Bladstil door Leendert van Wezel

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1268 woorden
  • 31 juli 2007
  • 93 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 93 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
88
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Bladstil
Shadow
Bladstil door Leendert van Wezel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Volledige titelbeschrijving

Auteur: Leendert van Wezel
Titel: Bladstil
Uitgeverij: De Banier
Jaar van verschijning: 2006

2. Motivatie boekkeuze en verwachtingen
Waarom?
Ik had dit boekje al een keer gelezen, en vond het een mooi boek. Ik was er echt in verdiept en had het in één keer uit. Tot ik voor mijn spreekbeurt me moest verdiepen in moderne christelijke literatuur en dat boek er ook bleek bij te horen. Ik heb er toen wat recensies van gelezen, die heel negatief waren, terwijl ikzelf dat er nooit achter had gezocht. Toen heb ik maar besloten om dit boek nog een keer te gaan lezen, om te kijken of ik iets van dat commentaar erin terug zag.

Wat verwacht ik?
Wat ik precies móest verwachten wist ik niet meer. Na een keer lezen vond ik het een mooi boek, maar na lezen van recensies leek het me niet zo mooi meer. Daarom wist ik niet meer wat ik moest gaan vinden en ben het gewoon maar gaan lezen.


3. Samenvatting

Hoofdfiguur van 'Bladstil' is de labiele vrouw Sylvia Stanley, die na twintig jaar in Amerika te hebben gewoond, terugkeert naar Nederland. Aanleiding is het overlijdensbericht van haar voormalige vriend, de schilder Peter Jan Patisse, die zich met succes toelegde op het maken van reproducties van beroemde schilderijen. Hij heeft haar een brief laten sturen waarin hij schrijft dat hij haar iets waardevols heeft nagelaten. Via allerlei aanwijzingen (briefjes, schilderijen, Peter Jans grafsteen, fotoalbums) krijgt Sylvia inzicht in het leven van de achtergebleven Peter Jan. Peter Jan blijkt tot geloof te zijn gekomen. In zijn versie van 'De verzoeking van de heilige Antonius' van Jeroen Bosch laat hij aan zijn vroegere geliefde zien, dat er redding is in Christus en dat hij altijd van haar is blijven houden.

4. Verdieping

Tijd en ruimte
Tijd

Het hele verhaal speelt zich af in enkele, misschien maar twee of drie dagen. Daarbij zijn er nogal wat flashbacks in terug te vinden om het gedrag van de hoofdpersoon te kunnen begrijpen.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Nederland, en dan wisselend in de plaatsen Zeist, Rotterdam en Amsterdam. In die plaatsen bevinden de personen zich onder andere in het atelier van Peter Jan Patisse, of in het huis waar dat atelier is. Ook speelt Belvedère hotel een vrij grote rol, evenals het Boijmans van Beuningen Museum. Voor de rest zijn er nog de minder belangrijke plaatsen(ruimtes) waar de hoofdpersoon over verteld, of maar eventjes komt.

Structuur
Het verhaal is opgebouwd uit twaalf hoofdstukken en heeft één verhaallijn, met flashbacks naar het verleden zoals haar kindertijd of haar tijd met Peter Jan en met Jonathan.


Personages
Sylvia
Heeft veel geheimen, is behoorlijk zelfverzekerd en op zoek naar wat Peter Jan voor haar heeft achtergelaten.
Peter Jan
Houdt echt van Sylvia, maar maakt het toch uit. Hij maakt heel goede reproducties van schilderijen. Het christendom is niets voor hem. Over zijn karakter kom je moeilijk iets te weten, wel dat hij op een dag verandert en christen is.
Geert
De oude huisknecht van Peter Jan en zijn vader. Hij hoort bij het huis en overleeft hen beide. Hij is zorgzaam, maar meer kom je niet te weten over hem.
Jonathan
De echtgenoot van Sylvia waar ze in Amerika mee trouwt, hij hield van haar maar na een aanbod van een reis naar Nederland wat Sylvia niet wilt duwt ze hem het ravijn in.

Achtergrond van het boek
Leendert van Wezel heeft dit boek geschreven als christelijk boekenweekgeschenk 2006. Het thema daarvan was muziek, en dat komt terug in het Bladstil, want stilte is ook muziek.

Perspectief/vertelwijze
Het boek wordt verteld in wisselende vertelwijzes. De ene keer is het vanuit de ik-verteller, de volgende keer is het een auctoriale vertelinstantie, als Sylvia haarzelf vanuit haar andere persoonlijkheid bekijkt.

Verklaring titel/ondertitel/motto
Verklaring titel: Na het vuur van de liefde en haar zoektocht naar de erfenis van Peter Jan loopt de hoofdpersoon Sylvia door het bos naar het graf van Peter Jan. Door het stille bos, Bladstil.
Ondertitel: Novelle, dat houdt in dat het maar een dun boekje is en geen roman. Het was tenslotte een boekenweekgeschenk, en die boeken mogen, bij dit boekje zeker helaas, niet dikker zijn als ongeveer 90 pagina’s.
Motto: ‘…en na het vuur het suizen van een zachte stilte.’ 1 Koningen 19:12b. Dat motto heeft betrekking op de titel: Bladstil en op het schilderij wat in het boek een hele grote rol speelt, de Temptatie. Tijdens die zachte suizende stilte is het bladstil, en in de Temptatie van de Heilige Sint Antonius is er het vuur te zien.

Thema en motieven
De belangrijkste thema’s in deze novelle zijn angst en onvermogen tot intimiteit. Dat wordt duidelijk door de zoektocht van Sylvia naar de erfenis van Peter Jan en hun relatie, en de relatie van Sylvia en Jonathan.

Genre/stroming/belang binnen literatuur
Deze novelle hoort bij de moderne literatuur, bij de christelijke moderne literatuur. Het is een boekje dat niet echt heel goede literatuur is volgens kenners, maar het is wel door veel mensen gelezen als christelijk alternatief voor het boekenweekgeschenk.

Schrijfstijl
Leendert van Wezel heeft een leuke schrijfstijl. Hij gebruikt eenvoudige zinnen, al moeten sommige wel ingewikkelder zijn omdat het nu eenmaal een literaíre novelle is.

Spanning
De schrijver begint direct al met een geheimzinnig briefje, en een vage reden van de komst van de hoofdpersoon naar Nederland. Ook moet ze perséé die kamer 215 hebben in dat hotel, waardoor je jezelf gaat afvragen waarom. Al die dingen bij elkaar vormen een rede om door te lezen, om door te blíjven lezen.

Biografische gegevens van auteur
Leendert van Wezel is geboren in 1970 op Goeree- Overflakkee en dus een nog vrij jonge schrijver. Hij is werkzaam bij een bank in de Alblasserwaard en is in 1999 begonnen met het schrijven van jeugdboeken en boeken voor volwassenen. Een paar van die boeken zijn 'De ontvoering', 'Klem', 'De bunker', 'Achtervolgd' voor de jeugd en 'Veroordeeld', 'Stenen hart', 'Dal van Dura' en 'Bladstil' voor volwassenen. Leendert van Wezel is getrouwd en heeft drie kinderen.

5. Uitgewerkte reacties op het boek

Eerste reactie van mezelf
Ongrijpbaar. Dat was mijn eerste reactie op het boekje, na de tweede keer lezen. Het boekje is vaag, over de hoofdpersonen kom je eigenlijk niets te weten. Of heel weinig, maar net genoeg om je in de situatie in te kunnen leven. Maar het blijft van je afstaan, je zit niet echt ín het verhaal. Maar toch vind ik het een mooi boek. Het heeft een origineel verhaal, een mooi verhaal. Dat de hoofdpersoon het niet makkelijk heeft komt goed naar voren, maar haar diepste geheimen die ze schijnt te hebben en waar ik nieuwsgierig naar was worden niet verteld. Daardoor zit er iets geheimzinnigs in het boek en dat maakt het spannend. Ook een punt wat opviel bij mij en dat mij aansprak was dat het christendom er heel ongedwongen in verwerkt zit. De hoofdpersoon wordt er alleen maar op gewezen door een schilderij en daardoor gaat ze erover nadenken. En meer wordt er niet over gezegd, dat wordt meer maar aan de lezer overgelaten.

Tweede reactie van mezelf
Het boek vind ik nog steeds mooi en ongrijpbaar, er is dus eigenlijk niets veranderd. Wel iets wat mij opviel, is dat de hoofdpersoon een persoonlijkheidsstoornis blijkt te hebben. Ik weet wat het is, maar ik had het niet in haar gezien en naar mijn idee wordt dat in de novelle ook niet heel duidelijk uitgewerkt, alleen een beetje aan het eind zóu je het eruit op kunnen maken maar ik dacht daar dat het van de schrik was dat ze wegviel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

niet egt fijne samenvatting,, veel te kort!!:(

11 jaar geleden

M.

M.

supper goeie!! en die andere reactie, nix van aantrekke!! moet juist!!:P ;) :)

11 jaar geleden

R.

R.

Hee,
Jij hebt die reactie van miesje gewoon zelf geplaatst.
Maar bedankt, hij is wel goed, je samenvatting enzo

9 jaar geleden

H.

H.

gooeeedddd

8 jaar geleden

A.

A.

bij verklaring van de titel staat : als ongeveer 90 blz, maar moet dan zijn!!

6 jaar geleden

Andere verslagen van "Bladstil door Leendert van Wezel"