Blauw door Joyce Pool

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1733 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 305 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 305 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Blauw
Shadow
Blauw door Joyce Pool
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Blauw
Auteur: Joyce Pool
Uitgeverij: Lemniscaat
Plaats van uitgave: Rotterdam
Eerste druk: 2004

Samenvatting:
Nienke (de hoofdpersoon) is altijd bezig met skaten. Ze is provincie kampioen en wil Europees kampioen worden. Daarom besteedt ze weinig tijd aan school en vrienden totdat ze op school te horen krijgen dat Senna en haar familie die nacht terug gestuurd zijn haar hun geboorteland, Turkije. De moeder van Nienke heeft geholpen bij de uitzetting waardoor Nienke ruzie met haar daarom krijgt. Ze proberen met de hele klas contact te krijgen met Senna. Bob en Nienke gaan op onderzoek uit in Senna’s oude huis, daar komt Nienke erachter dat Bob en Senna verkering hadden. Bob is ook helemaal in de war doordat ze niks tegen hem verteld heeft. In het huis vinden ze een soort dagboek dat Senna voor haar broertje heeft geschreven en een hemdje waarmee Senna altijd sliep. Dan komt de politie (daar zit de moeder van Nienke bij) hun het huis uitzetten omdat ze denken dat het inbrekers zijn. De oma van Nienke belt en zegt dat ze misschien kan helpen. Een oude vriend van haar werkt bij de ambassade en kan misschien voor contact zorgen. Een dag of twee later krijgt Bob een brief die Senna heeft geschreven. Hij raakt helemaal in de war en gaat op weg naar Turkije. Nienke ontdekt dat hij op weg in naar Turkije en bij het zoeken vinden ze hem op het stadion in Munchen. Ondertussen is het de oma van Nienke gelukt om contact met Senna te krijgen. Als Bob terug thuis is komt de hele klas naar hem toe. Bob wil niet mee naar Nienke, zij heeft hem tenslotte ‘verraden’ maar ze overtuigd hem toch mee te komen. Ze vertellen hem daar dat ze contact hebben met Senna via de e-mail. Zo komt Bob weer in contact met Senna en vertelt hem hoe en wat er is gebeurd.
In het boek staan ook stukjes uit het dagboek, waarin wordt beschreven waarom ze zijn gevlucht, hoe ze in Nederland terecht zijn gekomen en wat ze er van vond maar ook hoe ze uiteindelijk in die klas terecht kwam en wat ze voor Bob voelde maar ook waarom ze het opschreef.


Recensie:
Nienke is alleen maar bezig met skeeleren op topniveau. Daardoor komen school en vriendinnen regelmatig op het tweede plan. Het skeeleren verdwijnt naar de achtergrond als haar Koerdische klasgenootje Senna met haar hele familie het land is uitgezet. Samen met Bob, die in het geheim verkering met Senna heeft, gaat ze op zoek naar aanknopingspunten en vindt het dagboek van Senna. Het dagboek beschrijft, in vertellende vorm aan haar jonge broertje, hoe het vroeger was in Turkije en over de vlucht naar Nederland. Via internet komen Nienke en haar klasgenoten weer in contact met Senna! Zowel door het verhaal in het heden (de uitzetting) en het verhaal uit het verleden (het dagboek) komt de lezer veel te weten over feiten en gevoelens van mensen die moeten vluchten, die hun vaderland moeten missen en die door een afgewezen asielaanvraag hun nieuwe 'vaderland' ook moeten verlaten. De schrijfster gebruikt vlot en eigentijds Nederlands, waardoor leeftijdgenoten zich in Nienke kunnen herkennen. Naast zelf lezen kan het boek ook dienen om met elkaar in gesprek te komen en te blijven over dit politiek en menselijk gezien moeilijke onderwerp. Mede door de tijdgeest en de discussies van alledag een aanrader voor tieners vanaf ca. 12 jaar.

