ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Zakelijke gegevens:
Titel: Bint
Auteur: F. Bordewijk (voluit: Ferdinand Johan Wilhelm Christiaan Karel Emiel Bordewijk). Uitgave: Groningen 1998 door Wolthers Noordhoff
Druk: Niet te vinden in het boek.
Aantal bladzijden: 76 telt het boek
Titelverklaring:
Letterlijke verklaring:
Het boek is vernoemd naar de directeur van de school die Bint heet.
Figuurlijke verklaring:
F. Bordewijk heeft de directeur van de school waarschijnlijk Bint genoemd omdat een bint een zware houten balk is. Bint is in het boek een sterke man die weet wat hij wil en een erg stoïcijnse geest heeft.

Samenvatting:
De Bree is leraar Nederlands. Hij werkt thuis aan een studie over Anna Maria van Schuurman. Omdat hij wat afleiding wil besluit hij een jaartje te gaan werken als leraar Nederlands op de school van Bint. Hij krijgt de vierde klassen hij geeft ze allemaal een bijnaam. Hij noemt ze “de grauwe”, “de bruine”, “de bloemenklas” en “de hel”. De klas 4d draagt de bijnaam “de hel” en hij verklaart hun al vrij snel de oorlog. Hij geeft ze veel erge straffen met in het bijzonder houd hij ervan om ze een zaterdag middag te geven en ze dan te laten nakomen. Hij houdt een streng regime tijdens deze straf uren. Op de rapportvergaderingen willen de leraren Van Beek dat is een jongen op school een onvoldoende geven. Deze had gedreigd met zelfmoord als hij een onvoldoende zou krijgen. De leraren zijn er niet van onder de indruk en geven hem een onvoldoende waarna de jongen in een gracht springt en later in een ziekenhuis overlijdt aan longontsteking. Bint voorspelt dat er problemen komen door de zelfmoord van de jongen. Na de kerstvakantie breekt er inderdaad een opstand uit onder de leerlingen, aangezet door Jérôme Fléau die hulp krijgt van de conciërge. De opzet wordt neergeslagen door “de hel”. Dit had Bint namelijk met hun afgesproken. De conciërge wordt ontslagen, Fléau van school verwijderd en “de hel” wordt beloond. Bij het jaarlijkse schoolreisje rond Pasen wordt de “hel” verdeeld onder 2 leraren Nox en Remigius. Remigius wordt alleen vervroegd vader en kan niet mee waarna De Bree zijn rol overneemt en de helft van de “hel” krijgt. Als er tijdens het schoolreisje 2 jongens verdwijnen die het niet eens zijn met een verandering in het fietsschema gaat de Bree gewoon weg en gaat ervan uit dat hij ze wel weer ziet op het eindpunt. Hij ziet ze daar inderdaad weer en laat dan toe dat een leerling die kwaad is op hun, hun in elkaar slaat. En De Bree daarna tegen de weglopers zegt dat ze hem vanaf nu af aan meneer moeten noemen. Tijdens de examens van dat jaar schrikt De Bree van Bint, hij ziet hem wankelen. Dit zou niet zo horen want Bint is van staal en niet neer te slaan. De Bree besluit toch nog een jaar vol te maken en geniet van het aanzicht dat de hel (nu klas 5C) hem geeft. Ze zijn allemaal volwassen geworden dit geeft hem kracht en hij gelooft nu sterk in de methode van Bint waardoor hij het schooljaar met veel plezier begint. Bint is gestopt met zijn baan als directeur. Hij kon het geestelijk niet meer aan en dat ging zijn tol eisen op zijn lichaam. De Bree zoekt hem nog een paar keer op maar tevergeefs: Bint is niet aanspreekbaar en De Bree geeft het op.

Personen:
De Bree:
De hoofdpersoon uit het boek. Hij is leraar aan de school van bint hij geeft Nederlands aan havo 4. De Bree krijgt vier klassen die hij allemaal namen geeft. Voor de rest is De Bree een rustige man die van een pijp kan genieten. Alhoewel hij heel rustig is heeft hij een woede in zich die snel uit kan treden. Het gevolg hiervan is dat hij snelle en zware straffen geeft. Hij doet dit omdat hij gerespecteerd wil worden en hij graag de controle behoud over de klas hij gunt ze geen enkele ruimte om te klooien. De enige reden waarom hij leraar is geworden is omdat hij een jaar wat afleiding wou. Hij werkt thuis aan een studie over Anna Maria van Schuurman. Hij kan zich goed vinden in het systeem van Bint en vind het erg jammer als Bint ontslag neemt. Hij probeert nog contact op te nemen met bint om verduidelijkingen te krijgen en om zijn gedachten op een rijtje te krijgen.

