Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Blauw is bitter door Dirk Bracke

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Blauw is bitter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas aso | 504 woorden
  • 30 juli 2007
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
15 keer beoordeeld

Boekcover Blauw is bitter
Shadow
Blauw is bitter door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Blauw is bitter Auteur: Dirk Bracke Genre: Kinderroman Titelverklaring: Blauw is bitter – Het café waar Lina werkt heet de blauwe Lotus en alles is er blauw. Maar in het café wordt ook aan kinderprostitutie gedaan en dat maakt: Blauw is bitter. Tijd : Tegenwoordige tijd Plaats : Manilla, Filippijnen. Fictie : Realistisch. Het zou echt gebeurd kunnen zijn want kinderprostitutie gebeurt nog iedere dag in arme landen. Inhoud: De 12-jarige Lina woont samen met haar ouders en jongere zusje Teresa in een krottenwijk in de Filippijnen. Lina’s vader werkt op het plaatselijke rijstveld en haar moeder vlecht manden om te verkopen in de stad. Maar het gezin verdient niet genoeg om te leven en daarom werkt Lina meestal mee op het rijstveld. Ondanks alles is Lina erg gelukkig in de krottenwijk. Maar op een dag komt er een zekere Max in het dorp. Hij merkt de mooie Lina meteen op en spreekt haar vader aan. Max heeft een bar in de stad en kan wel een keukenhulpje gebruiken. Tenminste, dat vertelt hij Lina’s ouders. Lina’s ouders kunnen het geld goed gebruiken voor het pak schulden dat ze nog moeten betalen en ze verkopen haar aan Max. Maar eens aangekomen in de bar ‘De blauwe lotus’ moet Lina zich prostitueren. Gelukkig krijgt Lina veel steun van de andere meisjes die in ‘De blauwe Lotus’ werken: Edith, Leila en Estelita. Lina ontmoet er de Amerikaanse soldaat Jim. Ze wordt meteen verliefd op hem en dat lijkt wederzijds te zijn. Maar wanneer Jim Lina meeneemt naar een hotel mishandelt en verkracht hij haar. Lina wordt in ‘De blauwe lotus’ met nog meer ellende geconfronteerd. Zo ziet ze hoe Max Leila omwille van haar drugsverslaving en Estelita, die syfilis krijgt, zomaar op straat gooit. Ondertussen spaart Lina al haar fooien die ze verdient om zich vrij te kopen. Wanneer Lina ontdekt dat ze zwanger laat ze zich van de trap vallen omdat het kindje ongewenst is... Het kind is opslag dood... Wanneer Lina genoeg geld heeft gespaard, verneemt ze dat haar zusje ook in de prostitutie terecht is gekomen, maar dat zij in veel ergere toestanden moet werken. Lina koopt haar zusje dan ook vrij, maar heeft nu niet genoeg geld meer om zichzelf vrij te kopen. Ze ziet geen andere uitweg meer om uit de klauwen van Max te ontsnappen dan haar eigen gezicht te verminken en haar mooie haren af te knippen zodat ze een monster wordt... Lina en Teresa gaan inwonen in bij hun oudere broer Raul die een klein appartementje in de stad heeft. Later gaat Lina bij Sergio wonen. Sergio is een 18-jarige jongen die Lina heeft leren kennen tijdens de periode dat ze in ‘De blauwe lotus’ werkte. Maar Sergio heeft haar in de steek gelaten toen hij hoorde dat Lina al die tijd voor hem verzwegen had dat ze een prostituee was. Nu wil Sergio opnieuw met Lina beginnen en hij heeft veel spijt dat hij haar in de steek gelaten heeft. Zo loopt het verhaal toch nog goed af.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw is bitter door Dirk Bracke"