Biografie van de schrijfster:

Naam: Joyce pool
Woonplaats: Texel
Geboortedatum: 29 juli 1962
Geboorteplaats: Delft
Beroep: Docente maatschappijleer in het middelbaar onderwijs
Opleiding: Pedagogische academie
Studie: Onderwijskunde
Eerste geschreven boek: Vals beschuldigd
Lievelingsboek: Pinkeltje
Broers: 2, Henk en Rob
Zussen: 2, Denise en Wendy

Titelverklaring:
De titel Blauw is op 2 manieren te verklaren:
Senna die heeft wat met blauw, toen ze haar oma de laatste keer zag had ze een blauw gewaad daarom vond ze die kleur eerst niet mooi maar later wel omdat, haar vriendje blauwe haren heeft (wat ze toen ze in nederland kwam niet kon begrijpen, waarom je je haar een kleur geeft), en later maakt zij ook haar haren blauw.

Nienke’s moeder werkt bij de politie en heeft veel te maken met het uitzetten van Senna’s familie waardoor Nienke zich niet prettig voelt dat haar moeder dat heeft gedaan. En de politie wordt ook wel blauw genoemd (er loopt veel blauw op de straat)


Het onderwerp/thema van dit boek:
Uitzetten, skaten, vriendschap en liefde.

Personages:
Nienke: Haar grootste passie is skeeleren en haar doel is om de Europese top van het skeeleren te bereiken. Ze is behulpzaam, betrouwbaar en slim. Het zit in haar aard om problemen op te lossen en zich niet snel gewonnen te geven. Samen met Bob probeert Nienke via onder andere Internet Senna op te sporen in Turkije.

Bob: hij is spontaan, druk, grappig en vrolijk. Bob maakt gemakkelijk contact met iedereen, hij is een praatgraag. Het uiterlijk van Bob is apart, zijn haar is blauw geverfd en staat recht overeind op zijn hoofd. Senna is de vriendin van Bob. Bob is na de uitzetting van zijn vriendin erg geschokt en weet niet goed hoe hij met zijn gevoelens moet omgaan. Na een tijdje gaat hij zelfs met de trein naar Duitsland om vanuit daar met het vliegtuig naar Turkije te gaan om Senna op te sporen, maar dit lukt hem niet

Senna Cecik: ze is een aantal jaar geleden uit Turkije gevlucht omdat haar vader werd bedreigd. Senna zit op dezelfde school als Bob en Nienke. De familie Cecik heeft geen geldige verblijfsvergunning kunnen krijgen waardoor ze terug moeten naar Turkije. Senna had dit al verwacht maar voor de anderen kwam het als een totaal onverwachts iets. Want ze had het tegen niemand zegt.

Nienke’s oma: ze is een mevrouw die precies weet wat Nienke voelt en bedoelt en geeft ook advies hoe ze de ruzie tussen haar en haar moeder weer kan bij leggen. Ze is Nienke gaan helpen door contact proberen te krijgen met de ambassade (waar ook een vriend van oma werkt) van Turkije.

Nienke’s moeder / Karin: het is voor Karin best moeilijk om haar werk te doen, omdat haar dochter niet snapt dat ze aan zo’n uitzetting mee werkt. Maar ook omdat haar dochter het haar niet gunt haar daarover te laten praten. Karin is erg begrip vol, geduldig en eigenlijk een goede moeder

Mentor, mr. Müller: Hij is docent aardrijkskunde en hij is de mentor van de klas waaruit Senna, Bob en Nienke komen. En hij is degene die hen moet komen vertellen dat Senna het land uitgezet is. Hij heeft het er zelf ook erg moeilijk mee en bied dan ook alle hulp aan om weer contact te krijgen met Senna maar ook met het terug halen van Bob uit Duitsland. Hij is best gevoelig maar laat andere het niet echt merken en pakt gewoon de (meeste) touwtjes weer op.

Tijd:
Het speelt zich in deze tijd af. Dat kun je merken doordat, ze gebruik maken van computers, Internet enz. maar ook aan de taalgebruik die ze in het boek gebruiken kun je zien dat het van nu is en aan het onderwerp doordat dat nu ook erg actueel is.

Ruimte:
Het speelt zich op veel plaatsen af maar vooral hier, op school, in huis van Nienke, in huis van Bob, bij en in huis van Senna, in het huis van oma en op de straat (waar je Nienke toch veel te vinden is).

Betoog:
Ik vind het boek geloofwaardig omdat:
- Het heel precies word beschreven
- Het dagboek het allemaal echter maakt
- Het een heel herkenbaar onderwerp is

Ik vind het boek ongeloofwaardig omdat:
- Het niet logisch is dat ze haar hemdje en dagboek niet mee neemt maar wel een brief voor Bob schrijft
- Ze verkering met Bob had maar niks heeft verteld over de problemen met advocaten en met de terugkeer, terwijl ze veel bij hem thuis kwam
- Het wel erg toevallig is dat de oma van Nienke zomaar in één keer de goede persoon kent die op die ambassade werkt

Perspectief:
Ik perspectief
Blz. 110 + 111 Stukje uit het dagboek van Senna voor haar broertje.
Ik heb nooit gehouden van blauw, Mehdi. De kleur deed me denken aan de omslagdoek van dapier toen ik haar het laatst zag, haar ogen vol tranen, Maar de laatste weken is er iets veranderd; ineens kijk ik elke morgen opnieuw uit naar die kleur. In plaats van verdrietig word ik blij als ik hem zie, in plaats van aan tranen denk ik aan een lachend gezicht, aan grappen. Het komt door Bob.
Misschien moet ik het eigenlijk niet schrijven in een schrift dat voor jou is be- doeld maar ik moet het ergens kwijt. Hij is leuk, leuk, leuk. Zo grappig als hij praat, zo simpel als hij dingen ziet. Als ik naar hem luister, lijkt het of de zon schijnt en de wolken wegtrekken. Baba weet het niet, dat is maar goed ook want ik weet niet of hij het zou accepteren als ik met een niet-Koerdische jongen zou thuis komen. Eentje met blauw haar.

Hij, zij perspectief:
Blz. 14 + 15 Stukje uit het begin van het boek
‘Ik heb haar gisteravond nog gezien.’ Bob was stijf rechtop gaan zitten. Zijn handen klemden zich om de tafelrand. ‘Ze is niet weg. Je hebt het mis. Ze is gewoon naar de dokter of zo.’ Zijn stem, die nog harder klonk dan normaal, sneed door het lokaal. ‘Waarom maak je zo’n rotgeintje, Müller?’
Met een klap belandde het boek van Petra op de grond. Haar lichaam schokte. Meneer Müller liep naar haar toe en klopte haar onhandig op haar schouder. ‘Ik weet niet waarom ze het juist nu hebben gedaan. Zo onverwacht.’ Vermoeid haalde hij zijn schouders op. ‘Misschien dacht men dat de familie Ceçik zou onderduiken als ze de kans kreeg. Dat gebeurt wel vaker.’
‘Je hebt het mis!’ snauwde Bob. ‘Senna is niet weg.’ Hij sprong op en rende naar de deur. ‘Ik ben kotsmisselijk.’ De deur dreunde achter hem in de sponning.
‘O jongens, ik wou dat het anders was…’ Met gebogen hoofd liep Müller naar zijn tafel terug. Hij schoof z’n stoel naar achteren, enkele papieren vielen op de grond. Niemand raapte ze op.
‘Meneer?’ De zachte stem van Deshmie. ‘Hoe is het dan gebeurd?’

Boekbeschrijving in 10 woorden:
Politie, uitzetting, skeeleren, blauw, liefde, contact, familie, klas, kwaad, dagboekje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

er staat dat hij docent aardrijkskunde is maar hij is informatica docent

14 jaar geleden

A.

A.

neen hij is de mentor van de klas

10 jaar geleden

A.

A.

Ik denk nu dat ik een goed cijfer haal voor Mn boektoets

5 jaar geleden

Andere verslagen van "Blauw door Joyce Pool"