Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2519 woorden
  • 3 maart 2008
  • 108 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
108 keer beoordeeld

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: Simone van der Vlugt
Titel: Blauw water
Aantal bladzijdes: 220
Uitgever: Anthos Amsterdam
Illustratie: Merlijn Doomernik, dit is een waslijn gezien door een raam.
Druk: eerste druk (2008)

Achtergrond informatie schrijver:
Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.

Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel De amulet verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.


Tegenwoordig schrijft ze ook thrillers voor volwassenen die verschijnen bij uitgeverij Anthos. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar.

Belangrijke gebeurtenissen:
Het zijn twee verhaallijnen door elkaar dit brengt misschien nu wat verwarring op maar als je het aan het lezen bent niet.

Het gaat over Lisa die in de tuin de was ophangt, als er plotseling een man in de tuin staat. Ze wil wegrennen, maar ze is te laat en hij gaat mee naar binnen. Binnen zit haar dochter Anouk, ze wil eerst de man buiten beeld houden, maar dat lukt haar niet. Anouk zit thuis omdat ze ziek is. Op tv komt er opeens een opsporing bericht, over een TBS-er, als ze goed kijkt is het de man die bij haar in huis zit. Ze weet dus nu hoe hij heet, Mick Kreuger.

Senta rijdt langs het huis van Lisa en ze weet niet meer waar ze is, ze besluit om het even te gaan vragen bij het huis. Als ze aanbelt doet er niemand open, omdat het een heel afgelegen huis is loopt ze er nog even omheen want ze wil toch wel graag weten waar ze is. Aan de zijkant ziet ze iemand in de kamer zitten, ze wil gebaren dat ze de deur moet open. De vrouw (Lisa) doet haar verbonden hand omhoog, die is gewond dus misschien ziet de vrouw dan dat ze alarm moet gaan slaan. Senta ziet opeens ook een man met een stoppel baard in de kamer staan. Hij heeft een mes in zijn hand. Ze heeft door dat hier wat aan de hand is en rent zo snel mogelijk weg. Als ze in de auto zit, probeert ze te bellen en weg te rijden. Dit gaat niet en omdat ze met een hele grote snelheid rijdt, vliegt ze uit de bocht van de dijk en rijdt het water in.
Lisa probeert vrienden te worden met Mick Kreuger, dan hoopt ze dat hij sneller weg gaat en dat zij en haar dochter ongedeerd zullen blijven. ’s Avonds moet ze met haar dochter in de kelder slapen, omdat hij niet wil dat weg gaat. Hij heeft ook alle mensen weg genomen, de telefoons zijn ook in zijn bezit. Ze kan dus eigenlijk niet wegkomen, ook de auto- en huissleutel heeft hij. In de kelder is het heel koud, wel heeft ze twee matrassen mogen halen. Ze kijkt de bijna lege kelder rond, er staat alleen nog een hele oude radio. Ze probeert hem aan de praat te krijgen zonder dat Anouk wakker wordt. Ze hoort dat Mick vier mensen vermoord heeft, zijn vrouw, zijn twee kinderen en de nieuwe vriend van zijn vrouw. Ze begrijpt ook niet waar de politie blijft want die vrouw moet toch hebben gezien dat er wat aan de hand was.

Senta ligt in coma, ze is op het nippertje uit het water gehaald door een toevallige voorbijganger. Ze maakt de coma heel bewust mee, ze heeft wel door dat ze niet op de bewoonde wereld is en soms vangt ze wel dingen op van buitenaf. Zo ontdekt ze dat ze in het ziekenhuis ligt. Als ze er na een aantal dagen uit de coma ontwaakt, kent ze eerst haar kinderen niet, ze weet niet eens wie zij zelf is. Ook weet ze niks meer te herinneren van het ongeluk, ze kan zich na een aantal dagen wel herinneren dat ze ’s morgens van haar minnaar, Alexander, vandaan kwamen.

Mick wordt handtastelijk bij Lisa, ze wil dit niet in de buurt van haar dochter, eigenlijk wil ze het helemaal niet, maar ze moet hem te vriend houden. Hij neemt haar mee naar boven, waar hij de liefde met haar bedrijft. Eigenlijk kan zij alleen maar huilen, maar ze laat het over haar heen komen.

Senta mag naar huis, omdat ze zich al een heleboel dingen weer herinnert en de gevaren voor een longontsteking voor bij zijn. Haar kinderen maken er een feest van thuis en ze krijgt ook een nieuwe auto, omdat haar oude het ongeluk niet overleefd heeft. Ze kan zich het ongeluk nog steeds niet herinneren.

Nadat Mick het met Lisa heeft gedaan zegt hij dat ze nu ook wel weer boven mag gaan slapen, maar dan wel bij haar in bed en Anouk in haar eigen bed. Die nacht probeert ze te ontsnappen, ze heeft voordat ze Anouk naar bed bracht al even Anouks trainingspakje goed te pakken gelegd. ’s Nachts moet ze weer naar bed met Mick nu het donker is huilt ze nog meer dan vanmiddag omdat hij het toch niet ziet. ’s Nachts let ze heel goed op zijn ademhaling, op een gegeven moment hoort ze dat hij slaapt en sluipt ze het bed uit ze trekt haar ochtendjas aan, dan komt er opeens een misselijkheid omhoog en moet ze overgeven. Mick wordt er wakker van en gaat naar haar toe. Ze kan niet meer ontsnappen.