Bint:
De directeur van de school. Hij heeft een streng systeem bedacht dat hijzelf in werking heeft gesteld op de school. Hij is een stille man die niet laat zien hoe hij denkt en voelt. Hij laat zien wat hij wil en zal er ook voor zorgen dat het gebeurt want zijn wil is wet. Op het einde van het boek gaat hij lichamelijk achteruit en dat raakt De Bree diep want hij verwachtte niet dat deze sterke man zoiets zou overkomen. Doordat Bint zolang een streng regime heeft gehouden op de school en de zelfmoord van een leerling kreeg te verdragen. Kon hij het geestelijk niet meer aan en dat ging daardoor zijn tol eisen op zijn lichaam.

Perspectief:
Bint is geschreven in het hij perspectief. Je ziet het verhaal door de ogen van De Bree. Je krijgt de gevoelens en gedachten van hem te lezen. Hierdoor denk je dat de Bint een sterk persoon is en veel kan hebben terwijl je er op het eind van het boek achterkomt dat het allemaal maar schijn was we werden door de gedachten van De Bree op het verkeerde been gezet. Verder doet de schrijver niet veel met perspectief en perspectiefwisseling vind niet plaats alhoewel wij dit eerst wel dachten. Het perspectief gaat heel diep in op de gedachten van De Bree vooral hoe hij met zichzelf in strijd staat en hoe hij tot conclusies komt.

“Hij liep rusteloos. Hij moest zijn gedachten verzamelen. Hoe waren ze gegaan? De herbergier wist het niet. Zijn knecht in de stal, waar de fietsen stonden, wist het niet. Politie? Laten telegraferen naar de omstreken? Wat een figuur! De anderen erop uitsturen, in groepen van twee, hierheen, daarheen? Hij vertouwde ze. Ze boden het zelf aan. Hij weigerde.” Blz. 53

“een examen is een grote verdoemenis van deze tijd, dacht De Bree.” Blz. 65”

“Hij zag nu weer mensen. Hij zag het schrift langzaam ontstaan, dat raadselachtige, eigenste wellicht van de mens.” Blz. 14

“De Bree zag het opeens. Bint stond doodstil, hij schommelde even naar voren, naar achteren. Hij was een blad, overgevoelig voor de zwakste luchtstroom, die de mens ontgaat. Een stalen wil, geen stalen lijf. Een schommelend blad. De Bree voelde iets te hebben ontdekt wat niet mocht. Het beklemde, vaag en dwingend.” Blz. 66

Motieven:
· Zelfmoord: want de zelfmoord van Van Beek speelt een nogal grote rol in het boek die niet gelijk opvalt. Vooral voor bint want wij denken dat dat een grote rol speelde bij Bint op te stappen als directeur.
· Tucht: Bint en De Bree willen de leiding nemen en doen dit hard het hele verhaal door.
· Respect: De Bree verwacht dat zijn leerlingen respect voor hem hebben en hij wil ook graag dat ze het hebben.
· Oorlog: omdat De Bree in het boek de oorlog verklaard aan “De Hel” en dat een behoorlijk grote rol speelt in het boek op het einde als de hel allemaal in de vijfde klas zitten wrijft hij ze er nog even in dat de oorlog niet voorbij is.
· Macht: De Bree en Bint vinden het fijn om allebei macht te hebben anders deden ze dit werk niet want iemand met zo’n sterke leiding moet wel van macht houden.

Thema:
Hoe iemand zich voordoet is niet altijd hoe hij is.
Bint wordt het hele boek beschreven als een sterke man met een ijzeren wil. Als hij de bedenker van het systeem is dan moet het wel een harde vent zijn. Iemand waar niet mee valt te spotten. Niet dus. Op het einde van het boek kan hij de zelfmoord van een jongen niet meer aan en gaat hij terug naar zijn dochter van wie hij haar schulden betaalt.

“De Bree, zonder hoed, had slakkesporen van zweet langs zijn oren. Bint voelde geen hitte. Hij liep snel en licht in zijn grijze pak, De Bree sjokte mee.” Blz. 67

“De Bree zag het opeens. Bint stond doodstil, hij schommelde even naar voren, naar achteren. Hij was een blad, overgevoelig voor de zwakste luchtstroom, die de mens ontgaat. Een stalen wil, geen stalen lijf. Een schommelend blad. De Bree voelde iets te hebben ontdekt wat niet mocht. Het beklemde, vaag en dwingend.” Blz. 66

