Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Blauw metaal door Christine Otten

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Blauw metaal
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1061 woorden
  • 14 augustus 2007
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5
4 keer beoordeeld

Boekcover Blauw metaal
Shadow
Blauw metaal door Christine Otten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Leg uit waarom je het boek gekozen hebt. Het boek behoorde tot de boektoppers collectie, en dus leek het mij wel een goed boek. 2a Beschrijf wat er op de voorkant van het boek staat. Op de voorkant van het boek staat een langspeelplaat. 2b Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek te maken met de inhoud? De langspeelplaat heeft met muziek te maken, en het drietal heeft een grote liefde voor dezelfde muziek. 3. Geef een titelverklaring. De trein waarmee het drietal naar Schotland reisde, is van blinkend metaal met een blauwe streep eroverheen gemaakt.
4. Geef een samenvatting van het boek. (ongeveer 150 woorden) Als Hanna, Jonathan en Menno op vakantie zijn in Schotland veranderd er iets tussen het drietal, dit is echter niet merkbaar voor de buitenwereld. Jonathan en Menno worden heel afstandig tegen elkaar Hanna weet niet wat er aan de hand is, en besluit het er maar bij te laten. Totdat ze in een plaatsje in Zuid-Schotland komen, hier gebeuren er vreemde dingen tussen Hanna en Menno. Hanna besluit het tegen niemand te zeggen, dat is het beste denkt ze. Als het drietal in het noorden van Schotland arriveert, komen ze bij een vreemd verlaten stadje aan, iedereen is weggegaan alsof ze van het ene op het andere moment weg moesten zijn. In een van de huisjes vind Jonathan een piano, hij kan een klein beetje pianospelen, en dus begint hij met spelen. Totdat hij op een gegeven moment Hanna naast hem ziet staan, Hanna zegt niets en luistert naar de muziek, maar Jonathan heeft ineens geen zin meer om verder te spelen. Hanna verwijt het feit dat Jonathan zo raar doet aan zichzelf. Zij denkt dat Jonathan weet wat er is gebeurd tussen Haar en Menno 5. Tot welk genre behoort dit boek? Licht jouw keuze toe. Tot het genre roman, het boek gaat veel over liefde. 6a. Wat is het onderwerp van het boek. Het gaat over Hannah die met haar broer, Jonathan en hun vriend Menno op vakantie gaat in Schotland. Daar gebeuren dingen waardoor ze verandert. De houding tegenover Menno en later de houding tegenover Jonathan verandert. De houding tegenover Menno wordt slechter, ze behandelen elkaar als vreemden, alsof ze elkaar nog niet zo lang kennen. Jonathan ziet langzaamaan zijn vader verslechteren, daarom wil hij niet meer met hem in contact komen, Hanna accepteert dit niet. 6b. Welke bedoeling heeft de schrijver met het boek? De schrijver wil de lezer vooral amuseren, want er staan ook veel grappige en spannende stukken in het boek. Ook wil de schrijver de lezer shockeren door de gebeurtenissen tussen in Schotland en de situatie met de vader van Hanna en Jonathan. 7. Wie zijn de hoofdpersonen. Beschrijf hun uiterlijk en hun karakter. Hebben de hoofdpersonen een ontwikkeling doorgemaakt? - Hannah is de ik-persoon in dit verhaal. En ook de hoofdpersoon. Ze is vijftien jaar oud. En heeft twee vrienden, haar broer Johnny en zijn vriend Menno. Haar vader is naar een psychiatrische inrichting. Grotendeels weet je wat ze denkt maar jammer genoeg niet wat ze voelt. - Johnny hij is de broer van Hannah. Hij is achttien jaar oud en speelt gitaar. En heeft ook een grote rol in het boek. Je weet zeer weinig van hem. Omdat je niet leest wat Hannah over hem denkt qua karakter. Op het gebied van uiterlijk vertelde ze een keer dat hij een gehavend gezicht heeft en een bleek lichaam. Er staat een keer in het boek: "Johnny had een paarse onderbroek aan. het paars stak fel af tegen zijn in-witte huid."
- Menno is de vriend van Johnny en tevens van Hannah. Hij is ook achttien jaar oud en speelt ook gitaar. Het boek beschrijft: "Hij had rossig haar en een witte huid met sproeten. Hij had brede polsen, breder dan de polsen van mij broer. Ze leken wel wat op elkaar, mijn broer en hij, vond ik alleen was mijn broer langer en slanker en ik vond dat Menno er ouder uitzag. - Moeder, ze is de moeder van Johnny en Hannah. Ze gaat twee keer per dag naar de inrichting waar haar man is. Ze begint weer toneel te spelen. Dat deed ze ook al voordat haar man ziek werd. - Vader, de vader van Johnny en Hannah is geestelijk ziek, hij woont daarom ook in een inrichting. Daarvoor lag hij dagenlang in bed. Zonder dat er maar een beetje zonlicht binnen mocht komen. Heel vroeger heeft hij ook toneel gespeeld. Toen hij nog thuis was stond hij wel vaker voor de spiegel. Dan bekeek hij zichzelf van top tot teen. Het volgende staat in het boek daarover: "Hij zag er toen nog knap en gebruind uit vond ik, maar dat vond hij zelf helemaal niet. Hij zei dat zijn huid geel werd en schilferde. 'Zie je dat dan niet?' vroeg hij. 'Over een tijdje is er niets van me over.' 8a. In welke tijd speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat? Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dit weet ik omdat er vooral drugs in voorkomt, en dat werd voor die tijd nog niet echt gebruikt. 8b. Verloopt de tijd chronologisch of is er sprake van flashbacks. De tijd verloopt met flashbacks, je krijgt steeds een hoofdstuk over Schotland en dan weer een hoofdstuk over hoe de situatie thuis is/was. 9. Spelen bepaalde ruimten een belangrijke rol? Het huisje in Schotland speelt een belangrijke rol, hier is Johny piano aan het spelen en is het een lange tijd net of de tijd stil staat. Ook het café in Schotland speelt een belangrijke rol, hier gebeuren de vreemde dingen tussen Menno en Hannah. 10. Geef uitgebreid jouw mening over het boek. Het was een leuk boek om te lezen, alleen was het soms moeilijk om te volgen omdat de hoofdstukken afwisselden van Schotland-thuissituatie. Ik heb het boek in 3 dagen uitgelezen, dat is best wel snel voor mijn doen, en dat gebeurt dus ook alleen met goede boeken. Er was veel spanning, en dat maakte het denk ik ook wel dat ik door wilde lezen. Ik vond alleen ook dat er een beetje weinig over de vader in het ziekenhuis verteld werd, terwijl dat ook een belangrijke rol in het boek speelde. Zelf zou ik het boek toch wel aan iemand anders aanraden, gewoon omdat het snel leest en toch best wel spannend is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw metaal door Christine Otten"