Senta heeft van Freek, haar echtgenoot, het adres van haar redder gekregen. Hij wil eigenlijk de hele dag bij haar blijven om haar in de gaten te houden, maar dat wil ze niet. Als hij weg is belt ze haar redder op en gaat ze naar hem toe. Hij weet haar heel veel over het ongeluk te vertellen, alleen weet hij natuurlijk niet waarom ze zo enorm hard reed.
Lisa is ’s morgens de kelder in gevlucht met Anouk omdat ze Mick niet vertrouwt. Hij had vandaag een heel ander humeur en hij zat nog meer aan haar. Hij is heel erg boos als hij ontdekt dat ze de kelder in is gekropen. Hij kan er ook niet in, omdat er maar één sleutel is en die heeft zij. Lisa hoort iemand aan de voordeur staan als ze goed luistert ontdekt ze dat het Menno, de vader van Anouk, is. Ondertussen zitten ze al zeker een uur of tien in de kelder. Ze krijgen erge dorst. Ze probeert naar buiten te komen en snel even wat te drinken te pakken omdat hij toch nog bij de voordeur staat. Ze drinkt gauw wat en dan ziet ze dat Mick en Menno binnen komen ze kan nog net weg duiken. Ze ziet dat ze ruzie krijgen en dat Mick Menno vermoord. Ze rent gauw weer de kelder in.

Senta ziet in haar dromen en in haar coma steeds een huis. Ze denkt dat ze daar is geweest vlak voor het ongeluk en ze gaat de weg terugrijden. Als ze de weg terugrijdt van het plek van het ongeluk , kan ze het helemaal niet begrijpen dat ze zo hard reed want de weg is best wel kronkelig. Zeker niet dat ze ook nog met een mobiel heeft zitten bellen, zoals de man haar verteld. Als ze bij het huis aan komt doet er niemand open als ze aanbelt. Ze loopt er omheen, dan ziet ze de was liggen in de tuin en opeens komt het haar heel erg bekend voor. Ze ziet een man binnen hij loopt naar buiten toe, het is Mick, maar hij stelt zich voor als Menno. Ze vraagt hem of ze hier een aantal dagen hiervoor ook is geweest, hij zegt dat hij het niet weet maar misschien weet zijn vrouw het. Hij zegt dat hij haar wel even zal bellen. Ondertussen gaat zij even in de woonkamer zitten. Als hij zegt dat hij haar niet te pakken kan krijgen, vraagt ze of ze nog even naar de wc mag. Hij zegt dat dat mag natuurlijk. Als ze op de wc zit ziet ze er foto’s staan van een vrouw, een man en een kind. Dan ontdekt ze dat dit Menno helemaal niet kan zijn, deze man is heel anders. Opeens denkt ze aan het programma wat haar kinderen vanmorgen zaten te kijken over een TBS-er die gezocht werd. Dit is die TBS-er, als ze geruidloos het huis probeert uit te komen merkt ze dat de deuren dicht zitten. Plotseling staat Mick weer voor haar; “je denkt toch niet dat je weg kon komen”. Ze heeft haar nieuwe life-hamer nog in haar zak zitten omdat ze die net had gekocht. Ze slaat hem daar mee op zijn hoofd. Hij is niet dood, maar zeker bewusteloos. Dan hoort ze een vrouw schreeuwen om hulp, ze gaat naar de kelder en haalt de planken weg die Mick er net voor had gespijkerd. Als Lisa en Anouk eruit zijn ontdekt Lisa dat Mick beweegt en probeert op te staan. Ze verkoopt hem nog wat klappen met een breekijzer, ze slaat net zo hard tot dat hij dood is. Dan hoort ze in de verte politiesirenes

Personages:
Lisa:
Moeder van een kind van vijf, Anouk. Ze had een vriend Menno, maar die was al getrouwd met een andere vrouw en had daar ook twee kinderen mee. Ze zorgt dus nu alleen voor Anouk, ze is nu een week thuis omdat haar kind ziek is. Ze woont op het platteland.

Anouk:
Zij is vijf jaar en heeft erg bronchitis, daarom blijft ze nu thuis, ze moet er medicijnen voor innemen.

Mick:
Hij is een man met psychische problemen, hij heeft zijn vrouw, zijn twee kinderen en de nieuwe vriend van zijn vrouw vermoord. Hij is ontsnapt toen hij op verlof was. Hij heeft in zijn ontsnappingsperiode al een persoon vermoord voor dat hij bij Lisa en Anouk kwam. Bij Lisa en Anouk heeft hij Menno vermoord en uiteindelijk wordt hij zelf vermoord.

