Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bint door Ferdinand Bordewijk

Beoordeling 2
Foto van een scholier
Boekcover Bint
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 802 woorden
  • 6 december 2010
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 2
1 keer beoordeeld

Boekcover Bint
Shadow

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraa…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een syst…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraag is of hij wel zo gestaald is als hij altijd heeft doen voorkomen.

Bint door Ferdinand Bordewijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

07-11-2010
Tijdsperiode 1880-1940

1. Schrijver, titel, genre

a. F. Bordewijk

b. Bint, in: Blokken, Korrende beesten, Bint, Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 29ste druk 1995, blz. 75-155. (eerste druk Bint 1934).

c. Tuchtroman

2. Samenvatting

Op een middelbare school is een leraar weggepest, de nieuwe leraar De Bree wordt aangenomen op deze middelbare school waar directeur Bint de baas is. Directeur Bint vindt dat tucht het beste is wat je aan scholieren kunt leren. Op deze school wordt dit ook wel ‘’stalen tucht’’ genoemd. De klassen zijn ‘’producten’’ en één daarvan, de ergste, is 4D; ook wel bekent als ‘’de hel’’. Dit is ook de klas die de vorige leraar heeft weggepest. De Bree denkt dat hij mentaal en fysiek sterker is dan de klas en verklaart hen de oorlog, het hele jaar door. Hij past zich snel aan, aan het systeem van Bint. Naast 4D zijn er ook nog de Bloemenklas, de Grauwe klas en de Bruine klas. Deze klassen zijn normaler dan ‘’de hel’’.

De wethouder is het niet eens met het beleid van Bint en besluit de school geen financiële steun meer te geven. Over twee jaar zal de school dan ook haar deuren sluiten. Bint bedenkt een ‘’masterplan’’ maar dat verloopt niet positief.

Bij de besprekingen van het kerstrapport geeft de school de nerveuze leerling Van Beek uit de Grauwe klas een 3 als schoolcijfer. De leerling heeft met zelfmoord gedreigd, Bint wist hiervan maar deed er niks aan. In de kerstvakantie springt Van Beek in een gracht en overlijdt. De leerlingen komen in opstand, behalve klas 4D die legt zich erbij neer. Ze zijn immers ‘’gemaakt’’ door Bint.

De school gaat op schoolreis, de jaarlijkse fietstocht. De Bree moet met de hel mee. Twee van de leerlingen gaan hun eigen weg en worden later ook gestraft.

De Bree besluit ontslag te nemen, hij zou maar een jaar werken op deze school. Maar hij besluit na de zomervakantie om toch te blijven werken. Bint heeft wel ontslag genomen, het overlijden van Van Beek heeft toch iets bij hem losgemaakt.

4D is overgegaan naar de examenklas, maar De Bree wil nog geen vrede sluiten. Het blijft oorlog.

3. Verhaaltechniek

1. Ruimte: Middelbare school, Nederland, België en Frankrijk.

2. Verhaalfiguren: *Bint: schooldirecteur, wil met zijn stalen tucht systeem de leerlingen vormen tot maatschappelijke reuzen. Hij stelt hoge eisen aan zijn leerlingen. De school gaat voor alles.

*De Bree: de nieuwe leraar van klas 4D ‘’de hel’’. Hij is a-seksueel, en wil absoluut geen vrede met klas 4D.

*Klas 4D ‘’de hel’’: het voorbeeldproduct van Bint’s tuchtsysteem. Ze staan volledig achter het systeem in ontwikkelen zich tot een ‘’eliteklas’’.

*De Bloemklas: een vredige klas.

*De Grauwen: De leerlingen zijn goedaardig en werken hard.

*De Bruinen: deze klas is alle andere klassen voor.

3. Vertelwijze: auctoriaal verhaal: de verteller vertelt in hij/zij vorm, hij overziet alle gebeurtenissen, is alwetend.

4. Motieven: Bint is antidemocratisch, voorstander van staat en macht. Hij is voor het verleden, tegen het moderne. De Hel is een ‘’leger’’ dat gelijk denkt en daardoor sterker is en dat gebruikt wordt om maatschappij te hervormen (zoals Bint dit wil). De Bree gaat steeds meer op Bint lijken.

5. Thema: Tucht, Bint vindt dat tucht het belangrijkste is wat je leerlingen kunt bijbrengen. Schoolleven, het speelt zich af op een middelbare school.

6. Titelverklaring: Bint: Bint is de directeur van de school. Roman van een zender: directeur Bint en leraar De Bree; Bint heeft alles bedacht, De Bree leert hiervan en neemt veel van Bint’s ideeën over. Bint is hier de zender en De Bree de ontvanger.

7. Schrijfstijl: -

4. Beoordeling

Ik was nieuwsgierig naar dit boek, want de titel sprak mij wel aan. Waar zou het over gaan? Toen ik uiteindelijk begon te lezen wilde ik het boek zo snel mogelijk uit hebben, niet omdat ik het zo leuk vond, maar zo saai. Het verhaal echter is wel een beetje spannend en op de een of andere manier wilde ik weten hoe het af zou lopen. Het taalgebruik vond ik niet fijn, vooral omdat het ouderwets over kwam. Des morgens en des avonds, en werkwoordsvormen waarvan ik dacht, wat?, zoals ‘’jullie denkt’’. Het was ook een ingewikkeld boek om te lezen. Ik ben er wel doorheen gekomen. Ik had het boek in twee dagen uit. Gelukkig. Ik kan het boek niet vergelijken met een ander boek, simpelweg omdat ik nog nooit een boek uit deze tijd heb gelezen –behalve Bint dan -, en ik vanuit mijn eigen interesse dit thema ook niet erg boeiend vind. Mijn eindoordeel is dat ik dit boek niet zelf in mijn kast wil hebben staan. Ik zou ook niet nog een boek van deze schrijver lezen want de manier waarop Bordewijk schrijft spreekt mij niet aan. Het boek zou ik niet aan iemand anders aanraden, omdat ik er met moeite doorheen kwam.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bint door Ferdinand Bordewijk"