Bint door Ferdinand Bordewijk

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 799 woorden
  • 26 augustus 2006
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 3 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1934
Pagina's
78
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Bint
Shadow

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraa…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een syst…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraag is of hij wel zo gestaald is als hij altijd heeft doen voorkomen.

Bint door Ferdinand Bordewijk
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Bint
Auteur: Ferdinand Bordewijk
Samenvatting:
Dit boek gaat over een leraar die op de school van Bint gaat werken. Bint, de directeur, wil zijn leerlingen een goede discipline bijbrengen en treedt streng op tegen de leerlingen. Hij is van plan om van zijn leerlingen echte kerels te maken. Bint heeft één lievelingsklas: ‘de hel’. De Bree, de nieuwe leraar, moet in deze klas lesgeven, en is heel streng tegen de leerlingen. Bint’s lessysteem is heel streng en hard. En als er een jongen zelfmoord pleegt omdat hij niet overgaat, lijkt Bint er aanvankelijk niets om te geven. Maar na de vakantie komt Bint niet meer naar de school. Hij heeft zijn ontslag genomen. Hij was niet hard genoeg voor zijn eigen systeem.
Dit onderwerp sprak me wel aan, omdat het verhaal zich in een school afspeelt. Dat is wel herkenbaar, zodat je je beter in het boek kunt verplaatsen. Dit boek is in een tijd geschreven van het nationaal-socialisme in Duitsland. Dat is te herkennen in de ideeën van Bint, die zijn leerlingen wil drillen om ‘reuzen’ van ze te maken, zoals hij dat zelf zegt. Ook is er in zijn systeem geen plaats voor menselijke emoties. Dat vind ik ook heel interessant aan dit onderwerp. Er zit een goede boodschap in.

Gebeurtenissen:
De belangrijkste gebeurtenis in dit boek is het moment dat de leraren na de zomervakantie weer op school komen. Dan ontdekken ze dat bint zijn ontslag heeft genomen, omdat hij de zelfmoord van een jongen van die school (deels zijn schuld) niet heeft kunnen verwerken. Op dat moment komt de boodschap van de schrijver het meest naar voren. De schrijver wil namelijk laten zien hoe onmenselijk het systeem van Bint (dus eigenlijk het nationaal-socialisme) eigenlijk is, dat zelfs zo’n harde man als Bint er zelf niet tegen kan.
Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om mij te blijven boeien. Er komt wel veel gedachten van de hoofdpersonen in voor, maar dat is altijd naar aanleiding van een gebeurtenis, en ook nooit te lang. De gebeurtenissen volgen snel op elkaar. Dit is een boek dat je in een keer uit wilt lezen, het houd continu je aandacht.
Personages:
De personages reageeren niet echt voorspelbaar. Bijvoorbeeld ook als Bint zijn ontslag heeft genomen omdat hij spijt heeft van de zelfmoord van de jongen, verwacht je zo’n reactie van hem niet.
In dit boek kom je het meest te weten van de personage van de Bree. Dat komt omdat er nauwkeurig wordt beschreven wat hij ergens van denkt. Doordat je alles vanuit zijn perspectief bekijkt, krijg je een kijkje in zijn belevingswereld. Van de andere personages wordt wat minder vertelt.
De hoofdpersoon van dit boek is niet bepaald een held waarop ik zou willen lijken. Hij is heel streng, ook doordat hij een heel sterke wil heeft. Wat ik vooral niet goed aan hem vind is dat hij de ideeën van Bint gemakkelijk overneemt. Hij laat zich ook gemakkelijk strikken om nog een jaar op de school van Bint te werken. Bij hem is (net als bij Bint) weinig plaats voor menselijke emoties.

Bouw:
Dit verhaal komt wel redelijk langzaam op gang. In het begin is het moeilijk om een beetje te begrijpen waar het over gaat. Je hebt dan ook nog geen duidelijk beeld van de personages, omdat er geen uitgebreide beschrijvingen van de personages in voorkomen. De meeste personages leer je beter kennen naarmate je verder in het boek komt. Maar na een poosje lezen kom je wel in het verhaal, en begrijp je ook beter waar het over gaat.
Dit verhaal was heel boeiend, omdat je de clou van het boek steeds beter in de gaten krijgt. Je leert de personages steeds beter kennen en je kan hun gedachtegangen goed volgen. Ook zie je steeds meer gelijkenissen met de tijd waarin het boek geschreven is. Je ziet steeds meer dat de ideeën van Bint aansluiten met de ideeën van Hitler, hij wilde ook strenge tucht over het Duitse volk.
Taalgebruik:
Ik vond deze tekst behoorlijk lastig om te lezen. Omdat het boek al wat ouder is, wordt er ook wat ouderwetse taal in gebruikt. Ook komen in dit boek veel moeilijke woorden voor. Ik moest veel woorden opzoeken of vragen. Maar vaak is uit de context wel op te maken wat het woord ongeveer betekent.
Er wordt in dit boek veel gebruik gemaakt van beeldspraak. De Bree geeft de klassen waarin hij moet lesgeven namen als de Bruine klas, de Grauwe klas en de Hel (de lievelingsklas van Bint). Ook beschrijft hij de leerlingen van de Hel als duivels of als dieren (gorilla, roofvogel) Hierdoor is het soms wat lastig om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Maar als wat verder leest kom je er wel achter wat het betekent.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bint door Ferdinand Bordewijk"