Senta:

Moeder van drie kinderen en echtgenote van Freek. Ze heeft een minnaar Alexander, dit begon heel onschuldig maar is uitgegroeid tot een echte relatie. Aan het eind van het boek maakt ze die relatie uit omdat ze door het ongeluk heeft beseft dat ze heel veel van haar man en kinderen houdt en omdat Alexander haar gebruikt om een boek te schrijven over iemand die in coma raakt.

Tijd en plaats:
De TBS-er is in 2005 veroordeeld en dat was twee jaar geleden. Dit betekent dat het dus 2007 is. Ook wordt er gezegd dat dit wel eens het slechtste najaar van altijd kan worden, ook wordt vermeld dat het net zomer geweest. Dit betekent dat het september is. Het verhaal begint op een maandag en eindigt op vrijdag. Het speelt zich dus af in een week van september in 2007

De plaats is in Gelderland, want Senta rijd door het dorpje Appeltern vlak voordat ze bij het huis komt. Ze ligt ook in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Senta woont zelf in Amsterdam.

Motieven:
Overspel: Senta, Menno en de ex vrouw van Mick hebben allemaal twee relaties te gelijke tijd gehad. Het wordt door het hele verhaal verteld en komt dus steeds weer terug. Senta en Menno beseffen allebei dat ze terug moeten naar de vrouw of man van wie ze houden. Voor Senta is dat Freek en voor Menno is dat Lisa. Zijn andere vrouw weet ook niet dat hij nog een vriendin heeft, Lisa weet dit vanaf het begin af aan. Als zijn vrouw erachter komt moet hij ook meteen weg en wil ze scheiden. De ex-vrouw van Mick gaat bij een andere man wonen.
Doden: Mick pleegt door het hele boek een aantal moorden. Eerst zijn familie en de nieuwe vriend, voor deze delicten gaat hij achter de tralies, maar later doodt hij ook nog een iemand op zijn ontsnapping. Als hij bij Lisa is vermoord hij Menno. Uiteindelijk wordt hij zelf ook nog vermoord door Lisa. Lisa verteldt hem ook dat ze Menno heeft willen doden, dit is wel echt waar maar niet in de mate waarin zij het hem verteld. Zij vertelt dat ze in een depressie zat na de geboorte van Anouk en dat ze haar heeft willen vermoorden met een kussen, dit is niet waar. Dat is alleen maar om hem te vriend te houden, laten zien dat zij hetzelfde is als hij.

Stijl en taalgebruik:
Er wordt niet met een dialect gesproken. Wel word er grof taalgebruik gebruikt door Mick, hij praat heel bazig en schreeuwerig tegen Lisa. Lisa praat heel onderdanig terug, ze herkent haar eigen stem bijna niet. In het ziekenhuis praten ze volgens Senta net alsof ze een klein kind is als ze nog in coma is. Er wordt geschreven vanuit Lisa of Senta. Je las ook niet wat andere dachten. Er wordt niet echt in dialogen gesproken, wel hoor je wat Mick zegt maar niet echt in dialogen.


Eigen mening:
Ik vond het een heel goed boek. Je gaat helemaal in het verhaal mee. Ik had het in één dag uit, op een gegeven moment moet het ook echt uit, dan kan het niet meer blijven liggen. Het wordt erg goed geschreven. Ik had nog nooit een volwassen boek van Simone van der Vlugt gelezen, maar ik ga er zeker nog meer lezen. Haar jeugdboeken vond ik altijd al heel goed, alleen dat zijn wel hele ander boeken dan dit boek.
Het is ook een heel actueel onderwerp, TBS-ers komen de laatste wel heel vaak in het nieuws, ook is er net een film over uit. Ik vind het wel een mooi onderwerp. TBS-ers reageren soms heel anders dan je denkt, ze kunnen van het ene op het andere moment van boos naar heel aardig gaan.
Ik raad dit boek zeker aan om te gaan lezen.

Recensies:
Er zijn nog niet heel veel recensies om dat het boek net een week uit is.
Blauw water is een prachtig en stemmig geschreven boek, waarbij de psychologie van gijzelnemer en gijzelaar in alle beklemmende aspecten beschreven wordt. Ingehouden van toonzetting, heftig van onderhuidse spanning. Een nachtmerrie die inzichtelijk wordt gemaakt.
Wie zo knap de universele angsten van de vrouw weet te beschrijven, verdient terecht een plaats aan de top. www.crimezone.nl
Hoewel vandaag de dag 300 bladzijden de standaard lijkt is Blauw water met 220 bladzijden af! Elk extra woord zou te veel geweest zijn. Hierdoor blijft tevens de spanningsboog gespannen en is uitlezen een must. Daarnaast zitten er enkele goed gevonden onverwachte plotveranderingen in het boek, al met al niets anders dan lof. Ezullia

Thema:

De ontsnapping van een TBS-er. Mick ontsnapt en daar begint het verhaal mee, als Mick dood is is het verhaal ook af. Het thema is spannend van af het begin tot aan het eind.

Motto:
Er is geen motto.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"