig.

Relaties tussen de personages:
Lisa – Anouk : Goede relatie, ze houden veel van elkaar.
Lisa – Menno: Slechte relatie, geen vertrouwen en zelfs haat.
Lisa – Mick: Slechte relatie, Lisa wordt namelijk geslagen door Mick.
Senta – Freek: Gemiddelde relatie. Senta houd nog wel van hem.
Senta – Alexander: Intieme relatie, maar toch overspel.
Senta- kinderen: Goede relatie, Senta laat zien dat ze van ze houd.

Verandering relaties tussen de personages:
Lisa – Menno: Op het moment dat Menno wordt aangevallen
door Mick heeft ze veel medelijden en voelt ze zich
schuldig en wilt ze hem helpen.
Lisa – Mick: Hoe langer Mick verblijft, des te beter hun relatie wordt.
Mick gaat Lisa steeds meer waarderen en respecteren
Waardoor ze een betere relatie krijgen.

Perspectief:
De eerste lijn wordt door de personale vertelster Lisa verteld. We zien de hele situatie vanuit haar gezichtspunt: je weet haar gevoelens en gedachten.
De tweede lijn wordt verteld door de journaliste Senta; dat is ook een personale vertelster.
Beide verhaallijnen haken steeds goed op elkaar in, waardoor je het verhaal vanaf 2 kanten beleeft.

Wanneer:
De vertelde tijd zal een week in september 2007 zijn. De TBS-er is in 2005 veroordeeld en dat was twee jaar geleden. Dit betekent dat het dus 2007 is. Ook wordt er gezegd dat dit wel eens het slechtste najaar van altijd kan worden, ook wordt er verteld dat het net zomer geweest. Dit betekent dat het september is. Het verhaal begint op een maandag en eindigt op vrijdag. Het speelt zich dus af in een week van september in 2007

Waar:
De plaats is in de provincie Gelderland, want Senta rijd door het dorpje Appeltern vlak voordat ze bij het huis komt. Senta ligt later in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Senta woont zelf in Amsterdam. De verhaallijn van Lisa speelt zich af in haar huis.

Thema:
De ontsnapping van een TBS-er. Mick Kreuger ontsnapt en daar begint het verhaal mee, als Mick Kreuger dood is, is het verhaal ook afgelopen.

Motieven:
Overspel:
- Senta, Menno en de ex vrouw van Mick hebben allemaal twee relaties te gelijker tijd gehad.
- Het wordt door het hele verhaal verteld en komt dus steeds weer terug. Senta en Menno beseffen allebei dat ze terug moeten naar de vrouw of man van wie ze houden. Voor Senta is dat Freek en voor Menno is dat Lisa.
Doden:
- Mick pleegt door het hele boek een aantal moorden. Eerst zijn familie en de nieuwe vriend, daarvoor gaat hij achter de tralies, maar later doodt hij ook nog een iemand op zijn ontsnapping. Als hij bij Lisa is vermoord hij Menno. Uiteindelijk wordt hij zelf ook nog vermoord door Lisa.
- Lisa vertelt hem ook dat ze Menno heeft willen doden, dit is wel echt waar maar niet in de mate waarin zij het hem verteld. Zij vertelt dat ze in een depressie zat na de geboorte van Anouk en dat ze haar heeft willen vermoorden met een kussen, dit is niet waar. Dat is alleen maar om hem te vriend te houden, laten zien dat zij hetzelfde is als hij.

Opbouw:
Er zijn twee verhaallijnen, die chronologisch worden verteld.

Thema – motief:
- Door de ontsnapping van Mick Kreuger rijd Senta in een sloot en komt ze na haar coma erachter dat ze de relatie met haar minnaar moet stoppen omdat ze veel meer van haar man Freek houd die altijd voor haar klaar staat.
- Doordat Mick Kreuger is ontsnapt, kan hij weer mensen vermoorden.

Stroming:
Moderne Nederlandse literatuur/ Romantiek
Kenmerken Moderne Nederlandse literatuur:

Samenvatting:
de eerste verhaallijn hangt Lisa in haar achtertuin de was op, als ze plots tegenover een vreemde en angstaanjagende man staat. Hij ziet er verwilderd uit, wil eten en drinken en slaat haar ook meteen al, waardoor ze een bloedende wond heeft. In haar huis zit ook de 5-jarige Anouk die ziek thuis is van school. Ze heeft astmatische bronchitis. Anouk is vrij bang van de vreemde kerel. Maar Lisa mag wel even Ventolin van boven gaan halen. De man is overigens wel wat aardiger tegen Anouk. Dan wordt duidelijk via een politiebericht dat het een ontsnapte tbs’er is die op zijn vlucht in ieder geval al iemand gedood heeft. Lisa begrijpt dat ze zich rustig moet houden, dat kan de man misschien gunstig stemmen. Maar het ziet er niet naar uit dat de man van plan is spoedig op te stappen. Hij voelt zich in het afgelegen huis vrij veilig. Dan gaat de bel.
In de tweede verhaallijn is de journaliste Senta verdwaald. Het is vrij mistig en ze besluit bij een huis aan te bellen. Het is het huis van Lisa.
Er wordt niet open gedaan en wanneer Senta om het huis heen loopt, ziet ze dat een man een vrouw bedreigt. Ze maakt dat ze wegkomt en wil 112 gaan bellen. Maar ze rijdt veel te hard en raakt met haar auto in het kanaal en heeft geen life hammer om het raam kapot te slaan. Het lijkt erop alsof ze zo aan haar einde komt, maar uiteindelijk is er iemand die haar helpt. Het blijkt later iemand te zijn die zijn hond heeft uitgelaten. Senta wordt naar een ziekenhuis gebracht, ze is in een coma, maar neemt toch wel enkele dingen waar. Ze heeft alleen helemaal geen besef van wat er is gebeurd. Daarna herinnert ze zich wel weer bepaalde dingen uit haar leven. Ze heeft drie kinderen en een man Freek. Ze was op weg naar een interview met een schrijver.
De beide verhaallijnen wisselen elkaar af: Lisa vertelt aan Kreuger dat ze gescheiden is, omdat haar man zo ziekelijk jaloers was. Kreuger reageert nogal ruw, want “alle vrouwen zijn hoeren,” vindt hij en daarom heeft hij zijn eigen vrouw vermoord. Op maandagavond komt hij in een bericht op RTL-4. Lisa vertelt hem over haar leven: ze heeft een vriend Menno gehad maar ze had ontdekt dat hij een dubbelleven leidde: hij was getrouwd en had twee kinderen bij een vrouw. Hij had haar al die tijd aan het lijntje gehouden.
Ook Senta heeft te maken met overspel. Ze is verliefd geraakt op een schrijver die Alexander Rinskens heet en die ze eens geïnterviewd had. Hij was heel attent geweest, terwijl haar huwelijk met Freek de spannende kantjes had verloren. Ze is nog steeds in coma, maar merkt wel dingen op, zoals de zorgzaamheid van man en kinderen en ze neemt zich voor om anders te gaan leven wanneer ze weer bijkomt.
Mick Kreuger laat Lisa en haar dochter in de kelder slapen, waarin ze worden opgesloten. Anouk is toch wat bang in het duister. Lisa heeft een radio in de kelder en hoort op het nieuws dat Mick vier mensen heeft vermoord: vrouw en twee kinderen, alsmede de vriend van de vrouw. De volgende dag is de krant gebracht en Mick leest een bericht over een vrouw die met haar auto in het kanaal is gereden. Lisa vertelt dat ze Menno overhoop gereden heeft. Het is meer om indruk te maken op Kreuger.
Senta denkt in haar coma na over haar overspelige relatie met Alexander Rinskens. Daarna komt ze weer bij kennis . Ze kan zich de laatste uren van voor het ongeluk niet meer herinneren. Er bestaat ene gevaar dat ze water in haar longen heeft gekregen en alsnog kan doodgaan.
Het is intussen woensdag en Mick Kreuger wordt handtastelijk bij Lisa. Ze wil het eigenlijk niet. Zeker niet waar Anouk bij is. Daarom gaan ze naar boven naar de slaapkamer en daar wordt ze tegen haar zin door Mick verkracht. Ze laat het allemaal over haar heen komen, omdat ze denkt dat het hem mild zal stemmen,
maar ze walgt uiteraard van hem. Hij wordt inderdaad wat milder in de omgang en vraagt of ze niet met hem mee wil naar Duitsland.
Senta mag naar huis: het gevaar voor een longontsteking is ook geweken. De kinderen maken er een feest van en ze krijgt ook een nieuwe auto van haar man. Maar het uur van het ongeluk kan ze zich nog steeds niet herinneren.
Lisa denkt op woensdagavond te kunnen ontsnappen. Ze ligt in bed met Kreuger maar wanneer ze lijkt te ontsnappen, moet ze spugen en wordt hij ook wakker. Haar plan is dus mislukt en de volgende dag sluit ze zich met Anouk op in de kelder. Ze draait van binnen de deur op slot en Kreuger kan niet bij hen komen, maar Anouk is erg bang en er is geen eten en drinken in de kelder. Ze denkt na over haar relatie met Menno. Hij had een dubbelleven geleid en twee kinderen bij zijn vrouw Monique. Hij was nooit van plan geweest om bij haar weg te gaan en daarna was Lisa zwanger geraakt van Anouk. In de stad had ze hem bijna willen doodrijden. Anouk zegt dat ze met Menno naar de dierentuin zou gaan en dat hij misschien wel binnenkort zou komen.
Senta heeft van Freek het adres gekregen van haar redder Rob Wenteling. In een winkel van Halford koopt ze alvast een life hammer, want ze wil niet nog een keer meemaken dat ze in een afgesloten auto zitten. Ze zoekt Rob Wenteling op vrijdag op: hij is al gepensioneerd. Hij neemt haar mee naar de plek waar ze te water is geraakt. Hij vertelt ook de toedracht van wat hij gezien heeft en hoe hij haar gered heeft. Daarna belt ze ook haar vriend de schrijver op, maar die is eigenlijk alleen geïnteresseerd in haar lotgevallen en minder in haarzelf. Zo kan hij zijn “writers block” overwinnen. Ter plekke besluit Senta een einde aan hun overspelige relatie te maken.
Lisa heeft gehoord dat Menno gekomen is om Anouk op te halen om naar de dierentuin te gaan. Al eerder had ze gehoord dat Menno een bericht had ingesproken op het antwoordapparaat. Hij zegt daarin van plan te zijn van Monique af te gaan en wil toch een tweede kans bij Lisa krijgen. Ze besluit de kelderdeur te openen en is er getuige van dat Kreuger Menno genadeloos afmaakt. Daarna vlucht ze weer de kelder in en Kreuger timmert de kelderdeur dicht.
Senta is in de omgeving gaan rijden of ze het huis van de vrouw van die bewuste maandag kan herkennen. Dat lukt en ze gaat op het huis af. Ze belt aan en een man doet open en vertelt dat hij Menno heet. Maar op het toilet dat ze daarna bezoekt, ziet ze een foto van Lisa en Menno en ze beseft dan ineens dat ze tegenover de ontsnapte misdadiger staat. Ze slaat hem met haar life hammer in zijn oog en Kreuger raakt behoorlijk van slag en gewond. Dan hoort Senta stemmen uit de kelder en ze bevrijdt Lisa en Anouk.
Lisa heeft een breekijzer en wanneer Mick Kreuger nog niet dood blijkt te zijn en hen weer aanvalt, slaat ze hem net zo lang op zijn hoofd totdat hij wel dood is. In de verte horen ze de sirenes van de politieauto’s aankomen.

Informatie auteur:
Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.
Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel “De amulet” verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.
Tegenwoordig schrijft ze ook thrillers voor volwassenen die verschijnen bij uitgeverij AmboAnthos. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar

Bibliografie:
In de categorie literaire thrillers voor volwassenen schreef Van der Vlugt:
2004 De reünie
2005 Schaduwzuster
2007 Het laatste offer
2008 Blauw water


Mening:
Ik vind het een erg goed boek. Het is op een leuke en spannende manier geschreven, zodat het makkelijk leest. Verder is het boek erg realistisch, waar ik van hou, en het is gelukkig ook op een goede opbouwende manier geschreven. Het thema vind ik ook erg goed gekozen, omdat het niet een voor de hand liggend thema is maar het wel echt kan gebeuren. Ook zijn de personages erg realistisch, wat het boek gewoon perfect maakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

Y.

Y.

goed

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast