Bint door Ferdinand Bordewijk

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 963 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1934
Pagina's
78
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Bint
Shadow

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraa…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een syst…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraag is of hij wel zo gestaald is als hij altijd heeft doen voorkomen.

Bint door Ferdinand Bordewijk
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Bint
Auteur: Ferdinand Bordewijk

Samenvatting:
De Bree is een leraar Nederlands. Hij gaat les geven op de school van Bint. Hij neemt daar de plaats in van een weggepeste leraar. De Bree krijgt 4 klassen. Allemaal heel verschillende klassen. Hij geeft deze klassen namen die passen bij de houding van de klas zelf. De namen van de klassen zijn: “de grauwe”, “de bruine”, “de bloemenklas” en “de hel”. 4D oftewel “de hel” is de klas die het meest naar voren komt. Het is namelijk de voorbeeldklas van Bint doordat er tucht heerst.
De Bree verklaart de oorlog aan 4D om problemen te voorkomen en dat gaat goed.


Als de rapportvergadering plaatsvindt komen alle leerlingen aan bod in het gesprek. Er wordt een tijdje stilgestaan bij de leerling Van Beek. De jongen heeft gedreigd dat als hij een onvoldoende zou halen hij niet meer zou willen leven maar zijn prestaties zijn geen voldoende waard. De jongen krijgt een slecht cijfer en springt in de gracht. Na de vakantie komen de leraren en leerlingen weer op school en blijkt dat er een opstand aan de gang is. Dit allemaal door dat geval met Van Beek. Jerome Fleau leidt deze opstand en de conciërge heeft hem erbij geholpen. De conciërge wordt natuurlijk ontslagen en Fleau keert niet meer terug naar school. “de hel” heeft ervoor gezorgd dat het oproer ten einde komt want dit heeft Bint met “de mannen” afgesproken.

Dan wordt het tijd voor een uitje. “De hel” wordt in tweeën gesplitst en Remigius krijgt een helft en Nox de andere helft. Er is geen klas over voor de Bree maar dan krijgt de vrouw van Remigius een kind. Het kind is onverwachts een maand te vroeg geboren maar het heeft er toe geleid dat De Bree met klas 4D mee gaat.

Dit uitstapje gaat natuurlijk niet zoals gepland want er moet een kortere weg genomen worden dan van te voren bepaald was. Er wordt met de hele groep besloten om de kortere weg te nemen om Te Wigchel te sparen. De volgende ochtend blijkt dat toch niet iedereen het hiermee eens was. Er zijn twee jongens ervandoor gegaan om toch de langere weg te nemen. Bij de plaats van bestemming krijgen ze als straf dat ze ‘meneer’ in plaats van De Bree moeten zeggen.

Het einde van het schooljaar komt in zicht en De Bree zou eigenlijk vertrekken. Hij heeft dit van te voren besloten maar op het allerlaatste moment besluit hij toch maar om op de school van Bint te blijven. De eerste dag van de vakantie krijgt De Bree te horen dat Bint ontslag heeft genomen. Het lijkt erop dat hij dat heeft gedaan in verband met de zelfmoord van Van Beek. Dat leek hem op het eerste gezicht niet zo veel te interesseren maar blijkbaar toch wel. De Bree blijft gewoon op school. Ook in klas 5C, “de hel”.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich grotendeels af op de school van Bint maar ook gedeeltelijk in het gebied waar het uitje plaatsvindt. Het verhaal speelt zich af in 1934. In dat jaar is het boek namelijk geschreven. Het verhaal speelt van november tot en met de zomervakantie en het begin van het volgende schooljaar zonder Bint. Het is chronologisch geschreven met hier en daar wat tijdsprongen.

Hoofdpersonen:
De Bree: Hij is de vervangende leraar en werkt onder het beleid van de directeur Bint. Hij is een norse man die zijn gevoelens niet toont.

Bint: Een man die het stalen systeem van tucht hanteert. Hij denkt niet aan de leerlingen maar alleen aan zichzelf en de school.
De klassen: Waaronder “de hel”. Deze klassen gedragen zich allemaal anders.
Leraren: Er worden veel leraren bij naam genoemd o.a. Keska, Remigius en Nox. Ook de conciërge en werkster komen er in voor.

Vertelwijze
Bint is een auctoriaal verhaal. Het is zo geschreven dat het heel erg veel lijkt op een personaal verhaal. Voorbeeld van bladzijde 53: De Bree was woedend als de gier. “Kleed je aan,” zei hij alleen. Zijn gezicht was wit van woede. Hij smeet de deuren der kamers open. “Der uit, op, salamanders,” bulderde hij.
Er wordt gesproken met 'hij' maar je leest wel de gedachten van De Bree. Eigenlijk heel verwarrend.

Motieven
De moord van Van Beek is in het boek een motief. Aan het eind wordt er hier ook nog aandacht aan besteedt omdat Bint weggaat en dat heeft ook te maken met de zelfmoord van Van Beek. De rebellie is ook een motief. Bijvoorbeeld “de hel” en “de oproer”.

Thema
Het thema in dit boek is natuurlijk tucht. Het stalen systeem van tucht dat Bint hanteert. Dictatuur past hier ook wel bij omdat Bint de enige leider is.

Mening
Ik vind dit een aangrijpend boek. Het is heel erg aangrijpend om te lezen hoe Bint de hele school naar zijn hand heeft gezet en wat voor een uitwerking de lesmethode van De Bree op de leerlingen heeft. Het stukje dat De Bree oorlog sluit met “de hel” is mij het meest bijgebleven en spreekt mij dus ook het sterkst aan.
Ik vind dit boek alleen niet zo lekker om te lezen. Het is een beetje stijf geschreven en er wordt bijna geen spanning opgebouwd. Dat kan ook haast niet want er gebeuren geen spannende dingen naar mijn mening. Ik zou dit boek niet met een ander boek kunnen vergelijken. Waarschijnlijk komt het omdat ik niet vaak boeken van dit genre lees. Ik hou meer van liefdesromans of boeken waarin een probleem centraal staat.

Kortom het is een aangrijpend boek maar je moet echt van dit genre houden. Het is moeilijk en stijf geschreven maar als je eenmaal aan het lezen bent kom je er wel doorheen. Niet echt een aanrader maar wel bruikbaar voor een boekverslag.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bint door Ferdinand Bordewijk"