· Frenk-
Bint is een ouderwets geschreven boek. Doordat het uit 1934 komt bevat het ook de taal van die tijd. Het idee van het boek is goed maar niet goed genoeg uitgewerkt. En de ruimtebeschrijvingen word je ook niet warm van.
Het taalgebruik is vreselijk in dit boek. Niet omdat er veel in gescholden word of omdat het plat is maar omdat het oud is hierdoor leest het niet vloeiend en moet je vaak een stuk opnieuw lezen omdat je er niks van snapt. Vooral als er een lang stuk tekst over een stuk gaat is dit hoogst frustrerend want dan heb je het stukje uit en dan heb het gevoel dat je niks gelezen hebt want je hebt niks onthouden en zo moet je soms een stuk wel een paar keer lezen.
Het idee achter het boek is wel leuk maar veel te saai uitgewerkt het gaat maar over 3 dingen: dat is de zelfmoord van een jongen, het schoolreisje en wat daarna gebeurt. Het wordt allemaal een beetje saai vertelt en de drang om door te lezen heb je niet vaak. Hij vertelt heel eentonig en als er iets nieuws gebeurt heb al snel dat het bekend voorkomt. Alleen omdat de schrijver niet enthousiast vertelt.
Het enige voordeel van het boek is dat het zo kort is en daar is het ook mee gezegd. Het taalgebruik is te oud en dus te moeilijk, hij vertelt eentonig en het verhaal bevat net zoveel diepgang als een deuk. Ik wil hem niet nog een keer lezen en dat raad ik anderen ook aan; dan maar een dik boek.

Verwerking Secundair Materiaal

Onze eerste recensie komt uit De Groene Amsterdammer:
Wij zijn het eens met:
· Het feit dat de schrijver van deze recensie zegt dat Bint ontslag neemt omdat hij de tucht van zijn eigen school en de zelfmoord van een leerling niet meer aankan.
· Het feit dat de schrijver opmerkt dat De Bree schrikt als er wordt gezegd dat Keska zich gaat verloven en vraagt met wie ze denken, als dan iemand Bint roept schrikt De Bree dit was ons niet opgevallen maar we vonden wel dat hij gelijk had.

Wij zijn het oneens met:
· De Bree besluit volgens hem een brief te schrijven omdat hij zijn proefschrift over Anna Maria van Schuurman leest, volgens ons doet hij dat als laatste middel om contact te krijgen.
· Op het feit dat Bint fel is tegen een vrouwelijke conciërge, deze vroeg er zelf om door de opstand die ze veroorzaakte en hij pakt haar niet harder aan dan dat hij bij iemand anders zou doen.

De schrijver van deze recensie komt met veel achtergrond informatie en scrijft het verhaal van bint en die achtergrond informatie erg door elkaar een chaotische recensie, hiermee verhuld hij dat hij niet veel over het boek zegt en meer over de schrijver en zijn ideen.

Onze tweede recensie komt uit Trouw
Wij zijn het eens met:
· Dat Bordewijk zijn best heeft gedaan om een wereld te scheppen die erg over komt met een klas die de hel heet en dat de kinderen die erin zitten monsters zijn.

Wij zijn het oneens met:
· Het feit dat de schrijver zegt dat Bordewijk tucht, zelftucht en macht naar een ondergang probeert te helpen door erover te schrijver. Dat denken wij niet dan had hij het wel negatiever gebracht en niet zo neutraal als hij het nu deed met voor en nadelen. Hij probeert het volgens ons in het daglicht te zetten en niet onderuit te halen.

Deze recensie houdt zich voorla bezig met de ideen achter het boek en dan vooral tucht en macht niet echt met het verhaal.

Onze derde recensie komt uit Nederlands Dagblad

Wij zijn het eens met:
· Wat de schrijver zegt over het tuchtsysteem van bint, hij ziet geen mensen alleen kweken. Hij wil perfect mensen maken een soort Übermenschen.
· Dat voor Bint lesgeven oorlog is en hij daarom iedereen zo streng mogelijk “goed” krijgt

Wij zijn het oneens met:
· De manier waarop de schrijver Bint vergelijkt met Hitler het heeft er wel wat weg van maar is iets overdreven.
· Dat Bint zijn systeem een Nazi-systeem is, hij probeert ze niet tot haat aan te zetten of geweld hij probeert ze goed te stomen en gehoorzaam te stomen voor de maatschappij.

Het was heel duidelijk dat de schrijver van deze recensie Bint een groot nazi boek vond achter alles zocht hij iets met hun Bint is Hitler en Bint’s zijn hulpjes zijn de SD. En hij stoomt ze allemaal klaar voor de harde werkelijkheid. Alhoewel dit sterk overdreven is zit er wel een kern van waar heid in al is dat alleen maar de strengheid van zijn regime en zijn opleiding.

Verwerkingsopdracht

Als verwerkingsopdracht voor ons leesverslag hebben we er voor gekozen om ons te verdiepen in de schoolregels van Bint en te kijken hoeveel ze verschillen van de regels van tegenwoordig. We hebben eerst de regels van tegenwoordig gebruikt en ze veranderd totdat we dachten dat ze wel hetzelfde zouden zijn als die van Bint.

Schoolregels 2003-2004
1. De pauzes kunnen zowel binnen als buiten worden doorgebracht echter niet in de gangen, trappenhuizen, lokalen en stallingen.
2. In lokalen, bibliotheek, en op de gangen wordt niet gegeten of gedronken; tijdens lessen wordt niet gesnoept (kauwgum)
3. Tijdens pauzes en tussenuren mogen de leerlingen van leerjaren 1 en 2 het schoolterrein niet verlaten zonder toestemming van de laagconrector.
4. Verlof om lessen te verzuimen wordt tenminste twee dagen van tevoren schriftelijk door ouders / verzorgers aangevraagd bij de laagconrector (bij de receptie is een verlofbriefje verkrijgbaar). Verzoeken om extra verlof moeten gedaan worden conform de leerplicht / verlof voorschriften.
5. Tijdens de lessen mogen leerlingen niet zonder reden op de gangen of in de lokalen rondhangen; er kan in de pauzeruimte of buiten op het begin van de les gewacht worden.
6. Tijdens de les dient meegenomen geluidsapparatuur in de tas te zijn opgeborgen.

Schoolregels van Bint
1. In de pauzes mag men zich alleen buiten op het terrein bevinden of in de kantine. De gangen en klaslokalen zijn verboden te betreden als men zich er wel bevind kost men dit hun vrije zaterdag middag.
2. Alleen in de kantine mogen eten en drinkwaren genuttigd worden en alleen tijdens de pauze uren gebeurd dit wel kost men dit een vrije zaterdagmiddag
3. Tijdens pauzes en tussenuren mogen de leerlingen van alle leerjaren het schoolterrein niet verlaten zonder toestemming van de directeur gebeurt dit wel kost men dit een vrije zaterdagmiddag .
4. Verlof om lessen te verzuimen moet van tevoren mondeling aangevraagd worden bij de des betreffende leerhuisleider of bij de conciërges door de ouders dit moet ten minste één week van tevoren gebeuren.
5. Tijdens de lessen mogen leerlingen niet zonder reden op de gangen of in de lokalen rondhangen; gebeurt dit zonder geldige regel kost men dit een vrije zaterdag middag.
6. Tijdens de les mogen alleen de nodige spullen meegenomen worden, alle andere dingen dienen zich in het kluisje te bevinden, gebeurt dit niet kost men dit een vrije zaterdagmiddag.

De opmerkelijkste verschillen tussen de schoolregels van nu en de schoolregels van Bint.
De schoolregels van Bint zijn veel strenger en hij eist veel discipline. Hij geeft veel sneller strenge straffen en hij geeft straffen op zaterdag middag iets wat tegenwoordig niet meer gebeurt en niet meer mag.

Samengevat zijn dit dus de belangrijkste verschillen en overeenkomsten:
Verschillen:
- De vrije zaterdag middag die hij graag geeft.
- De leerlingen hebben haast geen bewegingsvrijheid.
- De strengheid waarmee je verlof aan moet vragen.
- Alleen de boeken en de spullen van het vak dat je hebt mag je bij je hebben.
Overeenkomsten:
- je mag nog steeds niet op de gangen rondhangen
- de eerste en tweede klassers mogen nu niet meer van het plein.
- Je mag alleen in de kantine en buiten eten en drinken

Deze verwerkingsopdracht heeft ons een dieper beeld gegeven van het regime dat Bint had op zijn school en hoe de leerlingen eronder leden waarschijnlijk want het waren voor ons onmenselijke omstandigheden. Het kon eigenlijk niet helemaal doordringen omdat het in onze tijd eigenlijk niet meer gebeurt en waarschijnlijk ook niet zal gebeuren. Maar we snappen de regels op de school daar nu beter en we snappen dat het heel streng moest zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

J.

J.

Jullie zitten te zeuren over dat het geen correct grammaticaal nederlands is en niet uit deze tijd, kijk eerst naar jezelf en dan naar iets anders. Het is hen niet hun, hun gebruik je alleen bij bezittelijke zinnen. graag gedaan ;)

5 jaar geleden

Antwoorden

Semih

Semih

@Jasper: :D :D

7 maanden geleden

gast

gast

H.

H.

nicely done frenk!!!!

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast